directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 15:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Divendres, 19.12.2008. 05:00 h

Xavier Bru de Sala Escriptor i periodista

'La política viu un moment de gestió i no pas d’èpica'

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix
   

Xavier Bru de Sala (Barcelona, 1952) és una de les veus i plomes més prolífiques del panorama comunicatiu català. Tertulià i opinador habitual en ràdio i premsa del país, les seves reflexions no deixen mai indiferent i, per sinceres i realistes, poden arribar a emprenyar a més d'un. Bru de Sala és llicenciat en filologia catalana, membre del PEN club i ha guanyat diversos premis literaris arreu dels països catalans. A més ha publicat obres de poesia i ha adaptat peces teatrals tan conegudes com Cyrano Bergerac, el Mísantrop i els musicals Mikado, els Pirates i el llibret de Mar i Cel de Dagoll Dagom.

Ens rep després d'una conferència en què l'escriptor parla sobre la societat catalana i els seus líders. En ella fa referència als canvis que hi ha hagut al capdavant de tots els partits polítics a Catalunya i de l'important paper que juga la societat civil del país, en un moment com l'actual, en què la política ha perdut capacitat de mobilització. 

Pujol, Maragall o González són polítics que van marcar una època. S’han acabat aquest tipus de polítics?
Sí que van marcar època, però tambè ens han deixat una herència que té poc a veure amb el moment que marcaven. En definitiva, entenem que el polític que marca una època o un etapa històrica deixa una herència més positiva que la que aquests han deixat.

Potser el que està passant és que la política s’està convertint en una professió. S’ha professionalitzat massa la política?
És que no pot fer altra cosa. La política ara s’ha de dedicar a la gestió. Els ideals i els somnis ja s’han diluït perquè ens hem despertat i hem vist la realitat que tenim. Ara el que necessitem és una etapa d’estoïcisme ciutadà i de rigor en la gestió.

Per tant, podem dir que s’ha perdut l’èpica en la política?
Totalment. La política viu un moment de gestió i no pas d’èpica. Ho podem demanar però no crec que la trobem actualment.

Creus que el fenòmen Obama podria representar un canvi en aquest sentit?
L’Obama representa un canvi molt important en el sentit de deixar enrere la rivalitat política destructiva i unir un país al voltant d’uns objectius clars. I encara que diguin que la crisi li pot passar factura, jo crec que pot ser el revés. Perquè això pot fer que una societat amb capacitat de reacció i de variació com la nordamericana, pugui despertar i acabi donant un sentit històric al mandat d’Obama.

I a casa nostra, tenim capacitat per a fer aquest canvi?
No aquí no tenim res semblant!

Algun cop has dit que la política ha de recuperar el seu paper respecte el poder econòmic per frenar-li els peus. Però els nivells de desafeccció política augmenten dia a dia.
Sí, augmenten els nivells de desafecció però, al mateix temps, són els líders d’occident els que, de moment, han fet que la por per la crisi econòmica no derivés en pànic que colapsés el sistema. Això és un mèrit seu. Ara bé, també cal dir que van ser ells els que van tancar els ulls davant les barbaritats del sistema financer!

Canviant de tema. Com veus l’espai comunicacional català?
Encara tenim un espai de comunicació propi i, probablement, té més bones prespectives el nostre que el que ens vé de Madrid. No tant en l’àmbit de l’entreteniment que sí que funciona, sinó perquè cada cop creix més la idea entre els catalans que les nostres problemàtiques les hem de poder debatre a partir d’un sistema propi de comunicació.

Tu va ser director general de difusió cultural de la Generalitat durant l'època del  moviment que es va anomenar 'rock català', a on grups com Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i els Pets van impulsar un renaixement de la música cantada en català. Quina valoració en fa, a dia d'avui, d'aquell foment de la nostra música?
D’alguna manera s’ha integrat en el mercat. Ja no aixeca cap bandera, si vols, però estar integrat i normalitzat culturalment. Això passa sempre; quan hi ha una novetat puja com l'escuma, i quan deixa de ser-ho troba el seu espai i es consolida.

I és bo això pel país?
Jo crec que el que ens falta són empreses discogràfiques importants. Sinó creem aquest tipus d’empreses no creem el mercat, perquè, en definitiva elles promouen les gires, els concerts, les actuacions en directe… fan que la gent s’interessi per la música cantada en català.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Damnificats del DCMC fletxa Països Catalans
3 de gener de 2009, 01.40 h

Doncs si hem d'esperar una gestió rigorosa de gent com el Bru, l'Altaió, el Marin, el Voltas o el Tresserras, ens quedarem sense Cultura Catalana en dos dies...



Es clar que a l'èpica ja hi van renunciar fa temps. En Bru amb els seus canvis de camisa, i als dos darrers tothom els ha sentit a dir que estan en contra del resistencialisme i del voluntarisme (qui ens ha salvat tres segles?), mentre eviten parlar de Països Catalans i diuen que no van d'independentistes, sinó de "sobi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Laura fletxa barcelona
31 de desembre de 2008, 17.51 h

Per al Salvador (#4): Hola, m'ofereixo per corregir les faltes d'ortografia que fas tu, com a persona que s'ofereix per a fer de corrector (en català no "hi han" faltes, "hi ha" faltes).



De res, i la propera vegada abans d'anar de llest mira de no cagar-la ;) No sé pas on et van donar aquest nivell D de català que afirmes tenir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
29 de desembre de 2008, 19.51 h

Tens raó, i analfabets funcionals no poden gestionar un pressupost de 34.000 milions d'euros.



Gent qque no tenen ni el batxillerat, que no podrien ser administratius de la Generalitat, que no tenen ni permís de conduir, poden gestionar això?



Bru de Sala, saps de què farien aquests a qualsevol multinacional? Desplaçar els llicenciats i amb masters ESADE, IESE, etc?



No fotem!! La gestió, per als gestors


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
23 de desembre de 2008, 22.57 h

Hola,



Tinc el nivell D de català. M'ofereixo com a freelance per corregir les nombroses faltes d'ortografia que hi han en els vostres articles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pep fletxa TGN
22 de desembre de 2008, 17.37 h

Segur que ho és de sociata, i sino s'hi tornarà!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Anna fletxa Rubí
22 de desembre de 2008, 13.57 h

Josep M. no sé si és sociata, però el tripartit l'acaba de nomenar president del Consell de les Arts depenent del departament de cultura i suposo que això li ha estimulat la seva capacitat de gestió i conformisme.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Josep M fletxa Igualada
22 de desembre de 2008, 11.33 h

La gestió és pels bons gestors. Res més trist que un mal polític fent pitjor gestió i els amiguets de torn dient que és el que toca, que no hi ha opció i que ja han passat els temps de fer política (perdò, "èpica" en diuen). Catalunya en això n'és un trist paradigma.



A certa edat hom prefereix un immobilisme comfortable i sense riscos, però alguns es preocupen pel futur i el futur dels seus fills i no sempre és possible millorar-lo, o tan sols garantit-lo, amb una mera... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.