directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Diumenge, 20.10.2013. 05:00 h

Eduardo Reyes President de Sumate

"Prefereixo morir-me de gana lliure, que mig menjar com un esclau"


Entrevista de @TxellParera per @HelpCatalonia.- Ahora más que nunca, la Cataluña social que queremos y necesitamos merece decidir democráticamente su futuro y construir una Cataluña soberana. Així és com acaba el manifest de Súmate, una associació de catalans de llengua i cultura castellana i espanyola presentada unes setmanes enrere. Ja compta amb més de 8000 seguidors el Facebook i uns 1500 afiliats. Eduardo Reyes, el seu president, va esgarrapar uns minuts de la seva atapeïda agenda -darrerament se l'ha sentit per 8TV, TV3, Canal 13, Canal Català o Radio Esplugues- per parlar amb Help Catalonia.
Comentaris 106  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant carregant


Comparteix
   


Etiquetes
Com neix Súmate?

Ens vam conèixer amb els membres de l'associació a través de les xarxes socials. Érem gent que d'alguna manera no ens interessàvem per la política fins que ens vam adonar que està tant malament que hi hem de fer alguna cosa. Crec que el ciutadà te l'obligació de participar en la política, per saber a qui, per què i per a què vota. Hi ha molta gent que desconeix dades que són necessàries per saber si segueixen la seva línia o si fan com el senyor Mariano Rajoy, que ha incomplert moltes de les seves promeses electorals.

No es pot exigir cap responsabilitat civil per l'incompliment de les promeses.

Si un senyor es presenta com a polític i legalment no ha de complir amb el que ha dit, aleshores s'ha de canviar la política, aquell senyor i les lleis.

Qui hi ha al darrere de Súmate?

Tenim uns 1500 afiliats i molts seguidors, però només som sis persones darrere de l'associació! Ara hem d'ampliar la gestora perquè ja no arribem a tot arreu. Obrirem delegacions al Vallès Occidental, a l'Hospitalet, a l'Alt Camp...ens hem desbordat. La gent necessitava alguna cosa més comprensible i també més castellana. Jo no dic “vota independència” perquè hem començat defensant el dret a decidir. Volem ser lliures de dir sí o no i d'informar-nos per votar una opció o l'altra. I, com que sóc lliure, vull saber les possibles conseqüències de la independència, i les de seguir amb Espanya.

Parlem de la gent: és incompatible sentir-se espanyol i voler la independència d'Espanya?

Per què? Jo em sento molt cordovès, em sento espanyol i, amb més motius, em sento català. Si m'obligues a decidir, el lloc on visc, on estan enterrats els meus pares, on estudien els meus néts i on treballen els meus fills és Catalunya. És aquí on jo treballo, i suo, per tenir un benestar.

Creu que és obligatori escollir entre ser espanyol i voler la independència?

Jo no crec que s'hagi de triar perquè jo no pretenc trencar amb Espanya, ni els meus llaços sentimentals amb la ciutat on vaig néixer, ni els llaços familiars amb parents que viuen a Espanya...Si ells volen trencar, que trenquin. Jo no.

Pensa que la independència podria trencar famílies? Aquells avis o pares que no hagin nascut aquí haurien de marxar i deixar els fills o els néts a Catalunya?

Cal informar a tothom qui pensa així i dir-los que les coses no són com algú vol fer-los veure, les coses funcionen per pura lògica i sentit comú! Els governs d'Espanya han estat tontos durant molt de temps, fins el punt de deixar de ser una gran, tan gran que l'anomenaven “Las Españas”, a quedar-se com a “Espanya”. I es quedarà sola, si se segueix així. Perquè la gent es desperta, s'aixeca, es rebel·la. I ben fet que fa! Vostè s'imagina que jo aguantés maltractaments dels meus pares durant tota la vida? Seran els meus pares i els puc estimar, però em pegaran una vegada, dues, potser tres...a la quarta ja m'agradarà rebre. I això és el que passa amb Catalunya: se l'ha maltractada des que va ser conquerida, se l'ha tractat com una colònia, i el poble català ara diu: fins aquí hem arribat, s'ha acabat! En tot cas, jo prefereixo morir-me de gana lliure, que mig menjar com un esclau.

Què creu Súmate que passaria amb els castellanoparlants, si Catalunya fos independent?

El català i el castellà estan tan barrejats que no crec que hi hagi cap tipus de problema. És més, jo diria que es parla més castellà que català, i m'agradaria que es parlés més català...Els catalans ens han rebut des de sempre bé i, com que hem pogut tenir certa dificultat per aprendre l'idioma, doncs ens han parlat en castellà. Gairebé jo diria que la culpa la tenen els catalans per acollir tan bé a la gent, fins el punt que en lloc d'adaptar-nos nosaltres a ells, cosa que és la nostra obligació, ells se'ns han adaptat a nosaltres. Insisteixo, crec que no hi haurà cap problema. Però és que, al final, qui busca un problema segur que el troba, però és perquè el busca! A Catalunya la gent no hi viu per buscar problemes, sinó per trobar solucions.

Parlem de tòpics. El primer: amb la independència, Catalunya seria un país petit, quan el món tendeix a globalitzar-se.

Catalunya té 7'5 milions d'habitants i un govern, que està a l'abast del poble català. Si el govern no funciona bé, el poble pot fer pressió i dominar el govern, és a dir, que el poble pot ser sobirà. Ara bé, anirem nosaltres a rodejar el Congrés dels Diputats i a demanar als congressistes que canviïn la seva política? Segur que alguns hi aniríem de bona gana, però no seríem molta gent. Jo crec que quant més petit s'és, més fàcil és dominar el poder, perquè es té més a prop. D'altra banda, l'exportació de Catalunya no és suficient per alleugerir Espanya, però podem anar sobrats per cobrir les necessitats del poble català. No oblidem que els països més petits del món són els més rics i, en general, és on hi ha una millor qualitat de vida.

Els independentistes d'origen immigrant us supediteu al pensament únic per evitar ser marginats.

En primer lloc, per mi, el pensament únic és el de mirar i tirar endavant per procurar un estat del benestar a tots els qui vivim a Catalunya. I, per continuar, no sóc independentista per evitar que m'excloguin, ni molt menys! Aquí no s'exclou la gent ni per idioma, ni tan sols per l'equip de futbol que se segueix! Cal diferenciar molt les idees de la gent, podem tenir maneres de pensar diferents però això no implica ni justifica que s'hagi de marginar les persones.

La independència i la consulta són anticonstitucionals.

Doncs que canviïn la Constitució. Tots els menors de 53 anys no l'han votada, i això és la majoria de la població. Diuen que està recolzada pel poble? Doncs aquest mateix poble està demanant que la modifiquin. Si la llei és injusta, no pots obeir-la. No hem d'oblidar que la Constitució era l'alternativa a la dictadura: qui no l'hagués votada?

Canviar la Constitució perquè els catalans ho demanen?

No, canviar-la perquè la humanitat ha de ser més humana. I si no podem adaptar una Constitució a la humanitat, el que no podem fer és canviar la humanitat.

Vostè ha dit que "és tard per l'unionisme i que el federalisme hagués estat la solució, però en un altre moment".

Jo crec que Catalunya no ha lluitat tota la vida per la independència, encara que no li ha agradat ser un país conquerit, Tot i això, si els governs espanyols haguessin estat més llestos, la situació no seria aquesta. És que estem reclamant les engrunes d'un pa que hem fet nosaltres! Al vídeo es veu molt bé: nosaltres comprem els ingredients per fer pa, ens el fem i és nostre. Volem menjar-nos-el com ens plagui! Doncs no, el govern s'enduu el pa i ens en torna la meitat, de mala manera. Aquí s'estan fent moltes retallades, però perquè distribueixen el que reben com poden. Que es podria fer millor? Si som independents, vigilarem que ho facin bé.

Al vídeo promocional de Súmate es diu: “Solidaritat sí, injustícies no”.

Solidaritat sí, és clar que si! La Marató de TV3 és una mostra de solidaritat popular, és la gent catalana qui dóna els seus diners. I hi ha gent que viu aquí però que és d'origen gallec, asturià...de tota Espanya. Amb el Banc d'Aliments o Cáritas passa el mateix. És evident que Catalunya és molt solidària, però quan dones una part del que tens i, a sobre, te'n treuen una altra per a què siguis un necessitat, aleshores penses: què hi fem aquí? Cobrir les necessitats dels altres d'acord, però fins al punt de ser un necessitat, no.

No tenim res en contra dels espanyols”. Aquesta també és una frase del vídeo.

És important diferenciar Espanya com a conjunt d'institucions, del poble espanyol. Nosaltres no ataquem a ningú, no trencarem amb ningú. No volem trencar amb els espanyols, sinó amb uns governs que fa segles que duen Espanya a la ruïna i, amb ella, també Catalunya.

Última frase del vídeo: “No et quedis amb els polítics”. Pregunta de polítics: creu que Artur Mas lidera el moviment independentista?

Jo crec que el poble ha fet Mas independentista, almenys públicament. Crec que la majoria de persones que ens sentim catalanes li hem fet veure que la independència és l'únic camí. Cent anys enrere, Antoni Gaudí va dir: “Sense la independència, a Catalunya no hi haurà mai una política justa, honesta i regenerada”. Fa cent anys d'això, Gaudí era un visionari! Crec que el poble ha dit a Mas: o puges al carro de l'independentisme, o no et votarem. I ja se li va donar un avís en les últimes eleccions. El poble pressiona i és per aquets motiu que ningú pot parar-ho. Hem començat una lluita que va començar sent un somni del què cada dia ens n'anem despertant més i veiem que el toquem, que és realitat. Jo em sento obligat a millorar el futur dels meus fills.

Vostè, que és cordovès, va dir que "tant debò Andalusia pogués proclamar-se independent i fos lliure d'Espanya". Si les comunitats autònomes s'independitzen, aleshores què és Espanya?

No vull dir públicament el que penso que és Espanya perquè no quedaria bé. Els governs espanyols només s'han preocupat durant tots aquests anys del benestar de sí mateixos, dels qui els conformen.

Creu que Catalunya és afortunada de poder tenir el conflicte amb Espanya per aconseguir la independència, tenint en compte que altres comunitats com Andalusia no poden?

Ja veurem si Andalusia no pot independitzar-se! Andalusia no és pobre, l'han poblat de pobres i han fet que sigui pobre. Però si se sortís de determinats sistemes, podria estar entre els tres majors exportadors d'oli del món. Andalusia podria viure decentment amb el comerç, i també té història: l'Alhambra, la Mesquita de Còrdova...Hi ha una cultura tan gran i una història tan bonica i real que podria tenir molt més turisme del que hi ha ara. Si hi ha pobresa és perquè el poble andalús no té la voluntat d'aixecar-se d'una punyetera vegada!


Txell Parera
@TxellParera

 



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
7 d'abril de 2015, 12.40 h




#109 . . . Suposo que això ho estàs dient als clients del puticlú on exerceix de puta la teva senyora mamá ?



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
pepito de los palote fletxa republica independiente de villaescocidos de abajo (recientemente separada de villaescozidos de arriba)
17 de desembre de 2013, 13.37 h

Para sacar la correa y daros unos cuantos azotes , panda de degenerados!!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
20 de novembre de 2013, 13.41 h

visiten las paginas arnaldo otegi.com y kaos en la red.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
L.Mental fletxa Empordà , CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
19 de novembre de 2013, 18.57 h



#105 ZURE GUDUA GUREA DA

GORA EUSKAL HERRIA ASKATUTA ! ! VISCA CATALUNYA INDEPENDENT !!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
pere fletxa parets del valles.
19 de novembre de 2013, 16.44 h

#104 Gora Euskadi "LLIURE".....Visca Catalunta "LLIURE" NO els imperialistas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
19 de novembre de 2013, 13.40 h

ERRESISTENTZIAR EN KOMUNIKATUA: PROZESU NAZIONALA ERATZAILEA CATALUNYA ABORTATZEKO EDOZEIN SAIOK BORONDATEAREN represiontu zuten HERRIAREN politicatzen du catalantzen dute, EDO kontra ERREPRESALIEN kontra HAREN ORDEZKARIEN kontra, ETA ESPAINIAR INDAR OKUPATZAILEAK AGINTARIEN aldetik, LEGITIMATU egongo da KATALANA naciontu zuten AUTODEFENTSAREN PROZESU ALDI BATERAKO BATARENTZAT, HERRITARREK MILIZIETAN ETA AUTODEFENTSAREN INDARRAK koadroan sartu bere burua jatorria izan dezaten EDO BATA HERRIKOIA... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
19 de novembre de 2013, 11.57 h

Comunicado de la Resistencia :

a los españoles:
desde la Resistencia al invasor español,luchamo s por el reconocimiento del derecho a decidir de todos los pueblos que han pensado en su INDEPENDENCIA,q ue quieren ser libres,que no se sienten españoles,que quieren tener un futuro independiente y sin coacciones por parte del fascismo español del psoe y pp,upyd,etc
iNSTAMOS a los que se consideran españoles,a permitir,a tolerar,con mente abierta,que por fin,los pueblos puedan decidir sobre su... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
19 de novembre de 2013, 11.53 h

ACLARACIÓN :

HAN UTILIZADO EL NOMBRE DE NUESTRA ORGANIZACION PARA UN COMENTARIO, EN CONCRETO EL # 102, QUE AUNQUE COMPARTIMOS LA VISION DE ESA SITUACION SOCIOPOLITICA ATRASADA Y CACIQUIL, PEDIMOS QUE NO SE SUPLANTE LA RESEÑA DE NUESTRA ORGANIZACION POLITICA REVOLUCIONARIA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
19 de novembre de 2013, 11.50 h

QUIERO ESCRIBIRLES A LOS SEÑORES DE CATALUNYA PARA CONTARLES LA TERRIBLE SITUACION QUE VIVIMOS EN ANDALUCIA DESDE HACE MAS DE 30 AÑOS,(Y LOS QUE NOS QUEDAN DE AGUANTAR ESTO ):
VERÁN :
COMO USTEDES BIEN SABEN,DESDE HACE MAS DE 30 AÑOS VENIMOS SOPORTANDO LA TIRANIA DE UN PARTIDILLO LLAMADO psoe,QUE NOS ESTÁ SACANDO LAS ENTRETELAS A TODOS,SIN EMBARGO,LA GENTE,NO SÉ POR QUÉ,LE SIGUE VOTANDO,DEBE SER PORQUE MUCHOS CHUPAN DEL BOTE,MUCHOS ENCHUFADOS EN LA JUNTA DE ANDALUCIA Y SUS ORGANISMOS SAT... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
18 de novembre de 2013, 16.54 h

#100
#99
#98
#91
#90 "Fueron tantas, tantas, que un día empiezas a sentir vergüenza de trabajar para ellos. Ahora se termina. Injustamente. Pero lo ganaron a pulso". Así de contundente se muestra la que fuera corresponsal de RTVV en Madrid, Iolanda Marmol, en un post donde narra "sus mentiras", que colgó la noche del pasado martes, después de que el Gobierno Valenciano anunciara el cierre de Canal 9. "Recuerdo cuando nos exigían grabar a Eduardo Zaplana de su perfil bueno. Y la oda qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.