directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 06:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

Colau, salt mortal a la realitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant carregant

Comparteix




L'hi reconeixia Colau l'altre dia a la periodista Ana Pastor. La realitat, afirmava sense deixar de somriure, no era pas com els seus es pensaven, com ella es pensava. A la última, tot això de canviar el món ha resultat ser molt complicat, feixuc, lentíssim, laberíntic... I el 'sí es pot' ha deixat de ser, doncs, un eslògan carregat d'energia còsmica per convertir-se en una innocent poesia, en un decebedor 'ja veurem', en un 'potser sí o potser no, depèn'. Vaja, que el món, en la seva concreció local, estrictament barcelonina, continua si fa no fa igual de fotut que els darrers anys o potser pitjor. Pitjor perquè creix el precariat davant de l'alegria indissimulada dels que remenen les cireres, un precariat condemnat a la curta a una vida de misèria i desesperança. Pitjor perquè gran part dels barris de la ciutat han esdevingut inaccessibles per a la gent d'aquí per tal com s'han vist envaïts per un estol de turistes o d'executius casual disposats a pagar una fortuna pel lloguer d'un pis a la vora de la mar. Pitjor malgrat que Colau hagi venut oficialment uns canvis èpics torpedinats, vés per on, per la complicada maquinària institucional com per la manca de temps. La percepció és que un any després d'ocupar el poder, Colau i els seus han fet un salt mortal des de la retòrica, des dels cels de la narrativa fantàstica, a la dura realitat. Tot ha anat al revés de com se'ns havia promès i els fets, malauradament, han donat la raó als pessimistes del neoliberalisme i a la doctíssima gent d'ordre que senten com la ciutat sembla encaminar-se al desastre.  Són les conseqüències de l'arribada al poder de formacions polítiques i líders que s'han forjat en el circ de les xarxes socials, que parlen l'idioma compulsiu del 'tuit', muntats sobre el cavall de l'emotivitat en un context  social de desorientació absoluta, llastat per l'autoengany.
 
Cal preguntar-se, però, si l'alcaldessa mateixa com els seus més preclars acompanyants sabien o no de les limitacions de la realitat i, això no obstant, dissimulaven o bé si pel contrari han pecat d'ingenus. No és una qüestió baldera. En qualsevol cas, hagi estat una cosa o l'altra, els qui van dipositar la seva confiança en ells tenen motius per estar enfadats, neguitosos, decebuts... I amb tot hi ha motius per a pensar que encara s'inquietaran més. Tot plegat, si algú dels qui la va escoltar l'altre dia admetent l'ajornament de la 'revolució sense revolució' creu que estava assistint a un simple atac de sinceritat, s'equivoca. Colau sap molt bé fins on pot acomplir amb allò que ha promès i és molt conscient també de les enormes limitacions del seu equip. Així, doncs, està a punt de fer un gir subtil de la seva no-política  populista amb ribets de pel·lícula de John Ford cap a un pragmatisme que té com a objectiu consolidar-se en el poder. Pragmatisme que, de moment, s'ha concretat tant amb la digestió pesant dels quadres d'Iniciativa com amb el seu pacte amb el PSC.  D'això a la creació d'una 'enraonada' xarxa clientelar al vecchio stile només hi ha un pas. La incògnita és saber com evolucionaran les coses, sobretot al si de les files de Barcelona en Comú, si aquesta deriva previsible generarà greus contradiccions o si pel contrari els vells eslògans passaran a formar part d'un museu de la nostàlgia mentre el món continua rodant.
 
 
 
Francesc Viadel     


lectures 3176 lectures comentaris Comenta-ho

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.