directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 00:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimarts, 12.8.2014. 12:25 h

Ona Ràfols Una de les millors atletes de curses d’orientació

“Tenim dret a dir què volem: això és la democràcia”


Via Plataforma pro-seleccions.- Amb 25 anys, Ona Ràfols és llicenciada en medicina, però també una de les millors corredores d’orientació nacionals. Des dels 8 anys competeix amb el Club Orientació Catalunya i ha estat 8 vegades campiona d’Espanya i també ha aconseguit una medalla de bronze als relleus del campionat del món universitari. El sentiment la fa defensar la independència de Catalunya, tot i que és escèptica sobre el paper que desenvolupen els polítics en el procés.
Comentaris 50  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant carregant




Comparteix
   

El 9 de novembre ha d’haver-hi la consulta sobre el futur de Catalunya. Tens clara la teva posició?

Sí, jo sempre l’he tinguda bastant clara. Jo votaré sí i sí. És una qüestió de sentiment perquè a mi m’ho han fet mamar des de petita a casa. Per exemple, jo quan en un Campionat d’Espanya veig una bandera catalana que guanya la prova de relleus (de seleccions autonòmiques), em fa  sentir una cosa que no em fa sentir quan veig una bandera espanyola. Si algun cop guanyés un campionat internacional m’agradaria sentir l’himne de Catalunya... Quan veus algú d’un altre país que s’emociona al podi i plora... potser aleshores jo sentiria el mateix.

Defenses la celebració de la consulta? Unes eleccions plebiscitàries? Una declaració d’independència unilateral?

Jo crec que s’ha de fer una consulta, tot i els meus dubtes sobre la voluntat real dels polítics catalans de tirar-la endavant. De fet, els és més còmode que tot continuï com està. És una manera de distreure la gent, ara que tothom s’ha revoltat no poden dir que ells no hi estan a favor. Sembla oportunisme polític, sense una voluntat real. La consulta s’ha de fer, i si no ens deixen s’hauria de fer alguna altra cosa, però unes plebiscitàries no els donaran més eines de les que ja tenen ara. Queda la declaració unilateral, però sincerament no els veig capaços.

Tenim el dret a dir què volem perquè això és la màxima expressió de la democràcia, però a Espanya els fa por perquè sortiria que sí. Pel mateix motiu, als polítics de Catalunya també els fa por. Sortirà que sí i aleshores se’ls planteja un problema.

Tens alguna anècdota sobre la teva participació amb la selecció catalana?

Als 18 anys vaig ser segona a l’Europeu júnior, on vaig córrer per Catalunya. Era un campionat a França que es fa per seleccions, però no és oficial. Amb el meu germà Biel teníem moltes ganes d’anar-hi perquè és un terreny al sud de França que coneixem bastant i pensàvem que ho podíem fer bé. La federació espanyola mai no hi porta un equip perquè no és una competició oficial. Vam parlar amb els francesos per si ens hi podíem inscriure com a Catalunya ja que no hi anava l’espanyola. Van fer una excepció perquè ens coneixien i sempre hi hem tingut bona relació. No s’esperaven que jo pugés al podi i quan vaig quedar segona, van haver de posar una bandera blanca perquè no en tenien cap de catalana i nosaltres tampoc n’havíem portat cap. Arran d’això, la selecció espanyola es va enfadar una mica...

Has representat Espanya en campionats internacionals en més d’una ocasió. Quins eren els teus sentiments?

El primer cop, quan era més petita, el 2004, se’m feia estrany anar amb la bandera d’Espanya al coll. Però després veus que és l’única opció que tenim per competir a nivell internacional i que, per tant, o fas això o no competeixes. Ara sento una mica d’indiferència. O sigui, no són els meus colors, i quan l’entrenador ens dóna una bandera espanyola, si és opcional, intentes escapolir-te’n. Si hi ha altres companys que la volen portar, la cedeixes.

I els companys de selecció espanyola i l’entrenador ho saben?

Sí, ho saben i hi estan acostumats. A vegades em fan bromes: “Ona, aquesta tarda portes tu la bandera!”. A la selecció espanyola la meitat som catalans i a vegades ens fan aquesta broma. Normalment mai l’acabem portant perquè ja ho tenen assumit.

Quan et vas adherir ens vas dir que assumies els riscos d’adherir-te a la campanya de l’Esport per la Independència, a quins riscos et referies?

Encara que ells ja ho saben, no crec que els faci gaire gràcia que digui públicament que estic a favor de la independència. Els riscos són que podrien no seleccionar-me. Però és un risc que assumeixo. Sincerament perquè crec que no ho faran, però el risc hi és. El seleccionador sempre m’ha mirat resignat, però és gent civilitzada. Jo sé que no li agrada que jo vulgui la independència, però com que sóc de les millors d’Espanya, no té gaires més opcions.

En general, entre els orientadors, es parla de la independència?

Sí, però, com a tot arreu, hi ha gent a favor i en contra. A l’orientació, com que és un esport en què es mouen molt pocs diners i la gent ho fa com a hobby, doncs tampoc es pot lluitar tant. Nosaltres el que volem és competir i passar-ho bé fent esport. Jo conec gent de l’orientació que no està d’acord que impulsem la independència des de l’esport i els ho respecto perquè entenc que si Espanya se’ns posa d’esquena, a l’orientació, que és un esport petit on tothom es coneix, hi haurà tensions segur i malestar.

Respecto la gent que diu que prefereix estar de bon rotllo i continuar competint a Espanya.I com creus que s’ho prenen els orientadors d’Espanya?

Als espanyols en general els costa, però els que estan a la selecció, com que ho han viscut més i ens coneixen, ho tenen assumit. Ens hem acostumat els uns als altres. Veuen que és un sentiment profund i que no es pot canviar amb imposicions. De tota manera, la convivència és bona. El que passa és que d’altra gent, la que no conviu amb nosaltres, sí que se sent violentada i es pot posar en contra.

Quin pronòstic fas per l’orientació catalana en una Catalunya independent?

La meitat de la selecció espanyola és catalana, tenim un bon equip a Catalunya. No sé què tenim els catalans però aguantem de tot. Crec que estem acostumats a patir. Aconseguiríem bons resultats, segur, tot i que això també dependria de la voluntat política de potenciar l’esport. Si hi ha promoció, els resultats acaben arribant



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#50
26 d'agost de 2014, 21.12 h

#49

ESOS SON LOS ARGUMENTOS DE LOS NAZIS CUANDO SE LES MUESTRA LA VERDAD PUBLICADA FUERA DEL PANFLETO. INSULTAR E INSULTAR.

Y EL SOUFFLE YA ESTA DESINFLADO. SE HABLA YA MAS DE LAS PLEBISCITARIAS QUE DE LA CHARLOTADA DEL 9-N. OS HAN ENGAÑADO TODO UN AÑO. NO VA A HABER VALIUM SUFICIENTE EL DIA 10-N.


QUE PENA ME DABAIS Y QUE ASCO ME DAIS


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
26 d'agost de 2014, 19.48 h

#42
#47
#48 A ti, pedazo de fascista asqueroso, ya te he dicho lo que tenia que decirte, pero repetiré que eres auténtica mierda fascista, más imbécil que el más imbécil de los fascistas que le lamian el culo a Franco. Anda, vete a mover el culo a la disco, que seguro que además eres marica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
26 d'agost de 2014, 14.29 h


Ruz busca el origen de 32 millones que Pujol Ferrusola ocultó en 13 paraísos fiscales


http://kioskoymas.abc.es/noticias/espana/20140826/abcp-busca-origen-millones-pujol-20140826.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
26 d'agost de 2014, 13.49 h

EL HEDOR DEL FALSO DICTAMEN JUDICIAL Y LAS MENTIRAS DEL SYNERA HA LLEGADO HASTA AMNISTIA INTERNACIONAL. !!!!DEMOLEDOR!!!!!!

Amnistia Internacional gira l'esquena al 9-N
“No hi ha una definició internacionalment acceptada del dret a l'autodeterminació”, diu l'ONG que "no té una posició ni a favor ni en contra"

“Actualment no existeix una definició internacionalment acceptada del dret a l'autodeterminació ni aquest dret està reconegut a nivell internacional com un dret que pugui pr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
La Catalogne rêve d'indépendance fletxa FREEDOM FOR CATALONIA ...................................
26 d'agost de 2014, 00.43 h

https://www.youtube.com/watch?v=hQlN_V6R5bQ

La mobilització popular i la internacionalització de la nostra causa estan donant els seus fruits i cada vegada ens coneixen més a tot el món i despretem més simpaties i complicitats arreu però encara queda molt a fer. Aquesta 11 de setembre serà clau, de tots nosaltres depèn tornar a donar la volta al món i generar una gran repercussió internacional tant o més com l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Internacionalitzem i Guanyem fletxa ...........................................
26 d'agost de 2014, 00.40 h

https://www.youtube.com/watch?v=Dfzd1aw7Rlc

Why Catalonia wants to be independent from Spain? Per què Catalunya vol independitzar-se d´espanya? Expliquem-nos al món i Guanyem el suport de l´opinió pública internacional. De nosaltres dep÷en que Catalunya se salvi o desaparegui per sempre com a poble.

SOLS EL POBLE SALVA AL POBLE Sí i Sí


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
sdvdvdvdvdvdvdvdvdvdvdvdv fletxa ghdfghfdhdfhhhdfhdhdfhdfhdfhd
25 d'agost de 2014, 20.06 h

La feria de moda Bread&Butter planta a Barcelona y decide quedarse en Berlín

El presidente del certamen se desdice tras firmar un contrato por tres años con Fira de Barcelona el pasado mes de julio

http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/feria-moda-breadbutter-planta-barcelona-queda-berlin-3469252


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
(O|?) .............. (º1') ...........................xxxxxANACLETOxxxxxETS xxxxXXXXXPURAXXXXXXKAKAXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX fletxa CASPAÑA S'ENFONSA !!!! NINGÚ NO VOL SER D'ESPANYA !!!! ELS CASPANYOLS SENTEN VERGONYA DE SER COM SON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25 d'agost de 2014, 18.43 h

#38
#36
#40 Veieu què és un fill de puta caspañol, ... és un que se n'alegra de qualsevol mal que li passi a Catalunya.


Els espanyols són això: ELS NOSTRES ENEMICS DECLARATS.


SÓN ELLS QUI HO HAN VOLGUT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
25 d'agost de 2014, 17.39 h

ENESIMA RESPUESTA NEGATIVA A LA "internacionalizacion del proceso".

Merkel señala que las palabras del jefe del Ejecutivo español sobre el proceso soberanista tienen "muchas lógica" y se le "debería apoyar"

Merkel apoya a De Guindos como jefe del Eurogrupo.

"No se va a celebrar ningún referendo ilegal", ha sentenciado una vez más el Presidente Rajoy.


http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/rechazo-rajoy-consulta-soberanista-catalunya-3470182


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
25 d'agost de 2014, 17.16 h



LLAMAMIENTO AL PUEBLO CATALÁN

Catalanes !!

Llega un año más la fecha de la Diada,y tenemos que demostrarles, a los españoles, todos los que estamos por la Independencia de las Naciones, que vamos a luchar por las libertades siempre, hasta el final, hasta conseguir la victoria o morir, no nos rendiremos !!
El Pueblo Catalán ha demostrado a lo largo de los siglos su capacidad de lucha contra el intento ,siempre vano , por parte del imperialismo español, de someterlo y poder actuar a su ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.