directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 3 de maig de 2024 04:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

La venjança espanyola

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant carregant

Comparteix




L’altre dia el president Puigdemont va advertir que si Catalunya no assolia la independència, Espanya es venjaria i que les primeres víctimes de la vendetta en serien el model educatiu i lingüístic. Lluny d’exagerar, el president, simplement es va limitar a subratllar un temor que existeix en la societat catalana i que han alimentat les polítiques i el discurs dels partits obertament espanyolistes. Només cal recordar com el PP aquí –però també al País Valencià o les Balears- ha fustigat a consciència l’escola en català o que Ciutadans és un partit nascut a l’aixopluc del moviment antiimmersió.

Fet i fet, la història de la relació entre Espanya i Catalunya ha estat la d’una venjança. Durant segles, l’Estat no ha paït que els catalans es resistiren a ser assimilats. A molts racons d’Espanya es pot entendre la nostra obstinació per tenir unes institucions polítiques pròpies de les quals, per cert,  n’han recelat sempre com a instruments d’una suposada burgesia voraç. La voluntat de fer del català una llengua pública amb tot el que això implica, simplement, els treu de polleguera. Ho troben intolerable, el pitjor dissolvent d’una nació que només poden entendre en un sentit inequívocament cultural i lingüístic. L’unitarisme els encega per igual als uns i als altres, això és, a un Aznar neofranquista però, també, a una Susana Díaz suposadament progressista. 

Tot plegat, l’animadversió a l’ús públic i normal del català ha estat un dels elements constitutius del nacionalisme espanyol, el senyal visible d’una catalonofòbia practicada amb contundència dia sí i dia també per funcionaris i policies amb total impunitat, per piuladors ignorants i per prohoms de la política. També, l’evidència d’un supremacisme lingüístic resolt a mantenir la preeminència del castellà al preu que sigui. El català és el nostre signe d’identitat més visible i, per tant, l’espanyolisme només el pot percebre com el catalitzador poderós d’un sentiment nacional que els resulta insuportable. D’aquí que el ministre José Ignacio Wert relacionés la incipient puixança de l’independentisme al demonitzat sistema d’immersió lingüística i que, per tant, proclamés la necessitat d’espanyolitzar els nens catalans com si Catalunya fos una mena de territori colonial per civilitzar.

No és tampoc gens estrany que el sistema educatiu català s’hagi comparat amb un autèntic camp de concentració i adoctrinament amb la connivència de mitjans de comunicació amb audiències gens menyspreables. Potser ningú no se’n recorda ja però el 2012 l’exalcalde d’A Coruña, el socialista Francisco Vázquez, va dir que no hi havia cap diferència entre un jueu amb una estrella groga perseguit pels nazis i un nen català castigat per parlar català en el pati del col·legi. Molts abans, Aleix Vidal-Quadras, en el seu llibre Amarás a tu tribu (1998) ja havia definit l’escola catalana com “un gigantesco campo de reeducación, con sus celadores, guardianes, comisarios lingüísticos y hasta torturadores, porque no parece que negarle a un párvulo castellano-hablante un vaso de agua cuando tiene sed hasta que se lo pida en catalán sea un método pedagógico aconsejable (...)”.

Avui mateix, al País Valencià, amb un PP i uns Ciutadans fent el maquis, la histèria contra l’escola en català torna a ocupar portades a la premsa de la dreta. Els defensors del constitucionalisme no dubten a afirmar que el castellà està encalçat en un territori on no hi ha ni un sol mitjà públic en llengua pròpia i on aquesta ha estat reduïda en l’escola a una pura anècdota. En el fons, com ja passava amb Bauzà a les Balears, no tan sols menyspreen el català sinó que, a més, temen que amb aquest es propagui el ‘contagi’ sobiranista. La batalla per la supervivència del català no es lliurà només –ni s’ha lliurat mai- a Catalunya.

La bibliografia sobre els atacs a l’escola en català és molt extensa i no és aquest el lloc per repassar-la. Uns llibres, val a dir, doctíssims que palesen com des de l’Estat s’ha intentat tot a fi de destruir qualsevol possibilitat d’existència pública de la nostra llengua.

Durant els moments més durs de la Transició, quan la violència feia estralls a Euskadi, una influent directora de diari al País Valencià va assegurar en referir-se a l’escola en català, que les llengües de vegades podien ser més perilloses que les metralletes. Amb això està tot dit.

Òbviament que si el procés fracassa, allò primer que intentaran els vencedors serà reduir l’escola en català a cendres i ho faran, que ningú no ho dubti, en nom de la llibertat i de la igualtat dels ciutadans. Ho faran aquí i allà.


Francesc Viadel 
lectures 21026 lectures comentaris 6 comentaris

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6

Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
29 de març de 2017, 08.48 h

Completament d'acord, i també tornarem a sentir-nos dir alló de "hablen como los cristianos i no como los perros",


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
LLUIS fletxa bcn
28 de març de 2017, 17.25 h

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assegurat que l'entitat podria traslladar la seu social fora de Catalunya sense rebre l'aprovació de la junta d'accionistes per tenir l'“aixopluc” de la Unió Europa, en cas d'una hipotètica independència unilateral de Catalunya.

“És un avantatge que tenim en cas que hi hagi algun risc que ens posés en necessitat de posar-nos sota l'aixopluc la Unió Europea”, ha explicat Oliu en una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell. En... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Querido "NAZISTA" Juan Ruiz Solanas de Figueras - Gerona AKA como SuperCat: Tus palabras resuenan como un zumbido de moscas en mis oidos fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos TODOS los catalanes)
28 de març de 2017, 14.49 h

Cataluña, la comunidad autónoma que más empresas perdió en el 2016 y Madrid, la que más ganó

http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/catalunya-comunidad-autonoma-que-mas-empresas-perdio-2016-madrid-que-mas-gano-5932195


Y CONOCEREIS LA VERDAD. Y LA VERDAD OS HARA LIBRES


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
28 de març de 2017, 08.57 h

Francesc, t'hauries de posar en contacte amb els administradors de la BDO (wiki.vilaweb.cat) per dir-los on trobar tot aquest material i poder-lo incorporar a la ja impressionant base de dades.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
27 de març de 2017, 23.48 h

Certament, així serà. Sens dubte la victòria catalana serà un revulsiu que ens afectarà i, madrid intentarà amb la compra i repressió, controlar l'eixample català a la resta de terres de parla catalana. Hem de tenir present que primer fa aigües i després naix el país que volem. Hem de saber nedar primer i aguantar després per a poder gaudir d'un país que ja anem fent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 33   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.