directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 3.3.2011. 05:00 h

Gerard Figueras diputat de CiU i president de la JNC

'El debat avui a Convergència no és independència sí o no, sinó quan i com'


El Govern d'Artur Mas ha hagut de combinar l'arribada a Palau d'homes de marcat caràcter sobiranista amb una sèrie de noms propis partidaris de l'entesa amb l'Estat espanyol. Davant d'aquest escenari, Gerard Figueras, president de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) demana esperar per veure quina és la seva actuació al Govern abans de jutjar-los. Tot i això adverteix: 'Si hem de fer públics els nostres desacords amb decisions de Mas o Duran, ho farem' i es mostra decidit a ser la consciència nacional del Govern. Amb tot, Figueras se sent 'còmode' amb l'ambició nacional del Govern i afirma que 'el debat avui a CDC no és si independència sí o no, sinó quan i com'. Per això, en l'entrevista a directe!cat, explica que la JNC ja treballa per definir un full de ruta cap a l'Estat propi, un camí que CiU podria emprendre si les negociacions pel concert econòmic fracassen. Arribats a aquest punt, recorda que Mas ha advertit del perill de ruptura amb l'Estat espanyol i conclou: 'No veig Artur Mas renunciant a liderar un escenari post negociació fallida del pacte fiscal'.
Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant carregant


Comparteix
   


Etiquetes
Se senten còmodes amb el nou govern de la Generalitat?
El discurs del govern és sobiranista, i a la JNC ens agrada la forma que està prenent. Això vol dir que estem satisfets al 100%? no, alguns perfils com el del representant de la Generalitat a Brussel·les, per exemple, no ens acaben d'agradar, però comprenem que en aquest govern hi ha una coalició de dos partits i que una part del pastís ha d'endur-se-la Unió. Des de la JNC hem entès molt bé que estem tenint un canvi de rol d'ençà de les eleccions del 28 de novembre. Si durant 7 anys vam haver d'estar tancant files amb l'argumentari del partit, ara pot ser que no estiguem d'acord en alguns temes que tracti el Govern. Ja la setmana passada, per exemple, vam fer un comunicat expressant el malestar pel suport de CiU a la Llei Sinde, i si hem de fer públics els nostres desacords amb decisions de Mas o Duran, ho farem. Això però no és nou. Recordo que durant els governs de Jordi Pujol, i en especial des del pacte amb Aznar, la nostra formació va ser molt crítica en diversos temes.

Quin és el grau de relació que la JNC té actualment amb els càrrecs del Govern que van ser-ne presidents o membres destacats?
La nostra formació és com una cadena que mai es trenca. Ens agrada dir que la JNC és una escola de formació de patriotes, ja que les persones que hi passen mantenen sempre aquest tarannà sobiranista. Encara que no ho siguin per edat, hi continuen vinculats tan per manera de fer com per ideologia. Els exemples de Lluís Recoder, ara conseller de Territori i Sostenibilitat, que va ser president de la formació igual que Jordi Cuminal, responsable de la comunicació del govern i a qui vaig substituir, i tants altres que estan en llocs destacats ens fa pensar que el discurs sobiranista anirà guanyant pes.

« Des del punt de vista d'ambició nacional, aquest és un govern en el que ens hi sentim còmodes »



Seran doncs la consciència crítica sobiranista dins del Govern?
Ha de quedar clar que el discurs sobiranista no només ve per part de la JNC. Si ens fixem en els arguments que mantenen gent del 'pinyol' com Francesc Homs o Oriol Pujol, veurem que estan molt propers als nostres. Des del punt de vista d'ambició nacional, aquest és un govern en el que ens hi sentirem còmodes, tan nosaltres com aquella gent que va votar CiU però que no ho són. No hi ha cap renúncia ni frenada, ans al contrari. Si tirem la vista una mica enrere veurem que algunes declaracions de Mas van molt més enllà del discurs que Pujol va mantenir durant 23 anys. El president de la Generalitat va dir que si Espanya no movia fitxa hi havia un perill de ruptura i si no ens deixaven endeutar es podia iniciar una via de no retorn.

El Govern ja està parlant d'una revisió a l'alça en les taxes universitàries que s'hauria d'equilibrar i compensar econòmicament en forma de beques. Es corre el perill d'encarir la Universitat si la reforma no va acompanyada del traspàs de les beques per part de l'Estat espanyol?
Sense el traspàs de beques no s'entendria que aquestes reformes es tiressin endavant. Si no hi ha una cosa, no s'impulsarà l'altra. A hores d'ara estem recomençant la batalla pel traspàs de les beques amb tots els instruments dels que disposem tan al Parlament amb els 62 diputats, com en la comissió de polítiques de Joventut que liderem nosaltres i que, per tant, escollim quins són els temes que s'han de posar damunt la taula. El més important en aquest àmbit, per a la JNC, són les beques, i per aquest motiu ja estem treballant en una iniciativa que entrarem al Parlament per buscar que els diputats es pronunciïn sobre aquesta qüestió.

« El Govern ha de preguntar al poble de Catalunya sobre el pacte fiscal i, amb la seva força al darrera, anar a Madrid ha negociar »



La consulta sobre el concert econòmic que Mas ha plantejat en alguna ocasió, s'hauria de fer un cop sabuda la posició del govern de Madrid?
No ens plantegem una consulta sobre el pacte en funció dels acords arribats. Estem dient que el govern de la Generalitat ha de preguntar al poble de Catalunya sobre aquesta qüestió i, amb la seva força al darrera, és quan ha d'anar a Madrid ha negociar-lo. D'altra banda, també s'ha de treballar per sumar esforços en el Parlament de Catalunya. En aquest sentit hem de crear sinergies amb tots els partits per igual, agradi o no. Esquerra ha de ser-hi i també Solidaritat, però hem de ser conscients que s'ha de crear un discurs que ens permeti sumar amb alguns dels dos partits que tenen força a Madrid. Si no és així, no ens en sortirem. Aquest és un tema de supervivència i, per tant,  és necessari sumar amb PP o PSC.

Temen que amb una majoria absoluta del PP a les eleccions espanyoles del 2012 es tanquin les portes al pacte fiscal?
No. No sabem el que pot passar. De fet, els moviments que darrerament estan fent algunes personalitats del PP ens porten a pensar que hi pot haver diàleg i acords pel pacte fiscal. Una prova d'això ho hem vist darrerament amb el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià. Qui s'ha erigit com a persona que en possibilitarà el retorn? Alícia Sánchez-Camacho. Ara el que toca és fer la feina aquí i després de les eleccions espanyoles ja en parlarem.

« No veig Artur Mas renunciant a liderar un escenari post negociació fallida del pacte fiscal »



Si les negociacions pel pacte fan fallida, veuen Artur Mas liderant el trencament?
No veig Artur Mas renunciant a liderar un escenari post negociació fallida del pacte fiscal. Mas ja ha dit que no vol dur el país a l'abisme, tenint en compte que ara per ara el 50% de catalans no votarien favorablement a la independència de Catalunya, però sí que ha deixat clar que vol treballar per eixamplar el número de partidaris de la sobirania. I com es fa això? Doncs mitjançant la incorporació de gent que vingui convençuda per qüestions pràctiques com són, per exemple, els diners. Si ens en sortim amb el pacte fiscal, serà un pas important en l'autogovern. Si no és així, el debat haurà servit per incloure més gent en el sentiment independentista. D'una manera ho altra, la balança favorable a la sobirania l'haurem fet créixer. D'altra banda, des de la JNC estem endegant projectes que ens portin a nous horitzons. Hem entès que les relacions amb Espanya no ens funcionen i el que cal és buscar la via per ser nosaltres mateixos. En aquests sentit ens hem posat a treballar ja en una comissió de persones que en un termini d'un any pugui aportar un camí cap a l'assoliment de l'estat propi. Estem fent un paper que equipararíem amb el dels think tank.

« Seria un error subestimar a Duran i Lleida »



Confien en Duran i Lleida com a conductor de les reunions amb el proper govern espanyol?
Seria un error subestimar-lo. Ell és el polític més ben valorat i és l'home que ha de fer créixer els suports d'altres estaments socials al pacte. Penso per exemple en el Grup Godó o en d'altres grups financers, que és necessari que hi siguin i que se'ls ha de convèncer amb un altre discurs. És interessant tenir gent a CiU que siguin capaços de bastir discursos diferents per aglutinar diverses sensibilitats de la societat. En aquest procés tothom suma, i Duran i Lleida serà una peça fonamental.

Pujol parlava fa un mes de rendició o independència. Com s'interpreten internament aquestes declaracions?
El debat avui a CDC no és si independència si o no, sinó com i quan. Donem molta importància a les declaracions de Jordi Pujol, ja que no les havia fet mai en 40 anys. Hem de pensar que Pujol és vist com un oracle per molta gent de Catalunya que segueixen les seves directrius i, per aquest motiu, creixerà el sector afí a la independència de Catalunya. Les paraules de Pujol no estan motivades per res més que no sigui la impossibilitat d'entendre's amb Espanya.


Maite Aguilera i Bernat Ferrer



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#28
Empordanet fletxa Figueres
17 de març de 2011, 17.12 h

El complexe d'inferioritat, síndrome traumàtic, acomplexat i rabiós d'alguns independentistes contra CIU és PATOLÒGIC, em pensava que es tractava d'anar sumant, ja veig que poder alguns els agrada més la ràbia, la bilis i com deia una gran folklorica del país veí, DIENTES, que la construcció Nacional. sembleu nens petits, SI NO ÉS A LA MEVA MANERA I COM JO VULL NO JUGO, i marxeu cridant i donant copets de peu, MADUREU, el país ens nescessita a tots.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Kànem fletxa Barcelona
15 de març de 2011, 23.27 h

L'única manera d'arribar a la independència és que Convergència la vulgui. No els he votat mai però si Mas volgués liderar, ni que fos l'intent, rebria el meu suport. Ja se que un vot no és molt, però com jo, crec, i espero, que hi hagin molts més que ja estem farts de tant papanata. Junts per la independència, i després ja votarem dretes o esquerres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
9 de març de 2011, 20.50 h

#20 Per a que desitjar la tornada d'un capullo si ja et tenim a tú?igual d'inútil,igual d'analfabet("ivais" demostra el teu nivell intel.lectual.o més aviat la manca d'ell),i probablement igual d'acomplexat i poca cosa.
Una cosa:perqué tots els hispanopaletos que pululeu per aquí acabeu les frases amb "JAJAJAJAJAS"?Què teniu un mirall davant l'ordinador?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Jaumetria fletxa Solsonès
7 de març de 2011, 23.42 h

Si el que diu en Miqueló fos veritat (jo ni hi entro ni en surto), això s'hauria fet amb els vots del PSC a la investidura


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Miqueló fletxa Siscases
7 de març de 2011, 23.23 h

Aquest paio no hi toca o és un embaucador. El president de la Gene serà molt independentista, potser a casa seva, però el govern l'han regalat al sector més carca i espanyol d'UDC per preparar el pacte amb el PP. Ara, a la Gene hi ha més banderes espanyoles que mai, gràcies als bonitos com en Figueras.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Jaumetria fletxa Solsonès
7 de març de 2011, 23.17 h

I MÉS RECONTRAADMINISTRACIÓ |
A Espanya avui el bitllet de tren ja s’ha pagat un 5% més barat. Tot fa pensar que al País Basc i Navarra també. Que a Catalunya no sigui així, això ens fa més independents o més dependents econòmicament encara? |
El portaveu Francesc Homs té tota la raó del món. Llàstima que només siguin paraules. Observacions que li fem: |
1. En el marc d’aquest enèsim greuge comparatiu, ara en el transport públic, la Generalitat no s’hauria d’avenir a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
broquil fletxa catalunya
7 de març de 2011, 13.05 h

senyoret gerard...ja ho sap això en pujol pare i el fill i la mare...i en mas...ai,ai,ai que et fotaran al carrer.per altre banda tothom sap de quin peu calçeu els de cyu,tothom sap que sou uns covards,que per un plat de pessols ús veneu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
broquil fletxa catalunya
6 de març de 2011, 21.39 h

cyu covards i miserables


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Espanya. fletxa massamagrell
4 de març de 2011, 15.50 h

Ojala volviera el que fue capitán General de Cataluña, Miguel Primo de Rivera.... veríais como si que os ivais a independizar.. jajajajajaja


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 28
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
3 de març de 2011, 22.50 h

#18 Doncs demostreu d'una punyetera vegada que aposteu per l'estat propi! pq ni els vostres dirigents, ni la vostra història i encara menys els vostres amiguets de la gran economia, banca i opus dei recolzen precisament la idea de la independència!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.