directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 17 d'abril de 2024 01:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 27.8.2014. 05:00 h

CARMINA MUNTÉ, LLUÍS DÍAZ-GUERRA I MIA ALBERTÍ MEMBRES DE L’ANC ENGLAND/ MEMBERS OF ANC ENGLAND

“Entre setembre i novembre, Catalunya serà el centre del món”/“From September to November, Catalonia is set to be the centre of attention worldwide”


Guifré Jordan (@enGuifre) / Periodista i docent.L’assemblea exterior més nombrosa de l’ANC arreu del món és la d’Anglaterra. La Via Catalana de Londres fa dotze mesos va ser, amb unes 800 persones, la més multitudinària de les 116 celebrades fora de Catalunya. Carmina Munté –coordinadora d’ANC England–, Lluís Díaz-Guerra i Mia Albertí –membres del grup de Londres–,juntament amb la resta de col·laboradors establerts a Anglaterra, van ser els artífexs de la cadena humana. Ara treballen per repetir l’èxit amb la V del proper dissabte 30 d’agost al Greenwich Park. 
Guifré Jordan (@enGuifre) / Journalist and teacher.The biggest Catalan National Assembly (ANC, the initials in Catalan) branch in the world outside Catalonia is the one in London. The human chain organised in London twelve months ago was the most successful among the 116 held around the world. CarminaMunté –ANC England coordinator-, LluísDíaz-Guerra and Mia Albertí –London group membres-, along with the rest of England-based volunteers, were the organisers of the human chain. Now they are working on the V-shaped demonstration to be held on Saturday 30th August at Greenwich Park, so as to repeat last year’s success. 

Comentaris 38  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant carregant

"D'esquerra a dreta, Lluís Díaz-Guerra, Mia Albertí i Carmina Munté" "From left to right, Lluís Díaz-Guerra, Mia Albertí and Carmina Munté"
"D'esquerra a dreta, Lluís Díaz-Guerra, Mia Albertí i Carmina Munté" "From left to right, Lluís Díaz-Guerra, Mia Albertí and Carmina Munté"

Comparteix
   


Etiquetes

Quines són les perspectives de participació? No arribar als 800 assistents de l’any passat és un fracàs?

Carmina Munté (CM):Esperem ser els mateixos. Ara hi ha uns 250 inscrits, però l’última setmana és quan tothom es decideix. De fet un èxit ja ho és, perquè a Anglaterra i Gal·les n’hi haurà cinc: Londres, Manchester, Birmingham, Cambridge i Cardiff, tres més que l’any passat.

Mia Albertí (MA): Cal tenir en compte que a la cadena humana va venir molta gent que no s’havia registrat, i que som l’assemblea amb més inscripcions de moment.

Lluís Díaz-Guerra (LDG):Aquesta vegadamolts perceben l’acte com una manifestació i no senten la necessitat d’estar apuntats.

CM:A Catalunya passa el mateix: hi haurà la meitat d’inscrits però la V serà un èxit. Arribarà a l’Hospitalet!

Per què vau triar fer-la a Greenwich i no a un lloc més icònic de Londres?

CM:Fer-ho al centre de Londres és molt complicat perquè es necessita molt d’espai i molts permisos. A més, s’havia de fer en un lloc elevat per veure la V en perspectiva. A això hi hem de sumar que Greenwich és simbòlic pel meridià, així que hem creat el lema ‘A zero graus de la llibertat’.

L’objectiu de les V internacionals i de les assemblees exteriors en general és donar veu als catalans que viuen a l’estranger o bé conscienciar i fer de lobby a la societat civil i els polítics anglesos?

CM:Fer lobby és molt difícil ja que som pocs i es necessitarien molts recursos i premsa al nostre favor. Ara bé, un dels objectius principals de l’ANC és internacionalitzar el procés, així que aquest és un dels esdeveniments organitzats a nivell d’exteriors per donar a conèixer la reivindicació arreu del món. De fet, a Londres desplegarem la pancarta que ja es va mostrar fa uns dies a Vic en què avisem al primer ministre britànic David Cameron que el 9 de novembre votarem.

LDG:D’altra banda, aquí l’11 de setembre serà un dia laborable, així que fer una V aquí en dissabte és una molt bona oportunitat per ajuntar-nos tots els catalans, fer una celebració i també una protesta.

MA:La magnitud de la mobilització a Catalunya fa que els residents a l’estranger pensin “m’ho perdré” i “jo també vull ser-hi”, així que la V de Barcelona ajuda a activar els catalans de tot el món.

Es pot apuntar l’ANC Englandalguna victòria en la internacionalització del clam català?

LDG:D’entrada, Londres ha esdevingut una icona per les ANC de fora. L’èxit de la Via, el ressò que ha tingut i la quantitat de col·laboradors ha animat a altres ciutats del món on no hi ha tants catalans a organitzar-se.

CM:Som l’Assemblea exterior amb més membres i amb més activitats organitzades: a banda de la Via, vam fer una estelada humana amb 250 persones, hem fet força presentacions fora de Londres, el Signa un Vot per Sant Jordi, hem estat els garants que la diada castellera internacional funcionés aquí i aquesta tardor serà intensa.

Com us coordineu al grup de Londres i a tota l’entitat a nivell d’Anglaterra?

MA: A Londres ens organitzem per correu electrònic, pel boca-orella i sobretot a través de les xarxes socials. El Facebook i el Twitter són gairebé les úniques vies per captar nous col·laboradors, a part dels actes que fem.

CM:Amb els altres grups d’Anglaterra i Gal·les ens reunim una vegada cada mes o cada dos mesos però tots funcionem de manera força independent. Amb els coordinadors de les altres assemblees a l’estranger ens reunim un cop al mes.

El finançament no deu ser fàcil... 

CM: Gens. Fins ara, tot el que hem fet ha estat posant diners de la nostra butxaca. Les quotes dels nostres membres sempre s’han quedat a Catalunya. Ara s’ha aprovat un nou finançament en què l’Assemblea permet als integrants de l’ANC Englandcanviar la domiciliació de les seves quotes a un compte anglès per així nosaltres autogestionar-nos. No és una operació fàcil, però.

LDG: En els grans actes també hem comptat amb donacions dels assistents que com a mínim han servit per cobrir les despeses de l’esdeveniment en qüestió.

Creieu que el sentiment independentista creix o disminueix quan una persona passa a viure a l’estranger?

MA: A l’estranger veus de manera més clara la diferència entre la comunitat catalana i l’espanyola. A més, vivint fora ho analitzes tot més fredament i sense interferències, i jo crec que et tornes més radical. Quan mires un vídeo d’una entrevista incendiària o t’expliquen algunes declaracions contra Catalunya et fereix molt. No es barreja amb publicitat o altres programes, només tens aquest input i et preguntes: “Realment això segueix passant?”.

LDG:Si ets a Catalunya, no tens alternativa, no ets tan conscient de la realitat d’altres llocs. Ara bé, si ets aquí, tens un exemple amb què comparar-ho. Aquí descobreixes que hi ha coses que es poden fer diferent. El referèndum escocès és paradigmàtic.

MA:També influeix que cada vegada que has d’explicar d’on ets a algú, et refermes més en la teva catalanitat.

Hi ha diferències entre introduir el concepte ‘Catalunya’ a algú del Regne Unit ara que fa quatre anys?

LDG:Abans jo deia que era de Barcelona; ara dic que sóc català. A diferència d’uns anys enrere, ara la gent sol saber què és Catalunya i fins i tot potser et parlen del referèndum.

MA:Aquí hem après que la tasca de pedagogia és bàsica, i no ens ha de fer mandra explicar d’on venim. És el granet de sorra que hem d’aportar.

La tasca d’internacionalització és la que s’està duent a terme ara, però com s’ha de convèncer el món perquè doni suport a la causa?
CM:El primer pas és reivindicar que volem votar, fer-los saber que votarem. Quan Espanya ens veti, segur que no hi haurà cap país que es posi en contra del dret a votar. De moment, hem de ser conscients que entre primers de setembre i finals de novembre, Catalunya serà el centre del món i hem d’estar a l’alçada.

Si Catalunya és independent... Tornareu? 

LDG:Si les coses es fan bé i es fa un país d’innovació i recerca, valdrà la pena.

MA:O bé podem continuar movent-nos pel món, però amb un passaport nou. Em farà molta il·lusió que m’aturin a cada frontera.

CM:Oi tant que tornarem. Ho hem de fer per aixecar el nou país.

Versió en Anglès 

How many demonstrators do you expect on Saturday? Will less than 800 be disappointing?

CarminaMunté (CM):We hope to be the same amount of people. So far 250 people have signed up, but most people make up their minds the last week. In fact, it’s already a success, because five cities within England and Wales will have one: London, Manchester, Birmingham, Cambridge and Cardiff, three more than last year.

Mia Albertí (MA):Bear in mind that last year some of the people who turned out hadn’t signed up, and what’s more, our assembly leads the ranking of registrations to the ‘V’ at the moment.

LluísDíaz-Guerra (LDG): This time a lot of people feel this is a demonstration and think there’s no point in registering.

CM:The same is happening in Catalonia: half of the people have signed up compared to last year, but the ‘V’ will definitely be a success. It’ll reach l’Hospitalet (the town next to Barcelona)!

Why did you go for Greenwich and not in a better-known landmark in London?

CM:It’s really hard to do it in London’s city centre, as a lot of room and council permission is required. What’s more, we need a higher place so as to see the shape from a better viewpoint. And at the end of the day, Greenwich is very symbolic because of the meridian, that’s why we’ve come up with the motto ‘Zero degrees from freedom’.

What’s the main aim of the international ‘V’ and the foreign assemblies? Is it giving the opportunity for Catalan expats to have a say or raising awareness and lobbying to English society and politicians?

CM:Lobbying is superhard, as we’d need more volunteers and means, apart from press in our side. Anyhow, one of ANC’s main goals is raising awareness of our cause around the world, so this is one of the main events organised abroad to spread our claims. In fact, we’ll unfold a giant banner already shown in Vic warning British PM David Cameron that we’ll vote on the 9th November.

LDG: On the other hand, the 11th September (National Catalan Day, when the V is to be held in Catalonia) isn’t a bank holiday here, so organising it on a Saturday is a good opportunity for us to gather, celebrate and also protest.

MA: The massive demo in Catalonia makes expats think ‘I’m missing it’ and ‘I also want to be involved’, so the V in Barcelona helps Catalans worldwide organise themselves.

Can ANC England claim any victory in the internationalisation of the Catalan claims?

LDG: Above all, London has become an icon for the other ANC abroad. The Catalan Way’s success and the amount of volunteers taking part in it has pushed others cities with not so many Catalans to get started.

CM: We are the Assembly branch having most members and most events done: besides the Way, we made a 250-people human ‘estelada’ (Catalan pro-independence flag), we’ve held presentations outside London, the ‘Signa un Vot’ campaign on Saint George’s Day, we’ve been key to make the international human towers day work here and this autumn is expected to be busy as well.

How do you coordinate your work in London and in the whole England?

MA:We are in touch by email with members and by word-of-mouth and above all by social networking. Facebook and Twitter are the main ways to recruit new members, apart from our events.

CM: We set a meeting once a month or two with the other groups in England and Wales, but we all work pretty independently. We all coordinators worldwide meet once a month.

Finding enough funding doesn’t look easy…

CM: Definitely not. So far, we’ve funded the project with our own money. Our members’ fees have always stayed in Catalonia. We’ve just agreed with a new way of funding ANC England, which allows our members to switch their fees to a UK-based bank account, so as to manage autonomously our money. It’s not easy, though.

LDG: We’ve also got donations from the people who have joined some of our activities to at least fund the main events.

Do you think that the pro-independence feeling soars or decreases when someone lives abroad?

MA:When you are abroad you notice the difference between the Catalan and Spanish communities more easily. Moreover, you analyse everything objectively and with no interferences, and you go more radical. When you watch a video of an outrageous interview or you are told about some quotes against Catalonia, it hurts. It doesn’t get mixed up with commercials or other programmes, you only get this input, and you wonder: “Is this really still happening?”

LDG: If you are in Catalonia, you have no alternative, you aren’t aware of the situation somewhere else. But if you live here, you have something which to compare it with. You realise things can be done differently. The referendum in Scotland is paradigmatic.

MA:And when you need to tell someone where you are from, you increase your sense of belonging to Catalonia.

Are there differences between mentioning Catalonia to someone in the UK now and four years ago?

LDG:I used to say that I came from Barcelona some years ago; now I only say I’m Catalan. Unlike in the past, it rings the bell when people hear about Catalonia and you can even be asked about the referendum.

MA:We’ve learnt here that letting people know about us is essential, and we can’t be lazy and avoid explaining where we are from. We need to do our small part.

Raising awareness around the world is underway now, but how can the international community be persuaded to support this cause?

CM:First of all we need to call for our right to vote, letting everyone know that we’re going to vote. When Spain vetoes us, there will be no country against our right to vote. For the time being, we need to be aware of the fact that from September to November, Catalonia is set to be the centre of attention worldwide, and we have to be ready for this challenge.

If Catalonia gets its Independence… Will you come back?

LDG:If things are done in the right way and the country baseson innovation and research, it’ll pay off coming back.

MA:We also can go on wandering throughout the world, but with a new passport. It’ll be so emotional that I get checked in the borders!

CM:Of course we’ll come back. We have to, so as to build the new country.


Interview translated by Guifré Jordan (@enGuifré) / Journalist 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#38
BEJOTA fletxa bcn
10 de setembre de 2014, 20.39 h

Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més", sosté.( ELECCIONS EUROPEES 2014).

ICV ,No ÉS INDEPENDENT (AL MENYS EL VOTANTS).

N.B. VIST EL RESULTAT DE LES EUROPEES ,RES DE RES COM AL QUEBEC TRET DE LA MARXA D'EMPRESES (TAMBÉ COM AL QUEBEC).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
Ascofat fletxa Segrià
9 de setembre de 2014, 11.39 h

Falten 2 dies només per la Diada i a molts centralistes ja els estan cremant les cadires. Garlen sense parar, com si els haguessin pagat tres rondes de Jonny, i sense connectar amb cap realitat preexistent..... Estàn excitadíssims!!!! Serà que han agafat algun síndrome fugisser???, o és que el seu rellotge biològic els parla de la seva propera estada a la galàxia d´Andròmeda???
2014, l´any de la V. Oi que ho veieu molt V ???? SíSí...
!!!!*!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
sdvdvdvdvdvdvdvdvdvdvdvdv fletxa ghdfghfdhdfhhhdfhdhdfhdfhdfhd
8 de setembre de 2014, 23.55 h

EL SOUFFLE SE DESINFLAAAAAAA, PERO MASS SE EQUIVOCA, BIAFRA NOS RECONOCERA.

Mas: ¿De qué serviría una Cataluña independiente si no la reconoce nadie?
"Cataluña, este tipo de procesos, una vez que los ha intentado, casi siempre los ha hecho mal. Y alguna vez ha hecho el ridículo", alerta el president


http://www.elmundo.es/cataluna/2014/09/08/540dff8f268e3e8c7c8b456f.html?a=5c4bc48abfdf630d48e2ca2eb7ef485b&t=1410213038


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
6 de setembre de 2014, 18.31 h


MENSAJE AL GOVERN CATALÀ


Desde la Resistencia nos volvemos a dirigir a los miembros del Govern Català y en especial al President de la Generalitat, y por extensión a todas las formaciones políticas que están a favor del Derecho a Decidir para desgranar algunas temas de actualidad :

Ante las noticias aparecidas en los medios de comunicación, en referencia al llamado caso Pujol, creemos necesario que las organizaciónes políticas que defienden la consulta del 9-N, den una respuesta cl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
sdvdvdvdvdvdvdvdvdvdvdvdv fletxa ghdfghfdhdfhhhdfhdhdfhdfhdfhd
5 de setembre de 2014, 19.04 h

Biafra, primera región extranjera en abrir 'embajada' en Barcelona En la inauguración, cargos de la Generalitat brindaron por la 'liberación' de Cataluña

RECTIFICO, POR FIN ALGUIEN QUE OS APOYA. PERO QUE ALGUIEN . . . . . .

http://www.elmundo.es/cataluna/2014/08/16/53ee4e71e2704e93498b457c.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
4 de setembre de 2014, 11.44 h




#32 VINE'M A FER FORA TU, VALENT DE PEGA, SI TENS ALLÒ QUE TENIM ELS HOMES




Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
4 de setembre de 2014, 09.10 h

#28 jajajaja y este es escritor de literatura erotica jajaja es que no os falta de naaaa jajajajaja por cierto ya falta menos para el 9-N iros preparando unos buenos pañales jajajajajajaja


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
F.Ibló fletxa Pobre Anacleto-Flatulencio Aragoneses, li plouen "xascos" per totes bandes !!
4 de setembre de 2014, 08.47 h



#30 ANACLETO-FLATULENCIO ARAGONESES, entenc que et sentis molt ferit perquè jo recordi les INCREÏBLEMENT PATOSES CANTIMFLADES DIGNES D'ANORMAL EXCITAT PER L'ANÍS EL MONO amb les que tant sovint ens obsequies i ens fas riure despiatadament.

Recordem la PPatosa, PPalurda i PPaleta PPetulància de l'ANACLETO-FLATULENCIO ARAGONESES :


quan va escriure ACIENDA sense hac al comentari 19 de :

... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
En el Siglo VII antes de Cristo (Victor Cucurull dixit). . . antes Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO) seguid 500 años más haciendo el imbécil (Joan Sales dixit). fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente incluidos en todos los españoles estamos los catalanes).
3 de setembre de 2014, 19.14 h

Ribó dice ahora que conocía irregularidades de Pujol desde hace más de dos décadas

Como por arte de magia, proliferan los responsables políticos que aseguran haber tenido constancia del fraude fiscal cometido durante más de tres décadas por el ex presidente de la Generalidad Jordi Pujol. El Síndic de Greuges sostiene, por su parte, que hace más de veinte años que estaba al corriente de las presuntas irregularidades de Pujol y su entorno.



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
3 de setembre de 2014, 18.41 h



#23
#24
#25
#27

MIGUEL ROMUALDO, parlant de gallinetes cagades de por, jo recordo quan et vares cagar de por i no vares presentar-te a Girona ni enlloc, després d'haver fanfarronejat desafiant a hòsties algun lector català . . . Ara dissimula dient que "no eres tu, aquell"

El teu idioma, MIGUEL ROMUALDO ÉS:

coc coc cooc cooooc cooooc COOOC COOOOOOC ...




Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.