directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dilluns, 14.4.2014. 05:00 h

Eduardo Reyes President de Súmate

“M’acusen de ser un renegat i un traïdor”


Meritxell Doncel (@m_doncel) / Periodista i Advocada.- L’any 1960 va arribar a Catalunya procedent de Còrdova. Aquí hi va conèixer la seva dona, catalana, i aquí va veure créixer la seva filla i els seus dos néts. La història no és gaire diferent a la dels milers de persones, moltes procedents d’Andalusia, que van arribar en aquells temps en busca d’un futur millor i s’hi van quedar per sempre. Fa un any, l’Eduardo Reyes va decidir fer un pas endavant i fundar, amb un grup de castellanoparlants, el col·lectiu Súmate, que avui ja compta amb 300 socis i 35.000 simpatitzants. La idea, diu, era fer alguna cosa per Catalunya seguint l’esperit dels seus pares, que al 1977 es van unir als catalans per demanar llibertat, amnistia i un estatut d’autonomia. “Ara, ens hi hem de tornar a unir!”, em diu convençut.
Comentaris 73  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 30 vots )
carregant carregant

© Meritxell Doncel (@m_doncel)

Comparteix
   


Etiquetes
Et sents espanyol?
Jo sempre dic que sóc de Còrdova però que em sento totalment català perquè és aquí on he plantat les meves arrels. Ens hi hem sentit ben acollits i no hem experimentat cap mena de rebuig. Sentim lleialtat cap a Catalunya i ens sentim creadors d’ella.

Et definiries com a independentista?
D’un temps cap aquí sí. Abans no havia pensat mai en la independència però veus les reaccions que té el govern espanyol i que Catalunya no podrà prosperar amb ells. Cal que s’alliberi!

Sou castellanoparlants. Si la vostra motivació no és la llengua, els motius són purament econòmics?
Ho són en part, perquè a Catalunya no se li permet créixer i sense economia no hi ha benestar social. Però també és una qüestió de dignitat. No es pot permetre que es tracti així a cap poble! Tindria la mateixa reacció si maltractessin a qualsevol altra comunitat...

Has tingut mai algun problema amb el sistema educatiu català d’immersió lingüística?
No, al contrari, em sento molt orgullós que la meva filla i, sobretot, el meus néts, parlin perfectament totes dues llengües. Com es pot retreure que una regió amb idioma propi estudiï en la seva llengua? I amb més raó encara quan el castellà representa, com a mínim, el 50% del que es parla a Catalunya, si no més... Encara que no ho vulguin, els catalans han d’acabar parlant en castellà.
 
Per què alguns pares s’han queixat, doncs?
No vull pensar malament... Ningú amb seny rebutjaria que els seus fills dominessin el català. A més, el sistema educatiu català és dels més avançats.

I quan penses malament, en què penses?
En que és molt sospitós que només es queixessin 18 famílies. Estic convençut que van ser manipulades per algun partit.

La teva família cordovesa encara et parla?
És clar! Ens estimem! Podem discutir de qualsevol tema. Els estic donant dades que ells desconeixien. Aquest és precisament un dels objectius de Súmate, donar a conèixer aquestes dades.

Com ara quines?
Per exemple, moltes persones grans pensen que amb una Catalunya independent no cobraran la pensió, la majoria no saben que 16.500 milions d’euros anuals no tornen i molts pensen que la hisenda que es queda els seus diners és catalana i no pas espanyola.

I què sents a dir a Còrdova dels catalans?
A Còrdova i, en general, a Andalusia tenen un concepte no viscut de Catalunya. Creuen tòpics com que els catalans són garrepes i pensen que si visquessin aquí no entendrien la gent, cosa que és falsa, perquè gairebé tots els catalans passen al castellà davant d’un castellanoparlant. Els que hi han viscut ho veuen d’una altra manera.

T’han acusat mai de ser un renegat? Un traïdor?
Sí, justament m’acusen de ser totes dues coses. Assumeixen que t’has de morir dient que ets espanyol. Jo seré sempre de la terra on m’estimen! Mai seré d’una terra dominada per governs que no fan cas al poble i massacren la comunitat on porto 55 anys vivint. Que em diguin el que vulguin!

I aquí t’han dit mai xarnego?
Si m’ho diguessin no m’ho prendria com un insult, és com si a un negre li diguessin que és negre! De tota manera, jo no sóc xarnego, ho seria la meva filla, que és de pare cordovès i mare catalana.

A Mataró us va atacar un grup de feixistes durant un acte de Súmate. Us odien més que als independentistes?
És absurd odiar! O és que odien a tots els països que en el seu moment es van separar d’Espanya?
 
Van aconseguir espantar-te?
No només no em van fer por sinó que em van fer agafar més ganes. El tipus de gent que són i que representen em va fer pensar... Totes les imposicions són dolentes, començant per la que vam veure l’altre dia al Congrés dels Diputats. Va ser una vergonya! Si un poble vol decidir el seu futur té tot el dret a fer-ho, més encara quan ha estat maltractat. Estem parlant d’un dret universal!

Segurament en algun moment has votat aquests partits que diuen no...
Jo sempre havia votat al PSOE però està clar que fa molt que han deixat de ser socialistes. Es van posar aquest nom per arribar al poder. Fixa’t bé com viu el senyor González o el senyor Guerra... Aquest socialisme ja el voldria jo! Milions de persones se senten decebudes.

Com vendries la independència a un català que se sent espanyol?
És l’única sortida a la crisi i a un mal govern. La independència no és el final, és el principi d’una nova forma de viure, amb una constitució que es pugui adaptar en cada moment a les necessitats del poble.

I sense la crisi no la desitjaries?
No és això, però la crisi ha fet obrir els ulls a molts. Precisament, en llocs on es practica una altra forma de fer política i de viure no hi ha hagut crisi. Espanya és el tercer cop en quinze anys que arriba o supera el 20% de població aturada.

Entre els que vau venir, els independentistes sou minoria...
Jo penso que som molts però no som gaires els que diem obertament que volem que Catalunya sigui un Estat lliure perquè pugui regenerar la seva política.

A què atribueixes aquest silenci?
A molts els fa vergonya dir-ho. Suposo que pel mateix motiu que a alguns els fa vergonya confessar que són ateus.

Com es canvia això?
A base d’informació veraç del que significa ser un Estat lliure. Encara no se n’està donant prou. Faria falta un canal de televisió amb l’audiència de Tele5 o d’Antena3, que són poc amigues de Catalunya i fan el contrari. I un que ho fa, que és TV3, precisament és criticat per difondre el que és palpable per a qualsevol.

El maltractament envers Catalunya?
Qui maltracta a Catalunya són els governs espanyols, no Espanya. Catalunya és la gallina dels ous d’or dels governs d’Espanya però ells s’han menjat la gallina i ara la gallina haurà de deixar de pondre ous.

La frase és teva?
M’ha sortit així. És el que passa quan parles amb el cor... És una metàfora per explicar com han utilitzat una aixeta oberta, malgastant els diners en AVES i autopistes i no invertir-los en coses, com ara el corredor mediterrani, que generarien riquesa per a tota Espanya. Els governs espanyols han estat, com diríem en castellà, tontos del culo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#75
30 d'abril de 2014, 15.08 h

#74

Fitch eleva la nota de siete bancos españoles tras haber subido la de España
La agencia de medición de riesgos Fitch ha elevado hoy la nota de siete bancos españoles -BBVA, Banco cooperativo Español, BMN, BFA, CaixaBank, la Caixa y NCG- después de haber hecho lo mismo con la deuda soberana española el pasado viernes 25 de abril.

http://www.invertia.com/noticias/fitch-eleva-nota-bancos-espanoles-haber-subido-espana-2960839.htm


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#74
30 d'abril de 2014, 11.34 h

#73 aragoneses, veo que sigues tan hijodeputa como de costumbre, por lo demás me cago en los muertos del madrid y de todos los hijodeputas españoles de mierda,sois la caca,muerte a españa,viva el Bayern de Munich, madrid lo pagará tarde o temprano.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#73
29 d'abril de 2014, 22.59 h

#72

EL Bayern que el año pasado le metio 7 a 0 al Barça, se ha llevado este año un 5 a 0 del Real MAdrid.

Agradecer que el Real Madrid os haya vengado.

El meacolonia hoy va a intentar miccionar y no le va a salir ni gota.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#72
29 d'abril de 2014, 22.00 h






#71 Quan dius això de nazis, et deus referir als clients FRANQUISTES de la teva mare, és de suposar.

Vull trametre't la meva compassió i la meva solidaritat amb el teu patiment, comprenc el teu rencor i el teu odi, a cap nen li agrada pensar que a la seva mare se l'han tirada tots els indesitjables del país.





Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#71
29 d'abril de 2014, 21.41 h

#67

Sorry NAZIS.

Fi n de la primer aparte. 3 a cero que podrian ser 4 a cero.

El meacolonia lo ha intentado y no echa gota.

Munich esta que arde. . . . . los arboles estan ardiendo como dijo el presuntuosos teuton.

Que dejen alguno sin quemar para colgar de los huevos al meacolonia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#70
Rivas fletxa Hospitalet
25 d'abril de 2014, 16.04 h

#68 Gràcies, Burleta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#69
25 d'abril de 2014, 12.17 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#68
V fletxa Catalunya Triomfant
25 d'abril de 2014, 09.58 h



#46 Si serás HIPÒCRITA, Rivas, que en el comentari #46 dius que "vius a l'estranger i no insultes", suposo que per a tu viure a Catalunya és viure a l'estranger, perquè ets un espanyol, i respecte a que no insultes, tens la barra que TRES comentaris abans, en el #43 li dius a un català "surt de la quadra" ... això no és insultar, porc desgraciat? ets hipòcrita com tots els espanyolistes, que preteneu fer-vos passar per democrates pero no voleu deixar votar els catalans. Au, ves a p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#67
M.Artell -B.Urleta fletxa Aquests castellanistes imperials no coneixen ni el seny, ni la vergonya ni el seu pare
25 d'abril de 2014, 08.55 h





#60 No siguis pallús, Rivas, tu que vens a provocar a un forum explícitament independentista, vols donar-nos lliçons d'EDUCACIÓ? Apa, reina, ves a xulejar als teus pares, a treure'els-hi quaranta euros per poder anar al bar a perdre el temps com soleu fer els de la teva ideologia.

Nerviosos nosaltres perquè "la gent" s'està apartant de l'independentisme???!!! . . . que els déus et conservin l'oïda, perquè el que és la vista JA NO HI SÓN A TEMPS.






Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#66
David fletxa Barcelona
25 d'abril de 2014, 00.19 h

#55 Potser és que directament no en coneixes cap, ni d'independentista ni de no independentista.

Jo sí que en conec d'independentistes.

Si només et mous per on t'interessa, no en trobaràs, és clar..


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.