directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 1.5.2014. 05:00 h

Albert Donaire Coordinador de Mossos per la Independència

“Si ens retiren les urnes, haurem guanyat”


Meritxell Doncel (@m_doncel) / Periodista i Advocada.- El 2010, juntament amb un grup d’agents de la comissaria de Vielha, on aleshores prestava servei, va crear el grup de facebook Mossos per la Independència. Aviat s’hi van unir agents d’arreu del territori català, fins que al 2012 van decidir constituir-se com a sectorial de l’ANC. Actualment compten amb 130 associats amb dret a vot i més de 400 agents col·laboradors.

Comentaris 136  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 26 vots )
carregant carregant

Albert Donaire Coordinador de Mossos per la independència
Albert Donaire Coordinador de Mossos per la independència
© @m_doncel

Comparteix
   

Dilluns vam veure més d’un centenar de Mossos cantant el “Viva España” al president Mas. Et sobta?
No em sobta perquè som un col·lectiu gran, de prop de 18.000 persones, i és normal que hi hagi diversitat d’opinions. El que no trobo bé és la manera d’expressar-ho. Nosaltres no anirem a cridar independència al president Rajoy. Si al Parlament aquesta opinió té una representació del 20 o el 25%, el percentatge al cos deu ser similar.

Creus que només és d’un 20%?
Jo visc i treballo a les comarques gironines, on la majoria d’agents són independentistes. Els companys que conec que van assistir a la protesta, que eren independentistes, em van assegurar que els que cantaven el “Viva España” eren només una vintena d’agents, no pas la majoria. Aquests càntics no ens ajuden, perquè ens posem la societat catalana en contra, més del que ja la tenim.

Què n’opines de les etiquetes que darrerament us pengen?
Poden haver-hi hagut errades en algunes actuacions i, certament, tot és millorable però no es pot fer pagar tot un col·lectiu l’actuació d’algun membre del cos. De tota manera, jo trobo que a països com Suècia, Anglaterra i Alemanya no es produeix l’encarament que hi ha envers la policia als països mediterranis. Les cultures nòrdiques tenen  un respecte que aquí manca i molts cops ens sentim sols. A això hi has d’afegir que des de determinats sectors s’està criminalitzant el cos de Mossos d’Esquadra.

Us estan utilitzant contra el procés?
Políticament, sí. Som la policia de Catalunya, estem a les ordres de la Generalitat i som els que hem de garantir aquest procés. La via més segura que la Generalitat té per fer la consulta és gestionar la seguretat. Per tant, qualsevol cosa que pugui desprestigiar el cos de Mossos d’Esquadra, l’Estat espanyol ho aprofitarà.

Si intervinguessin la Generalitat què passaria amb els Mossos?
Fer aquest pas implicaria que els que volen fer la consulta, no només els favorables a la independència, se’ls posarien en contra. Si passés, Mossos per la Independència es posaria al costat de la Generalitat, ho tenim molt clar. Si ens demanen que hem de salvaguardar la seguretat per a la consulta nosaltres a qui farem cas és al conseller d’Interior i a Presidència. A títol personal, si em diuen que he de passar a ser policia nacional, renunciaria al càrrec.

Heu contemplat un segrest del Parlament?
Que intervinguin la Generalitat o segrestin el Parlament es l’únic que falta per tenir la independència, perquè el món ens doni la raó. Internacionalment, els passaria una greu factura i demostrarien que a Espanya no hi ha democràcia. Tothom li retreu ja al govern espanyol el que està fent, com ara comparar-nos amb Crimea.

Heu rebut alguna indicació per custodiar els col·legis el dia de la consulta?
De moment, encara no s’ha tocat el tema.

L’escenari per a vosaltres pot arribar a ser realment complicat segons quina sigui la reacció del govern espanyol...
Nosaltres només ens plantegem un escenari pacífic i s’ha de vetllar perquè així sigui. Si el procés és legal, que ho és i així ho pensem, aquell dia farem el que la Generalitat ens digui. Si ens retiren les urnes, Catalunya haurà guanyat.

Què en penses d’episodis com el del noi que va rebre una pallissa de membres de la policia nacional durant el partit de Copa?
Jo no m’imagino a un Mosso per la Independència atonyinant a algú perquè porti una bandera, encara que fos una bandera amb l’àguila. Si ho fes es criminalitzaria el cos! Tampoc trobo normal les agressions policials per parlar en català a les Illes i al País Valencià o el que va passar el dia de la Via Catalana al tram fronterer del sud, seguint ordres del govern espanyol. S’haurien de depurar responsabilitats.

Tens constància que des del cos es col·labori per espiar certs individus?
A nivell oficial segur que no però és possible que hi hagi agents dels Mossos que formin part del CNI. De fet, si no hi haguessin infiltrats, els serveis d’intel·ligència de l’Estat serien pèssims. S’ha de contemplar que això passa.

És habitual que un cos policial rebi comandes com la de l’informe contra el president Mas?
La policia va negar que existís l’informe i així s’ha demostrat. La voluntat de Pedro J. va ser tergiversar el resultat d’unes eleccions i així ho ha confessat públicament. Són les clavegueres de l’Estat i de la caverna mediàtica i ningú ha demanat perdó en aquest país, un país on tampoc s’ha demanat perdó per afusellar Companys, l’únic president a Europa escollit democràticament que ha estat afusellat.

Tu podries ser objecte d’espionatge...
Sí, ho sé, però no em preocupa, estic ben tranquil, no estic fent res il·legal, no formo part de cap banda radical ni terrorista. Contemplo que ens investiguin.

T’han acusat mai els companys d’utilitzar políticament el cos?
No, però m’han acusat de fer mal a la imatge dels Mossos. Jo crec que fa més mal un grup de gent cantant el “Viva Espanya” que nosaltres, perquè en aquestes protestes diuen que parlen per tot el cos. Nosaltres quan protestem sempre diem que parlem en nom de Mossos per la Independència.

Hi ha algun apartat als vostres estatuts que prohibeixi que manifesteu el vostre posicionament polític?
No, nosaltres hem de ser imparcials en la nostra feina. Jo tractaré igual un unionista que un independentista, però tinc la meva vida privada i les meves inquietuds, en la tasca policial seré imparcial. A diferència de la Guàrdia Civil, som un cos civil, l’únic que no podem fer és anar a una llista electoral, però podem militar a qualsevol partit polític.

Com et dirigeixes als ciutadans quan estàs de servei?
Sempre en català en primer terme o en aranès a la Vall d’Aran. Si m’expresso en català i el meu interlocutor ho fa en castellà però em segueix entenent no hi veig el problema. Això és bilingüisme! Si automàticament fes el canvi afavoriria la diglòssia. Renunciem a la nostra llengua per la idea malentesa que s’ha de contestar per educació en castellà encara que t’entenguin. Si no m’entenen no tinc problema a utilitzar el castellà però de vegades m’han exigit que parli “en la lengua del imperio”.

A la inversa es té aquesta deferència?
No. La Constitució espanyola diu que a tots els territoris amb llengua pròpia cooficial aquesta tindrà la mateixa consideració que el castellà però, a l’hora de la veritat, quants valencians poden parlar en valencià amb la Guàrdia Civil? El mateix passa a les Illes. I al sector educatiu es reprodueix el problema. La Constitució l’hem de respectar quan es tracta de poder fer o no la consulta però no quan es parla d’igualtat davant la llei.

L’any passat vau demanar la retirada de totes les banderes espanyoles de les comissaries catalanes i vau trobar la llei de banderes com a fre...
Sí, ho havíem d’intentar, som la policia de Catalunya! Però hem de complir la llei, sobretot nosaltres, per no perdre la legitimitat. No ho vam aconseguir. En canvi, s’ha vist algun policia nacional portant la bandera de l’àguila i aquí no  ha passat res.

Què n’opina un Mosso de la Llei de Seguretat Ciutadana?
No la viurem perquè ja serem lliures. Però, en tot cas, penso que és tornar a d’altres temps. Estic a favor del dret a manifestar-se però sempre que es desenvolupi de forma pacífica. Els organitzadors de les manifestacions han de controlar els que les rebenten... Quina imatge donem al món quan cremem un Starbucks?



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
6 de juliol de 2015, 17.35 h




Comienza Inventari - pág. 10
------------------------------------------






LUG for SOUVEN. amjv ----------------------


- a.inf. - La tercera ‘penitencia’ se consuma en Martes Santo , 26-3-13 .

- direct - La consulta del 9-N ja té cobertura legal , 19-11-14 .

- la veu - Els militants de Compromís netegen el Parc Natural de l’Albufera , 9-11-1999






NEW LUG pour BILAN ------------------


-bilan - ( vidr . Inventari - pág. 5 )
-------------


- direct - La ANC supera els 30... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
10 de juny de 2015, 13.28 h




( HAST. ICI , AMB LES TEXT. Q HAY HAST. Inventari - pág. 8, sont la pág. 9 ) ---------------


..............................





NEW LUG para SOUVENIRS -----

- Adem's d :

- La visp. m's esper. - a. info ---

pon. in :

- direct - La prèvia del 9N amb Obama, Merkel, Cameron & cia. - 10 - 7 - 14 .
- la veu - Els xiprers "miraculosos" que no es cremaren a Andilla - 1-1-13 .




new lug SOUVEN. select. ------------

Adem's d :

- a.info - crespo define rey como gran representante y destac... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
3 de juny de 2015, 20.49 h




Además de :


soc. esp. ---------- La creu gammada i les banderes amb pollastre, de moda entre els cadells del PP , 18-8-13 . - ( vidr. més in invengen 5, # 234 )


-res. aglut. –- in artc. Catalunya independent és viable, que no t’enganyin! , 14-2-14



añad. otr. not. de l 'esport indep y la veu para met. ces cmnts.





Queda así : --------------------------------------------



res. -------- ( aglut. )
------


-direct. ------------------------- Catalunya independent és viable,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
3 de juny de 2015, 20.47 h




LUG para posibl. Nuevos personatges d GALLERY ------------------




ADEMÁS DE EN :

dirsi almneg ------

El PSOE en su laberinto , 28- 10 - 13


artc. El PSOE en su laberinto
La izquierda en España, a diferencia de la derecha que pasó su travesía del desierto, no ha evolucionado desde los años 30




PON. TAMBÉ IN :


not. dirct - Entre la llibertat i una Espanya inviable , 7-9-14 .

L' esport per indep. - not. “Independència, sí, però no a qualsevol preu” , 4-9-14 .




......... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
28 de maig de 2015, 19.24 h



LUG para pon. DIG.PRESS selected - ( cribado ) ----------------



not. direct. - Podemos es retracta a contracor , 9-3-15

l'esport per indep - La selecció catalana arriba a Colòmbia per disputar el Mundial , 30-10-13 ( vols. y selected ).
- dir si , almneg - Son las municipales , 27-1-14 ( vols. y selected )
- dir si , almneg. - Eurovegas o el derecho a la pereza , 16-12-13 ( vols. y selected )

- direct - Votarem i vencerem , 5-9-14 ( dig. press selected solam. )


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
28 de maig de 2015, 17.18 h




in relation con Inventari - pág 1 , dond. vien. DIG.PRESS vols. , selected , etc.





LUG para pon. DIG.PRESS selected - ( cribado ) ----------------

not. direct. - Podemos es retracta a contracor , 9-3-15


també se pued. pon. in :




DIG.PRESS - ( recopilac. diar. dig., blogs, revist., etc. )
-------------------------



-direct - Més de 2 000 000 de personas a la Via Catalana , 18-9-13 ( contien. vols. solam. )

-indirect - PP, l'enemic del parlamentarisme. el PSOE , l' escolanet . ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
22 de maig de 2015, 12.38 h



SOBR. ANTER. ---------------------------------



GALLERY - vol. 2 ( vien. també in # 156 de cat.capit.eur.fut.sal. y en Inventari - pág. 7 )









esp., converso al islam - L’ANC arriba als 3 anys amb la vista posada a un 27S definitiu per la independència , 10-3-15.

gigoló - Albert Rivera augura la independència , 10- 3- 15 .

el torete - En una Catalunya independent no caldran peatges , 9-3-15 .

chulo de putas - El País fa Catalunya independent , 9-3-15 .

c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
22 de maig de 2015, 12.35 h



esp., converso al islam - L’ANC arriba als 3 anys amb la vista posada a un 27S definitiu per la independència , 10-3-15.

gigoló - Albert Rivera augura la independència , 10- 3- 15 .

el torete - En una Catalunya independent no caldran peatges , 9-3-15 .

chulo de putas - El País fa Catalunya independent , 9-3-15 .

client. d putas - Comissió Pujol: Enfrontament CiU i ERC i tots contents , 9-3-15 .

el chulo del barrio - La intoxicació informativa contra el procés arriba a Escòcia ,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
22 de maig de 2015, 12.28 h




LUG para posibl. Nuevos personatges d GALLERY ------------------


TAMBÉ IN :


- L' esport per indep. - not. “Independència, sí, però no a qualsevol preu” , 4-9-14 .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
19 de maig de 2015, 13.00 h




ADEMÁS DE EN :

dirsi almneg ------

El PSOE en su laberinto , 28- 10 - 13


artc. El PSOE en su laberinto
La izquierda en España, a diferencia de la derecha que pasó su travesía del desierto, no ha evolucionado desde los años 30




PON. TAMBÉ IN :


not. dirct - Entre la llibertat i una Espanya inviable , 7-9-14 .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.