directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 12:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 7.5.2008. 05:00 h

Àngel Colom i Colom Polític, exsecretari general d'ERC i militant de CDC

"El tripartit no s'hauria d'haver fet mai"

Comentaris 36  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant

angel colom i colom cdc erc marroc generalitat
Comparteix
   

Àngel Colom i Colom (Rupit i Pruit, Osona; 22 de desembre de 1951) és un polític independentista català. El 1988 fou elegit diputat al Parlament de Catalunya, com a número tres a la candidatura d'ERC, després de Joan Hortalà i Josep Lluís Carod-Rovira

En el congrés d'ERC celebrat el 1989 a Lleida, i davant la gran crisis interna del partit, fou elegit Secretari General en substitució de Joan Hortalà, per davant de la candidatura de Josep Lluís Carod-Rovira. Colom inicià un procés de renovació interna al partit i aglutinà a ERC a molts joves independentistes disgregats en partits extra-parlamentaris i en molts casos, més radicalitzats.

Autodefinit com a pacifista, sempre s'oposà a la violència com a mètode per aconseguir fins polítics i defensà la democràcia i el respecte a les institucions com a via per aconseguir la independència de Catalunya. Contribuí a la dissolució del grup armat Terra Lliure, fent de mediador i oferint la integració al partit als qui abandonessin la violència.

El 1992, sota el seu lideratge, ERC millorà els seus resultats obtenint 12 diputats i convertint-se en la tercera força al Parlament. A més, l'any següent, a les eleccions generals espanyoles, aconseguiren un escó al Congrés dels Diputats per primera vegada des de les eleccions de 1982. L'escó l'ocupà la periodista Pilar Rahola.

El 1996 després d'una greu crisi interna, Àngel Colom, juntament amb Pilar Rahola abandonaren el partit i fundaren el Partit per la Independència. Aquest partit, però, tingué una curta vida. En les eleccions municipals del 1999 obtingueren uns pobres resultats i Pilar Rahola que es presentava com a cap de llista a la ciutat de Barcelona no aconseguí l'acta de regidora. Després d'això la formació es dissolgué.

D'ençà de la dissolució del PI, Àngel Colom es feu militant de CDC i fou representant de la Generalitat de Catalunya al Marroc.

Quin és el valor que va donar en el seu temps "La Crida a la Solidaritat" al moviment catalanista? Quin record en té?

Un record molt viu: la Crida va fer pujar el llistó nacional a tot el país, com a imatge recordem només aquell 24 de juny a can Barça: 100 000 ciutadans, en un mar de banderes, clamen "Som una nació!". Des d'aquesta plataforma es va encarrilar el que més tard esdevenia projecte independentista; el rellençament d'ERC en va ser una de les conseqüències. També l'enfortiment del conjunt del catalanisme.

Com valora amb la perspectiva del temps, la seva escissió d'ERC?
Un error. Meu. Però altres m'hi van abocar.

Com ha vist, des del Marroc, els darrers últims 5 anys de la política catalana?
Amb tristor; ho lamento, però és així: el tripartit no s'hauria d'haver fet mai. A parer meu, no s'hauria d'haver oblidat la prioritat de Catalunya enfront d'Espanya. Com a conseqüència, durant aquests darrers anys s'esfilagarsen els fonaments del país: la llengua catalana perd terreny (a les ciutats grans hi ha perill evident de substitució lingüística, com a València o Alacant fa 30 anys...); TV3 perd audiència i força; Catalunya en el seu conjunt perd força davant de Madrid: el desgavell de les infraestructures, baixada d'inversions de l'estat, marxa enrera en el finançament, en el concepte de bilateralitat,... I el debat i l'aprovació del nou Estatut, en comptes d'enfortir el país i les forces nacionalistes, el divideix i l'afebleix. I, potser el més important: una moral de derrota del catalanisme, desencoratjament, molta gent a casa, sense ni tant sols interès per votar, desconfiança en la política i els polítics... Encara que vulgui, el balanç no és pas positiu... Però mai és tard per corregir i tornar a la Catalunya que guanya!

Què creu que pot aportar en la refundació del catalanisme?
Em sentiria satisfet si les diferents forces del catalanisme, no només CiU i ERC, sinó també les CUPS, el PRC, i les plaformes sobiranistes i altres col·lectius i entitats del catalanisme i/o de l'independentisme, retrobessin el diàleg i la prioritat, que és la de conduir aquest país a tenir estat propi dins la Unió Europea. Sé que durant els darrers anys s'han trencat moltes coses... Crec que hauríem de girar el full del passat i pensar en el present i en el futur: "és possible un estat català en la Unió Europea del segle XXI?" Si creiem que sí, eleshores el catalanisme ha d'ara junt; només en aquesta clau podem "repensar" el catalanisme. Si en aquest procés puc ser útil, un més, hi treballaré.

Quins són els punts en comú d'ERC i CDC que s'haurien de posar sobre la taula per tal d'avançar conjuntament en la noció de país?
Seria útil començar par passos concrets: ERC i CDC estan d'acord que ens cal negociar un "concert econòmic" amb Madrid; establim doncs un full de ruta comú i defensem-lo davant l'estat. ERC i CDC estan d'acord que si el TC retalla l'Estatut, caldrà un nou referèndum; establim doncs acords en aquesta direcció. ERC i CDC estan d'acord que els catalans "tenim el dret a decidir" (dret que va des de una xarxa viària o qualsevol infraestructura a la independència de Catalunya); establim també un full de ruta comú... Es pot arribar fàcilment a acords també en les polítiques integració dels nous immigrants, en un rellançament del paper de la llengua catalana,...

Tenint en compte les últimes disputes interterritorials, pel transvassament de l'aigua a Barcelona, quina valoració en fa?
La imatge ha estat de desgavell. És un altre pas concret que s'hauria poguer fer en comú. Una nova oportunitat perduda.

Quin és el model de país que creu que ha de tenir Catalunya?
Sempre m'ha agradat pensar que podem inspirar-nos en les socialdemocràcies del nord d'Europa, mantenint però el nostre tarannà de país d'acollida, solidari i de suma. On no renunciem a uns serveis públics en allò que és essencial (ensenyament, sanitat, serveis socials,...), però que ho empeltem d'iniciativa individual, d'acord amb la nostra tradició llibertària.

Segueix volent la independència per Catalunya?
Sí, més que mai!

Quins són els passos que creu que s'han de seguir al país?
1. Unitat del catalanisme
2. Obrir les diferents forces del catalanisme a idees i participació de la societat catalana d'avui
3. Integrar les noves poblacions immigrades a Catalunya i al catalanisme
4. Afirmar sense complexos que Catalunya ha de tenir estat propi a Europa
5. Posar en marxa un procés a partir del dret a decidir que ens porti, un dia, a un referèndum d'autodeterminació (quan es pugui guanyar) ...





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#36
alacantí fletxa alacant
26 de gener de 2009, 18.12 h

Himne complet del Perú. Per cert, demaneu-li un comentari de text a Vargas Llosa.



Coro

Somos libres, seámoslo siempre

y antes niegue sus luces el sol,

que faltemos al voto solemne

que la patria al Eterno elevó.

Estrofa I

Largo tiempo el peruano oprimido

la ominosa cadena arrastró;

condenado a una cruel servidumbre

largo tiempo en silencio gimió.

Mas apenas el grito sagrado

¡Libertad! En sus costas se ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
26 de gener de 2009, 16.11 h

carai, hehe


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
26 de gener de 2009, 12.16 h

I que carai i pinten el peruans en aquesta demostració d'espanyolitat?!



Haurem d'afegir un nou perfil d'agressor a casa nostre?



Hem de pensar que hi ha peruans a ca nostre que s'apunten al genocidi cultural que practiquen alguns espanyols?



Els deu molestar haver d'aprendre la llengua del país?



Poques simpaties tinc a CiU, però tot això és molt estrany...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
26 de gener de 2009, 11.46 h

De portes en dins de casa, molts convergents unionistes i tenen aquesta simbologia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
pep fletxa mataro
25 de gener de 2009, 12.53 h

avui erc te un problema, és l'entrevista a Huguet a l'avui quan diu que els partits no son importants, qui decideix si l'acord es bo seran els mebres del govern.



no ho entenc, quan després puigcercos surt marcant paquet, erc te una oportunitat davant l'estafa de madrid, i si la perd aurà perdut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
25 de gener de 2009, 12.20 h

Jo si voto a Esquerra perque soc de esquerres i nacionaliste, ja era

hora que els nacionalistes independentistes tinguessim un partit d'esquerres per votar-lo,

la trajectoria de CIU al llarg de tots aquests anys a la Generalitat no

era per fomentar l'independentisme precisament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Exvotant d'ERC fletxa L'Estartit
25 de gener de 2009, 10.11 h

Quant a les eleccions del 2006 deiam que o tripartit o CiU, alguns se n'enfotien. El mateix Puigcercós digué que si la diferencia entre CiU i PSOE secció NE. era gran en nº d'escons, possem 8 o 10 digué, el tripartit seria impossible, també hi havia qui pensaba que el tripartit amb en Maragall tenia un passi, però que ERC mai faria president a un de la executiva del PSOE que des del ministeri d'indùstria tant de mal havia fet a Catalunya i que fou l'artìfex de la retallada de l'estatut.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Sergi Turiella fletxa Sant Boi de Llobregat
24 de gener de 2009, 22.41 h

Montserrat només està incomunicada per transport en vehicles. Però vull recordar que encara és possible accedir-hi a peu o amb animals pels corriols i senders, per exemple des de Collbató. Penseu que al monestir de la Mola tot es puja a peu i en matxo o ruc, i que prou bé que se'n surten.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Josep fletxa Penedès
23 de gener de 2009, 22.16 h

El futur d'en Montilla no nomès depen del PSOE. Suposo que n'és ben conscient que si tria Madrid per damunt de Catalunya no té cap possibilitat de tornar a ser president. D'altra banda si algú encara es creu que el dilema és Mas o Montilla o qui sigui del PSC, va ben equivocat. ERC ha de tenir ben clar que molts dels que li donem suport abans votavem a CiU i ens ha decebut durant masses anys. Si CiU no canvia el seu cap i fan més fets enlloc de tantes paraules, potser no perdonariem a ERC ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
rekooh fletxa Barcelona
23 de gener de 2009, 20.24 h

Fa dies que veig a un company que signa com exvotan d'ERC carregan,ara si i ara també,contra ERC.Bé ahir no hova fer,clar que crec que no tenia prous arguments o li mancava informació per acusar al Puigcercos o al Carod,o fins hi tot al Carretero,com aquells que van posar en contacte a Franco i el Rei,pero estic segur que amb una acurada investigació alguna cosa trovarà.Anem al que toca.Es ert que ara tot queda en mans d'ERC i és resonsabilitat tndrà perque fins hi totl'exvotan d'ERC sap ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.