directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 07:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Divendres, 27.4.2007. 14:45 h

Alex Salmond Candidat de l'Scottish National Party

"Donarem a la gent d’Escòcia l’oportunitat de decidir sobre la nostra independència"

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix
   

Alex Salmond sap que Escòcia se la juga en les eleccions parlamentàries del 3 maig. El seu partit, l'Scottish National Party (SNP), té clar que ells són l'aire fresc que necessita Escòcia després de gairebé vuit anys de desencís amb els Laboristes i els Liberal Demòcrates. Així, doncs, els objectius de l'SNP són la independència i l’èxit d’Escòcia, i la raó fonamental és que "Escòcia és una nació i les nacions es governen millor i funcionen millor quan es governen elles mateixes". Hi ha països europeus més petits que passen per davant d’Escòcia en creixement econòmic i en estàndards de vida. Alex Salmon explica què és ser escocès: una identitat històrica, una nació ben definida i amb molts segles d’experiència.

- El proper 3 de maig hi ha eleccions al Parlament escocès. Quines són les temàtiques polítiques que més preocupen els electors escocesos i que puguin portar-los a votar? L'SNP (Scottish National Party) pot ser-los una bona tria? I per què?


- La nostra política davant aquestes eleccions es basa a fer tot el que puguem perquè Escòcia faci servir al màxim tots els poders que el nostre parlament ja té i que no es fan servir prou per afrontar el problemes que Escòcia té al davant. I donarem a la gent d’Escòcia, en un referèndum dins els propers quatre anys, l’oportunitat de decidir sobre la nostra independència.

Alguns dels problemes a afrontar són els creixents deutes dels universitaris, el centralisme en els serveis de sanitat, l’augment de l’empobriment dels pensionistes, i el baix creixement econòmic d’Escòcia, que fa que molts universitaris marxin d’Escòcia a buscar millors perspectives per a la seves carreres.

Per això ens proposem alliberar d’aquest deute els estudiants, perquè puguin començar la seva vida laboral sense arrossegar aquesta càrrega. També introduïrem ajuts de 2.000 lliures per ajudar els que per primer cop comprin un habitatge i així s’incorporin al col·lectiu dels propietaris del seu habitatge.

En sanitat, volem que el servei sigui local, proper als ciutadans, i introduïrem lleis perquè l’elecció dels responsables sigui a nivell local. També abolirem immediatament els copagaments en la medicació per als malalts crònics i joves que estan en formació, estudiant o en pràctiques.

En tots aquests temes les responsabilitats polítiques ja són nostres, d’Escòcia, i cal una nova i fresca empenta després de gairebé vuit anys de desencís amb els Laboristes i els Liberal Demòcrates. Aquests temes estan lligats amb la independència, que comporta assumir responsabilitat sobre les polítiques que afecten la vida quotidiana de la gent.

- Quin és l’ideari polític de l'SNP? Per quines raons, siguin polítiques, econòmiques o de qualsevol tipus, vol l'SNP la independència d’Escòcia?


- Els objectius de l'SNP són la independència i l’èxit d’Escòcia i la raó fonamental és que Escòcia és una nació i les nacions es governen millor i funcionen millor quan es governen elles mateixes. Hi ha països europeus més petits que passen per davant d’Escòcia en creixement econòmic i en estàndards de vida.

L’assoliment d’una societat millor i més exitosa va del bracet amb la independència. El funcionament actual ens limita. El parlament escocès no té poders en immigració i economia i, per tant, no podem decidir en temes tan substancials com aquests per aturar i donar-li la volta a l’actual decreixement de la població o per ajudar a formar una economia forta.

Cal dir també que els Laboristes han estat al poder a Escòcia durant vuit anys i deu al Regne Unit i el seu llegat són uns nivells més alts de crim, violència i fins i tot terrorisme. El Nou Laborisme porta massa temps al poder havent prioritzat guerres il·legals i havent gastat 100.000 milions de lliures en armes de destrucció massiva abans de preocupar-se per millorar la qualitat de vida dels seus propis ciutadans.

L'Iraq és un exemple de com la manca de responsabilitats en política exterior i defensa ha permès Toni Blair portar-nos a una guerra que pocs desitjaven. Trident (1) és un altre exemple d’una decisió que va en contra de les opinions de la majoria, que s’ignoren, i de com es malbaraten diners que estarien més ben invertits en educació i sanitat.

Hi ha un creixent desig per establir noves relacions dins les nostres illes i l'SNP vol unes relacions i cooperació entre Escòcia i Anglaterra més del segle XXI, basades en la igualtat.

- Les darreres enquestes donen a l'SNP gairebé el 40% dels vots. Què us semblen aquestes enquestes? Espera l'SNP entrar en el nou govern d’Escòcia? Espera l'SNP arribar aviat a la independència?


- Efectivament les enquestes ens són favorables, però tots sabem que l’enquesta de debò és la del dia de les eleccions. No donem res per fet i treballarem encara molt més fins al 3 de maig perquè Escòcia hi surti guanyant.

- Què és la identitat escocesa? En què es diferencia de “l’anglicitat”, si es pot parlar en aquests termes?


- Avui en dia, a Escòcia prop del 80% de la gent es defineix com a escocesa i solament un 14% opta per una identitat britànica. Ser escocès es basa en una identitat històrica d’Escòcia com a nació ben definida i amb molts segles d’experiència, abans del 1707, com a país independent. Consegüentment, les lleis escoceses, l’educació, els governs locals i moltes altres institucions són diferents de les angleses i ara ja tenim el nostre propi parlament.


(1) NT. Trident és el nom del programa de defensa nuclear de la GB, els míssils nuclears tenen base a Escòcia.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
pep garcia fletxa barcelona
16 de maig de 2007, 18.32 h

Les enquestes del Periodico ja sabem de que van jo crec que tots els partits perderan votants pero no crec que ERC perdi el diuen els de aquest especie de panflet del PSC-PSOE amb els que per cert ERC mes ICv estan governan la Generalita i tambe l'Ajuntament de BCN


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
jordibcn fletxa barcelona
16 de maig de 2007, 18.12 h

¿berta de racó català? això teu és critica a ERC o defensa del Periodico i la Vanguardia,
del Avui compreu-lo demà i doneu la raó al que ha escrit l´article o a mi.
si ets la berta de racó català esta clar que és critica a ERC perque la berta de racó català per atacar a ERC defensaria el que fos (en aquest cas
el Periodico i la Vanguardia)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
JORDIBCN fletxa BARCELONA
16 de maig de 2007, 15.52 h

A L´AVUI CADA DIA HI SURT ERC, RES MÉS FACIL DE COMPROVAR QUE COMPRA´L AVUI I TAMBE DEMA I DEMA PASSAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
16 de maig de 2007, 15.11 h

"Comunitat Valenciana" heu dit? Encara sort que no heu dit "Levante español". Els qui creiem en els Països Catalans en diem País Valencià.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
16 de maig de 2007, 14.43 h

NO tindra a veure amb que Hereu i Trias lluiten per l'alcaldia i Portabella només aspira a la presidencia de Mercats Municipals?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
David fletxa BCN
27 d'abril de 2007, 21.26 h

Una entrevista molt interessant. Tota la sort del món pels Independentistes escocesos !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Lluís Pérez fletxa El Prat de Llobregat
27 d'abril de 2007, 17.51 h

Aquest home és definitivament un crack, i el seu èxit i el del seu partit és un exemple de com construïr una majoria social favorable a la independència des d'una òptica esquerranista. Un model a seguir amb atenció (que no a imitar) per tots els socialdemòcrates de les nacions sense Estat, inclosos els que estem a ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.