directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 3 de maig de 2024 01:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

El problema catalán no existe

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant carregant

Comparteix




Els catalans no es dobleguen fàcilment. Al llarg de la història han demostrat en nombroses ocasions una voluntat irreductible de prevaldre políticament i culturalment. Ni el règim de terror del franquisme –val a dir que amb col·laboradors ben assenyalats a dins de casa- va aconseguir que desistiren. La rebel·lia catalana sovint s’ha manifestat en accions tant ingènues com arravatades com la que, per exemple, van protagonitzar un grup de joves just acabada la guerra civil per mantenir viu el símbol de la senyera. Accions que han mantingut encesa la flama la lluita per a existir en el context d’un Estat tradicionalment unitarista i reaccionari.

Exemples hi ha molts com el dels Grups Nacionals de Resistència (GNR), un grupuscle de joves nacionalistes, esportistes i de casa bona. El cas és que la tardor de 1945 el madrileny Bartolomé Barba, aleshores governador civil de Barcelona, va afirmar arrogantment en la revista Destino que el ‘problema catalán’ no existia.  Poc es podia pensar Barba que aviat s’hauria d’engolir aquelles paraules. El cas és que la nit del 9 de novembre mentre al Palau de la Música sonava la Setena Simfonia de Beethoven, es van sentir uns petards i tot seguit sobre l’escenari va caure una senyera mig desplegada amb la superba frase del governador. Al Palau hi era el mateix Barba junta a una bona representació de la classe dirigent franquista. Era evident que el problema català existia. La col·locació de la bandera va requerir d’una enorme preparació i va ser cosa de la noia d’origen alemany Maria Kremer, l’Oriol Doménech, Francesc Estragués, Robert Nolla i Esteve Cassanelles

No era la primera senyera que desplegaven una senyera ni tampoc seria la darrera. La primera, l’havien penjat el 5 de setembre de 1945 dels cables del telègraf en la cantonada d’Aragó amb Balmes. A la policia li va costar un plet treure la bandera. La tercera la posaren el 31 de desembre de 1945 entre les dues torres principals de la Sagrada Família. Oriol Domènech i Jordi CasassallesJaus’ van ser els responsables d’enfilar-se’n al capdamunt del temple mentre l’historiador Josep Benet, Maria Kremer i Robert Noya, vigilaven. Per mantenir-la més temps penjada van col·locar també unes piles grosses pintades de negre amb un llum i enrotllades de cables amb un rètol on es podia llegir: “Hay bombas”

Hi hagué algunes banderes més i una certa inquietud entre els franquistes convençuts que s’enfrontaven a un enemic molt més important del que en realitat era. Fins i tot el diari francès L’Indépendent se’n va fer ressò de les accions dels GNR amb una caricatura on es podia veure Franco i la seva dona a taula enfront d’una sopera d’on emergia una bandera catalana.

El mateix grup va ser el responsable també de la senyera que es va desplegar des del Gorro Frigi mitjançant un rudimentari artefacte explosiu. La bandera va onejar davant dels nassos de totes les autoritats franquistes el 27 d’abril de 1946 durant els actes religiosos d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat. L’ensenya, d’unes dimensions importants, la va cosir la dona de Benet amb trossos de tela comprats en diferents mercats i la va penjar un escalador i falangista penedit, Jordi Farreres. Aquesta va ser la darrera acció del grup que va haver de dissoldre’s davant de la pressió policial.

Aquesta història la vaig recuperar per al setmanari El Temps l’octubre de 1997. Un dels membres del grup, Esteve Tàpies, em va manifestar que els espanyols temien més la llengua catalana que les pistoles. A fil d’aquesta opinió el seu company Francesc Estragués, va afegir: “Els que odien els catalans ja no ens diuen jueus perquè encara ens farien un favor, però s’entesten a combatre’ns en el terreny de la llengua. Amb tot, els sortirà malament, i el primer lloc on els sortirà malament serà al País Valencià, on la gent és més combativa. A més, d’aquí a cinquanta anys anirà cap a estructures supranacionals i a la força hauran de reconèixer les minories”.

L’any 1997 l’independentisme no era ni ombra del que es avui. Esteve i Estragués van encertar a mitges però en el més fonamental i és que els intents d’anorreament polític i cultural dels catalans per part de l’Estat, han fracassat. També al País Valencià, malgrat tot i a les Illes Balears. Les coses han canviat molt menys a Madrid. Només cal recordar les declaracions de Mariano Rajoy fent de Bartolomé Barba el 2012, davant la primera gran manifestació del procés: “En este momento en España no estamos para grandes algarabías”.  En una altra ocasió el president espanyol es va referir a les reivindicacions de l’independentisme amb el terme de zarandajas, és a dir, com a coses petites, sense valor. Els espanyols han passat de negar que hi hagi un problema català a la persecució sistemàtica de tota acció o manifestació que el fa evident. Encara com que no existeix...


Francesc Viadel 
lectures 5021 lectures comentaris 5 comentaris

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA EL REY FELIPE VI, rey de TODOS los españoles (dentro de TODOS los españoles estamos logicamente TODOS los catalanes)
5 de gener de 2017, 15.08 h

QUERIDOS NAZIS

HOY HAY TANTAS NOTICIAS BUENAS QUE NO PUEDO CON TODAS. !!!!!UFFF, QUE STRESS!!!

DESPUES DE LA TONTERIA DELS FANALESTS Y QUE LOS PERROFLAUTAS TRABAJARAN EL DIA DE LOS REYES MAGOS TENEMOS LA EXCELENTE NOTICIA QUE NOS LLEGA DE ALEMANIA. ES PALPABLE 8sic)QUE EL PRUSES HA HECHO SU EFECTO Y LOS LIBROS Y CARTAS QUE HAN MAnDANDO A LA MERKEL Y, OBAMA, CHUCK NORRIS,ETC NO HAN HECHO NINGUN EFECTO, BUENO SI CONTRIBUYERON A LLENAR LA PAPELERA DE RECICLAJE DE PAPEL.

El Tribunal Constituci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
F18 fletxa Sitges
3 de gener de 2017, 22.04 h

sostenella y no enmendalla. cerrazón. son així. sempre ho han estat.
són colonialistes, prepotents, arrogants i cafres expoliadors i despilfarrradors.
són nazional-catolicistes. España fa pudor a cuartelillo franquista i a sotana marrana.

anécdota: en temps de Isabel II els catalans vam construir un ferrocata per transportar material de una fábrica a una altra. La Reina Isabel va decidir no ser menys. també volía tenir tren. per anar d'un palau a l'altra.
Resultat? la ruina total i ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
MFX fletxa GRN
3 de gener de 2017, 14.05 h

Lluís>bcn, sembles del PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
3 de gener de 2017, 13.11 h

Ja no parlo de temps pre-democràtics, sinó dels 40 anys des que morí Franco. L'autisme estatal ha dut fins on som ara, no va voler l'Estatut, ni el pacte fiscal, ni cap tracte bilateral, ans al contrari, va optar per esclafar la Generalitat, primer econòmicament, i ara judicialment. L'estratègia de l'Estat ha afectat greument el benestar dels catalans, unionistes i separatistes per igual. Mentre a ningú a Madrid li passa pel cap cap altra opció que esclafar-nos, anem de cap al xoc en for... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
LLUIS fletxa bcn
3 de gener de 2017, 12.41 h

El president Carles Puigdemont. /Jordi Bedmar .

Puigdemont, entre les 12 persones que ‘arruïnaran’ el 2017, segons Politico.eu

Carlos Garfella
El president de la Generalitat comparteix llista amb Beppe Grillo, Sarkozy i el líder de la ultradreta holandesa, Geert Wilders.

N.B. BAD NEWS !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.