directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 08:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Diumenge, 2.3.2014. 05:00 h

Muriel Casals Presidenta d'Òmnium

“Hi ha una tendència en la tradició política espanyola a no respectar la separació de poders”


Meritxell Doncel (@m_doncel) / Periodista i Advocada.- És d’aquelles persones que tenen la facilitat de dir el que pensen sense despentinar-se gens. Després de provar-ho amb el ministre Margallo i obtenir una resposta inquietant, fa uns dies Muriel Casals interpel·lava la comissària de justícia europea, Viviane Reding, sobre el dret a celebrar la consulta. Des que presideix Òmnium Cultural, coincidint amb un dels períodes més intensos de l’entitat, a aquesta professora emèrita d’economia de la UAB se li ha girat més feina que mai. Si més no, això diu la seva atapeïda agenda.
Comentaris 36  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant carregant

Muriel Casals
Muriel Casals

Comparteix
   


Etiquetes
Quines conseqüències té la darrera sentència contra la immersió lingüística?
Tan sols és una demostració més que el que les institucions polítiques espanyoles no poden aconseguir mitjançant la llei intenten implantar-ho per la via judicial i estan fent un mal favor al sistema judicial, fent-li fer un paper que no toca. Un dels principis de la democràcia és la separació de poders. El poder judicial no pot estar a les ordres del poder executiu.

Com es lluita contra la politització de la justícia?
És molt complicat. Precisament, quan diem que volem un país normal també volem dir que volem fer una Catalunya que tingui un sistema judicial que no estigui polititzat.

És d’ara o ja ve de temps enrere?
Aquests últims anys s’ha accentuat però hi ha una desgraciada tradició espanyola de polititzar la justícia. Existeix una clara tendència en la seva tradició política a no respectar la separació de poders.

Creus possible que les instàncies europees es posin en contra d’un Estat membre en cas que s’hi recorri un cop esgotades les vies internes?
Sempre hi haurà dificultats a posar-se en contra del membre del club, cosa que és un argument més per voler un Estat propi, el poder fer-te escoltar. Però faltar al respecte a la democràcia i a la diversitat és una falta greu en una Europa que s’enorgulleix de ser molt diversa. El que fan les institucions espanyoles és matar la diversitat i en atacar l’ús del català a l’escola estan agredint el català com a llengua normal i plena.

Demanes als directors que apostin per la insubmissió. Com es du a terme això a la pràctica?
Complint la llei del Parlament de Catalunya perquè l’altra no la reconeixem els ciutadans de Catalunya ni el govern català. La insubmissió l’ha de fer, primerament, el nostre govern.

Diries que la consellera Rigau fins ara ha mantingut una actitud propera a la insubmissió?
Sí, perquè des del govern de la Generalitat s’està reforçant l’autoritat del Parlament, evitant tant com sigui possible l’enfrontament amb el govern espanyol. Des de Somescola podem ser més descarats i dir que no volem obeir la llei del senyor Wert i, en canvi, la Generalitat no ho pot expressar d’aquesta manera, tot i que arribarà un moment que potser ho farà.

I si perd la competència?
Això és el que la Generalitat no pot permetre! Una de les escletxes democràtiques d’aquesta llei Wert és que atempta contra el pacte constitucional amb l’Estat, que és l’Estatut vigent de Catalunya. Estan aplicant unes competències que no tenen.

Molts pensaven que el president Mas no posaria data ni pregunta per a la consulta? Tu també?
No, jo sóc de les que creu que com més confiem en les persones, i els polítics són persones, més probable és que compleixin allò que esperem d’ells.

I quan prohibeixin la consulta, què?
Nosaltres treballem pensant que aquesta consulta la farem, que anirem a les urnes.

El ministre Margallo et va avisar no fa gaire, en resposta a una pregunta teva, que era perillós demanar coses impossibles. Ho vas interpretar com una amenaça militar?
Espanya, en formar part de la UE, no pot usar amenaces militars. Més aviat crec que ens estava intentant fer creure que no es pot somiar. Però si somiar fos perillós tu i jo no estaríem aquí, estaríem fent el sopar als nostres marits. Les dones no hauríem sortit de la cuina, els negres dels EUA estarien asseguts a la cua de l’autobús i no existirien tantes altres coses que són realitat perquè hi va haver persones que van creure que eren possibles.

Què vol dir ser un país normal?
Fer coses que països normals del nostre entorn europeu fan: votar, decidir sobre el nostre sistema educatiu o l’ús dels recursos propis, gestionar els nostres impostos...

Alguna opció política sosté que això seria possible amb una via federal...
L’intent d’aconseguir-ho dins l’Estat espanyol ja s’ha provat molt intensivament des de la transició i ja hem vist que no és possible. La llei Wert n’és un exemple, com també ho són les amenaces continuades del govern espanyol d’anar laminant les competències de la Generalitat. La millor relació amb Espanya és de bon veïnatge. Descobrirem que ens podem ajudar molt quan siguem bons veïns.

Tenint en compte que el proper 11 de setembre podria ser especialment multitudinari per la seva proximitat amb la data de la consulta, heu preparat res?
No encara, però no cal dir que està en la mentalitat de tots nosaltres perquè serà l’11 de setembre dels 300 anys i podria ser l’11 de setembre de l’any zero de la llibertat.

Ets presidenta d’Òmnium en un dels seus moments més interessants. Quant a socis, per exemple, heu crescut molt...
Sí, i és una satisfacció perquè vol dir que l’entitat viu de les quotes dels seus socis. Encara hi ha persones que ens diuen que estem subvencionats i coses d’aquest tipus.

I esteu subvencionats?
Actualment, no. Al pressupost del 2014 hi ha un 7% de diner públic, que són partides que venen d’Ajuntaments per a activitats culturals al seu territori. Però no ens arriba ni un sol euro de la Generalitat ni del Ministerio de Cultura. Tampoc ho hem demanat.

I us plantegeu demanar-la?
No. En aquests moments, en què la Generalitat no té diners per a coses molt més sensibles, ens sembla que seria absurd reclamar una subvenció.
 
 



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#36
14 de març de 2014, 21.13 h

http://www.youtube.com/watch?v=7fCqZAnl_jY

Ens deien que no podíem, que estava prohibit, que no ens deixarien, que érem pocs, però la veritat és que estem fent el somni realitat.

Amb la independència GUANYEM.

Aquest és el nostre any, sí i sí. Esteu preparats per a fer història?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
14 de març de 2014, 20.48 h

http://www.30m2014bru.cat/

Aquest 2014 GUANYEM la llibertat! El pròxim 30 de març entitats d'Escòcia, Flandes i Catalunya, a punt per a la manifestació de Brussel·les

Sota el lema 'It’s about Democracy!’ diferents moviments socials de tota Europa s'expressaran a favor l’exercici del dret d’autodeterminació el pròxim 30 de març

Sortiran autocars des de les ciutats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

http://www.30m... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
14 de març de 2014, 20.15 h


#Marca Alemania. Alemania también despilfarra

Retrasos y sobrecostes en aeropuertos, óperas y estaciones no siempre útiles. La Filarmónica del Elba, en Hamburgo, debía abrir en 2010 y sigue en obras con un coste que ha pasado de 77 millones a 789.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
B.Urleta fletxa Una de les principals característiques dels imperialistes castellans, a més de la seva deficiència mental, és la seva IRRESISTIBLE PROPENSIÓ A LA MENTIDA i A L'ENGANY.
14 de març de 2014, 09.15 h



#31 #32 Una bona idea per a internacionalitzar la situació de Catalunya seria portar tres gàbies per a poder exhibir (sense perill de que els visitants es contagiessin de "malalties lletges") l'ANACLETO ARAGONESES, en NOM(BRE) i en BEJOTA, que són una mena de bestiar que a Europa no hi existeix.

Segur que tindrien un èxit immens, sobre tot si s'acompanyés la visita d'una explicació de com a l'estat esPANOLI hi ha pogut sobreviure aquesta raça de FRANQUISTES PANCASTELLANISTES amb ínfu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
BEJOTA fletxa bcn
12 de març de 2014, 14.43 h

Si hi ha confrontació oberta
Dues multinacionals financeres, disposades a fugir
A QUINTÀ / Es desfarien dels seus interessos a Espanya davant d'una declaració unilateral d'independència.

N.B. TROBO QUE'L MATRIARCAT CATALÀ ESTÁ MOLT ENFEINAT,OI ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
11 de març de 2014, 14.50 h


El Barça busca un acuerdo con la Fiscalía para evitar el juicio por el 'caso Neymar'

El pacto, que supondría el reconocimiento del delito y la existencia de una sentencia condenatoria, estaría supeditado a los análisis de los peritos de la Agencia Tributaria.

No hase falta desir nada mas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
11 de març de 2014, 12.18 h

-NO OS DÁIS CUENTA DE QUE ESTE ES UNO QUE SE HACE PASAR POR MIEMBRO DE LA RESISTENCIA ,SIN SERLO,DAOS CUENTA DE QUE ESCRIBE A PROPÓSITO CON FALTAS DE ORTOGRAFIA Y UN DISCURSO EN FORMA DE PARODIA,DE BROMA,MIENTRAS QUE LOS COMUNICADOS DE LA RESISTENCIA ORIGINALES,ESTÁN BIEN ESCRITOS Y EN UN TONO SERIO Y FORMAL. OS RUEGO QUE DISTINGÁIS ENTRE UNA FORMACION SERIA,Y UN PAYASO QUE ESCRIBE EN TONO DE BURLA PARA OFENDER A LOS QUE NO PIENSAN COMO ÉL,TACTICA PROPIA DE FASCISTAS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
11 de març de 2014, 09.26 h

Tranquil Margallo. Ben aviat no demanarem res, senzillament ens ho agafarem del teu NO-RES. Catalunya independent: Si+Si. I llavors s´haurà acabat la teva ruqueria neandertal.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
BEJOTA fletxa bcn
10 de març de 2014, 17.38 h

Vidal-Quadras ha advertido de que una Cataluña independiente sería "un Estado paria, marginal, apartado de las organizaciones internacionales, sin crédito, una especie de harapo vacilante circulando por el mundo en busca de un lugar que no encontraría, eso es lo que propone para Cataluña" un nacionalismo que "se disfrazaba de moderado, pero hoy es separatismo agresivo y explícito".


N.B. SRA. :VOSTÈ DEU PARLAR DE CATALUNYA ON NO 'S RESPECTA LES SENTENCIES DEL TRIBUNALS ,OI?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
9 de març de 2014, 09.41 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.