directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 07:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

Pedro Sánchez descobreix la sopa d’all

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant carregant

Comparteix




Sembla que el defenestrat líder socialista Pedro Sánchez va descobrir l’altra nit quan l’entrevistava Jordi Évole, el secret de l’ancestral i misteriosa sopa d’all. En un moment donat, solemnement, va assegurar que Catalunya era una nació -com també ho era Euskadi, ull!- i Espanya, una nació de nacions. De sobte, un tipus que aspira a ser el cap d’Estat d’Espanya, s’ha adonat per primera vegada d’allò que des de fa segles és una evidència per a la majoria dels catalans i de no pocs europeus. No calia que hagués llegit Vicens Vives, ni Josep Fontana, ni Joan Fuster, ni que s’haguera tancat un mes amb un savi del terreny, tampoc que se n’haguera vingut una temporada a viure entre nosaltres. Tan sols parant una mica l’orella, reflexionant sobre tot el que els darrers anys ha passat, inclús llegint el darrer paràgraf del preàmbul de l’Estatut – el mateix que el Tribunal Constitucional va mutilar- hauria sabut que, en efecte, Catalunya és una nació.

El cas és que en unes poques hores, Sánchez ha canviat a la velocitat de la llum moltes de les seves antigues presumpcions en allò que sembla una espectacular mutació genètica amb la finalitat d’adaptar-se al nou medi polític on vol sobreviure. Així les coses, si Catalunya és una nació i Espanya una nació de nacions, Podemos ja no és la fera ferotge populista que era fa unes setmanes.   

El canvi és tan espectacular com poc creïble. Només cal recordar que a penes fa dos anys, a la Festa de la Rosa de Gavà, Sánchez no estava gens disposat a reconèixer res als catalans i menys encara als defensors més conseqüents d’aquesta realitat amb què de sobte ha ensopegat, la nació catalana. Aquell dia, duríssim contra les pretensions de Mas de fer una consulta, a penes va passar de demanar a Rajoy una vaporosa reforma constitucional que reconegués la “singularitat” dels territoris, de tots s’entén, vull dir de gossets i de gatets. D’altra banda, el socialista reduïa les aspiracions de la majoria dels catalans a les d’un nacionalisme de dreta representat per Mas i a les d’un independentisme de base ètnica. Tot plegat, podríem dir que per al socialista la independència era moralment il·legítima atès que Catalunya, va dir, havia estat defensada amb la sang d’andalusos, extremenys i castellanomanxecs com si en les files de l’independentisme no hi hagueren d’andalusos, d’extremenys i de manxecs i encara de canaris, murcians, senegalesos i alemanys... La sang... Déu ni do!.

Val a dir, que Sánchez, que un dia va dir també “t’estimo”, no tenia ni idea aleshores de què passava en Catalunya, de què era Catalunya. Avui, tampoc. En realitat, s’ha limitat a dir allò que creu que més li convé. Aquesta música de flabiol i tamborins que ara fa sonar, pot agradar als del PSC, els seus principals aliats, també al món podemita i tots els seus dialectes. A més, el distancia d’un PSOE i d’una Susana Díaz a la qual només li falta invocar als Terços de Flandes per a defensar una Espanya de NO-DO, mantilla i tricorni. Mai com ara el PSOE havia estat tan atrapat entre l’espanyolisme kischt ila jungla d’interessos que manega la dreta de tota la vida.

Els seus companys de partit, com no podia ser d’una altra manera, se li han tirat a sobre. Jacobins com són, nacionalistes acèrrims, no estan per a concessions d’aquesta mena ni encara que en el fons només es tracti de paraules, de pura pirotècnia retòrica. Crec fins i tot que arribada l’hora tampoc no li perdonaran aquestes desviacions del patriotisme ortodox molts dels seus actuals seguidors. Després d’anys i panys de nacionalisme espanyol, de franquisme, no s’improvisa d’un dia per a l’altre un discurs de la plurinacionalitat en un país on per parlar, i menys encara quan un no se’l creu.

A l’exsecretari del PSOE se li veu massa el llautó. Ja veurem fins on arriba el seu eixamplament de la visió del món, la seva rebel·lió. Segurament, sospito, no massa lluny.


Francesc Viadel  
lectures 3495 lectures comentaris 2 comentaris

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
el tiu pacu fletxa Lladregots de camp
3 de novembre de 2016, 14.55 h

Els escanyols que es cuídin dél séu país, nosaltres marxém, hem dit PROU!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Lo semita d'Adenui fletxa Adenui d'Urgell
1 de novembre de 2016, 00.46 h

Per no repetir-me ja he comentat en un altre punt de Directe.cat, el que penso de les declaracions del Pedo Sánchez, sobre Galeusca, i d'Espanya nació de nacions. Quina incongruència més bèstia. Allà ell ...
Sí em molesta que hom oblidi, quan no oculta Galiza, l'eterna ventafocs de la Península Ibèrica, màtria predilecta de Portugal, la seua filla, de llengua i geografia. Visca la lusofònia !
Ho sap el madrileny, i la resta que el Regne sueu de Galiza, fou el primer en alliberar-se d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.