directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

EDITORIAL fletxa

publicitat


Dimecres, 9 de desembre de 2009 05:00 h

Aminatu Haidar

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix






Espanya mai assumeix les seves responsabilitats: malgrat ser la potència colonitzadora, a finals dels setanta va deixar abandonats a la seva sort i a la solidaritat internacional el territori i els habitants del Sàhara. A més, tot i marxar, durant tots aquest anys l'Estat ha fet el contrari del que el dret internacional preveu, i sense immutar-se ha permès la mort lenta de tot un poble, abandonant-lo a la dictadura marroquina.

Aminatu Haidar, la líder i activista sahrauí, ha carregat a la consciencia d'Espanya el trist paper de tots aquests anys. El joc de voler acontentar el regne del Marroc per poder mantenir uns anys més les colònies de Ceuta i Melilla ha comportat la traïció a la República del Sàhara i un ridícul històric entre la comunitat internacional, on les metròpolis sempre han tingut cura de les excolònies.

La fermesa d'Aminatu Haidar i els seus plantejaments de radicalitat democràtica han posat contra les cordes el Govern espanyol. A pocs dies de la Presidència Espanyola de l’Unió Europea, Rodríguez Zapatero es troba amb una bomba entre les mans, d'aquí les presses del ministre Moratinos per pactar una resolució de consens. Una resolució que no fa cap referència al dret d'autodeterminació, un tema tabú pel Govern espanyol.

Espanya té un greu problema de credibilitat: la manca de capacitat de resposta als canvis internacionals li comença a passar factura, el no-reconeixement d'alguns països nous com Kosovo és una mostra d'aquesta situació. L'actitud amb el Sàhara és de pura vergonya, i la manca de capacitat per acceptar les realitats nacionals catalana, basca o gallega demostren intolerància i sectarisme.

La fermesa, la valentia d’Aminatu Haidar i la seva lluita pels drets del poble sahrauí han tret els colors al Govern espanyol, ha tornat a posar al punt de mira internacional el drama que viuen milers de refugiats per culpa de la dictadura marroquina, amb la complicitat espanyola arran d'haver defugit durant anys de les responsabilitats vers el procés de descolonització.

Mai com ara una actitud heroica com la d'Aminatu Haidar ha posat contra les cordes al poderós Govern espanyol. Les reivindicacions d'Aminatu són un exemple pel nostre país, immers en la celebració de les consultes populars per la independència, el nostre propi procés de descolonització. Només depenem de nosaltres per aconseguir les fites proposades. En democràcia la les urnes són decisives, per això els espanyols d'un signe o d'un altre no volen les consultes: uns ho diuen a la cara i altres ho canalitzen boicotejant la festa de la democràcia.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Sylvana Mengano fletxa Barcelona
9 de desembre de 2009, 08.37 h

Senyora Haidar: el govern d´espanya és feixista i antidemocràtic, aquí a l`estat també tene el seu propi poble Saharaui, vostè ha vingut a trucar a la porta equivocada ja que els castellans no faran pel vostre poble el que no fan pels catalans dins el seu propi estat nazi, feixista i opressor; malauradament, vostè hauria d`anar a reivindicar a l`Europa civilitzada, una mica més cap al nord doncs els castellans són igual o pitjor que els seus veïns del sud respecte als dret humans recon... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.