directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 20:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 7.6.2007. 11:09 h

Francesc Sánchez President d'Esquerra Eixample

"Cal que des d'Esquerra tornem a marcar l'agenda política i que renegociem el pacte de Govern d'Entesa"

Comentaris 35  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix
   

directe!cat entrevista Francesc Sánchez, president d'Esquerra Eixample i promotor d'Esquerra Independentista. Amb les seves respostes, sembla tenir molt clar i estar convençut de l'objectiu d'aquest nou moviment de base. Sánchez aposta per un canvi de rumb de l'actual estratègia d'Esquerra, tot i que afirma que els creadors d'Esquerra Independentista "formen part d’Esquerra com la resta de militants i estic segur que el 100% dels seus militants subscriuen totalment la seva declaració ideològica. Si de cas, estem en desacord amb el fet que percebem una certa desorientació de l’actual direcció".

El president d'Esquerra Eixample defensa que s'ha de ser independentista i d'esquerres, ja que "la independència del meu país no és un objectiu en si mateix, és un mitjà per aconseguir una major justícia social. El que passa és que sense independència no tenim ni els recursos ni la possibilitat de bastir un veritable estat del benestar."

A continuació teniu l'entrevista sencera:


Esquerra independentista sorgeix com a moviment de base d'Esquerra. Quin és el principal objectiu?

El principal objectiu d’Esquerra Independentista és molt simple: recuperar el discurs d’esquerra independentista del partit i, sobretot, la seva aplicació allà on Esquerra és present. Cal que des d'Esquerra tornem a marcar l’agenda política i que renegociem el pacte de Govern d’Entesa per fixar un full de ruta i uns objectius clars que ens facin avançar decididament cap a la independència dels Països Catalans. No tenim temps per perdre.


I per què ara? Les seves tesis afirmen que ara és un bon moment polític i social...

Perquè ens trobem en un atzucac com a país. Tot just després d’aprovar un Estatut retallat, veiem com aquest es troba amb set recursos d’inconstitucionalitat i amb la impossibilitat de reformar la Constitució espanyola, el que referma l’independentisme com l’única opció per vertebrar un projecte de progrés i de modernització dels Països Catalans. En aquest context, Esquerra, com a únic partit parlamentari independentista tenim una gran responsabilitat i l’obligació d’estar a l’alçada.


I el nom... per què Esquerra Independentista? Esquerra Republicana de Catalunya no ho és?

Evidentment que Esquerra és un partit independentista i d’esquerres! Això no ho hem posat mai en dubte. La nostra declaració ideològica és molt clara al respecte. El que es tracta, precisament, és d’aplicar allò que diu la nostra declaració ideològica d’una forma molt més clara en el dia a dia de la nostra gestió al govern de la Generalitat. Cal marcar un full de ruta cap a l’exercici del dret a decidir, cal dissenyar cap a on anem.


En què es diferencien vostès del Reagrupament?


Primer de tot nosaltres respectem qualsevol iniciativa que generi debat a dins del partit i s’ha de reconèixer que Reagrupament ho ha aconseguit i se’ls ha de felicitar. El debat i la participació de la militància dins d’Esquerra és un dels seus trets identitaris als que no podem renunciar. Dit això, trobem a faltar discurs social marcadament d’esquerres en l’anàlisi i les receptes que proposa Reagrupament. Independència i polítiques socials d’esquerres són indestriables. La segona diferència és que nosaltres hem escollit centrar-nos únicament en el fons ideològic del debat i no en la creació de corrents interns o presentació de candidatures. Finalment trobem a faltar un full de ruta de com hi volen arribar a l’objectiu.


I amb Esquerra?

En res. Nosaltres formem part d’Esquerra com la resta de militants i estic segur que el 100% dels seus militants subscriuen totalment la seva declaració ideològica. Si de cas estem en desacord en el fet de que percebem una certa desorientació de l’actual direcció, bàsicament pel que fa, per exemple, a fixar els objectius immediats d’aquesta legislatura. Si en la passada legislatura, l’Estatut era el nostre objectiu principal i, una de les raons més importants per configurar el passat govern; ara costa molt percebre quin és l’actual gran objectiu d’aquesta legislatura. Encara ningú m’ha sabut respondre aquesta pregunta tan senzilla.

Esquerra som un partit rupturista que ha de defugir dels comportaments dels partits tradicionals. Els vots són el millor indicador en un sistema parlamentari com el nostre i quan més vots hem recollit ha estat quan hem fet el discurs més nítid i fidel a la nostra declaració ideològica.


Creuen que és necessari un canvi de lideratge i direcció en els principals càrrecs d'Esquerra?

Ara toca parlar de política, no de persones. Si l’actual direcció és capaç d’aplicar allò que demanem en el nostre manifest, fantàstic. El que demanem és un Congrés per aclarir la nostra estratègia com a partit. No estem parlant de persones, estem parlant del projecte i de la seva aplicació. Ara bé, es clar que quan un partit enceta una nova etapa política generalment aquesta va associada a la renovació de la direcció del partit, per tal d'afrontar-la amb la màxima energia i il·lusió. El que sí que tenim clar és que també fem una crida a la unitat de tota la militància al voltant del projecte d’Esquerra, el debat no es pot mai confondre amb confrontació.


Com preveuen que poden entendre altres moviments independentistes d'esquerres el naixement d'Esquerra Independentista?

Bé. Si hi ha una cosa que no he entès mai ha estat la divisió dins del moviment independentista. Hi ha molta a feina a fer i crec que tothom a de treballar des del seu àmbit d’actuació i des de la seva pròpia personalitat, sense ingerències externes.


Què diria a aquells que defensen que primer la independència i després el color polític?

Que s’equivoquen. Per mi la independència del meu país no és un objectiu en si mateix, és un mitjà per aconseguir una major justícia social. El que passa és que sense independència no tenim ni els recursos ni la possibilitat de bastir un veritable estat del benestar. Sobta que alguns d’aquells que defensen una Catalunya lliure i prou, evoquin sempre la figura de Macià quan si llegeixes els seus discursos sempre parlava de revolució social.


Si Esquerra no pacta amb el PSC... amb qui ho farà?.

Aquesta no és la pregunta, ja que quan voto, ho faig perquè la persona que encapçala la llista que he votat sigui el president o la presidenta del meu país. Si cal fer pactes, doncs endavant però únicament si això serveix perquè el teu projecte de país avanci de forma notable. Sinó el que fas és enganyar a aquells que t’han votat. Nosaltres no qüestionem l’actual acord de Govern d’Entesa, el que diem és que si no és útil per avançar cap a la independència estem fent marxa enrere com a país. Per això fixem en el manifest quins són els requisits per fer que l’aposta per un Govern d’Entesa sigui positiu per al país des d’una òptica independentista. Cal recuperar les reivindicacions del concert econòmic, la supressió dels peatges, el traspàs dels aeroports, una nova llei de política lingüística, el traspàs de competències per convocar referèndums, etc. Sinó un es pot preguntar "perquè carai estem al Govern?".


Afirmen que cal recuperar els valors netament republicans i d'esquerres. Quins són?

Els valors genuïns de la tradició republicana són el treball, l’honestetat i l’austeritat. Cal acabar amb allò de tots els polítics sou iguals. Esquerra únicament esdevindrem un partit majoritari si fem allò que diem que farem. Cal recuperar l’esperit de ser el partit de la gent, que la gent voti il·lusionada a Esquerra sabent que el seu vot farà que demà tots tinguem els mateixos drets i deures com a ciutadans, amb els serveis necessaris en sanitat i educació, amb una defensa de la cosa pública i una renda disponible adequada per a tothom. Tot això per crear veritablement un espai català de llibertat i d’igualtat que garanteixi la cohesió social i el benestar.

Cal recordar també que el partit és dels militants i liderar el requisit ètic és imprescindible per tornar a implicar la ciutadania en la vida pública. Per tant, no és necessari que els dirigents del partit coincideixin amb els dels governs, cal una veu clara i nítida del partit amb independència de si s’està a govern o no. És una qüestió de credibilitat.


Digui'm amb una frase un motiu contundent perquè jo firmi el manifest.

Vull que Esquerra torni a ser allò que ha estat històricament: un partit valent, proper i desacomplexat amb les idees molt clares de com hem d’avançar cap a la independència i la justícia social.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#35
Murtra fletxa Tarragona
9 de novembre de 2007, 01.19 h

Traducció del text dedicat a Catalunya:

"La regió de Catalunya, de la qual Barcelona és la capital, també demana més autogovern. Però quan Catalunya s'havia d'enfrontar als Estats Units en un partit amistós el 14 d'octubre passat, el partit es va anul·lar arran de la pressió de les autoritats espanyoles. I quan la Fira del Llibre de Frankfurt, celebrada a mitjan d'octubre, va exhibir la literatura catalana com a tema principal, això va despertar fortes reaccions d'escriptors i políti... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
PERE BATLLE fletxa TOMBEBOEUF
6 de novembre de 2007, 20.23 h

Axins es fa catalunya, aixins tenim la rao, aixins fem veure als altres que no es la llenga ni la nacionalitat, es el potencial que tenim a tots els nivells, les traves i les bestieses dels del estat estan prou clares.

Per cert l'ave parara a laeroport de Girona??????

Si no estem fent l'imbecil com sempre!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Esteve fletxa Lliçá d¡amunt
3 d'octubre de 2007, 13.52 h

Garnatxa, crec que la part del teu comentari "ja que ERC està tan a prop del monarca per la via de governar amb Montilla", en aquest cas concret, no te res a veure amb l'exposició d'en Tardà.
Les critiques en el lloc i moment adients son útils. Fora de context només mostren la intransigència d'algunes persones.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Garnatxa fletxa Palau
3 d'octubre de 2007, 09.13 h

De pasada i ja que ERC està tan a prop del monarca per la via de governar amb Montilla que és desfà en elogis a la monarquia, podria recomanar-li al Rei que jurés la constitució espanyola que ell mateix va signar però no va jurar
Clar que per no cometre perjuri, primer hauria de desdir-se del jurament -encara vigent avui- dels "principios fundamentales del movimiento" feixista d'en Francisco Franco.
Ja te gràcia que ens apliquin una legalitat constitucional monàrquica sota un rei que n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Jordi fletxa València
2 d'octubre de 2007, 02.13 h

Això només té una causa: Espanya. La conseqüència és aquesta violència. La solució està clara: federació de Països Catalans i independència. Nosaltres tenim ara el vot i el nostre comportament diari per fer respectar la nostra nacionalitat. Després no anem plorant el que no fem ara.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Jo fletxa BCN
1 d'octubre de 2007, 23.09 h

No podria esatr més d´acord amb el Pol i l´Alan. Cal votar a un partit sobiranista a les properes eleccions i em sembla que no hi ha massa on triar en aquest àmbit.




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Alan Morell fletxa Terrassa
1 d'octubre de 2007, 23.00 h

http://www.infonacional.com/

"Según los medios de comunicación el próximo Jueves 4 de Octubre, sobre las 10:30 horas vendrán a declarar un buen grupo de separatistas de los que quemaron los retratos del rey en masa el otro día.
Presumiblemente vendrán muy acompañados de piojosos separatistas.
No podemos faltar.
Recordad, Día: Jueves 4 de Octubre
Hora: 10:30 horas (aproximadamente)
Lugar: Plaza de Colón de Madrid
Acude con tu bandera española
¡VIVA LA UNIDAD DE ESPAÑA!"

S'ha d'enten... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Jo fletxa BCN
1 d'octubre de 2007, 22.43 h

Vergonya!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Alan Morell fletxa Terrassa
1 d'octubre de 2007, 21.18 h

Pol López, PENSEM EXACTAMENT IGUAL... i m'encanta. A les generals anem a votar tots, a partits sobiranistes en més o menys mesura, però anem-hi. Pitjor serà una baixa participació amb majoria absoluta del PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Anna Martin Novo fletxa Bruxelles (BELGICA)
1 d'octubre de 2007, 21.01 h

Tot el meu suport a Santiago Rosat, qui treballa dia a dia pel país. Li desitjo que es recuperi aviat que sàpiga tota la gent que creiem en la democràcia no perdem l'esprit que fa avançar les coses i estem amb ell.

És un desastre que hi hagi indesitjables que es dediquin a intentar evitar el canvi esperem que la força de la justicia de l'Estat que els permet existir els caigui a sobre.

SALUT, FORÇA, REPUBLICA I INDEPENDENCIA!

Una catalana des de Bruxelles


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.