directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimarts, 17.5.2011. 05:00 h

Xavier Monge candidat de la CUP-AxB a l'alcaldia de Barcelona

'Si no entrem en aquestes eleccions, seguirem intentant saltar la barrera fins que això sigui possible'


Per primera vegada, aquest diumenge la CUP s'enfrontarà al repte de mesurar les seves forces en unes eleccions municipals a Barcelona, on la barrera del 5% per assolir representació al consistori és un obstacle difícil de superar. Tot i això, el candidat de la CUP-Alternativa de Barcelona, Xavier Monge, explica a directe!cat que es plantegen l'assalt a la capital del país com 'una cursa de fons i bastant llarga'. Monge assumeix que 'Barcelona és enorme' i la CUP s'hi enfronta 'fent feina de formigueta' i des de l''absoluta misèria econòmica' però subratlla:'Si no entrem en aquestes eleccions, seguirem intentant saltar la barrera fins que això sigui possible'. 'Nosaltres venim a plantar cara a l'Ajuntament de Barcelona, dins i fora', adverteix marcant distàncies amb Unitat per Barcelona amb qui recorda que no van pactar perquè 'les diferències ideològiques són insalvables'. Pel que fa a les negociacions amb Solidaritat afirma taxatiu: 'Dir que hi va haver converses amb Solidaritat seria mentida'. Monge es mostra molt crític amb el paper d'ICV al govern municipal a qui acusa de 'callar de forma còmplice' en el cas de les amenaces a l'exregidora Itziar González.
Comentaris 35  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant carregant

xavier monge, cup de barcelona
Comparteix
   

Per què la CUP de Barcelona decideix presentar-se a aquestes eleccions i no pas a les de 2007 o a les que es faran d’aquí a quatre anys?
La idea de CUP a Barcelona neix arran de les anteriors eleccions municipals, les de 2007. Animats per un creixement sobretot a les capitals de comarca, surt la idea de posar-nos a treballar a Barcelona, tenint en compte que és una cursa de fons i bastant llarga. Comencem a treballar amb el grup promotor, fins que finalment es decideix constituir el nucli de la CUP de Barcelona, l'octubre de 2009. Des d'aquell dia comença el debat sobre si ens presentem o no, i al setembre del 2010 fem l'assemblea en què, pràcticament per unanimitat, decidim presentar-nos a les eleccions.

De quin gruix de gent estem parlant, entre militants i simpatitzants?
La CUP té una singularitat, com que parteix de l'esquerra independentista, el nombre de militants i el de gent que treballa és molt diferent. Ara mateix amb els comitès que s'han fet per la campanya electoral s'han multiplicat respecte la gent que durant l'any treballa... a banda també hi ha la gent de Des de Baix, la gent de les assemblees de joves, Maulets, Endavant... estem parlant d'uns dos centenars de persones.

Us fa por que us quedi gran Barcelona?
No, perquè ja ens queda gran... Barcelona és enorme! Aquests quatre anys hem anat fent feina de formigueta i ens ha costat arribar a tot arreu. Ho estem intentant, fem el que podem, però partint del més absolut realisme que sabem que ens enfrontem a un monstre.

« Partint des del més absolut realisme, sabem que ens enfrontem a un monstre »



Veieu abastable aconseguir representació?
És la gran pregunta. Nosaltres ni generarem falses expectatives ni tampoc renunciarem al que hem vingut a fer. Som plenament conscients que la barrera del 5% és extraordinàriament alta: a les anteriors es va situar al voltant dels 35.000 vots i sabem que és molt difícil assolir-los. Si no entrem en aquestes eleccions, seguirem intentant saltar la barrera fins que això sigui possible, com han fet la resta de candidatures en la resta de municipis grans.

Com plantegeu la campanya?
Ens ho vam plantejar com un sobreesforç més a la feina que veníem fent. Un sobreesforç que fem des de l'absoluta misèria econòmica, perquè només tenim 16.000 euros de pressupost. I ho fem trepitjant el carrer, encartellant i fent actes a tots els barris possibles. I també a través d'Internet i les xarxes socials, tot i que ja no és una novetat.

La vostra llista és molt jove. No hi ha veterans de l'esquerra independentista també implicats en la CUP?
Sí, però hem de tenir en compte que l'esquerra independentista va patir una sèrie de turbulències i escissions en una certa època. Ara ja porta un temps de creixement sostingut i arrelament, que fa que el gruix majoritari actualment tingui 30-35 anys. Per a nosaltres això no és res negatiu, sinó que és un valor afegit, perquè comptem amb gent que encara no s'ha cremat a la vida i té ganes de fer coses. Són molts els regidors que són joves en aquest país i ningú no els qüestiona.

« Dir que hi va haver converses amb Solidaritat seria mentida »



Per què la CUP ha decidit presentar-se amb Des de baix i no pas amb Unitat per Barcelona o Solidaritat?
Nosaltres teníem molt clar que només podíem anar en una candidatura que fos independentista i d'esquerres que qüestionés el model de ciutat. A partir d’aquí, nosaltres podíem pactar amb qualsevol partit que també compartís aquestes premisses. Solidaritat va llançar una proposta a través dels mitjans de comunicació i va ser pràcticament impossible contactar amb ells per tornar-los la resposta, dir que hi va haver converses amb Solidaritat seria mentida. Amb ERC, hi va haver trobades des de l’absoluta cordialitat, en les quals es va fer palès una diferència de plantejament de la ciutat i de tipus ideològic bastant important, ells mateixos van admetre públicament que les diferències ideològiques amb la CUP eren insalvables. En canvi, amb Des de baix, amb qui el problema potser podria haver sorgit per l'eix nacional, va passar exactament el contrari. Ells ens van dir que quan venien a trucar a la porta de la CUP ja sabien que anaven a fer una proposta a una candidatura independentista i que ho assumien.

Si entreu, us quedareu a l’oposició?
Sense cap mena de dubte. Ho vam dir des del dia que ens vam presentar. Nosaltres venim a plantar cara a l'Ajuntament de Barcelona, dins i fora. I això vol dir que si entrem, seguirem batallant des del carrer, perquè és el nostre espai natural i on ens movem més còmodament.

« Una prioritat molt important per a nosaltres és la constitució d'una assemblea de regidors i càrrecs electes dels Països Catalans »



Com treballaria la CUP per la independència dels Països Catalans des de l'Ajuntament de Barcelona?
Una prioritat molt important per a nosaltres és la constitució d'una assemblea de regidors i càrrecs electes dels Països Catalans, i podem posar el referent d'Udalbitza un exemple perfecte del que en aquest país podríem començar a construir. Això suposa treballar per la independència des d'un ens que, si bé no és una institució, sí que està formada per càrrecs electes treballant obertament per la independència contribueix a fer l'independentisme una cosa cada vegada més normal i més possible. Des de l'independentisme, tant institucional com no institucional, hem d'aconseguir que la força que retingui sigui l'unionisme, la inèrcia ha d'anar cap a marxar i que qui hagi de retenir siguin l'estat espanyol i francès.

« ICV ha callat de forma còmplice en el cas de la regidora Itziar González »



En ciutats com Mataró, la CUP va captar vots entre l'electorat tradicional d'ICV. També confieu en fer-ho a Barcelona?
ICV ha callat de forma còmplice, i des del meu punt de vista absolutament inacceptable, en el cas de la regidora Itziar González, on de fet tothom ha callat. Allò va sortir, tothom va veure que hi havia alguna cosa i, de sobte, es va calmar tot. Recorda a allò de 'Vostè té un problema i es diu 3%', no? Sembla que es posin d'acord per tapar-ho i oblidar-se'n. I és un tema d'una gravetat extrema: s'ha entrat a casa d'una regidora i se l'ha amenaçat. I encara parlem de l'oasi català! Però si això recorda les èpoques d'en Gil a Marbella! Un altre tema en què ICV ha callat, ha estat davant del que ha estat un veritable assetjament polític per part de l'Ajuntament de Barcelona: el cas del Jona i el Toni, és a dir el cas del 'forat de la vergonya'. Són temes que, si estàs al govern, t'has de mullar: no surten discrepant de l'ajuntament respecte l'ordenança del civisme? Per què no ho fan en d'altres temes molt més grossos i molt més importants?

« El PSC és d'esquerres? És una broma de molt mal gust! »



Ricard Gomà va dir en una entrevista amb directe!cat que estava satisfet amb com s'havien resolt els casos de corrupció.
De qui parlava? D'en García-Bragado, que a la pràctica continua exercint de regidor d'Urbanisme? Si això és actuar correctament... Entenc que per a ICV sigui prioritari que la dreta no governi a Barcelona, però el PSC és d'esquerres? És una broma de molt mal gust!

« L'Ajuntament de Barcelona és la menjadora més gran que hi ha, per sobre de la Diputació »



Cal airejar l'Ajuntament de Barcelona després de 32 anys de govern socialista?
Que ICV es miri el seu propi discurs. El seu argument pel primer tripartit no era només afavorir un govern d'esquerres, sinó netejar la Generalitat després de 23 anys. Doncs l'Ajuntament de Barcelona és la menjadora més gran que hi ha, per sobre de la Diputació. Quan es prioritza que Trias no sigui alcalde, que em pot semblar molt bé, no vol dir que t'ho hagis de menjar tot. I si el preu d'estar al govern per poder implantar la teleassistència -que està molt bé i és una gran mesura- és haver de menjar-te tot això, doncs surt del govern i imposa les teves condicions per ser alcalde. I el tens quatre anys collat.

A les últimes eleccions al Parlament, el PSAN va donar suport a SI i a les municipals continua donant suport, en el cas de Barcelona, a Santiago Espot. Us sobta que no doni suport a la CUP?
El PSAN és la sigla degana de l'esquerra independentista i és a partir seu i de les seves escissions que neix tot el que hi ha actualment. Crec que el PSAN ha adoptat una estratègia que no és nova, de front patriòtic, i potser s'hi assembla més la de Solidaritat que no pas la de la CUP. En tot cas, per a nosaltres, el més important és la gent que hi ha la ciutat i amb qui hem coincidit els darrers anys.

A diferència de la resta ciutats on comentes que ha estat difícil que la CUP hi tingués presència, a Barcelona s'hi aplega cada Onze de Setembre el conjunt de l’esquerra independentista. Seria un bon moment per visualitzar la CUP com a organització potent, o cal seguir amb les pancartes que s’utilitzen fins ara, en què hi ha un batibull de sigles?
No em mullaré excessivament, perquè crec que no em correspon a mi ni crec que els mitjans sigui el lloc on tenir certs debats. Crec que cada Diada s'ha d'analitzar i hem de saber com fem les coses i com les aprofitem estratègicament. Hem de saber buscar l'equilibri entre que la gent vegi que hi ha un moviment que és l'EI que treballa de forma coordinada i que tots donen suport a la CUP a les eleccions, tal i com la CUP dóna suport a qualsevol de la resta de col·lectius ho necessita. Les diades serveixen per visualitzar les lluites però les lluites es duen a terme la resta de dies de l'any.

Si tinguéssiu un únic portaveu nacional, reconegut per tots els sectors, tindríeu més incidència als mitjans?
Crec que no hi influiria massa. Tenim uns portaveus nacionals que ja intervenen als mitjans quan els ho demanen, però en moure'ns molt en l'àmbit local i tractar amb mitjans locals, si apareixen les persones d'aquell municipi, creiem que ja n'hi ha prou.

Maite Aguilera, Elisabet Borreda, Bernat Ferrer i Albert Forns



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#37
29 de març de 2012, 18.47 h

lleva meses esta entrevista colgada. se os ve el plumero cantidad

estos anarco comunistas no haran nunca nada en politica salvo ruido y molestar


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
21 de març de 2012, 20.31 h

Per ser d'un partit comunista fa una pinta de pijo que tira enrera


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Marc CM fletxa Tarragona
10 de desembre de 2011, 13.18 h

#33 No. Abans hi era el Puigcercós i ara hi ha el Jonqueras, entre altres canvis.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Joan fletxa Palamós
30 de novembre de 2011, 18.15 h

#24 - Què dius que és l'Esquerra del PSOE ? I la seva executiva què és ? Sí, sí, la mateixa que hi ha ara i ens va entregar a Espanya !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
JOSEP MONTELLA fletxa SALLENT ( CATALUNYA-ESPANYA)
27 d'octubre de 2011, 22.51 h

Aquest xarnego vergonyant no te cap sentit del ridícul. El seu problema és un problema psiquiàtric, no polític...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
JOSEP MONTELLA fletxa SALLENT ( CATALUNYA-ESPANYA)
27 d'octubre de 2011, 22.51 h

Aquest xarnego vergonyant no te cap sentit del ridícul. El seu problema és un problema psiquiàtric, no polític...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Jaume fletxa Inca
18 d'octubre de 2011, 10.02 h

Aquests de la CUP van de mongetes que han trencat mai un plat i això de treballar des de la base és per què a les masses i a les grans ciutats no hi arribaran mai.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
pulmó fletxa manrússia
12 de setembre de 2011, 09.53 h

#27 deus tenir la sang molt ària tu, oi, bonica?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
ARNAU GAVALDA fletxa Barcelona
11 de setembre de 2011, 19.10 h

Tu ve soñando, mientras tanto aiste al crecimiento del electorado en catalunya del PP y especialmente en Badalona el 20-N.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.