directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 07:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

EDITORIAL fletxa

publicitat


Dimecres, 13 de juny de 2007 00:00 h

Pacte Nacional

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant carregant


Comparteix







Etiquetes
Mai com ara, mai, s’havia escoltat tantes veus que reclamen un pacte nacional que, segons els seus promotors, hauria de ser el format per CiU i Esquerra i que, bàsicament, perquè mai no s’han esbossat més arguments, passaria per haver fet president de la Generalitat Artur Mas. El Pacte Nacional el sintetitzaria una persona i una decisió: Mas president. L’esquerra independentista, per esquerra (sic) i per independentista (sic), tenia l’obligació política i nacional de fer president del país el candidat de CiU. Aquest és almenys el discurs de tota la nòmina de columnistes –que coincideix bàsicament amb els que van aplaudir a rabiar el pacte Mas-Zapatero primer i l’expulsió d’Esquerra del Govern després- que dia a dia arenguen els lectors amb missatges catastrofistes que auguren el final de Catalunya com a nació. Òbviament, tot això no hauria passat si els 23 diputats independentistes haguessin fet Mas president el 2003 en detriment del defenestrat Pasqual Maragall.

El discurs essencialista radica sempre en la traïció d’haver entregat la Generalitat a un personatge espanyol anomenat José Montilla. I, ara més que mai, en la crítica sistemàtica al paper d’Esquerra al Govern. Aquest discurs s’ha mantingut, per bé que amb matisos, amb la decisió del Govern de Catalunya sobre la tercera hora de castellà que pretenia imposar el govern espanyol a primària. Defugint la literalitat del text aprovat, s’ha insistit en l’argumentari que el Govern se’n rentava les mans i traspassava la responsabilitat a les escoles. Quan saben del cert que aquesta ni tan sols és una mitja veritat, senzillament és una mentida. Però no importa, tant se val la transcendència de la decisió, tant és. Gairebé cap d’aquests columnistes va gosar admetre el gest insòlit que representava que, per primer cop, el Govern de Catalunya hagués desobeït una ordre del govern de Madrid. En lloc d’analitzar el valor de la decisió d’un govern, es van llençar com a llops a blasmar l’acord. Perquè, en essència, i aquí radica el seu autèntic discurs essencialista, la qüestió no era valorar l’acord en clau de país sinó fer-ne una lectura partidista. La fi justifica els mitjans deuen pensar. I l’única finalitat que els mou és, al preu que sigui, recuperar la Presidència de la Generalitat en mans d’un usurpador. Tota la resta són qüestions tàctiques o estratègiques, pedigrís inconfessables dels que s’han fet grans aixoplugats en l’administració.

El govern Maragall va ser clarament una decisió d’Esquerra, equivocada o no. El govern Montilla ha estat, en canvi, el fruit d’un fracàs, el fracàs estratègic de CiU, que no va tenir cap recança a fer saltar pels aires l’Estatut del Parlament per afermar un acord amb el PSOE que creien els havia de garantir la Presidència de la Generalitat. La primera opció de CiU, la mateixa nit electoral, va ser trucar Zapatero per segellar un acord amb el PSC, via Madrid a través de la intervenció del president espanyol. Fins i tot amb aquest gest CiU va atorgar -això sí, involuntàriament- una pàtina d’autonomia i catalanitat al PSC quan aquests no van cedir a les pressions del PSOE (entre els que feien pinya a favor d’aquesta opció hi havia els inefables Bono, Guerra i Ibarra, tots a una), que pretenia avortar un segon mandat amb Esquerra al Govern de la Generalitat. Només aleshores, només quan els dirigents de CiU van constatar les carbasses del PSC, van tornar amb la vehemència que caracteritza els abrandats discursos patriòtics i de circumstàncies dels columnistes neoconvergents, reclamant el Pacte Nacional.

Algun dia, com apunta el diputat Xavier Vendrell a Disculpin les molèsties, s’haurà de produir una entesa entre CiU i Esquerra. Però aquesta entesa haurà de basar-se en alguna cosa més que un pacte per salvar o recuperar les poltrones perdudes. Si no és així, el pacte haurà d’esperar.  

       










publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
Marrameu fletxa Segrià
13 de juny de 2007, 23.26 h

Si home, si. La culpa de tot la té CiU (jo estava en contra de la sociovergència, i a favor, des de sempre, per un Pacte Nacional).
Però l'estratègia, la única estratègia d'ERC, era arraconar CiU, i arrabassar-li l'electorat. Ja des de l'any 2005 s'ha vist que CiU aguanta això i més, i ara vindrà la patacada de les estatals per a ERC.
Per desgràcia, després, potser, el pacte ja no serà possible...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
ramon fletxa bcn
13 de juny de 2007, 20.53 h

Mas estava a l'oposició i va pactar,sí, amb en Zapatero que, recordeu representava a l'altra banda de la cadira al tripartit.Per tant, tan culpable és CiU com el tripartit.O no recordeu que PSC,IC van aplaudir l'acord.I ERC encara els ajuda i es còmplice també d'aquell acord, o es que un govern no és unitari amb les seves decisions? Sinó plega.No va caler ja els van fer fóra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Bandera Amarga fletxa Barcelona
13 de juny de 2007, 18.51 h

Bandera Negra? T'hauries de dir Bandera Amargada. Però és que a més el teu discurs només expressa ressentiment. Només hauria faltat que acabsessi ccridant: Mas President, catalunya independent, que és el que cridaven els nens de la JNC, per a vergonya pròpia i aliena.

Maria


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Bandera Negra fletxa Barcelona
13 de juny de 2007, 18.41 h

Quin fàstic !, però si directe.cat és el planfet propagandístic a Catalunya de la crossa del psoe !. Que errats que aneu !. Els espanyols sempre ens han guanyat perquè ens han dividit, i vosaltres seguiu amb la mateixa cançoneta, només perquè creieu que així tindreu un plat calent a taula, un ferrari a la porta i una casa a menorca. Fora venuts i botiflers d'ER. Torneu vells patriotes, que això s'ensorra (ja no teniu ni la R ni la C, només sou Esquerra).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
13 de juny de 2007, 17.01 h

Quin Armari, Pep Ortiz? Tu i jo defensem el mateix, pero a tu et sembla que la meva obligacióp es sumicar per un pacte amb ER, per tu poder enviar-nos a la Merda.
Ni tu ni jo volem que ER i CiU vagin junts a cap lloc... Perque mataques llavors?

PS De veritat creus que el pacte que nosaltres varem fer amb ZP son pitjors que els que ER ha fet amb els sociates? Desperta nen, que això no son els mundos de yuupì.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Pep Ortiz fletxa Barcelona
13 de juny de 2007, 14.56 h

Caram, la berteta ha sortit de l'armari, ara ja sabem perquè es així...

El pacte que proposa el Mas ja se'l pot quedar per ell. Això ho havia d'haver plantejat abans de l'estatut, no pas ara! veig més un ànim d'ocultar les desavinences amb Duran i Lleida que res (per cert, que es curi aviat que això de la febre groga juas juas).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Toni fletxa BCN
13 de juny de 2007, 14.29 h

si el pacte ERC+CiU no és possible ara no és només pels dirigents d'ERC, els de CiU tampoc hi ajuden gaire i potser s'haurien de preguntar perque s'han quedat solets i no poden formar mai govern tot i "guanyar" les eleccions. Mas va vendre l'Estatut i va mirar cap a Madrid per recuperar la Generalitat... aquests són els que volen donar lliçons de catalanisme?? els que reclamen un front comu davant Madrid??


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Núria fletxa Tossa
13 de juny de 2007, 13.45 h

Jo res a dir del primer tripartit,era un canvi i amb un president catalanista tot s'ha de dir,pero no es que montilla sigui español es que es españolista aqui recau el problema....i jo abans de que els mitjans que vosaltres proclameu que demanven pacte nacional, ja el volia i mès amb la situació española on es veia molt clar que necessitaven un dels dos per tirar encavant la politica espanyola, però montilla no plantara cara davant l'amo i això es evident i era molt mès facil per erc mar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
13 de juny de 2007, 10.43 h

Per una vegada estic d'acord amb en Xavier Vendrell. EL Pacte ER CiU pot esperar. Molt de temps. Segons en vendrell esperar a que la força dominant sigui ER, segons jo ( i molta gent de CiU a que a ER no quedi cap dels dirigents actuals tipus Vendrell ( i Huguet, Carod, Benach, Puigcercos etc...)
Estic d'acord Podem esperar ...decades com a minim


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.