directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 19.4.2012. 10:31 h

Òscar Escudé President de la Plataforma per la Llengua

'L’objectiu de la Plataforma per la Llengua és autodissoldre’s'


Òscar Escudé, president de Plataforma per la Llengua, ha estat reescollit per a estar al capdavant d’aquesta entitat que lluita en tots els aspectes per defensar la llengua catalana. El seu objectiu és el de normalitzar-ne l’ús perquè esdevingui una llengua com qualsevol altra. La situació actual i els nombrosos atacs que està patint la nostra llengua arreu dels Països Catalans ens porten a platejar diverses qüestions sobre quin és el futur que li espera al català i què podem fer per protegir-lo. Òscar Escudé ens explica què és el que fa la Plataforma per la Llengua per defensar un bé que ens és comú, com és el català.
Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant carregant

Què és la Plataforma per la Llengua? Quines accions concretes emprèn per defensar el català?
La Plataforma per la Llengua lluita per defensar el català. Però lluita per defensar el català com a eina per defensar la societat catalana, com a llengua de cohesió que faci una societat més unida en aquesta sentit. El nostre objectiu és que el català sigui una llengua normal, com qualsevol altra, com el danès a Dinamarca, com el neerlandès a Holanda, com el flamenc a Flandes o com el francès al Quebec. Toquem pràcticament tots els àmbits: empresa i consum, educació, acollida, cinema, joguines, internacional i toponímia.

Com promou la participació de la ciutadania en aquesta defensa?
Tenim un ventall molt ampli d’activitats. Fem des d’actes més ludicofestius fins a coses més serioses. Pel que fa a l’aspecte seriós, tenim un mètode de treball molt rigorós basat en estudis de com estan determinats sectors pel que fa al català. Hem treballat en els vins i caves, en mòbils, en diferents tipus d’empreses... Gràcies a aquestes coses més serioses, hem aconseguit molts avenços, alguns gràcies a tenir llei a favor. Hem aconseguit, per exemple, després de 6 o 7 anys de fer estudis i de parlar amb empreses de vins i caves, passar d’un 3% d’empreses que etiquetaven en català al 97%.
Però alhora tenim la vessant més ludicofestiva en dies assenyalats, com ara per Sant Jordi, per l’11 de setembre, etc. Fem actes de participació ciutadana i més reivindicatius. L’any passat vam fer un Lipdub per la llengua i aquest any per Sant Jordi farem un Muralmob. Per nadal fem una festa de joguines i aquest any es farà, per primer, cop una fira de les joguines en què les famílies podran veure què hi ha i comprar joguines etiquetades en català. Tenim, per tant, les dues vessants.

Us definiu com l’ONG del català. Fins a quin punt necessita la llengua catalana tenir algú que vetlli per la seva protecció?
Jo sempre dic que l’objectiu de la Plataforma per la Llengua és autodissoldre’s. Autodissolre’s perquè ja no hi haurà res més a fer, perquè el català serà una llengua normal, perquè ja no tindrem un sentit. M’imagino que no existeix una plataforma pel neerlandès a Holanda o una plataforma pel flamenc a Flandes. És molt clar que el català necessita un suport, tot i que hem fet avenços substancials. És una llengua que té una situació legal no suficientment equiparable a qualsevol altra llengua normal de països desenvolupats i democràtics. Encara no està plenament normalitzada. Els que vivim aquí ens costa molt viure plenament en català, com hauria de ser.

Totes les nacions tenen la seva pròpia llengua sense necessitat de tenir entitats que la protegeixin. A Catalunya, en canvi, necessitem una entitat com la Plataforma per la Llengua per defensar el català. Vol dir que el Govern no fa la seva feina pel que fa a la defensa de la nostra llengua comuna?
Això és molt difícil de dir. Es podria valorar així. Però també es podria valorar com que des que tenim Generalitat, fa més de trenta anys, hi ha hagut molts progressos. Es pot veure el got mig ple o mig buit. Nosaltres preferim veure’l mig ple. De fet el got, en general, està cada vegada més ple. De tant en tant tenim retrocessos i el got se’ns buida una mica, però tenim una societat prou conscient i prou sòlida com per anar-lo omplint. El que passa és que encara no està del tot ple i encara no ens podem autodissoldre.

A Mallorca s’està lluitant pel català entre vagues de fam i manifestacions. A la Catalunya Nord es fan iniciatives a favor de la llengua com la Libdub de Perpinyà a finals de març. Aquí, el Govern no es pronuncia. Què pot fer Plataforma per la Llengua per pressionar perquè el Govern trenqui el silenci i s’impliqui més enllà de les fronteres de Catalunya?
Nosaltres ens hem posicionat. Aquest mes anirem a Mallorca a parlar amb l’Obra Cultural Balear. El que passa és que fins ara, en l’estat que tenim, sembla que cada govern autonòmic s’encarrega només de la seva parcel·la. Per això no hem pressionat explícitament el govern perquè es posicioni respecte als problemes que hi ha tant al País Valencià com a Mallorca. No et dic que no ho haguéssim de fer. Però sembla que ells mateixos s’ho tenen molt compartimentat, més del que segurament deu passar en d’altres països.

El català serà algun dia una llengua reconeguda com a llengua oficial de la Unió Europea?
Sí. Nosaltres hem de pensar que sí. Hem de ser optimistes. No sabem quan. Però si d’altres llengües amb menys parlants que el català o amb activitat molt menor a la nostra ho són, no hi ha cap raó per la qual els catalans no tinguem els mateixos drets que els altres.

Si això passés, seguiria sent necessària una plataforma que defensi i protegeixi la llengua?
No tinc una bola de vindre. Però probablement quan el català sigui oficial a Europa el que no caldrà serà treballar l’àmbit d’internacional. El que no sabrem és com estaran la resta de coses en aquell moment. Si aconseguim ser llengua oficial a Europa d’aquí a tres mesos, probablement caldrà que continuem fent tot allò altre que estem fent. Si ho aconseguim d’aquí a trenta anys potser no. Jo tinc la impressió que no serà l’últim problema ni l’última mancança que tindrem. Però és una impressió i prou.

Com a president reescollit de la Plataforma per la Llengua, s’esperen canvis en la línia que seguirà la Plataforma a partir d’ara?
No s’esperen canvis. L’executiva és molt semblant a la que teníem abans, o sigui que en principi seguirem portant una línia de continuar creixent com ho hem estat fent, amb rigorositat i marcant-nos objectius assolibles. L’estratègia serà la mateixa, millorant en tot el que puguem. 



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
20 de maig de 2012, 19.23 h

Un alcalde de la França Occitana , el sentir que es parlava català va dir , que no succeeixi com a Occitània que ara mones es parla el Francés , per que qui perd la llengua perd la identitat , sou CATALANS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9 Oriol Gil Sanchis
Oriol Gil Sanchis fletxa [object Object]
17 de maig de 2012, 10.33 h

Benvolgut Sr. Òscar Escudé, el neerlandès és la llengua comuna dels Països Baixos i de Flandes. L'holandès n'és la variant parlada als Països Baixos, mentre que el flamenc és la que es parla a Flandes. No feu el ridícul, si us plau!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
16 de maig de 2012, 04.16 h

Aquest espanyol de sota està rabiós per que la seva estimada Espanya se'n va en orris. Noi, no et posis tan nerviós que t'agafarà un infart. Ves-te'n a viure a Castella i seràs més feliç


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
manel fletxa cat
5 de maig de 2012, 14.25 h

SOLUCIÓ UN ALTRE 1936 JA!!!!!!!... ARA NO ENS AGAFARÀN AMB ELS PIXATS AL VENTRE.....!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Narcs fletxa Barcelona
26 d'abril de 2012, 13.40 h

EREPUBLIK:

-Catalans/es Valencians/es, Illencs/es us convido a unir-vos a un nou Simulador Politico-Militar i Econòmic que està a la Xarxa i que és completament gratuït!
Necessitem tots els Catalans/valencians/Illencs que vulguin divertir-se amb nosaltres en aquest joc amb l'objectiu principal d'aconseguir el nostre reconeixement com a Estat propi!
Us passo l'enllaç per entrar-hi:

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Víctor fletxa Barcelona
21 d'abril de 2012, 09.51 h

Molt bona entrevista! I el titular no pot ser més esclaridor. Això sí, la podrieu posar més gran que no és veu.

Gràcies!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa Bcn
21 d'abril de 2012, 00.28 h

Hi ha molta feina a fer, i tant que sí. Tot i que és evident que només ens salvaria tenir un estat propi, cal aprofitar al màxim les eines que tenim actualment. Portem 30 anys sense acabar-nos de creure que el català és llengua OFICIAL a més de ser la pròpia, i cedim encara massa davant els monolingües castellans. I estic segur que, si fa 30 anys, no hi hagués hagut tanta gent que canviava al castellà a la mínima, ara tindríem una societat catalanoparlant molt més cohesionada. Cla... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Salva fletxa Països Catalans
20 d'abril de 2012, 12.55 h

Gent com l'Òscar son els que em fan sentir feliços de ser català fins i tot en les circumstàncies tan penoses en que ens toca ser-ho...

A casa som socis de la Plataforma per la llengua i no deixerem de ser-ho fins que, tal com diu ell, es pugui dissoldre perquè hi haurà la feina feta.

Per molts anys!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Arnau fletxa Catalunya
19 d'abril de 2012, 17.06 h

Tots podem aportar el nostre granet de sorra amb coses que semblen tonteries. Per exemple utilitzar facebook en català, Twitter......................... internet es una gran ein aper demostrar que el català es una llengiua viva.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.