directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 28 d'abril de 2024 14:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

Els tractors de Collboni

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant carregant

Comparteix




El pare era jornaler. Em vaig criar en el centre d’un poble eminentment agrícola on a excepció d’un barber, un forner, l’amo d’un bar de mala mort, un sabater, un practicant i un parell de botiguers sense fortuna, es podria dir que tots menjaven de la terra tot i que amb un resultat desigual.

La vida eren les collites. La de la taronja que començava a l’octubre i acabava ben bé a finals de febrer. Les de la fruita, això és, la del meló de tot l’any i el d’Alger, la del préssec, la de la pruna... collites que duraven tot l’estiu fins al setembre quan començava la sega de l’arròs. A l’estiu alguns es llogaven a Lleida. Per la verema, molts altres marxaven a cap a França almenys mentre el franc s’ho va valdre.

En general, s’hi vivia dignament perquè la taronja, més que cap altre producte, es pagava bé als mercats europeus. Val a dir, que el fet que molts tinguessin un trosset de terra ajudava. Com sigui, la majoria dels jornalers no podia permetre’s tenir un cotxe, ni menjar fora de casa, ni pagar-se un dentista, ni fer vacances... Tot es podia complicar molt si la malaltia tocava a la porta i calia, doncs, anar a València a posar-se en mans d’un metge ‘de pago’. No cal dir com la desgràcia s’abatia sobre les dones que es quedaven vídues ni encara que heretaren un tros o bé en les cases amb algun fill malalt o discapacitat, amb gent gran a càrrec. L’Estat només entenia de garrot, de repressions, de lleialtats incondicionals i rituals metòdics. Això del benestar només és reservava per als que, finalment, fotien el camp a Suïssa, França o Alemanya.

Certament, el jornal no donava per a massa alegries i si mai faltava per qualsevol circumstància com ara una setmana llarga de pluges, a les cases s’instal·lava el patiment i planava l’ombra de la misèria. El treball del que es llogava a plaça era dur i no exempt d’humiliacions, sovint embrutidor en un sentit ample per tal com l’orgull i la pobresa casen malament. No hi ha arcàdia feliç.

Vaig treballar molts anys al camp, amb el pare. Per a mi era una ocupació de temporada, obligatòria per a poder estudiar a la universitat atès que la beca de Madrid no donava ni per a un forat de nas. El treball era dur i desagraït, mal vist entre els qui, ocupats en altres oficis com ara el d’obrer de vila, s’hi podien guanyar molt millor la vida. Compensava, però, la llibertat de treballar a l’aire lliure, un cert ambient anarcoide, faceciós, que mantenia a ratlla els considerats com a gent d’ordre, els nostàlgics encara del règim, qualsevol mena de reaccionari mal carat amb temptacions dominadores sobre la resta. Malgrat tot, la realitat era que, amb poca, nul·la o amb escassa convicció, la majoria votaven el PSOE de Felipe González, el ‘partit dels treballadors’, deien, rient-se per dessota el nas, fent un ús sarcàstic d’una denominació d’abans de la guerra. La veritat és que si el votaven era perquè amb els socialistes podien cobrar l’atur agrícola. Es queixaven amargament que ells hagueren d’acreditar moltíssims més jornals que els treballadors andalusos per a obtenir un subsidi però es conformaven i callaven.

Vaig aprendre més del gènere humà que de taronges. Entre els jornalers hi havia de tot, és clar, també persones amb una riquíssima experiència vital i amb un sentit comú extraordinari. Algunes d’aquestes entranyables persones, em van temperar els entusiasmes i les il·lusions desaforades. També em van ensenyar moltes coses com el poder de la resistència somorta i persistent, el valor de l’esforç ben orientat, la importància del saber perdre, la del saber quan has de lluitar a mort, al de saber quan un no s’ha de donar a conèixer. També em van prevenir de moltes altres, com ara de l’enveja dels altres o de la impostura. Ben mirat, el món anava ple d’espavilats que vivien a compte d’allò que prometien.

Sempre m’he sentit molt orgullós del meu pare, d’aquella gent. Sense ell, sense ells, mai no hauria fet res de bo.

Em passa el contrari que a Jaume Collboni. M’entristeix el seu menyspreu palmari cap als que ell titlla com els del tractor, la seva intenció d’estigmatitzar del tot injusta, maniquea, calculada, el seu classisme de fals cosmopolita de províncies aplaudit en un ambient resclosit com el de Societat Civil Catalana. Però què s’hauran pensat que són?.

Al capdavall, no puc entendre que algú que representa un partit d’esquerres pugui parlar d’aquesta manera de la gent del camp, de la gent diríem... M’he sentit concernit per la seva insultant arrogància. M’horroritza el seu aire de superioritat que tant em recorda el posat de la dreta més falsa, la que en democràcia, obligada per les regles de joc, mira d’enganyar els que considera per sota seu dissimulant públicament el seu classisme. Tot plegat, m’inquieta pensar què deu dir en privat de les classes populars, socialment hegemòniques en molts barris de la ciutat que vol governar algun dia. No puc evitar sentir vergonya aliena. Decebedor i trist. Que algú li digui que treballa en el bàndol equivocat o, millor, que ell mateix ho reconegui i deixi de patir.


Francesc Viadel
lectures 2634 lectures comentaris 4 comentaris

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
BEJOTA fletxa bcn
29 de juny de 2018, 18.11 h

La huida de empresas de Cataluña se multiplica por ocho en el primer trimestre.
La llegada de capital extranjero a Cataluña se desploma un 62% hasta marzo.

Cataluña cierra el segundo trimestre con 502 fugas de empresas.
Este viernes 29 de junio se suman otras siete, que aterrizan en Felanitx (Mallorca), Puçol (Valencia), Tenerife, Villalba y sobre todo Madrid.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
NPK fletxa Arlintong
24 de juny de 2018, 11.33 h

Saps que passa, que el PXXE fora de tabardania ha desaparegut, els dos illots fora de la metropoli ja es veu com van, a Tarragona en Botifleros l'esparpent dels juegos del mediterraneo no te nom i a Lleida el paer treu el gendre de la Paeria i el traspassa a delegado de la delegada nazional a la region nordeste, aixi un cop perdut l'ajuntament almenys podra ensumar cuixa si mantenen el poder a madriz, pq que veu que no s'en sortiran les properes municipals.

Surt de franc insultar el territor... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
BEJOTA fletxa bcn
23 de juny de 2018, 12.51 h

Hasta los horchateros-turroneros se fugan de Cataluña.
La veterana casa Tomás Sirvent Pla, elaboradora de horchata y turrones, traslada su sede a Jijona, 80 años después de su nacimiento en Barcelona.

Este viernes 22 de junio, víspera de la verbena de San Juan, un total de ocho compañías abandonan tierras catalanas en dirección a otras comunidades autónomas. Entre ellas está Tomás Sirvent Pla SL, cuya fuga se explica en otra noticia.

Inversión
La llegada de capital extranjero a Ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
23 de juny de 2018, 12.08 h

Aquest, com a bon espanyol, li van posar una gorra i ja es creu que es el senyorito.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.