directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

EDITORIAL fletxa

publicitat


Divendres, 3 de desembre de 2010 15:00 h

L'esquerra catalana, horitzó 2018

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant carregant


Comparteix






Si algun avenç significatiu ha aconseguit el Govern d’Entesa (2006-2010) ha estat el de la normalització del fet català entre la meitat de la societat que no el tenia tant proper. Aquella altra Catalunya real i ben real. A José Montilla se li haurà de reconèixer el gran mèrit d’enfrontar-se sempre que ha calgut als enemics de la normalització plena de la llengua pròpia de Catalunya. L’exemple més recent, el debat electoral a TV3 on va rebatre amb contundència Albert Rivera i Alícia Sánchez Camacho.

Els socialistes catalans no han d’acomplexar-se de la seva catalanitat. L’estudi de la distribució del vot per districtes censals fa saltar pels aires el tòpic que alguns han volgut instal·lar d’un suposat transvasament de vots socialistes cap al PP. Els vots del PSC han anat majoritàriament a CiU i en segon terme a l’abstenció. En les eleccions espanyoles de 2008 van recollir els millors resultats i ja governaven a Catalunya des de feia cinc anys amb Esquerra Republicana. I el 1999 i 2003 va obtenir els seus millors resultats amb un catalanista desacomplexat com Pasqual Maragall.

El PSC no pot fer marxa enrere i retornar a l’extinta federació catalana del PSOE de Josep Maria Triginer enterrada el 1978. Ni de fet ni de paraula. Seria un error que l’allunyaria per sempre de la centralitat política a Catalunya i donaria la raó als espanyolistes. Potser el resultat del 28-N es deu en bona mesura a això:  a haver renegat al darrer moment de qualsevol signe de catalanitat de la seva acció de govern i la dels seus socis.

Antoni Castells fins al moment només ha parlat però mai no ha gosat a fer cap pas endavant. A través dels mitjans, mai en les executives dels socialistes catalans. Montserrat Tura desfulla la margarida i Ernest Maragall va fent estirabots en forma de declaracions. Caldrà alguna cosa més solvent per recomposar l’esquerra catalana de matriu federalista. Per començar a guanyar la credibilitat perduda, recuperar el grup propi al Congrés dels Diputats. Per continuar, una nova fornada de dirigents sense els vicis del passat, de la Catalunya dual i de la Transició.

Iniciativa també haurà de debatre si algun dia d’esquerra nacional que està pel dret de decidir vol articular un espai conjunt que pugui disputar en condicions d’igualtat el vot al PSC i convertir-se en la primera força netament d’esquerres del país. Això ICV només podrà fer-ho del bracet del que avui representa Esquerra Republicana. I Esquerra té un altre debat pendent: seguir i potenciar la via de l’esquerra nacional independentista o tornar a ser la casa comuna de tot l’independentisme.

És possible que a l’esquerra catalana li esperin no menys de vuit anys de travessa pel desert. Però per tornar a ser alternativa creïble i superar els errors dels darrers set anys, els toca començar a posar les bases de la nova esquerra catalana des del primer minut post 28-N. L’esquerra catalana serà nacionalment desacomplexada o no serà.




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
6 de desembre de 2010, 12.52 h

#26 Jo crec que t'hauries de possar en mans d'un bon professional.

Hi ha quadres clinics que agafats a temps poden fins i tot curar-se, encara que entenc que el teu cas és un cas dificil, encara que per provar-ho no hi perderas res.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
6 de desembre de 2010, 12.39 h

#25 Això ja ho havia llegit i només és un pamflet Convergent i unionista més als que ja estem acostumats. Ja t´ho he dit ves a fer cua a Ciu que et tornaràs a quedar sense llepar durant tota la legislatura NI Ni. Que potser et pensaves que molts ens quedaríem plorant a casa pels grans resultats electorals?. Doncs no, perquè ja veuràs com aquesta legislatura riurem molt, però molt. S´accepten apostes. Ha ha ha ha ha.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
6 de desembre de 2010, 12.26 h

#23 A si?...no fotis!!.

http://www.ara.cat/politica/Puigcercos-ERC-autocritica-article_0_384562167.html

http://www.ara.cat/politica/Enquesta-postelectoral-Mas-Montilla_0_384562183.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
aruberuto fletxa barcelona
6 de desembre de 2010, 12.26 h

A mi em sembla increible què encara és parli del catalanisme del PSC. O jo estic molt distret o algú ens parla desde un altre galàxia, L'ànima del PSC pertany quasi totalment al espanyolisme rampant i del més anticuat possible. En quant a que en Castells, la Tura i en Maragall puguin influir en el partit i portar-lo cap al catalaanisme, em sembla una "boutade". Els diners i el poder estan a Madrid i en l'unió indestructible del PSC a aquest. La deriva catalanista dintre del PSC és com u... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
6 de desembre de 2010, 11.43 h

#22 Ex llepa que et passa? que encara no tens clar si podràs tornar a llepar de la teva Ciu a qui no has deixat de votar mai? només ha passat una setmana de les eleccions i ja hi ha molta gent que estan penedits d´haver votat Ciu i esperat que les rebaixes són a punt de començar. Aquesta també és una realitat i quan la gent comenci a veure que aquesta legislatura serà la legislatura Ni Ni, Ni independència, ni referèndum, ni concert ni res de res es començaran a en recordar d´ERC i ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
6 de desembre de 2010, 08.33 h

#18 Descriure la realitat, ni és cap proposta ni cap insidia.

Bon Nadal a Portbou.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
6 de desembre de 2010, 07.22 h

Assumir al 100% el discurs de Carod sense Carod a les llistes ni a la campanya?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
5 de desembre de 2010, 23.54 h

#16 va canviar el rumb???? quin rumb??? si en Putxi va dir que assumia al 100% el discurs d'en Carod... per això ja podieu haver deixat al Carod que al menys era l'original... no una copia barata...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
tafot fletxa figueres
5 de desembre de 2010, 22.03 h

#12 No t'entenc? Jo també vaig ser hippy i de fet encara ho porto a dins, tinc 56anys i se el que dic. Diguem? saps el per què avui existeix França amb aquest nom? o Alemanya o Portugal i, per no anar mes lluny, Espanya? Saps per què a sud-america és parla amb castellà? Saps per què ningú ho questiona tot el que te dic? Ja tens feina sí és que t'interessa el tema. Paga la pena saber-ho. No ets deixis enredà, company! Busca l'història del partit radical republica, dit Lerroux. Un par... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18 Josep M. Loste Romero
5 de desembre de 2010, 20.46 h

Sr.Exvotant d'ERC de l'Estartit .El que vostè proposa, vol , amb les seves insidies reaccionàries és que tots els militants d'ERC i la gent ferma se suïcidi i desapareixin del mapa . N'hi haurà de suïcidis ,per culpa de la crisi i el neoliberalisme salvatge , però li asseguro que el que vostè pretèn amb les seves insidies mai ho aconseguirà .


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.