Xavier Solano Assessor de l'Scottish National Party
“L’acord pel referèndum d’Escòcia ja és una victòria per Escòcia, per Catalunya i per tot el món”
Xavier Solano és assessor de l'Scottish National Party i ha viscut el procés escocès en primera persona. A una setmana del referèndum escocès diu que estan fent a l’sprint final i estan bé de moral. Autor entre altres del llibre "El Mirall Escocès"
A pocs dies pel referèndum escocès quina és la teva percepció?
En general estem fent una campanya del sí que està sent molt activa, molt objectiva i molt ambiciosa, que connecta molt bé amb els votants, inclosos els indecisos, i la sensació és que cada vegada, com mostren les enquestes, la tendència és que hi ha més gent que té intenció de votar el sí. El repte és aconseguir que la majoria de votants opi pel sí i tot indica que estem en el bon camí, i que el 18-S tot sortirà bé.
Com creus que pot afectar el resultat del referèndum escocès al cas català?
El que han aconseguit Escòcia i El Regne Unit acordant el referèndum de manera pacífica, amb un debat racional i gens visceral, ja és una victòria no només per Escòcia, sinó també per Catalunya i tot el món. L’acord institucionalitza democràticament el referèndum com a eina vàlida per resoldre qüestions que afecten la sobirania dels estats. És important que les societats del SXXI dirimeixin els conflictes territorials en base a la voluntat democràtica i no a través de conflictes bèl·lics com en el passat. Des d’aquesta perspectiva, un sí a Escòcia pot ajudar a Catalunya i en cas que sortís un no, no crec que perjudiqui massa negativament el procés català perquè, lògicament, la relació entre Barcelona i Madrid és molt diferent de la relació entre Edimburg i Londres. En aquest sentit, i a diferència de Catalunya, Escòcia és una nació reconeguda, té competències reconegudes, les seleccions esportives nacionals, una llei transparent de finançament, i moltes coses que els catalans no tenim, com el dret a fer un referèndum, a escòcia això ja està fet i per tant hi ha recorregut pel procés català.
Un cop evidenciada la mort de la tercera via creus que la doble pregunta de la consulta catalana hauria de passar a ser la normal, la de sí o no, per clarificar el resultat?
La pregunta ha de ser fruit d’un acord polític i els polítics han de formular la pregunta que creguin més convenient. Dit això, jo soc partidari que la pregunta, i el llenguatge polític en general, ha de ser el més senzill possible perquè tothom ho entengui. Des d’aquest perspectiva l’exemple escocès és un exemple a considerar perquè és una pregunta molt senzilla, molt directe, que tothom entén i que no permet cap mena de reinterpretació.
En el context europeu quina creus serà la resposta si guanya el sí a Escòcia?
Jo entenc que si el sí guanya Londres no només reconeixerà el resultat, sinó que demanarà a les institucions europees que estableixi el mecanisme que garanteixi que Escòcia continuï sent membre de la Unió Europea. I estic segur que les institucions europees acceptaran aquesta posició perquè està legitimada per un referèndum i perquè està recolzat per un estat del territori. Des d’aquesta perspectiva no crec que es produeixi cap reacció frontal visible per part de l’Estat espanyol contrària a que Escòcia formi part de la UE. Cal destacar que el Govern espanyol ha dit en tot moment que la posició de Londres serà determinant per fixar la posició espanyola.
Com veus la classe política catalana en relació a la consulta?
El procés a Catalunya està liderat per la societat catalana i els polítics han de saber escoltar, respectar i fer cas al que demana la societat catalana, i aquells polítics que es desmarquin del la mateixa societat catalana els passarà comptes.