directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 20:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

EDITORIAL fletxa

publicitat


Dilluns, 13 de desembre de 2010 05:00 h

L'esperit del 13

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant carregant


Comparteix






El 13 de setembre i el 13 de desembre de 2009. Arenys i Vic. Dues dates i dues ciutats que algun dia s’escriuran al llibre que narri quan a Catalunya va començar el canvi. Un canvi de base en què milers de ciutadans perdien la por a exercir el dret de decidir en una papereta quin era el futur que volien pel seu país.

600.000 catalans ja han practicat la democràcia en un any. Traduït en vots se situaria com el segon partit de l’hemicicle del Parlament. Però la grandesa del moviment de les consultes ha estat no encasellar-se en una opció determinada sinó estar presents entre tots els votants dels partits de matriu nacional. Esquerra Republicana i CiU -per aquest ordre- van saber acompanyar i donar suport a les consultes sense obstruir la iniciativa de la societat civil. CiU se’n va anar distanciant lentament amb els mesos; els republicans van mantenir el seu suport; i una nova formació política, Solidaritat Catalana per la Independència, va recollir més de 100.000 vots que procedien en bona mesura d’aquell moviment.

La consulta a Barcelona serà capital. Un país que té voluntat de ser ha de demostrar-ho i la seva capital no pot ser-ne aliena si el moviment del dret de decidir vol ocupar el centre del debat polític en aquesta legislatura.

Després de la gran consulta del 10 d’abril a Barcelona caldrà valorar i replantejar-se en què ha de convertir-se tot el capital de legitimitat acumulat pel moviment. Fer-les indefinidament podria conduir a la frustració i el cansament. Caldrà que els partits amb presència parlamentària que asseguren tenir per horitzó la plenitud nacional de Catalunya escullin quina és la seva prioritat.

Alguns poden tenir la temptació de creure que sense parlar-ne i aplicant altres prioritats a l’agenda l’esperit del 13 desapareixerà. Catalunya no és la de 2003. El que ha representat el moviment de les consultes ha vingut per quedar-s’hi. Té la força de la raó i la legitimitat de la democràcia. Un binomi indestructible.
 




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
14 de desembre de 2010, 13.21 h

post-28N (6) || EL RUMB D’ESQUERRA ||
Ja és hora d’anar parlant dels partits, que ja discuteixen la nova composició de la mesa de l’hemicicle. I toca començar per ERC, que és qui més ha perdut a les urnes. ||
Hem anat seguint les declaracions de Carod d’aquests dies. Bàsicament hi estem d’acord. No coincidim amb el vicepresident en funcions si posa el punt de mira en el 2012. Com no trobem tampoc oportú que la formació republicana es deixi distreure en eventuals aliances de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pep Palau fletxa Barcelona
14 de desembre de 2010, 11.41 h

No sigueu tan optimistes. CiU mana i mana per manar no per jugar-se-la en res. Però bé, aquest era el desig de determinat independentisme, que arribés CiU pr salvaer al país de lhecatombe. Doncs té, ja podem esperar asseguts


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
13 de desembre de 2010, 20.53 h

post-28N (5) INDEPENDÈNCIA I CONSTITUCIONALITAT DE LES INSTITUCIONS CATALANES
Catalunya és identificada universalment com una realitat política, econòmica i social concreta i diferenciada (per fer-ho breu, una nació, que no és sinònim d'Estat). Aquests dies hem vist, arran dels comunicats diplomàtics que ha fet públics Wikileaks, com és considerada així per l'ambaixada dels EUA, que no parla pas de Madrid, Múrcia o Cantàbria, que no són països sinó regions espanyoles.
La Re... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.