directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 13:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

EDITORIAL fletxa

publicitat


Dilluns, 4 d'octubre de 2010 05:00 h

El concert de Mas i Puigcercós

Comentaris 68  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant carregant


Comparteix







Etiquetes
Zapatero tocat de nou amb el revés de la militància socialista madrilenya a la seva candidata. Montilla que pot quedar no només tocat sinó enfonsat si els resultats de tots els sondejos es confirmen. Un PSC-PSOE debilitat i que cotitza a la baixa pot veure’s abocat a entregar-se a garantir la governabilitat a CiU a Catalunya a canvi que a Espanya Zapatero tingui un suport parlamentari més o menys estable dels homes de Duran al Congrés dels Diputats. O, segona opció, un PSC-PSOE debilitat i a la baixa pot ser un pretext immillorable perquè la federació nacionalista torni a parlar amb el Partit Popular i oblidi el notari.

CiU pot tenir la temptació de voler els escons del partit dels quatre milions de firmes contra Catalunya i el recurs a l’Estatut. Hi ha dirigents convergents aspirants a Conseller que la tenen com la primera opció de preferències i no se n’amaguen d’explicar-ho en privat. Els acords amb els de Sánchez-Camacho i Vidal-Quadras difícilment podrien anar més enllà de negociacions interminables per traspassos puntuals. Ara toca un Majèstic II?

Artur Mas tindrà més dificultats en justificar un pacte -ni que sigui soterrat- amb el PP si aquest no puja al podi i no arrabassa la tercera plaça de força més votada a Esquerra Republicana.

Esquerra haurà de triar un dels dos camins: o fustigar CiU i les seves debilitats amb vídeos preelectorals com el de la comissió del Palau o no dinamitar les poques passarel·les (que no arriben a ponts) que queden entre els d’Artur Mas i Joan Puigcercós per tal que, en paraules del propi candidat d’ERC, obrin la porta si la federació truca després del 28-N.

En la dificultat d’assolir el concert econòmic hi ha majoria d’experts que coincideixen a assenyalar que la complexitat és major que la d’aconseguir un estat propi per a Catalunya. Senzillament perquè el concert dependria de la voluntat del govern de Madrid. Però la reivindicació del concert és un punt de partida i trobada comú per a CiU i ERC i una majoria parlamentària que va més enllà d’aquests dos partits. Sense anar més lluny, aquesta era una de les propostes estratègiques del programa que Puigcercós va presentar davant els seus militants al darrer congrés dels republicans de juny de 2008.

Puigcercós podria fer un exercici de coherència i avançar a Artur Mas alguns dels aspectes de país en què, sense necessitat d’un acord permanent, podrien sumar voluntats i consensos. El concert econòmic podria ser el principal. L’aprimament de l’estructura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en podria ser una altre.

Si així fos, Artur Mas hauria de triar amb qui fer el viatge per al principal objectiu que s’ha fixat, el concert per al 2012. O el PP de Sánchez Camacho, el retorn dels toros com a condició sine qua non i el recurs a l’Estatut. O l’Esquerra de Puigcercós. La guerra civil nacionalista d’aquesta darrera dècada continuarà o pot haver-hi un cessament responsable d’hostilitats al voltant d’objectius estratègics de país?




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#68
5 d'octubre de 2010, 22.05 h

Polonia que digui XD, el del GOL DE SEÑOR!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#67
5 d'octubre de 2010, 22.03 h

Visca visca, llàstima que el Montilla tingui el mateix separatisme que l'Acebes del Crackòvia


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#66
5 d'octubre de 2010, 22.00 h

EL CONCERT ECONÒMIC NO ÉS POSSIBLE SENSE REFORMAR LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA, PERQUÈ LA SENTÈNCIA ORDENA QUE:

“Ahora bien, incluso en la única relación posible, la de la Generalitat con el Estado “central” o “general”, dicha relación, amén de no ser excluyente de la multilateralidad, como el propio precepto impugnado reconoce, no cabe entenderla como expresiva de una relación entre entes políticos en situación de igualdad, capaces de negociar entre sí en tal condición, pu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#65
Pepo fletxa VdG
5 d'octubre de 2010, 20.56 h

Foten pena els comentaris racistes contra els suposats "xarnegos" si només comptessin els catalans de "pura sang" l'independentisme seria un grupuscle. Visca els xarnegos separatistes!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#64
Joan fletxa VdG
5 d'octubre de 2010, 20.54 h

Laporta president quina broma de mal gust. Al acabar la legislatura deixaria el país amb un deute més gran que el Barça! AL LORO!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#63
5 d'octubre de 2010, 20.29 h

ERC BOTIFLERS!! LAPORTA PRESIDENT DE LA CATALUNYA INDEPENDENT (2014-2018)


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#62
ARA ERC mes que mai fletxa CATALUNYA LLIURE
5 d'octubre de 2010, 18.22 h

Molt comentari de poca volada i molt poc sentit d'estat i de responsabilitat entre uns i altres. El vot ÚTIL independentista en aquestes eleccions només pot ser per Puigcercós i ERC. Molt marejar amb les enquestes amunt i aval, però aquestes reflecteixen si es que els hi volem donar validesa que de 21 diputats independentistes es passaria a tenir.ne i en els millors dels casos entre els 15 o 19. Per tant crec que el vot mes útil deixant de banda altres qüestions no gens menys banals a de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#61
forsaken fletxa Barcelona
5 d'octubre de 2010, 18.03 h

#60 Lamentablemen no em respons a quin xarnego li agradaria posar de president de Catalunya. Ja que és l'especialitat de E (abans ERC), és posar-hi presidents xarnegassos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#60
Manel fletxa Barcelona
5 d'octubre de 2010, 17.09 h

#59 Als antiERC no cal desqualificar-vos, solets ho feu molt bé.

Per si algú acaba d'aterrar d'un viatge d'un any a Mart: ERC NO pactarà, repeteixo, NO PACTARÂ amb ningú que no accepti convocar un referèndum per la independència. Es digui Mas, Montilla, Laporta, Carretero o Robert de les Cabres. Punt.

El Montiila, concretament, JA ha dit que no vol aquest referèndum, cosa que el descarta automàticament. Com que sap que, encara que l'acceptés, tampoc sumaria, suposo que no vol ser f... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#59
forsaken fletxa Barcelona
5 d'octubre de 2010, 16.57 h

#57 A E (abans ERC) no cal desgastar-la, ho fa molt bé tota sola. Pregunta.- Si pogués tornar a fer un tripartit, quin xarnego li agradaria posar de president de Catalunya???


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.