directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 16:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

Les ‘mòmies’ es queden en El Valle de los Caídos

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant carregant

Comparteix




Estava cantat. El Tribunal Suprem ha sentenciat que les ‘mòmies’ de Franco i José Antonio Primo de Rivera es queden on estan, com si foren faraons. L’exjutge Baltasar Garzón i els advocats Manuel Ollé i Eduardo Ranz, havien demanat al tribunal que desestimés la decisió del govern del PP de treure d’allà tan egrègies restes a fi de poder convertir El Valle de los Caídos en un espai de memòria, al capdavall que aquest deixi de ser d’una vegada per totes un mausoleu del feixisme.

El setembre de l’any passat el senador de Compromís, Carles Mulet, va preguntar també a l’executiu si aquest tenia cap intenció de ‘desfranquitzar’ l’indret. Al gener el govern va contestar que El Valle de los Caídos ja no tenia cap significació franquista tal i com pretenia Mulet. I no tan sols això, sinó que en consonància amb el cinisme amb què el franquisme va legitimar la seva existència, el govern va recordar que l’objectiu de la fundació que se’n fa càrrec del monument era la d’honrar la memòria de totes les víctimes de la guerra civil.

El Valle de los Caídos va ser construït en part per presos republicans en un brutal règim d’esclavitud. A ells els va tocar la part més difícil com va ser l’excavació de la basílica-cripta en la roca granítica de la muntanya. L’indret es va pensar per a soterrar els vencedors però el 1958 quan estava tot a punt, molts familiars de los ‘caídos’ no van voler traslladar als seus. Al final, el règim es va mobilitzar i per tal d’omplir l’ossera va ordenar a alcaldes, governadors civils, capellans i autoritats en general que els enviessin ossos d’allò on fos. La dictadura va acabar justificant aquella jugada airejant el conte de la reconciliació entre els espanyols.

Ahir mateix, el diputat popular Rafael Hernando, ratificava la voluntat del govern de no moure a Franco ni a José Antonio alhora que assegurava que a ell no li agradava pensar en els morts, que preferia pensar en els vius. Hernando vol que els morts descansin en pau, els seus, s’entén. El PP porta en la massa de la sang l’herència del franquisme. El perpetuen en el gest i en la vocació política. Ho fan sense gaires complexos. Ben mirat, gràcies al seu capteniment i a la covardia de bona part de l’esquerra espanyola, han aconseguit emblanquir la dictadura franquista, desvincular-la del seu context històric europeu.     

Tot plegat, mantenir El Valle de los Caídos en les seves actuals condicions tal i com pretén el PP, és mantenir viva la flama del feixisme espanyol, evocar el seu record, legitimar en definitiva la seva existència. 

Així les coses, la pregunta és obligada: podria algú concebre un monument en Alemanya aixecat a la memòria d’Hitler sostingut per l’Estat?. És clar que no. Això només és possible en Espanya.

 
Francesc  Viadel
lectures 48210 lectures comentaris Un comentari

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
1 de març de 2017, 19.19 h

El Valle de los caídos: autèntica vergonya a Europa. La seva subsistència com a mausoleu franquista intocable demostra que la Caspanya no és un país normal, ni una democràcia ni res que pugui ser homologable a un país europeu civilitzat. Europa comença a Catalunya, més enllà ja és Àfrica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.