directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 11:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

La Guàrdia Civil al Parlament

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant carregant

Comparteix




La qüestió catalana s’ha convertit en un dels principals temes de conversa entre les amistats de Madrid d’un familiar meu molt pròxim. Quasi tots els seus amics com les seves parelles es guanyen bé la vida, tenen un nivell cultural acceptable i podríem dir que es consideren gent d’esquerres. Les seves principals preocupacions, com en el cas de la immensa majoria dels espanyols d’anar per casa, són els fills, la feina i la salut.

Fa uns anys, quan es trobaven, dels catalans només es parlava per a fer acudits o en termes molt durs quan la insistència dels mitjans de comunicació els situava inevitablement en la diana. Aleshores, especialment quan l’època dels tripartits, la conversa solia evolucionar en pocs minuts de la facècia estúpida a l’atac catalanòfob més amarg. El cas és que sempre hi havia algú que acabava passant-se de la ratlla i, també, el que intentava arreglar-ho amb afalacs exagerats sobre les grans capacitats dels catalans (recordeu, per cert, aquella solemne marianorajoyada de “Me gustan los catalanes porque hacen cosas”). A la última del que es tractava no era de defensar als catalans, si no d’evitar ofendre a l’amic gràcies al qual havien descobert el bon cava i els embotits de qualitat, un tipus que no tenia res de gasiu i que tampoc semblava un talibà de res.

En el fons no es prenien seriosament aquella tribu la qual consideraven manipulada per una colla de nacionalistes espavilats i provincians que sempre venien a Madrid fent el gallet o plorant per a treure raca. La peripècia fiscal de Pujol i dels seus només va fer que confirmar que això del catalanisme era una camama i la majoria dels d’aquell país una colla d’ases. Amb tot i això, el que pitjor portaven de tot era tota aquella murga de la llengua. Ja veus, s’exclamaven, quina necessitat de ressuscitar una llengua morta en les escoles a costa de sacrificar l’espanyol, quines ganes de cofar-s’hi amb plomes d’indi i, sobretot, quina arrogància i quin menyspreu a la resta dels espanyols. Intolerable.   

El meu familiar ha invertit molt de temps intentant fer-los comprendre que Catalunya no és tal com l’explica la caverna mediàtica; que els catalans no són una colla d’aixafaterrossos enganyats per quatre senyorets de la part alta de Barcelona; que el català no és una llengua de pagerols ni les escoles catalanes el gulag com va voler fer creure -i encara- el colèric Vidal Quadras i tota el ramat de mentors espirituals d’Albert Rivera. Amb el temps, s’han mig convençut d’algunes coses, no de gaires. Almenys, els ha quedat clar que la mobilització civil d’aquests darrers anys lluny de ser una zarandaja (segons el diccionari, una cosa menuda, sense valor, o d’importància molt secundària) és l’expressió més evident d’una voluntat política majoritària entre els catalans. Ara intueixen que el “procés” per força ha de ser alguna cosa més que el sopar de duro que sembla que els han explicat. No tenen totes les claus per a interpretar la situació perquè els hi pesen molt els prejudicis, el propi nacionalisme banal que han mamat durant tota la vida i perquè tants anys de manipulació mediàtica han fet un mal impressionant a la capacitat crítica d’un qualsevol ciutadà.

L’altre dia, en el transcurs d’una trobada, van tornar a sortir els catalans. No s’hi van fer acudits com de costum. Bromes les justes. Han vist a les televisions que el Parlament català s’ha declarat en rebel·lia davant d’un Tribunal Constitucional al que no li reconeixen cap autoritat. Carme Forcadell serà presidenta del Parlament peti qui peti. El cas és que en termes generals, aquests amics també pensen que el Constitucional és una institució sense cap legitimitat com tantes altres institucions espanyoles, la Monarquia per exemple, però no saben que collons cal fer o si en realitat s’hi pot fer res. Entre la seva actitud col·lectiva i l’adoptada pels catalans hi ha un abisme.

I bé, pel que fa a Catalunya, sembla que se acabó lo que se daba, que s’ha acabat el bròquil. S’han acabat també, de moment, els acudits. Els catalans avui fan menys gràcia que mai. El que passa és que de sobte, han entès que se’n estan anant, que potser, en certa manera, ja fa molt de temps que ho han fet. Els amics del meu familiar estan totalment xocats. Mai no havien vist una cosa igual. No s’imaginen Espanya sense els catalans. Què passarà amb els bascos? De cop, el més polític de tots assegura que la única sortida raonable –si és que de cas encara hi ha alguna sortida- és fer un referèndum, sense manies, com han fet els anglesos en Escòcia. “Perquè si no hi ha referèndum, hi haurà Guàrdia Civil i si hi ha Guàrdia Civil, inevitablement, hi haurà independència”, rebla un punt melangiós, inquiet. Es fa un silenci. Com sigui, ben aviat sortirem de dubtes.


Francesc Viadel
lectures 6537 lectures comentaris 12 comentaris

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
Santi fletxa Barcelona
3 de setembre de 2016, 22.05 h

No es catalanofobia es nazinofobia.
Tranquilo, la Guardia civil no entrará en el Parlamento, si algún caso lo harán los mossos.
Tu pariente puede engañar a sus amigos de Madrid pero no a los que vivimos aquí.
Los separatistas son una minoría 48%.
Sí los separatistas tienen el poder, a que esperan a declarar la independencia?, mejor momento que ahora no lo encontrarán.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
2 de setembre de 2016, 09.29 h

#10 Llegeix l'article del Sanuy d'avui, i t'adonaràs que això de les pensions és pecata minuta: http://elmon.cat/opinio/15293/del-brexit-al-wertshit . No hi ha solució per a Espanya excepte la refundació, i només hi haurà refundació si primer peta políticament, per exemple gràcies a la independència de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
1 de setembre de 2016, 20.52 h

TIC tac, TIC tac.
Només queden 3 mesos, només 3, per què Espanya és quedi amb la caixa de les pensions buida.

Alea Jacta Est !


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
1 de setembre de 2016, 18.57 h

#6 Tu creus realment que qualsevol banc "abandonarà" un mercat de 7 milions de clients?
De veritat t'ho creus?
I si fos així, l'endemà hi hauria 50 bancs més per poder "recollir" aquest mercat,
No tens ni puta idea de com funcionen els calés...


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ES'The Wall Street Journal' retrata el "separatismo" de TV-3 El diario recoge la opinión de críticos que consideran "excesivo el sesgo" nacionalista de la televisión autonómica El diario estadounidense The Wall
1 de setembre de 2016, 17.41 h

El peor agosto en la historia de TV-3
La tele autonómica toca fondo al cerrar el mes con un inédito 9,4% de cuota, por detrás de Tele 5 y A-3
http://www.elperiodico.com/es/noticias/tele/peor-agosto-historia-tv-3-5355111

GRACIAS MASS GRACIAS POKEMON


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
LUIS fletxa BCN
1 de setembre de 2016, 16.42 h

El BCE mete presión a seis bancos para que abandonen Cataluña

Llamadas desde Frankfurt al Área de Relación con Supervisores del Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankia y Popular: ?Fuera del euro, no tendréis financiación?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 25
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
LUIS fletxa BCN
1 de setembre de 2016, 16.42 h

El BCE mete presión a seis bancos para que abandonen Cataluña

Llamadas desde Frankfurt al Área de Relación con Supervisores del Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankia y Popular: ?Fuera del euro, no tendréis financiación?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 21
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Gorka fletxa Minorisa
1 de setembre de 2016, 13.36 h

Observadors europeus titllen la premsa espanyola com la més groga d'Europa. No cal dir res més.


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
1 de setembre de 2016, 12.29 h

#3 Jo em referia a aquests una vegada fetes les cribes i tries que vulguis.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
1 de setembre de 2016, 12.24 h

#2 Penso que t'equivoques. Aquesta gent no tenen cap predisposició innata a res, senzillament no tenen accés a la informació neutral. A més, també són catalans, tot i que ells no acabin de ser-ne conscients, i tenen dret a encertar-la o equivocar-se. De fet, de les seves fileres també surten independentistes, pocs però en surten, gent que fa el pas d'evitar la mandra i informar-se millor. Imagina que durant un mes s'apaguessin els repetidors de T5 i A3, començarien a veure la realitat ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.