directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 17:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 9.7.2008. 05:00 h

Arcadi Oliveras President de Justícia i Pau

'Molts cops he demanat als països occidentals que entrin en una tendència de decreixement econòmic'

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix
   

Arcadi Oliveras, és doctor en Ciències Econòmiques i professor del departament d’Economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. És també president sw l'organització Justícia i Pau, del Consell Català Foment per la Pau, de la Federació Catalana d’ONG per la Pau, de la Fundació Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès i de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR). Entre les seves publicacions destaquen: Nord-sud, diagnòstic i perspectives (Barcelona, 1988), El ciclo armamentista en España (Barcelona, 2000), ¿Quién debe a quién? Deuda ecológica y deuda externa (Barcelona, 2003), Aldea global, justicia parcial (Barcelona 2003), Contra la fam i la guerra (Barcelona 2005) i Un altre món (Barcelona 2006)

Quina és la part més negativa i criticable del sistema capitalista?
Quan jo estudiava a la facultat se’m va dir que l’economia és aquella ciència que serveix per administrar els recursos que la naturalesa ens ofereix, transformar-los i produir uns béns i uns serveis que estaran destinats a cobrir les necessitats humanes. Avui en dia el sistema econòmic que regeix és el capitalisme i aquest no pot satisfer les necessitats bàsiques de bona part de la població mundial com és el menjar, l’accés a aigua potable, l’habitatge digne, l’educació, entre altres. Per a mi que aquest tipus d’economia que deixa tres quartes parts de la població mundial en una situació precària i marginal és el defecte més important d’aquest sistema.

Com cal canviar els nostres hàbits i costums tenint en compte que ens trobem immersos en aquest sistema?
No em desespera que encara no hi hagi un sistema alternatiu al capitalisme. Veiem, però, que vist la diversitat que tenim al món caldrien dos, tres o quatre sistemes alternatius. I hem de tenir en compte que aquest canvi es pot produir per ell sol. A la baixa Edat Mitjana ningú tenia un sistema capitalista guardat a l’armari. El canvi va ser progressiu: els aristòcrates van perdre poder, la burgesia va perdre terreny, es va desenvolupar un capitalisme comercial i financer; va ser un recorregut que es va fer sense que ningú el tingués estudiat. Això és el mateix que pot produir-se ara. S’anirà tendint cap a un sistema que no tenim pre-establert però que desenvoluparem. I ja tenim algunes idees bàsiques. El Fòrum Social Mundial està fent inventari de les propostes que s’han donat i tenim un bon catàleg de coses que es poden fer per canviar el sistema. Per exemple, l’accés a la terra, tenir unes transferències de tecnologies més generoses per a les empreses del tercer món, sistemes de finançament que abolissin el deute extern, per finançar recursos per al tercer món, un impost que aturés l’especulació financera, facilitar més les migracions, etc.

Com valora el paper dels moviments altermundistes o alterglobalitzadors?
Estan fent una feina de rerafons molt important llançant moltes propostes d’actuacions. Ells serveixen per generar pensament, crear alternatives, establir diàleg, fer aliances i per fer pressió als poders polítics i econòmics perquè variïn les seves actituds. Però mai sense oblidar que és molt important que els fòrums i moviments socials no es converteixin en eina política. A mi no m’agrada, per exemple, que un dels caps dels moviments altermundistes a França, com va ser Josep Bové, ara es presenti com a candidat a les eleccions franceses. Cadascú ha de tenir el seu paper i el dels moviments socials és generar opinió pública, realitzar pressió política, fer anàlisi i crítica i pressionar perquè algú ho executi.

Quins són els valors clau que cal ressaltar i potenciar?
Abans he dit que calia actuar davant dels poders polítics i econòmics, però també cal actuar davant de la societat benestant com la nostra. Aquesta societat ha de rebre informació, si no saben el què passa a l’Àfrica o si no se’ls informa de com s’està contaminant l’atmosfera, no es pot fer res. I, per altra banda, cal un compromís personal. Nosaltres els que vivim en una àrea privilegiada, hem de ser conscients que aquest creixement no és sostenible. Molts cops he demanat als països occidentals que entrin en una tendència de decreixement econòmic perquè és l’única manera que els altres puguin créixer. Com molt bé s’ha dit en una conferència de medi ambient a les Nacions Unides, si tots consumíssim el mateix paper, la mateixa fusta, el mateix petroli, els mateixos minerals que al primer món caldrien tres planetes. Com que no en tenim tres planetes i totes les persones que hi vivim tenim dret a anar en cotxe i a gaudir dels recursos de la Terra, l’única solució és que rebaixem els nivells de consum.

Vostè parla que en l’educació dels joves hi ha tres elements bàsics: la família, l’escola i els mitjans de comunicació. P
er què creu que els mitjans de comunicació no fomenten en prou mesura els valors de la Pau i la Sostenibilitat?
Perquè es regeixen per factors econòmics i per interessos creats. Això no vol dir que dins dels mitjans hi hagi periodistes sensibles i solidaris. Però és de lamentar que els mitjans públics siguin poc sensibles en aquests aspectes. Una cadena privada sí que els pot ignorar perquè es regeix per interessos econòmics. Però una que és controlada per les institucions públiques, hauria de tenir un component molt més fort de formació i educació que en aquests moments no té, tot i que els mitjans públics catalans són millors que els estatals.

Creus que l’estat té tendència a limitar la creació d’associacions perquè són una forma d’organització alternativa a ell i les seves institucions polítiques?
Els moviments antiglobalitzadors van néixer el novembre de l’any 1999 quan es van produir a Seattle les primeres manifestacions massives. Durant els 3 o 4 primers anys, l’autoritat de l’estat va voler desprestigiar-los, titllant-los d’antisistema, acusant-los de ser violents, de destrosses de caixers, bancs, de trencar els vidres dels aparadors, etc. Això es va acabar aviat perquè els que estàvem ficats en aquests sistema vam denunciar al govern d’infiltrar gent pagada a sou per la policia perquè trenqués els vidres.

Superada aquesta etapa on el desprestigi no es consolidà, s’ha tendit o bé a dir que som tots ingenus, gent de bona fe, és a dir, cap a la marginació, o bé a ser assimilats i absorbits pels poders polítics. En el tema ecològic, per exemple, es veu claríssimament. Tots els governs ja inclouen en els seus programes de govern unes propostes ecologistes. Fins i tot, les companyies elèctriques, que són les més contaminants, han creat la seva associació verda. I no em sembla malament que es posi dins de l’agenda política, però, encara que totes les propostes sorgides dels moviments socials siguin incorporades en els programes dels partits polítics sorgiran noves reivindicacions. Sempre hi haurà un tema on els moviments donaran el seu punt de vista per fer pressió al poder executiu.




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
20 de gener de 2012, 12.47 h

#16 Be podria ser que decreixement fos tindre menys fills, per tindre mes recursos pels que quedesin. no ha de ser una cosa d'un dia per laltre. Jo el que penso es que no podem continuar creixent indefinidament pq el planeta es finit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Oriol fletxa Mollerussa
29 de setembre de 2008, 21.20 h

Per cert, i ja em perdonareu que usa dos missatges, una de les grandeses del capitalisme és que se sap imperfecte -al contrari que les seves suposades alternatives- i d'aquesta crisi n'haurà d'extreure una lliçó i aplicar-la, que em sembla que serà reiterativa. El diner fàcil i els riscos excessius al final es paguen cars, per no parlar de la corrupció. La corrupció és un veritable càncer no únicament pel capitalisme, sinó també per la democràcia, i cal que sigui extirpada de soca-... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Oriol fletxa Mollerussa
29 de setembre de 2008, 21.15 h

Al contrari, benvolgut Enric. El petit empresari que va de bòlit per pagar nòmines i atendre els seus clients és el veritable capitalisme, n'és la seva base i la seva essència. Ara hi ha una crisi econòmica de nassos, i hi ha molts bancs que estan fent fallida. Això és dolent, per les conseqüències que comporta a la resta d'agents econòmics, a tots nosaltres, però si la fallida d'aquests bancs és conseqüència d'una mala gestió o fins i tot d'una gestió fraudulenta, la fallida é... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Enric fletxa Mollet
26 de setembre de 2008, 21.03 h

Ostres, Jordi i Oriol, em sembla que estem en un altre planeta. Potser ens haureu de dir on és que el capitalisme s'ha manifestat d'una manera tan diàfana i salvadora com vosaltres la poseu.

Precisament ara que tots els vostres ídols han demostrat que eren un colla de barruts, començant pel vostre admirat Greenspan i continuant amb els polítics subvencionats que els fan la feina.

No sé si l'estimat senyor Oliveres ha portat mai una empresa, però els vostres models de Masters, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Jordi fletxa bcn
23 de setembre de 2008, 22.39 h

Vaig escriure un comentari fa uns dies, i he vist que l´article segueix penjat i generant comentaris. Els he llegit i ratifico plenament el que vaig dir el primer dia: aquest senyor és un intelectual de saló que té d´economista el que jo de capellà. Molt teoritzar sobre models de decreixement, però sempre des del punt de vista de l´acadèmic sense responsabilitats. M´hi jugaria alguna cosa a que aquest respectable professor mai ha portat un negoci. Si alguna vegada s´arribessin a dur a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Oriol fletxa Mollerussa
16 de setembre de 2008, 15.23 h

I repeteixo, la idea que nosaltres ens hem d'empobrir perquè els altres s'enriqueixin és una animalada de les grosses. Primer, perquè ningú garanteix que el nostre empobriment signifiqui l'enriquiment de la resta, i segon, perquè el nostre empobriment porta conseqüències. Quants de nosaltres estem disposats a deixar que es mori un fill nostre que es podria haver salvat amb una operació de les que es feien abans d'empobrir-nos? I no em salteu dient que no es tracta d'això, perquè és pr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Oriol fletxa Mollerussa
16 de setembre de 2008, 15.12 h

Capitalisme és progrés i benestar per la majoria, i no hi ha cap altre sistema que hagi generat tan progrés i benestar per tanta gent -en termes absoluts i en termes relatius- com el capitalisme. És l'assumpció del capitalisme el que fa que els països emergents surtin de la misèria més absoluta, i és el capitalisme el que ens permet viure millor que els nostres pares. La pobresa s'està reduint arreu del món, i tots els estudis seriosos ho demostren. El que no farà el capitalisme és ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Gemma fletxa Sant Cugat
13 de setembre de 2008, 13.20 h

Perdoni l'Arcadi, doncs ara li he catalanitzat el cognom. Res més lluny de la meva intenció que voler-li canviar el nom. Disculpa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Gemma fletxa Sant Cugat
13 de setembre de 2008, 10.56 h



Jo si que no hi entenc d'economia, però em sembla mentida que s'intenti desprestigiar a una persona pels ideals d'una altra persona. Precisament si l'Arcadi Oliveres parla del decreixement econòmic és que en sap molt d'economia; ara no sé si em sembla ingenu o ignorant comparar el decreixement econòmic amb el creixement d'una empresa. S'hauria d'explicar què vol dir que molta gent surt de la pobresa a la India i a la Xina. Potser no hi ha dubte que aquestes països estan creixent, p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
11 de setembre de 2008, 19.46 h

Crec que alguns no heu entès la idea de decreixement de la que parla Arcadi Oliveras. La qüestió que planteja és entrar en decreixement en el món occidental per tal que creixin altres zones del món. Això crearia riquesa en origen reduiria, els fluxes de migració i equilibraria el benestar. Amb això s'hi pot estar d'acord o no, però primer s'ha d'entendre. Per altra banda pels defensors del creixement, cal que pensin que no hi ha cap sistema al món que permeti un creixement il·limitat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.