directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 08:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Diumenge, 22.4.2007. 05:00 h

Pernando Barrena Dirigent de l'esquerra abertzale

'L'oportunitat històrica de desenvolupar un procés de solucions segueix més a prop que mai'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix
   

Pernando Barrena ha estat entrevistat en exclusiva per directe!cat. El dirigent de l'esquerra abertzale creu que, entre altres coses, els partits centralistes fa mesos que posen obstacles al procés i anteposen els seus interessos als del poble. Barrena afirma que el procés és una oportunitat històrica i que segueix més a prop que mai. Per al dirigent , el fet que una part de la societat no pugui presentar-se o no pugui triar la seva opció política és una vulneració inacceptable dels drets fonamentals.



- L'objectiu ara mateix són les eleccions del 27 de maig. Creuen que podran presentar-se sota qualsevol denominació?

- Fa quatre anys que les institucions basques no representen la voluntat popular. Quatre anys ja que la institucions són antidemocràtiques. Això no es pot tornar a repetir. L'esquerra abertzale es va comprometre i segueix compromesa en la recerca d'una solució democràtica per a Euskal Herria. Per això es compromet a estar en les institucions. No només perquè és un dret democràtic, sinó perquè sobretot així ho demana la ciutadania i així ho necessita el procés.

- Quina seria la resposta de l'esquerra abertzale si es quedés fora dels comicis?

- Que una part de la societat no pugui presentar-se o no pugui triar la seva opció política és una vulneració inacceptable dels drets fonamentals per a qualsevol persona, societat o institució que es defineix com a democràtica. Estem convençuts que aquest cas no es donarà, perquè la immensa majoria d'aquest poble així ho desitja. I si es donés estaríem davant un greu atac a les llibertats democràtiques en aquest país.

- I… com reaccionaria el seu electorat si es quedés sense representació?

- Com reaccionaria una societat que veu que els seus drets democràtics estan privats? El que és segur és que ens correspon a tots i totes que tal escenari no succeeixi. El procés necessita unes bases sòlides i democràtiques per avançar. Si hi ha voluntat, hi ha possibilitats que un nou escenari es doni a Euskal Herria.

- Les declaracions del PSOE i del PP, intransigents amb qualsevol participació electoral de l'esquerra abertzale, fan que els intents convençuts de pau de l'independentisme siguin inútils?

- L'esquerra abertzale intenta i es compromet. Fa passos concrets per buscar solucions: un exemple és la proposta d'Anoeta, o la proposta política per a un marc democràtic acceptable per a totes les parts. També un pas és el registre d'un partit que compleix escrupolosament la llei de partits. L'esquerra abertzale seguirà buscant solucions, a pesar de qualsevol intent de sabotejar la voluntat d'aquest poble d'avançar cap a un escenari de pau estable, justa i duradora.

- S'entén que el procés de pau, si vostès aconseguissin representació, agafaria força?

- Perquè un procés de solucions polítiques prengui força és necessari assentar les bases democràtiques. Tenint en compte la pluralitat de la societat, totes les parts deuen tenir les mateixes oportunitats. Per establir un diàleg i una negociació entre les diferents parts, totes han de poder participar-hi en igualtat de condicions. Si l'esquerra abertzale en aquest cas, que ha tingut fins ara la seva representació institucional prohibida, pot presentar-se en igualtat de condicions que els altres, això reforçaria el procés sense cap dubte. Així també es reforçarien les condicions democràtiques d'un procés de solucions polítiques.

- Com pot ser que Zapatero i Ibarretxe vegin el procés més lluny que mai? És una realitat o un interès electoral?

- Per als partits que veuen fonamentalment la seva subsistència en funció dels vots i de la quota de poder a la qual puguin accedir, el període electoral és fonamental i tot val per recaptar vots. Un procés de solucions polítiques que dugui aquest país cap a un nou escenari on la ciutadania pugui exercir el dret d'autodeterminació solament beneficia el poble i pot canviar l'ordre de poders establert. Els partits que duen anys amb quotes de poder solament els interessa calcular com aquesta quota pot mantenir-se en un nou escenari i si és necessari els interessos partidistes suplanten els interessos del poble. Per a l'esquerra abertzale l'oportunitat històrica de desenvolupar un procés de solucions segueix més a prop que mai.

- L'entrevista d'ETA a Gara mantenia els compromisos de la treva. Com valora vostè tal comunicat?

- Tota iniciativa que vagi a favor del procés és positiva. ETA s'ha tornat a comprometre en un procés de solucions i per a l'esquerra abertzale és un factor positiu. Ara bé, manca que els compromisos vinguin de totes les parts perquè el procés pugui avançar, i creiem que no cal desaprofitar aquesta oportunitat.

- Creu que els partits centralistes prenen qualsevol moviment d'ETA com a comodí per evitar de totes totes que vostès puguin presentar-se?

Els partits centralistes fa mesos que posen obstacles al procés i anteposen els interessos partidistes als del poble. La qüestió fonamental és saber a què estan disposats a oferir al nostre poble per tal d'aconseguir una solució del conflicte polític i totes les seves conseqüències.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.