directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 19:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 5.5.2011. 05:00 h

Jordi Portabella candidat d'Unitat per Barcelona a l'alcaldia de Barcelona

'No donarem suport a un projecte de ciutat que no vulgui que Barcelona lideri la llibertat nacional de Catalunya'


El lideratge de Barcelona és essencial per aconseguir la independència de Catalunya. Aquest és el parer de Jordi Portabella, que als seus 50 anys es presenta per quarta vegada com a candidat d'Esquerra a l'alcaldia de la capital catalana, aquesta vegada dins la coalició Unitat per Barcelona, integrada per ERC, Reagrupament i Democràcia Catalana. En una nova entrevista als candidats d'aquest 22M, Portabella defensa el seu tercer espai com una alternativa a la bipolarització de la campanya barcelonina, i assegura que no donaran suport a cap alcalde 'que no vulgui que Barcelona lideri Catalunya cap a la llibertat nacional', en una clara referència al boicot de Jordi Hereu vers el 10A. A l'entrevista de directe!cat Portabella deixa clar que correspon al candidat més votat d'iniciar negociacions per formar Govern i també reitera que si no hi ha hagut acord amb SI a Barcelona és perquè era 'evident' que Uriel Bertran i Alfons López Tena 'buscaven un impediment contra la coalició'. El líder d'Unitat per Barcelona ha defensat la 'suma' que ha suposat la incorporació de Joan Laporta a la llista, i ha reiterat que, tot i no comptar amb noms de primers nivell, Unitat per Barcelona compta amb la presència de 'socialistes desencantats' provinents de sectors veïnals, però relegats a partir de la cinquena posició de la llista.
Comentaris 45  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 14 vots )
carregant carregant

La setmana passada apareixia una enquesta al El Mundo que els donava dos regidors, i també s'han fet públiques altres enquestes que els en donen fins a quatre. Teniu enquestes vostres? Quins resultats us fan presagiar?
Jo intento fer enquestes però no trobo mai cap agència que me la deixi fer per menys de 1.000 persones de mostres, perquè em diuen que a Barcelona per menys de 1.000 no té cap mena de sentit, i llavors et trobes publicades enquestes de 400, en els que si agafes el marge d'error pots passar de tenir els millors resultats de la història als pitjors, que és el que passa en aquesta darrera. Les enquestes amb poca mostra s'han convertit en línia editorial.

Més enllà de les enquestes, quins resultats esperen? Mantenir els 4 regidors que tenen actualment? O guanyar representació amb la suma que han realitzat?
Amb la suma que hem fet esperem mantenir els resultats, per sobre els 50.000 vots, que no són gens fàcils d'assolir. Dependrà en bona part de la participació. Nosaltres el 2003 vam arribar als 93.000 vots amb 10 punts més de participació, i la baixada de 2007 als 58.000 vots va ser generalitzada a tots els partits per aquesta baixada de la participació.

Com espereu contenir aquesta bipolarització de la campanya barcelonina que ja comença a viure's a la majoria de mitjans?
Convergents i socialistes intenten fer un derbi, i nosaltres intentem que sigui un triangular. Nosaltres els necessitem a ells tan com ells a nosaltres per poder crear un Govern estable. Esperem que se'ns doni la importància que tenim, que molt difícilment podrà haver-hi un govern estable sense Unitat per Barcelona.

Inicialment es va parlar de donar suport a la llista més votada, i més tard es va dir que s'interpretaria en funció de les diferents candidatures, finalment a qui donareu suport?
Aquesta qüestió es va malinterpretar. Nosaltres pensem que el que guanya les eleccions és el que té dret a intentar constituir govern. I a més, nosaltres voldríem estar a Govern aquesta vegada. Vaig dir això. És evident que el qui guanya les eleccions ha d'intentar constituir Govern, a més a Barcelona sempre ha governat qui ha guanyat les eleccions. Nosaltres venim de no voler volgut entrar al Govern, i per tant aclareixo: nosaltres aquesta vegada voldrem entrar al Govern. Però ho farem tenint clara la primera premissa, que qui guanya les eleccions és el primer que mou fitxa.

« No és possible que hi hagi un govern amb ERC i el PP alhora »

En qualsevol cas, el suport d'Esquerra a un possible guanyador d'aquestes eleccions és incompatible a que també hi hagi el PP pel mig?
Sí, és incompatible. No és possible que hi hagi un govern amb ERC i el PP alhora.

Segons el que ens ha dit si que seria possible, per tant, un govern amb ERC i Jordi Hereu si aquest guanya el 22M.
El que guanya s'ha de posar en contacte amb les altres formacions, i aleshores és quan tu parles de model de ciutat i què és el que farem aquests quatre anys, i aquí es poden generar discrepàncies tan insalvables com les que es van produir fa quatre anys. Nosaltres dèiem que el model estava més que acabat, com s'ha demostrat teníem raó, i esperem que se'ns reconegui el coneixement que teníem de la ciutat, en el qual no hem volgut entrar a un govern decadent.

El votant independentista entendria un pacte d'ERC amb Jordi Hereu, sobretot després del boicot del candidat socialista a la consulta del 10A?
Evidentment que en aquests moments els independentistes tenen una candidatura per votar, i igual que no hi ha ningú de dretes que voti un partit d'esquerres, des del nostre punt de vista els independentistes no poden votar un partit que sigui independentista, i esperem que això ens doni força.

« No donarem suport a un projecte de ciutat que no vulgui que Barcelona lideri la llibertat nacional de Catalunya »

Per tant un partit independentista no pot donar suport a un alcalde autonomista.
Un partit independentista no pot donar suport a un projecte de ciutat que no vulgui que Barcelona lideri Catalunya cap a la llibertat nacional.

Parlant d'actuar com a capital d'Estat, com es podrà decidir sobre infraestructures, com aeroports, ports, etcètera, si aquestes competències són estatals? No juguem a aparentar i a vendre fum amb competències que no es poden aconseguir?
En aquest cas no perquè això està reconegut a la Carta Municipal. La Carta Municipal té una part de competències municipals aprovades al ple, una part aprovada al Parlament que ha permès consorcis, i una part aprovada per unanimitat a les Corts espanyoles. Aquesta part estableix condicions que encara no s'han complert: l'Ajuntament té dret a una part dels impostos per carta municipal, al marge de la Generalitat. Participació directa en infraestructures de caràcter estatal, de la qual ja en tenim en port i rodalies, i no en té a l'aeroport perquè encara no s'ha produït.  El que nosaltres reclamem és que aquesta aportació, que no està fixada, és la mínima actualment, i creiem que ha de créixer i mostrar el pes i la importància de la capital del país. És una presència independent de la Generalitat. En aquests aspectes, legalment nosaltres tenim raó, però el Govern d'Hereu no se n'ha sortit amb l'estratègia del 'gobierno amigo'.

« Serem capital d'Estat quan Catalunya sigui un estat »

Però d'això a exercir com a capital d'Estat no hi ha un salt important? La ciutadania no podria sentir-se enganyada?
Jo crec que no només no es pot sentir enganyada sinó que, si es coneix la part legal, es veu que reivindiquem la seva aplicació. Nosaltres serem capital d'Estat quan Catalunya sigui un estat, el que explica la voluntat de ser capital d'Estat és la de liderar perquè Catalunya sigui un Estat, cosa que hem començat a fer a partir del 10A

Aquesta actitud de l'alcalde Hereu, que a Madrid no reivindica les competències que la ciutat podria assolir, com valoreu la campanya contra les retallades de la Generalitat que impulsa ara l'alcalde?
Em sembla que no es diferencia en res de la nostra. Nosaltres ens posicionem clarament en contra les retallades socials, perquè són una peça clau pel servei a la ciutadania i per la cohesió social, quan justament la nostra ideologia és la que necessita més cohesió social, perquè les condicions d'un referèndum estan fixades pel tribunal de la Haia, cal una participació de més del 50% i s'han de guanyar per més del 55%. Per poder fer això necessites molta cohesió social, i l'Estat del Benestar és el que facilitat aquesta cohesió social.

Una dels seus mèrits en precampanya ha estat la capacitat de sumar diverses opcions independentistes dins Unitat de Barcelona, i bona prova d'això és el lideratge compartit al capdavant de la candidatura amb Joan Laporta. Què aporta Joan Laporta a la seva candidatura?
Nosaltres vam fer una oferta a totes les formacions independentistes de Barcelona per fer una única candidatura. Amb Reagrupament vam poder arribar a un acord relativament aviat, i amb solidaritat ens vam trobar que hi havia dos grups, els qui no volien arribar a un acord amb nosaltres i els qui volien arribar a un acord. Laporta representava aquest últim grup, i el que ha fet és enfortir la candidatura independentista i ser coherent amb el motiu pel qual ell va dir que es presentava a les eleccions.
És evident que solidaritat no té possibilitat d'obtenir representació a l'Ajuntament de Barcelona, però en canvi els vots que tregui poden fer disminuir el nombre de regidors independentistes a l'Ajuntament, per tant per mi el que significa el Laporta és entendre i avantposar la voluntat política que Barcelona lideri el camí cap a la independència en front dels interessos partidistes.

« Era evident que SI buscava un impediment contra la coalició »

Nosaltres vam fer una oferta al conjunt de solidaritat. M'hagués agradat arribar a un acord més ampli, però això no ha estat possible perquè hi ha hagut una posició contrària tot i que nosaltres vam ser molt generosos. Nosaltres amb deu punts de participació menys a les municipals quasibé tripliquem els resultats de SI, i els vam oferir una primàries obertes perquè cadascú presentés el seu candidat i guanyés el millor. I ells no les van acceptar, ells van vetar el candidat d'Esquerra, no a mi sinó a qualsevol candidat d'Esquerra que hagués tingut al llarg de la seva trajectòria política alguna relació amb els socialistes, amb la qual cosa vetaven també el seu mateix secretari d'organització, que ha estat amb el Govern socialista. Era evident que buscaven un impediment, perquè a això també li van sumar que no es podia anar amb les sigles pròpies i no podíem participar a la diputació, que és la font econòmica més rellevant que tenen els municipis petits. I això va ser insalvable.

Aquesta generositat ha valgut la pena? S'ha entès dins el partit la decisió de relegar a les pròpies llistes l'equip propi i els regidors actuals per posar a les primeres posicions gent nouvinguda i inexperta?
L'Ester Capella ha passat de 2 a 3. La fitxem de ciutadans pel canvi i la fitxem com independent, i és amb el pas dels anys que es fa militant d'Esquerra.

Però si Unitat per Barcelona aconseguís 5 diputats es podria donar el cas que 3 no fossin d'Esquerra i la majoria quedés en mans de Democràcia Catalana i Reagrupament.
Sí, però si aconseguim 7 regidors ERC tindrà la majoria amb 4 regidors.

En tot cas, el cedir una part important dels primers llocs als companys de coalició és una decisió consensuada amb el partit, i tothom a Esquerra hi ha estat d'acord.
Home, és clar. Sinó no ho haguéssim fet, no ho haguéssim pogut fer. Tant el Xavier Florensa com el Ricard Martínez han estat puntualment informats, primer quan va entrar Reagrupament i després quan va entrar DC. A més entre els 5 primers hi havia d'haver dues dones per la Llei de paritat. Quan vaig parlar amb en Ricard Martínez literalment em va contestar: 'Prefereixo formar part d'una candidatura forta encara que no sé si sortiré que no pas figurar més amunt d'una candidatura en el qual és segur que no sortiré'. Nosaltres no ens dediquem a la política per temes personals, i el primer que se la va jugar vaig ser jo exposant-me a unes primàries a tota la ciutat.

Des de dins d'Esquerra, per tant, es veia l'acord com a necessari per aconseguir uns bons resultats.
A la federació de Barcelona es veia la necessitat d'aquest acord, pots estar-ne segur. A més he estat informant al president i a la direcció del partit, tant a nivell d'executiva com a permanent.

A l'hora de plantejar aquesta suma i el que ha anomenat el tercer espai, també va fer una crida als socialistes desencantats que es volguessin sumar al projecte, i va anunciar que la candidatura podria variar en base a aquestes incorporacions, però finalment els socialistes desencantats no els hem vist per enlloc...
Com que no? Portem tres presidents d'associacions de veïns de caràcter socialista, portem presidents d'associacions de cultura de caràcter socialista...

Però això no són pròpiament gent del partit socialista...
Home, són gent que representen el socialisme de base, que és el que ens interessa, o creu que ens interessa portar l'Hereu a la llista? Tenim més de vuitanta entitats que ens han donat suport, d'aquest entorn... Dissabte vaig fer un acte amb tres-centes persones. O és que tot han de ser estrelles del rock en roll? Per posar-los a la llista i que llavors em preguntin perquè el número 3 de llista baixa fins el 8? En què quedem?

O sigui, a l'hora de fitxar independentistes si que volen Joan Laporta i estrelles del rock, però a l'hora de fitxar socialistes desencantats no s'ha pogut trobar cap socialista amb nom que volgués incorporar-se a la llista?
Vostè creu que el partit socialista durant aquests últims anys ha desenvolupat una política d'esquerra? Nosaltres hem fitxat gent dels identificables en el barri, i són a la llista. Són els mitjans de comunicació no els fan sortir, els que els donen més o menys pes, perquè els que surten als mitjans són els 5 primers de la llista.

« És aviat per dir si defensaré una coalició com Unitat per Barcelona a les eleccions espanyoles »

Aquí a Barcelona s'ha aconseguit una unitat independentista que el 28N era impensable. Vistos els propers comicis, que són al congrés, vostè defensarà una proposta similar?
És aviat per dir-ho, perquè dependrà del resultat que tindrem. Depèn de molts factors, no és el mateix presentar-se a la capital del país que al conjunt de Catalunya. En segon lloc val la pena veure com funciona. Nosaltres vam fer el primer tripartit i després es va extrapolar a la Generalitat. També vam deixar de fer el tripartit i ara el tripartit no govern. Ara intentem una coalició que agrupi els independentistes. Veurem com funciona.

« No parlaré del futur d'Esquerra fins passat el 22 de maig »

Persones com Joan Ridao ja s'han postulat per liderar Esquerra i substituir Joan Puigcercós. Quin paper pot jugar Jordi Portabella al futur del partit?
No em posicionaré fins passades les eleccions municipals sobre el Congrés, i això vol dir que no ho faig davant del seu mitjà ni davant de cap altre. No penso parlar del congrés fins passat el 22 de maig, i no sé en quina línia em posicionaré.

El futur d'Esquerra passa com potser ha aconseguit vostè aquí a Barcelona, passa pel consens?
No parlaré del futur d'Esquerra fins passat el 22 de maig. No estic dedicant temps de reflexió al congrés i jo tinc les eleccions d'aquí 15 dies, comencem campanya aquest dijous. Ja tindré temps i ja explicaré què penso, però a hores d'ara estic concentrat. A més hi ha una diferència, hi ha algunes  persones que es postulen que no són candidats. Jo sóc candidat, jo estic pel que estic en aquest moment.

El futur de Jordi Portabella passa per continuar presentant-se a eleccions municipals?
No hi ha cap polític que sàpiga quin és el seu futur polític abans de presentar-se a unes eleccions que són rellevants.

Però el senyor Trias ja ha dit que en cas de perdre no tornarà a presentar-se. Si vostè obté uns resultats que no són rellevants, abandonarà el lideratge del grup municipal?
El senyor Trias diu si perdo no em tornaré a presentar, però té moltes probabilitats de guanyar. Però si guanya què farà? Aclareix el seu futur? Jo puc posicionar-me sobre les hipòtesis menys factibles. Jo podria dir si en trec zero em retiraré, i si tinc majoria absoluta a l'ajuntament de Barcelona continuaré. Les dues coses són certes. Sap què passa? Que no passarà cap de les dues coses. Dins el marc de les coses raonables, ningú pot posicionar-se abans d'unes eleccions.

Però s'entén que hi ha decisions que poden prendre's fruit de resultats electorals i d'altres que es poden prendre en funció d'un cert relleu generacional. En aquestes eleccions vostè és el candidat que més vegades s'ha presentat.
No és veritat això...

« Porto menys anys presentant-me que el Maragall i la Vintró »

Quin candidat hi ha, amb representació actual, que s'hagi presentat més vegades que vostè?
En Fernández Díaz porta més anys que jo. Jo porto menys anys que el Maragall i la Vintró, i en Fernández Díaz també porta més anys que jo.

Com a candidat del PPC?
Com a candidat i alguns anys presentant-se com a regidor. I en Jordi Hereu també porta més anys a l'Ajuntament que jo.

Però s'entén que el lideratge és el que més desgasta, no?
O el que més consolida, no? Perquè es va presentar més vegades en Maragall? El que desgasta és no guanyar, el que desgasta és no treure un bon resultat...

I a vostè el desgasta no guanyar?
Ho veurem en aquesta campanya electoral. Vostès em fan unes preguntes que són molt adients per contestar la setmana després dels resultats. No hi ha cap polític que pugui contestar això. A mi em pregunten amb qui pactaré el 2011 des del 2007, i jo no contesto, perquè això vol dir acceptar una subsidiarietat que no estic disposat a acceptar. T'intenten enclavar en un lloc subsidiari, i jo creo un tercer espai que competeix per la victòria. Què passa? Que als altres dos els fa nosa que hi hagi una tercera força que pugui arribar a competir, i contínuament t'intenten fer subsidiari. Els mitjans volen que jo m'alinii amb un dels dos costats perquè continuï perdent vot.


Albert Forns i Maite Aguilera



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#45
PEP fletxa Guardiola
21 de maig de 2011, 16.55 h

Si, Manel , i la teva CiU porta 35 defensant Espanya i donant pel sac....El Portabella va trencar amb el PSC ja fa temps, a veure quan trigueu vosaltres a pactar amb PP o PSC-Psoe ....total sou el mateix, sucursals amb diferents versions del poder de Madrid. Us podrieu retallar els pebrots. FORA CIU, PSC I PP !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Manel fletxa Barcelona
17 de maig de 2011, 13.52 h

I en canvi sí que donarem suport a un projecte que torni a investir un alcalde espanyolista a l'ajuntament després de 16 anys, oi Sr. Portabella?

Sort que amb els carismàtics Laporta, i companyia com a regidors, i amb en Montilla col·locat a la Diputació de Barcelona tindrem un projecte sòlid i creïble, veritat?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
cristian panet fletxa Barcelona
16 de maig de 2011, 01.22 h

#41 L'alcaldia de Barcelona té una aritmètica variable que consisteix en guanya la dreta ( CIU + PP) o guanya el centresquerra (PSOE + IC + ERC) no hi ha ninguna altra possibilitat. Tu tries o millor tu Trias. Jo ERC + Portabella+ Laporta i ells que decideixin per mi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
cristian panet fletxa Barcelona
16 de maig de 2011, 01.19 h

#37 Quan votis a Ciu i després pacti l'alcaldia amb els espanyolistes del PP , què diràs Ramonet?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Fedor fletxa BCN
14 de maig de 2011, 14.37 h

Si ERC té els nassos de importar el tristpartit a l'ajuntament, que comenci a pensar que en les properes eleccions la debacle que ha tingut en les del Parlament els semblarà que havien guanyat per majoria absoluta.

ERC podria desapareixer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Ramon fletxa Sabadell
13 de maig de 2011, 16.57 h

El Portabella ens ha d'aclarir si hi ha alguna possibilitat que ERC faci alcalde a l'Hereu. Més ben dit que ens asseguri que no ho farà, perquè si com fins ara està dient que pot passar de tot, també pot passar que la seva coalició es quidi amb una pam de nas i tregui quatre vots. La gent ara no vol l'Hereu, no vol socialistes, perquè han demostrat que els seus interessos no son els de Catalunya i que de la independència estan a anys llum. No n'ha tingut prou ERC de la patacada que va t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
13 de maig de 2011, 13.23 h

La pregunta que s'ha de respondre de forma clara és:

Tornarà ERC a fer alcalde al candidat del PSOE??? Com els últims 16 anys. El pajarraco escorre el bulto.

I vosté no va marxar del govern municipal per estar en desacord amb el model de ciutat... hi va marxar per salvar el seu cap.

"He baixat en vots a la meitat,,, ICV m'ha superat"... Dimitir??? NOOO!!! a enlloc cobraré tant per fer el paperines... ERC ha perdut vots per culpa del PSOE i Clos" "marxo del govern li aprovo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
No ho has entes fletxa Barcelona
13 de maig de 2011, 13.14 h

Quan diu que sempre ha votat PSOE es refereix a ERC. No a ell.

I el Portabella dient parides i no parlant clar. Els que els votants volen sentir es que no farà alcalde al del PSOE espoliador Hereu.

Però el Portabell té a tot el partit endollat a la diputació i ajuntament empreses públiques etc.

Anteposa als potencials aturats del partit davant els aturats catalans que espoliats(gràcies a Espanya= PSOE i PP) tenen un 20% d'atur i 40% d'atur de joves.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
ramon fletxa bcn
12 de maig de 2011, 20.26 h

Si no hi ha una clara declaració que no faran govern amb espanyolistes(PSC-PP-IC) no els votaré, votaré CiU. Ja n'estem escamats amb ERC!!! A veure si Laporta posa seny i ho diu clar. Volem govern amb CiU però amb l'accent d'ERC. Si no, no queda més remei que CiU.I deixeu-vos de les collonades esquerra-centre-dreta!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
Pepitu fletxa Barcelona
12 de maig de 2011, 17.58 h

#34 tu també cobres?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.