directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 11.9.2014. 05:00 h

Xavier Solano Assessor de l'Scottish National Party

“L’acord pel referèndum d’Escòcia ja és una victòria per Escòcia, per Catalunya i per tot el món”


Xavier Solano és assessor de l'Scottish National Party  i ha viscut el procés escocès en primera persona. A una setmana del referèndum escocès diu que estan fent a l’sprint final i estan bé de moral. Autor entre altres del llibre "El Mirall Escocès" 
Comentaris 55  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant carregant

Xavier Solano a Londres
Xavier Solano a Londres

Comparteix
   

A pocs dies pel referèndum escocès quina és la teva percepció?
 
En general estem fent una campanya del sí que està sent molt activa, molt objectiva i molt ambiciosa, que connecta molt bé amb els votants, inclosos els indecisos, i la sensació és que cada vegada, com mostren les enquestes, la tendència és que hi ha més gent que té intenció de votar el sí. El repte és aconseguir que la majoria de votants opi pel sí i tot indica que estem en el bon camí, i que el 18-S tot sortirà bé.
 
Com creus que pot afectar el resultat del referèndum escocès al cas català?
 
El que han aconseguit Escòcia i El Regne Unit acordant el referèndum de manera pacífica, amb un debat racional i gens visceral, ja és una victòria no només per Escòcia, sinó també per Catalunya i tot el món. L’acord institucionalitza democràticament el referèndum com a eina vàlida per resoldre qüestions que afecten la sobirania dels estats. És important que les societats del SXXI dirimeixin els conflictes territorials en base a la voluntat democràtica i no a través de conflictes bèl·lics com en el passat. Des d’aquesta perspectiva, un sí  a Escòcia pot ajudar a Catalunya i en cas que sortís un no, no crec que perjudiqui massa negativament el procés català perquè, lògicament, la relació entre Barcelona i Madrid és molt diferent de la relació entre Edimburg i Londres. En aquest sentit, i a diferència de Catalunya, Escòcia és una nació reconeguda, té competències reconegudes, les seleccions esportives nacionals, una llei transparent de finançament, i moltes coses que els catalans no tenim, com el dret a fer un referèndum, a escòcia això ja està fet i per tant hi ha recorregut pel procés català.
 
Un cop evidenciada la mort de la tercera via creus que la doble pregunta de la consulta catalana hauria de passar a ser la normal, la de sí o no, per clarificar el resultat?
 
La pregunta ha de  ser fruit d’un acord polític i els polítics han de formular la pregunta que creguin més convenient. Dit això, jo soc partidari que la pregunta, i el llenguatge polític en general, ha de ser el més senzill possible perquè tothom ho entengui. Des d’aquest perspectiva l’exemple escocès és un exemple a considerar perquè és una pregunta molt senzilla, molt directe,  que tothom entén i que no permet cap mena de reinterpretació.
 
En el context europeu quina creus serà la resposta si guanya el sí a Escòcia?
Jo entenc que si el sí guanya Londres no només reconeixerà el resultat, sinó que demanarà a les institucions europees que estableixi el mecanisme que garanteixi que Escòcia continuï sent membre de la Unió Europea. I estic segur que les institucions europees acceptaran aquesta posició perquè està legitimada per un referèndum i perquè està recolzat per un estat del territori. Des d’aquesta  perspectiva no crec que es produeixi cap reacció frontal visible per part de l’Estat espanyol contrària a que Escòcia formi part de la UE. Cal destacar que el Govern espanyol ha dit en tot moment que la posició de Londres serà determinant per fixar la posició espanyola.
 
Com veus la classe política catalana en relació a la consulta?
El procés a Catalunya està liderat per la societat catalana i els polítics han de saber escoltar, respectar i fer cas al que demana la societat catalana, i aquells polítics que es desmarquin del la mateixa societat catalana els passarà comptes. 





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#56
6 d'octubre de 2014, 11.57 h

Comunicado de la Resistencia :

El día 27 de septiembre de 2014, hemos asistido al acto histórico de la firma del decreto de convocatoria para la Consulta del 9 de Noviembre en Catalunya, por la cual el Pueblo Catalán está llamado a las urnas para decidir su futuro político.

Desde la Resistencia Antiespañola queremos manifestar nuestro mayor entusiasmo ante este paso importante, decisivo, en el Proceso de Construcción Nacional, que ha sido consecuencia de la necesaria unidad mostrada po... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#55
Ens enlairem fletxa i aviat tocarem el cel amb els dits ((*((
5 d'octubre de 2014, 16.14 h

http://www.youtube.com/watch?v=XUcg2T1aNfk

Difongueu aquestes imatges impressionants de la V amb una GoPro des d'un castell. Orgullós del meu poble, orgullós de ser Català. Aviat serem ciutadans lliures d'un país lliure! CATALUNYA. No afluixem ((*((


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#54
BEJOTA fletxa bcn
5 d'octubre de 2014, 14.48 h

El presidente de Repsol, Antonio Brufau, ha reclamado "un proceso de reflexión" acerca de la cuestión catalana en busca de "las cosas que unen" y de una solución "por el bien de todos".


N.B. A ESCOCIA ESTAVA TOT VENUT I NO VA PASSAR RES DE RES COM ACÍ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#53
5 d'octubre de 2014, 14.42 h

https://www.youtube.com/watch?v=1f0eofx1Ql0

Quien acerca la Democracia a la gente y quiere consultar a la gente es amigo del pueblo y respeta los derechos humanos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#52
BEJOTA fletxa bcn
4 d'octubre de 2014, 16.37 h

Segons l'enquesta del CEO, els que se senten catalans i espanyols sumen un 65,8% dels enquestats.
Aquest doble sentiment és paritari en un 41% dels ciutadans que diuen sentir-se "tan catalans com espanyols". Pel que fa als que se senten "més català que espanyol" la xifra és d'un 21,6%.

#42 QUE HEM POTS DONAR LA RESPOSTA ? PER QUÈ ? NO HI CAP RAÓ OBJECTIVA PER FER TROÇOS L'ESTAT .TRET D'UN MILIÓ 150 MIL (VEURE E. EUROPEES) NI LES PATRONALS NI CAP ORGANISME NACIONAL NI INTERNACIONAL R... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
3 d'octubre de 2014, 00.30 h

http://www.youtube.com/watch?v=r56PG1opIUI

Que tot el món ho sàpiga. Ara és l'hora, aquest 9 de novembre, votem i guanyem. Sí i Sí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
BEJOTA fletxa bcn
1 d'octubre de 2014, 16.35 h

Barcelona.- Tras conocerse la semana pasada las intenciones de CaixaBank y Banco Sabadell de abandonar Cataluña en caso de que se produzca la secesión, ahora es Volkswagen-Audi España quien estaría sopesando la posibilidad de abandonar esta comunidad autónoma


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
En el Siglo VII antes de Cristo, Cataluña ya existia (Victor Cucurull dixit) . . . antes Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO) seguid 500 años más haciendo el imbécil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente incluidos en todos los españoles estamos todos los catalanes)
1 d'octubre de 2014, 13.48 h

Estados Unidos rechaza la secesión de Texas porque la Constitución ‘no establece el derecho a marcharse’
Una respuesta oficial de la Casa Blanca a una petición popular firmada por 125.746 personas advierte de que la Constitución de los Estados Unidos establece una unión ‘permanente’, ‘indestructible’ y ‘perpetua’. Otras siete solicitudes similares relativas a otros tantos estados sureños han recibido idéntica contestación por parte del Gobierno Federal estadounidense.

... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
29 de setembre de 2014, 19.42 h

Aquest 9 de novembre no només ens hi juguem independència sí o independència no, ens hi juguem Democràcia sí o Democràcia no. Al cap i a la fi és tracta d'una consulta per saber l'opinió de la gent, de Democràcia directe en estat pur. Ànims company i endavant. Aquest 9 de novembre votem i guanyem! Sí i Sí


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
BEJOTA fletxa bcn
29 de setembre de 2014, 16.51 h

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més",

N.B. EL QUEBAEC I ESCOCIA ÉS EL DESTÍ DE CATALUNYA:RES DE RES I LA PERDUA DE'MPRESES IMPORTANTS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.