directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 2.10.2013. 14:15 h

Beth Rodergas Cantant

Beth: "Em considero intèrpret abans que autora i m'encanta cantar cançons dels altres"


ACN - "Tant de bo un dia tingui més temps per agafar la rutina de compondre, però si aquest dia no arriba seguiré cantant cançons dels altres perquè m'encanta". Així se sincera Beth Rodergas en una entrevista amb l'ACN, on també reconeix les seves "inseguretats" amb la composició per explicar perquè al seu nou disc -'Família' (Música Global, 2013)- torna a cedir la composició i la lletra de més de la meitat de les cançons a diversos músics amics. Intèrpret abans que autora, com li agrada dir, Beth firma un disc el nom i l'aire del qual evidencien l'efecte de la seva recent maternitat. En certa manera, amb 'Família' la cantant ha trobat l'equilibri que li ha permès ser mare sense oblidar-se de ser artista.

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant carregant

Beth
Beth, al recinte de la Maternitat, cantant una cançó
© Sanchez, Guillem - ACN


Beth
Beth al Concert per la Llibertat

Comparteix
   


Etiquetes

Com va la maternitat?

Era una cosa que volia fer des de sempre, i estic molt feliç d'haver-ho complert, i sorpresa d'allò bo i dolent que te l'experiència. I experimentant-ho encara, perquè això acaba de passar...

Això ho trastoca tot, però sembla que no t'ha impedit seguir fent música...

Jo tenia clar que era un canvi radical, però també que tot i que sóc molt maternal, no volia oblidar les meves facetes com a persona -a vegades moltes mares s'obliden de tota la resta, la qual cosa és molt respectable-, i obligar-me a mantenir la meva part professional, d'amiga, de persona que fa una vida més enllà de ser mare.

Així que no només no t'ho ha impedit sinó que ha donat lloc a un disc.

No he sabut deslligar-ho. No ha estat fet premeditadament. Vaig començar a preparar el nou disc i quan em vaig trobar composant vaig adonar-me que tot parlava o de la nena o del meu home, o de la casa...De la meva nova situació. Com que era una obvietat vaig decidir jugar-ho per aquí. Ho he jugat al meu favor, la maternitat no m'ha separat d'això sinó que ara això també forma part de la meva carrera... M'agradarà seguir fent discos diversos i sobre altres coses, però no sé fer altra cosa que escriure sobre les coses que em passen i conec de prop.

Pere Jou, Marc Ros, Ismael Inarejos, Sanjosex, Litus, Valen Nieto, Pep Rius. Amb aquests col·laboradors, calia una altra família?

Alguns dels autors que m'escriuen cançons, sobretot amb el Litus, i especialment amb l'equip de treball de l'estudi (Riki Faulkner, Santos Berrocal i Florenci Ferrer) són família, sí, un altre tipus de família. Per mi i per ells és diferent treballar amb algú que coneixes i t'estimes, perquè et sents realment a casa. I l'àlbum s'ha acabat dient així també perquè ells tenen molta implicació amb el disc i amb com sona.

Com t'has sentit amb la composició en aquest nou disc, on hi ha 5 cançons teves?

N'hi ha una menys que a 'Segueix-me el fil', però no ho considero anar enrere ni molt menys. A mi m'agrada més cantar, em considero abans intèrpret que compositora. Tinc més inseguretats en aquest terreny, i prefereixo que al disc hi hagi bones cançons que hagi escrit altra gent, i als autors també els fa il·lusió. D'altra banda, al final la majoria de les cançons són inèdites, les estreno jo i per tant encara que no les hagi escrit jo la gent les coneix per la meva veu. Per tant son temes que t'acabes fent teus i estimant-los tant com els que has composat.

No s'estila molt aquest plantejament entre els artistes catalans, actualment.

Potser últimament no s'estila tant. Però sempre s'ha fet, penso en l'Ana Belén, per exemple. Però be, jo reconec que m'agradaria saber-ne prou per fer un disc amb totes les cançons meves. De fet, a l'estudi, els meus temes, potser perquè són més simples, acaben sent els que més ens motiven i agraden. Per això sempre em diuen, "va Beth, el següent el fas tot teu". Però tampoc em treu la son. Tan de bo un dia tingui temps per dedicar-me a la composició, ho agafi com un hàbit i en tingui tantes per triar i remenar com per estar prou segura de fer-ne un disc. Però si aquest dia no arriba, seguirà cantant cançons d'altra gent, que m'encanta.

Per tot el que hem parlat, t'ha sortit un disc més íntim, més pausat. Hi estàs d'acord?

Potser a nivell de lletres sí, per motius obvis. Però per sonoritat no. 'Segueix-me el fil' era un disc més acústic, més pelat, i en canvi aquest té més arranjaments i més vestit. És un pel més 'currat', és un passet endavant.

Amb 'segueix-me el fil' encetaves una nova línia emprant el català. Encara hi ha qui es pregunta perquè vas fer aquest canvi?

Mai faràs feliç a tothom. Vaig començar a cantar en català perquè em va venir de gust però molt també perquè la gent m'ho demanava i perquè gairebé tothom estava cantant en català. Ara que ho faig, hi ha qui em diu que perquè no canto en castellà...Potser amb l'anglès m'ha passat menys, tot i que potser és el que més m'agrada fer. En fi, ho aniré fent com em vingui de gust perquè al final els retrets que et marquen són els que et fas tu mateix.

T'ha molestat haver de donar tantes explicacions?

Quan trobes algú que pot estar per sobre d'això i que, per exemple, sent d'Albacete et diu que no ha entès res però que li encanta el disc, dius "que bé". Crec que la lletra és important, però jo he escoltat música tota la vida que no entenia què deia i m'arribava i m'emocionava igual. La veu és un instrument molt poderós que et pot arribar independentment de les paraules. Valoro molt la gent que està per sobre de temes polítics i lingüístics en aquest aspecte.

Com encares la presentació del disc?

M'agradaria fer els concerts de presentació amb banda, a diferència de l'última vegada. Si cal ens estrenyerem el cinturó per intentar fer els concerts amb tota la banda i que la gent pugui escoltar el disc de la manera més fidel a la gravació.

Pateixes per si t'emocionaràs cantant les cançons de la teva filla?

Doncs no hi havia pensat, però haure d'anar amb compte perquè sóc molt emotiva. Recentment li vaig dedicar-li una cançó al meu pare que ha marxat lluny i se'm va fer un nus a la gola. Per tant si en un concert hi ha la meva nena, depèn de quin tema faci...haurem d'intentar ser professionals.





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.