directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 02:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 6.12.2012. 13:00 h

Gay de Montellà President de Foment del Treball Nacional (FTN)

Gay de Montellà contra CiU+ERC: ''Mai estarem tan a prop de recuperar el pacte fiscal com ara''


El President de Foment del Treball oblida que el @25N la majoria democràtica va decidir exercir el dret a decidir i recolza quimeres inviables. Barcelona (ACN).- El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, recupera el discurs que va defensar en el transcurs de la campanya electoral. Després del 25-N creu que el més oportú seria que el nou Govern es dediqui a curt termini a trobar una sortida a la crisi abans de caminar cap a la transició nacional. Gay de Montellà adverteix que amb això no vol dir que ''s'hagin d'abandonar els sentiments'' nacionals sinó que es pregunta si ara, amb una greu crisi, és el moment d'assumir revisions institucionals de fons. En aquesta entrevista Gay de Montellà es posa al servei del “Lobby Puente Aereo” i llença veladament la tàctica de la por contra el dret a decidir. El President de FTN aposta per un país petit i plenament dependent d’Espanya
Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant carregant


Comparteix
   


Etiquetes
El 7 de novembre passat, durant la cerimònia de lliurament dels premis Ferrer Salat, vostè va fer una intervenció on advertia de què després del 25-N s'havia de formar un govern estable i lluny del que vostè deia ''coalicions artificials''. Sembla que el resultat electoral del 25-N no ajuda a complir amb aquest desig?
 
El sentit de la meva intervenció era aprofitar la presència del president Artur Mas per dir-li que pensàvem i quines eren les necessitats dels empresaris. Per això varem defensar que després del 25-N es formés un govern estable, fiable i prudent que portés per el bon camí a les empreses. I aquest bon camí suposa que les empreses puguin generar riquesa, pagar els seus impostos, pagar els dividends en els seu accionistes i crear llocs de treball. Només es demana un marc favorable perquè aquests 'drivers' es puguin desplegar. 
 
Però en aquell moment ningú pensava en un resultat tan ajustat i de fet ningú preveia que fins i tot CiU disminuís el nombre d'escons fins arribar a 50?
 
Segurament varem pensar que era difícil que CiU arribés a la majoria absoluta. Però molt més que tot això, el que els empresaris volíem transmetre al president és que en cas de no obtenir la majoria absoluta necessitàvem un govern amb unes determinades coordenades per complir amb els objectius dels empresaris. 
 
Què va fer dia després de les eleccions del 25-N, després de comprovar una composició del Parlament tan diferent al que preveien la majoria de les enquestes?
 
Bé, nosaltres varem trucar a l'Artur Mas, al Pere Navarro, a l'Oriol Junqueras, a l'Alícia Sànchez Camacho i a l'Albert Rivera per fer una valoració de les eleccions i comunicar-los el nostre desig de què hi hagués un compromís general de tots els partits de formar un govern estable. Amb el president Artur Mas, a més, varem tenir una trobada personal per intercanviar impressions i per tornar a insistir en la nostra demanda d'un govern estable, fiable i prudent per poder assumir el difícil escenari de l'economia que ja acumula cinc anys de crisi. 
 
És possible crear un govern estable, fiable i prudent? 
 
Miri Foment no ha d'influir en política. Com organització empresarial varem enviar abans de les eleccions a tots els partits un document amb un paquet de cent mesures que consideràvem que s'havien d'aprovar per iniciar la recuperació de l'economia i la creació de llocs de treball. Tot pacte de govern o aliança que s'aproximi a les condicions que varem defensar ens va bé. De fet, ens és indiferent quines siguin les aliances, però sempre que nosaltres puguem desplegar el nostre paquet de mesures. Per això defensem que aquestes aliances estiguin el més a prop possible del nostre món perquè quan més lluny estiguin més difícil ens serà d'acceptar i d'entendre. Defensem una Catalunya gran i global i no una Catalunya petita. 
 
 
Què és prioritari per al nou Govern, el dia a dia per iniciar la recuperació econòmica i eixugar el dèficit o el projecte de la transició nacional?
 
En aquest moment el que seria més oportú, sense que això suposi abandonar els sentiments nacionals que els grup polítics puguin tenir, seria el dia a dia. El govern que es formí ha de treballar en l'objectiu de complir amb els objectius marcats en la fase u i en la fase dos. Ha de treballar en un curt termini per aprovar un pacte fiscal més just per Catalunya, per ordenar les finances públiques i donar sortida a la crisi. Des de la patronal Foment no diem que s'hagin d'abandonar els sentiments nacionals sinó que ens preguntem si ara és el millor moment per aspirar a aquests canvis institucionals tant profunds o és millor que ens concentrem tots plegats en l'economia, el benestar i la recuperació. 
 
Però la composició del Parlament sortint del 25-N sembla que justifiqui que cal obrir el camí de la transició nacional?
 
Poden haver moltes valoracions. Tots els camins són millors veure'ls en tranquil·litat i no sota un escenari de pressió dels mercats i de les finances. Hi ha posicionaments que defensen que en moments de crisi s'han de fer aquesta grans canvis institucionals, però hi ha altres persones que defensen una altra cosa. Això no vol dir que defensem que les decisions transcendentals s'hagin de prendre en moments opulència. L'opulència ja ha demostrat que no serveix per res, que és absurda i fa que la gent s'equivoqui, llenci els diners, faci males inversions. El que demanem és que per parlar de sentiments i de sobirania esperem que retorni el benestar, quan tot estigui més seré, quan el dia a dia no pressioni tant com ara. Estem en una situació molt complexa que es mantindrà durant tot l'any 2013. Esperem aquest temps. 
 
Vostè defensa un full de ruta amb la negociació d'un pacte fiscal que en aquests moments està molt aparcat per a la majoria de partits polítics?
 
Mai estarem tan a prop de recuperar el pacte fiscal com ara. El que fa un any era difícil d'entendre en els ambients polítics madrilenys, ara genera una sensació de certesa. La gent coincideix a pensar que hi ha un sistema que està esgotat, que el concepte cafè per a tothom ha quedat fora de lloc i que hi ha autonomies que demanen més participació i totes aquestes sensacions han calat. Si ara no som capaços de construir un pont de diàleg i de consens per millorar i arribar a un pacte fiscal la veritat és que ens ho haurem de reconsiderar i reflexionar perquè la situació es bona i l'escenari també ho és. Tothom està d'acord en la necessitat d'un pacte fiscal, en què Catalunya requereix una revisió de les balances fiscals. El més lògic és que l'Agència Tributària estigui governada des de Catalunya perquè serà més eficaç i a més, sp'ha de tenir en compte que és la posició més incòmoda per al governant, que ha de regular les taxes i els gravàmens. Foment volem participar d'aquest compromís. Estarem al costat del President i per davant del Govern en aquest objectiu. 
 
Realment creu que aquest discurs ha calat en l'actual govern del PP?
 
La líder del PP català, Alícia Sànchez Camacho entén perfectament que és necessari una revisió del model de finançament i d'un nou pacte fiscal, ben orientat però sense incorporar sentiments de país. Un nou acord que acabi amb aquest greuge comparatiu. Catalunya sempre ha quedat lluny de la inversió mitjana de l'Estat i això ens fa ser menys productius del que hauríem de ser. Per això des de Foment seguim defensant el corredor del Mediterrani i el tornarem a reivindicar el 15 de gener pròxim a València conjuntament amb altres organitzacions empresarials i cambres de comerç. El que hem de demanar és que el govern espanyol inclogui en el pressupost del 2013 més inversions per aquest corredor i una voluntat clara de què el primer corredor que s'ha de fer és el corredor del Mediterrani.
 
Ha mantingut alguna reunió amb el líder del PSC, Pere Navarro de cara a què tanqui algun acord de govern amb el president Artur Mas?
 
No encara. Tenim pendent una trobada personal. El PSC és un partit important que té experiència de govern. Tot i això, la funció de Foment no és facilitar una decisió que s'ha de prendre en l'àmbit polític.




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
JAUME fletxa VILAFRANCA DEL PENEDES
8 de desembre de 2012, 16.32 h

Aquest personatge Gay de Montella es el president de la patronal catalana. Es clar aixi ens va. Perdoni Sr. Gay de Montella pero voste en quin pais viu?
Pacte fiscal?????? Que ens pren per imbecils a la resta de la ciutadania de Catalunya? Que es pensa que nomes existeixent vostes els empresaris de la gran patronal que mai he fotut brot i sempre aneu pidolant calers en el govern de torn espanyol? Miri Sr. Gay de Montella per sort Catalunya existeix
persones que sont molt mes inteligentes que vo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
8 de desembre de 2012, 10.40 h

Em sap molt de greu que Solidaritat no sigui al Parlament.
Amb tots els respectes, aquesta gent del PPC'sSPSOE, se'ns estan pixant a la cara. I cada dia que passa, més.
A més a més, des de dins també "matxuquen".
A les comissions CIU-ERC:
Què discutiu, quanta gent hi ha d'haver a cada comissió? Quant cobrareu d'extra? Quins dies fareu festa? Qui seurà a la cadira i qui no?
Ja tornem als protagonismes de sempre.
El que calia era posar una data del referendum, AVIAT, i anar preparant, JA, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Vicnç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - (República de Catalunya)
7 de desembre de 2012, 19.15 h

''Mai estarem tan a prop de recuperar el pacte fiscal com ara''.

Deus voler dir que mai hem estat tant lluny del "pacto fecal" aquests, nanu! A quin món vius? A Espanya? No m'estranya!

Mira nanu! Voler el "pacto fecal" aquest, es voler continuar sent esclaus a espanya, i ja hem deixat de fer l'imbècil! Ningú ha canviat mai la llibertat i ser estat per cap "pacto fecal" i, no ho farem pas la majoria de catalans, no? Que no som pas tant imbècils!

Una recomanació als borbons-unionistes: Va... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Synera fletxa Barcelona
7 de desembre de 2012, 07.29 h

Aquest senyor és empresari? De què?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Synera fletxa Barcelona
7 de desembre de 2012, 07.28 h

Fomento ja comença a ser història i no gaire assenyalada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
7 de desembre de 2012, 03.10 h

Es pot jubilar ara mateix


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Suport al dret a decidir fletxa dels catalans i les catalanes
6 de desembre de 2012, 19.25 h

https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-catalonia-their-effort-decide-their-own-future/hLYHYkp1

Vos recordem que encara podeu signar, fins el dia 24 de desembre, la petició a la Casa Blanca, a favor de l'Estat Català.

Ja hi ha 30.999 signatures.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
6 de desembre de 2012, 19.23 h

El sol estarà més a prop de la terra que mai, d'aquí 18 dies . Aixo per suposat no implica que estigui a tocar de. "A prop de" i "lluny de" son concepte que no impliquen possessió o pèrdua, només una posició relativa respecte a una situació anterior.

Mai Fomento ha estat tant a prop de representar els ciutadans de Catalunya de manera inequívoca. Ho va entenent Sr Gay de Montellà?
O necessita que li envii la col·lecció de Barrio Sesamo, en la llengua que tant agrada a Fomento i al... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.