directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 18:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dilluns, 2.7.2007. 17:52 h

Cesk Freixas Cantautor

"El cantautor canta tot allò que escriu i compon; explica la realitat, el canvi, l'amor"

Comentaris 23  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix
   

Cesk Freixas (Riudebitlles, 1984) és cantautor i membre de diferents col·lectius de l'Esquerra Independentista. Militant de l'organització Endavant (OSAN) i de la Candidatura d'Unitat Popular de Vilafranca del Penedès, manté un lligam ferm amb els diversos moviments socials del Penedès. Ha publicat Set voltes rebel (Bullanga Records, 2005) i recentment ha sortit al mercat el seu segon treball discogràfic, El camí cap a nosaltres (autoeditat, 2007). Des de 2003 en Cesk canta els seus propis temes arreu dels Països Catalans, i li agrada definir-se com un cantautor de la "nova cançó de protesta". Manté un bloc a la xarxa i aquest estiu serà als principals festivals de la geografia catalana.


Després de la sortida fa pocs dies del teu segon àlbum, El camí cap a nosaltres, et consolides dins el panorama cantautor català. Ens pots explicar una mica els teus inicis i la teva trajectòria? Com és i com defineixes la teva música?

Després d'una experiència força llarga amb Pangea, el primer grup musical que vam formar a l'institut amb diversos companys i amics, farà poc més de cinc anys que vaig decidir començar a compondre temes amb la guitarra. El gener de 2004, el bar Jimmy Jazz d'Igualada em va donar l'oportunitat de realitzar-hi la primera actuació com a cantautor, i des d'aleshores he tingut la sort de trepitjar moltes de les comarques del país i conèixer un munt de gent increïble. Compartir música i paraules m'ha ensenyat a trobar desenes de motius i raons per seguir reivindicant a través de la cançó.

L'abril de 2005 va sortir al carrer el primer disc (Set voltes rebel, Bullanga Records). I, abans de treure el que estem presentant ara, vam optar per recopilar diverses versions de cantautors internacionals sota el nom de Les veus dels pobles lliures. El camí cap a nosaltres (autoeditat) ha sortit a la venda aquest 2007 i pretén ser una continuació d'aquest projecte de cançó d'autor als Països Catalans, prenent la denúncia i la protesta com a pilars fonamentals i entenent els moviments d'alliberament des de l'humanisme, la tendresa i el romanticisme.


A l'àlbum col·labora un grup que s'anomenen Els Altres Bandais. Qui són? Què fan? Quina relació teniu?


Els Altres Bandais és el nom de la banda que, des dels inicis, m'ha acompanyat en aquest projecte. Es tracta d'una formació de sis components, tots ells penedesencs, que tenen un pes important en l'elaboració dels arranjaments dels temes. El tracte setmanal, gairebé diari, de tots aquests anys ha anat forjant una amistat que ha ajudat, en tot moment, a tirar endavant aquest projecte de cançó d'autor.


Aquest cap de setmana passat has tocat al Senglar Rock, que és un dels grans escenaris del petit circuit català de grans concerts. Com ho has -heu- viscut?

Per a nosaltres ha sigut molt important haver pogut entrar a formar part del cartell d'un festival com el Senglar Rock. A nivell de promoció i de propaganda ha sigut una oportunitat excel·lent per presentar les cançons d'aquest segon disc. Ha sigut una experiència molt maca; el Senglar funciona de manera àmplia com a aparador de músiques que es fan a casa nostra, i això ens ha donat l'oportunitat de conèixer propostes musicals molt interessants que abans no coneixíem.
 

Consideres que els cantautors només poden tocar música reinvindicativa? Això és així perquè estem vivint en un país políticament singular o creus que les injustícies passen a tot arreu i que socialment sempre caldrà la cançó de cantautor?

El cantautor canta tot allò que escriu i compon; explica la realitat, el canvi, l'amor. Evidentment, això vol dir que no tot el que un cantautor escriu és reivindicatiu. Als Països Catalans hi ha molts cantautors i cantautores que no encaixen en el que es podria denominar "música reivindicativa". Ara bé, està clar que un percentatge molt elevat de cantautors hem escollit denunciar un seguit de realitats a través de les cançons. Si hi ha la necessitat de denunciar, de protestar i de reivindicar, és evident que a nivell social està passant alguna cosa, tant aquí com a l'altra punta del món. Quan aquesta necessitat es converteix en una constant, a diferents camps de la vida individual i col·lectiva, es pot entendre com un element imprescindible de supervivència. Els cantautors recollim l'essència d'aquesta necessitat, de la mateixa manera que hi ha escriptors de denúncia, cuiners independentistes i jardiners utòpics.


Als Països Catalans hem gaudit de grans cantautors com Raimon, Lluís Llach, Ovidi Montllor o Quico Pi de la Serra. Ara sembla que estem vivint una nova fornada formada per gent com Feliu Ventura, Pau Alabajos, Roger Mas, Albert Fibla... o tu mateix. Estem davant d'una nova etapa daurada de la música de cantautor o és un simple salt generacional que senzillament es va repetint al llarg de la història?


És cert que cada cop som més els cantautors joves que, d'alguna manera, reinventem l'herència dels que ja fa temps que hi són. I crec que, a dia d'avui, es pot començar a parlar d'una nova escena de cantautors al nostre país. Hi ha un fet que fa que sigui quelcom curiós, i és que la majoria hem nascut a la dècada dels 70 i 80. És important entendre que hi ha cantautors repartits per tota la geografia catalana, des de Mallorca (Tomeu Caldentey) fins al País Valencià (Pau Alabajos, Sergi Contrí, VerdCel), passant per ponent (Àngel Soro, Meritxell Gené, El Fill del Mestre) i arribant al cor del Principat. Estic convençut que, ben aviat, es podrà tornar a parlar d'una "Nova - Nova Cançó".


En quins grups de música o en quins cantautors t'inspires? Digues alguna cançó que hagis escoltat que t'hagi marcat de manera important i el perquè.

Des de sempre he escoltat música d'autor. Els que més han influenciat la meva manera de compondre han sigut Silvio Rodríguez, Ovidi Montllor, Jorge Drexler, Ismael Serrano i Ben Harper. Últimament he descobert Alejandro Filio, cantautor mexicà que m'ha captivat enormement per les seves lletres cuidadíssimes i pel seu compromís amb les revolucions socials centre i sud-americanes. Si hagués de destacar alguna cançó en especial seria "No te cambio", del mateix Alejandro Filio.


A la teva terra (Penedès) és un territori on es fa molta música reivindicativa. Grups tan coneguts com Inadaptats o revolta 21 són d'allà. S'explica d'alguna manera? És el Penedès un bressol de la música reivindicativa en català?


La tradició independentista pot explicar, en gran part, aquesta dinàmica en les formacions musicals. Al Penedès, des de fa molts anys, hi ha hagut mobilitzacions importants per la defensa del territori, completament lligades als moviments d'alliberament. L'associacionisme és una realitat que succeeix a gairebé cada població, i això fa que molts i moltes que formem part de projectes musicals també tinguem un contacte real amb les diferents assemblees que formen el conjunt de l'Esquerra Independentista a la comarca.


Ens consta que, a més, ets un gran patriota penedesenc. És així? Creus que, malgrat els darrers informes que ignoren aquesta proposta, el Penedès aconseguirà el reconeixement que es mereix a nivell de vegueria catalana?

Aquesta és una lluita que arrosseguem des de fa temps. Cal tenir clar, però, que es tracta d'una lluita principatina i que hauríem de tenir habilitat, el conjunt de forces nacionalistes i catalanistes, per transportar-la a un àmbit nacional. Mentre els mecanismes sistemàtics de gestió política catalana segueixin passant per Madrid i depenguin de partits que anteposen l'interès econòmic al social, està clar que totes aquestes lluites, a nivell legal, quedaran als calaixos de l'administració.


Com valores l'estatus polític català actual?

Davant el desencant general cap a la totalitat de forces polítiques del país, crec que hi ha hagut alguns tocs d'alerta que podrien ser indicadors d'un canvi en la percepció de l'espai polític. La denúncia d'aquesta realitat s'ha notat de manera indirecta –a través de l'alta abstenció, per exemple– i directa. La consolidació de les Candidatures d'Unitat Popular a molts municipis n'és un exemple, un projecte polític que s'allunya de les estructures de partit polític i que aposta per transportar els moviments socials als consistoris. L'aposta ferma per línies de treball que incideixin en la construcció nacional i social dels Països Catalans ha calat en bona part de la població.


Assolirem la independència? Quan i com creus que serà?

Hehehe, què complicat! Que l'aconseguirem, n'estic convençut. Per això treballem i per això hi creiem. Tot i així, no en tinc ni idea de com aniran les coses en els pròxims anys. Depenem de moltes variables, de la nostra voluntat i també de la nostra vehemència.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#23
mon fletxa terrassa
23 de novembre de 2007, 17.45 h

Ho trobo genial! aquest migdia he vist la notícia a tv, es pixaven de riure!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Joan fletxa Barcelona
16 de novembre de 2007, 17.04 h

Que clase de democracia tenemos en este pais,que cierra diarios e ilegaliza partidos politicos, prohibe manifestarse a familiares de presos,y sin embargo consiente que los fascistas,segidores del dictador asesino se puedan manifestar? QUE ASCO DE PAIS!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
15 de novembre de 2007, 20.15 h

Ostres Redacció! Esteu a l'aguait eh? Ja heu esmenat l'error que us he assenyalat! Caram quina eficàcia i rapidesa! Us felicito!

Salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
15 de novembre de 2007, 19.58 h

De merder, i força, n'hi haurà igual. Si l'haguessin prohibit, els fatxes haurien fet igualment la manifestació-processó fins el Valle de los Caídos, i s'haguessin hagut d'enfrontar amb els grups antifeixistes que protestarien pel fet de que els fatxes feien la seva.
Ara que els hi han autoritzat la manifestació-processó, els antifeixistes també sortiran el carrer per protestar, ara per a dues coses; pel fet d'haver-ho autoritzat el TSJM cosa que els antifeixistes no hi estaran d'acxord,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
15 de novembre de 2007, 19.49 h

«per les complicacions que pogués tenir per al tràfic». No és correcte.

«per les complicacions que pogués tenir per al trànsit». Sí és correcte.

De res!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
10 d'agost de 2007, 11.54 h

Artista subvencionat???? xDDDDDDDDDDDDDDDD la gent és tan curteta. I escriu bé gamarús, seria "d'artista" i "subvencionat". Dos faltes en 4 paraules, el 50%, felicitats XD


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
kemalengua fletxa solsona
8 d'agost de 2007, 22.24 h

quina merda de artista subencionat!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Jaume fletxa Vilanova i la Gentrú
5 d'agost de 2007, 19.18 h

Repte, doncs ara mateix és el que ens fatla als catalans: una mica d'orgull, de patriotisme. Posar la bandereta a la porta de casa? Ho dius com si fora una cosa dolenta. Els americans han sabut bastir un fort patriotisme i segurament per això tothom té clar quina és la seva nació. Els catalans tenim la síndrome d'Estocolm: estem enamorats de l'amo, de les seves banderes i de lers seves imposicions. Patriotisme ferm, orgull i estaimació pel que és nostre i pel que ens és robat i prou d'a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Repte fletxa Gava
3 d'agost de 2007, 23.47 h

Patriota és alguna cosa bona... aha... vale no ho entenc. No si a aquest pas acabarem com els ianquis, amb la bandereta a la porta de casa...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Núria Aupí fletxa Palafrugell
28 de juliol de 2007, 13.32 h

Felicitats, novament pel teu disc, Cesk !
Una abraçada !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.