directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 12 de setembre de 2024 07:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimarts, 22.3.2011. 05:00 h

Alfred Bosch portaveu de Barcelona Decideix

'Després del 10-A serà l'hora de pressionar les institucions i els governants per fer un referèndum de debò'


Quan falten poc més de quinze dies per al 10-A, la data assenyalada al calendari per tancar el cicle de les consultes sobre la independència amb l'assalt a Barcelona, el clima ha donat un tomb. Aquest dilluns Barcelona Decideix anunciava que se li havia acabat la paciència amb l'Ajuntament i presentava una denúncia contra el consistori per vulnerar els drets a la llibertat ideològica i d'expressió. Un any i mig després del 13-S d'Arenys de Munt les consultes tornen a arribar als jutjats. En aquest context, en una entrevista a directe!cat, el portaveu de Barcelona Decideix Alfred Bosch explica com l'organització encara la prova de foc de les consultes i valora quin haurà de ser-ne el resultat. Assegura que, si la participació va bé a Barcelona, es podria arribar al milió de votants i llavors les xifres empenyeran la reflexió. 'Després del 10-A serà l'hora de pressionar les institucions i els governants per fer un referèndum de debò', conclou.
Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant carregant

alfred bosch, barcelona decideix
Comparteix
   

Fins ara només s'han donat dades de participació de les maratons als barris però no dades generals. Podem trobar-nos que s'hagi de passar d'unes xifres de màxim optimisme com les de la Barceloneta o Gràcia a la xifra final que no ho sigui?
Dissabte vinent anem a fer una prova a Nou Barris i no ho fem per fomentar l'optimisme. Les proves serveixen bàsicament per provar, són petites consultes que cada cop van creixent i serveixen per veure com van les coses i què hem de rectificar. Les xifres generals no les hem donat i no les donarem bàsicament perquè no les sabem. Tenim recollit el vot i sabem bastant aproximadament que recollim en taules al carrer, però no el que s'està recollint per via fedataris, hi ha 40.000 vots potencials escampats per Barcelona, però no sabem com estan. El segon motiu és que és igual, molts mitjans ja tenen judicis previs i ja sabem qui dirà que la participació és molta o és poca. No hi guanyem res donant les xifres i entrem en un debat que no ens interessa.

Aquesta xifra sigui la que sigui serà bona, o un cop acabat el procés hi pot haver autocrítica si les xifres no són bones?
Nosaltres no fem com en els Jocs Olímpics que sempre diuen que han estat els millors de la història. Si és bona, direm que és bona, i si és dolenta direm que és dolenta. Les interpretacions que valen no seran les que farem nosaltres sinó les que facin els mitjans. Les xifres són utilitzades com a material publicitari, ja que és així, les controlarem nosaltres.

La consulta de la Diagonal podria ser un referent?
Altra vegada això dependrà dels mitjans si ho volen fer. Nosaltres no anem a buscar un 12.5%, anem a acostar-nos al màxim al 100% tot i reconèixer els problemes que tenim i la manca de recursos. No anem a complir o deixar en ridícul a algú, tenim el nostre propi referent que és intentar que el màxim de gent voti.

El propi referent podria ser els resultats de participació que hi ha hagut en les consultes arreu de Catalunya?
Barcelona és diferent. Quan vam començar tothom deia que això seria un desastre, que fracassaríem, que això ja estava passat... però hi crèiem i ens hi vam posar. Hi va haver un moment molt complicat que va ser entre les últimes consultes que es van fer a Tarragona i Rubí que hi va haver percentatges molt baixos i vinculat amb les eleccions. Va ser un moment de desànim i tot i així vam tirar endavant i ens hem tret de sobre totes les crítiques i les tòniques depressives del principi. Hem treballat bé i el signe del temps ha anat girant a favor nostre.

Què tindrà de positiu la consulta de Barcelona per a l'independentisme?

« La consulta no tindrà res de positiu per a l'independentisme sinó per a la democràcia, la participació i l'obertura mental »

Res. Per l'independentisme, res. El que tindrà de positiu ho tindrà per la democràcia i per la participació i l'obertura mental. Que això al capdavall acabi afavorint l'independentisme, és possible.

Hi haurà mitjans internacionals i si el resultat no és bo no es projectarà la feina del dia a dia...
No fem campanya a favor de la independència. El que volem fer és desterrar el tabú que aquest tema no es pot votar. Com a tals no som independentistes, tampoc som unionistes. En tot cas som les dues coses alhora o cap de les dues. En aquests moments per la feina que estem fent, l'independentisme ens la porta fluixa. Després cadascú té les seves idees i l'onze d'abril les tindrem totes. Anem a buscar un fet que és encara més fonamental que voler la independència del teu país, que és poder-ne parlar obertament i poder-ho votar. Això és previ, perquè abans ve la democràcia que qualsevol altra solució política. Estem en aquest pas previ democràtic, és més democràcia i llibertat que no pas independència.

Trias va dir que una consulta sobre la independència a Barcelona només valia la pena fer-la si era un èxit, ho comparteix?
Si realment ha dit això, el que no pots fer és anar a unes eleccions o a un referèndum només per guanyar-lo. Em costa de creure que el Xavier Trias sigui tan radicalment independentista que només accepti un sí. Es devia equivocar, perquè jo el conec i sé que és un demòcrata i acceptaria qualsevol resposta a qualsevol pregunta.

La relació mental de l'èxit de la consulta a Barcelona amb l'èxit o la possibilitat de celebrar un referèndum oficial és una relació que s'ha d'evitar?

« Qui digui que només es pot fer un referèndum per guanyar és que no té clares les seves conviccions democràtiques »

La consulta de Barcelona no ens portarà a la independència de Catalunya. Qui digui això o menteix o s'equivoca, perquè no passarà. L'objectiu és demostrar que és possible, que es pot fer ben fet i amb uns bons resultats. La pregunta ara no és si és un pas endavant en el camí de l'independentisme. És un pas endavant en el camí de la democràcia i el benestar col·lectiu. Qui digui que només es pot fer un referèndum per guanyar és que no té clares les seves conviccions democràtiques. El senyor Trias s'ha presentat a moltes eleccions sense guanyar-les. També ho ha dit el president Artur Mas, no podem fer un referèndum per perdre'l. Això va de democràcia, i si la majoria vota que no t'ho empasses i ho acceptes. I això va per davant de qualsevol desig que tinguis pel futur del teu país.

S'ha qüestionat la data de la consulta, ara la canviaríeu?
Quant al vot anticipat sempre vols més perquè quan comença a anar bé és quan s'acosta el dia de la consulta. Pel que fa a les municipals crec que és molt més important votar sobre la independència del teu país que no l'alcalde del teu poble. Els candidats a les municipals ho veuen i per això intenten posar-s'hi. En termes històrics què pensarem, que ha estat més important les municipals o la consulta? A Barcelona Decideix les municipals ens preocupen ben poc.

Una de les responsables de Barcelona Decideix, Anna Arqué, anirà de número 5 a la llista d'ERC-RCat-DCat.
S'haurà d'adequar a la nova situació. Ho discutirem internament i prendrem una decisió amb ella.

El clima preelectoral i l'augment de la tensió política per a les municipals, creieu que ajuda a l'hora de fomentar la participació?
Que hi hagi tensió política ajuda i fa que es tirin els trastos pel cap amb la consulta. Sabem que Jordi Hereu vol fer-nos la punyeta i d'altres que volen ajudar-nos al màxim i treure pit. Això et dóna notorietat però si ho féssim sense tota aquesta tensió que fa que tinguem dificultats per aconseguir urnes i col·legis, que un t'instrumentalitzi... tot això no hi seria i ho podríem fer amb molta més tranquil·litat. Ens interessa la tranquil·litat o la tensió?

Al capdavall, però, la picabaralla acaba produint que l'independentisme sigui tema central de debat, és un efecte que interessa?

« Els periodistes estrangers no ens veuen com a militants independentistes sinó de drets civils »

El que sí que som és autodeterministes. Volem que aquest tema és plantegi i es voti sobre aquest tema. No és que no tinguem idees, quan diem democràcia ho diem fins a les últimes conseqüències. Que aquest tema es debati ens interessa, el que estem introduint és un debat sobre aquest tema a través de les urnes. Tenim una certa confusió mental que si estiguéssim a Canadà, Regne Unit, Bèlgica, no tindríem. Allà ho tenen molt clar, ningú et dirà que no es pot votar. Ningú et dirà que fer un referèndum sobre la independència és com proclamar la independència. Això ho veiem amb els periodistes estrangers que no es refereixen a nosaltres com a militants independentistes sinó un militant de drets civils que vols que les diferents posicions puguin votar, no ho confonen.

Aquesta confusió pot ser la causa dels dubtes de Mas per participar-hi?
Jo crec que aquí entrem en un altre terreny que és la consideració d'aquest referèndum com una cosa no institucional. I jo aquí l'entenc. Ell és el màxim representant institucional del país i entenc que digui que ell votarà el dia que es produeixi una consulta institucional, mentre la consulta és privada es manifestarà privadament. Jo l'entenc aquesta distinció, no estem fent un referèndum oficial, i fins a cert punt la comparteixo.

A l'inici del procés es va xifrar en 10.000 voluntaris per garantir la cobertura de la ciutat, s'hi està a prop?
En tenim 7.000 a Barcelona. El que estem fent ja és passar dels plans a l'acció i assignant els voluntaris, les taules que es preveu que siguin al voltant de 300.

Ara que ja som a la recta final per al 10 d'abril intensificareu la campanya?
Tenim coses previstes. Publicitàriament difícilment farem res, perquè entre les dificultats que tenim i els pocs recursos.

Mediàticament quin impacte preveieu, sobretot als mitjans i programes de més audiència.

« Treballem perquè es parli de la consulta a Banda Ampla, Divendres, Els Matins, Tot un món, 59 segons, al Matí i a El Món »

TV3 està responent molt bé en alguns programes, no tant en d'altres. Estem treballant perquè hi hagi un Banda Ampla, per tenir cabuda en programes com Divendres, Els Matins, Tot un món, 59 segons, segurament serem al Matí de Catalunya Ràdio amb en Manel Fuentes i a El món amb en Basté. Què passarà al final no ho sabem, però els resultats i la receptivitat és bona, de moment hi estem treballant.

Un cop s'hagi acabat la consulta, què en quedarà de tot plegat, quin serà el proper pas?
Serà un moment de mirar enrere no només pel que fa a Barcelona sinó per tot el procés d'un any i mig. Haurem de reflexionar sobre què ha passat, com ha anat. Ara estem al voltant de 650.000 vots, si ens acostéssim al milió és una xifra que fa prou bonic per demanar-se quina influència pot tenir en el futur del país. Si la participació a Barcelona fos bona i poguéssim arrodonir el procés seria l'hora de plantejar-nos fer-ne un de debò i pressionar les institucions i els governants. És el moment de dir, ara la gent ho demana, anem-ho a buscar. En la llarga durada i mirant-ho en perspectiva, el procés de l'Estatut ha servit per descartar un procés d'aquest tipus per sempre més. Ha estat un fracàs que ha donat lliçons. En canvi, comparat amb un any i mig de consultes, què ha fet canviar més la mentalitat del país, què ha canviat més el xip i apunta més cap a una sortida nacional, l'Estatut o les consultes? Són preguntes que l'onze d'abril intentaré respondre-me-les a mi mateix, però també ens les hauríem de fer conjuntament.

Maite Aguilera i Albert Forns



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
pallares fletxa Sants-Barcelona
24 de març de 2011, 10.07 h

Lliço de democràcia. El 10 d'abril a votar tots el que encara no ho hagin fet!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Xènia fletxa Vila de Sants
23 de març de 2011, 23.38 h

S'està fent molt bona feina entre els voluntaris. L'Alfred Bosch és una cara amable i no partidista. Enhorabona a tots per la feina!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 de març de 2011, 20.02 h

Assenyat,ponderat i esplendit comentari de la BARCELONA DECIDEIX CATALUNYA DECIDEIX estem sembran rutines democràtiques per tot el país


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ni PP ni PSOE no volen satisfer Catalunya, només es volen satisfer ells mateixos

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.