directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 18:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 2.6.2010. 05:00 h

Heribert Barrera expresident del Parlament de Catalunya i dirigent històric d'ERC

'Volem una candidatura transversal que influeixi en les decisions dels partits actuals, però que no en depengui'


'ERC ha passat a ser una peça més de l'engranatge espanyol', ras i curt així és com Heribert Barrera, expresident del Parlament i dirigent històric de la formació, s'explica que en un moment de creixement del suport social a l'independentisme totes les enquestes apuntin a uns mals resultats d'ERC a les properes eleccions. En una entrevista a directe!cat, Barrera es mostra escèptic davant la determinació a dels partits que actualment tenen representació parlamentària i reitera que a les properes eleccions cal 'una candidatura transversal de sobiranistes que influeixi en les decisions dels partits actuals, però que no en depengui'.
Comentaris 34  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 19 vots )
carregant carregant

heribert barrera
L'expresident del Parlament, Heribert Barrera.

Comparteix
   


Etiquetes
Com s'explica que en un moment de creixement de l'independentisme, totes les enquestes pronostiquin una davallada de vots d'ERC?
L'independentisme està creixent perquè ara s'ha vist clarament que és l'única solució, que la via autonòmica i federal no porten enlloc. I en aquest context ERC baixa a les enquestes perquè ha passat a ser una peça més en l'engranatge espanyol. El pacte amb el tripartit hi ha contribuït però evidentment no és l'única causa.

És per això que s'ha acostat a Joan Carretero?
No he deixat ERC i no sóc soci de Reagrupament. Tot i això veig amb molta simpatia l'intent del senyor Carretero i li dono suport.

Dies enrere presentava juntament amb altres personalitats el manifest per una Conferència Nacional del Sobiranisme que demana una candidatura unitària sobiranista, que també és un dels objectius de Reagrupament, quines possibilitats d'èxit hi veu?
Jo crec que s'ha d'intentar, sóc conscient de les dificultats, no sé si aquestes dificultats es podran vèncer però s'ha d'intentar. És una proposta d'un manifest que signen una seixantena de persones, no és una proposta de Reagrupament.

Si arribades les eleccions Reagrupament no aconsegueix articular una candidatura electoral, quin serà el futur de l'associació?
El que farà RCat no ho sé, això li ha de preguntar al senyor Carretero.

S'especula amb el fet que Joan Laporta pugui encapçalar o tenir un lloc important en aquests projectes, com veu la possibilitat que el president del Barça faci el salt a la política?
És una qüestió personal del senyor Laporta, té tot el dret com qualsevol ciutadà a entrar en política. Si aconseguirà el seu propòsit sobre la forma d'entrar-hi no ho sé, ja es veurà. El paper que pot tenir el senyor Laporta depèn de les seves intencions, la seva voluntat, i la voluntat dels altres, dels que puguin col·laborar-hi. Jo veig la necessitat d'una candidatura transversal, que el senyor Laporta pot ser un element d'aquesta candidatura o quin paper pot tenir-hi ja no és cosa meva.

« No crec que ningú pugui criticar que el senyor Laporta pugui fer política. El que és opinable és el paper que pugui tenir en aquesta candidatura transversal »

Ha rebut moltes crítiques des dels partits polítics per plantejar-s'ho.
No crec que ningú pugui criticar que el senyor Laporta pugui fer política. El que és opinable és el paper que pugui tenir el senyor Laporta en aquesta candidatura transversal. Pot pensar que ell ha d'encapçalar el moviment i d'altres persones poden pensar que no és la persona més adequada.

Tenint en compte la possible entrada de Laporta a la política i les consultes sobre la independència, creu que estem en un moment en què la societat civil està guanyant i reivindicant el seu paper en front dels partits?
Aquest moviment de les consultes dóna un paper més important a la societat civil, un paper que fins ara estava monopolitzat pels partits. Ho veig positiu, és evident que un sector important de la població està decebut del paper que han vingut jugant els partits i busca noves fórmules. Això no vol dir que s'hagi de prescindir dels partits, que són uns instruments indispensables en democràcia. Del que es tracta és de resituar les coses.

Arran d'aquest moviment s'han posat en marxa dues Iniciatives Populars que a través de la Llei de Consultes demanen que es convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya, com veu aquesta iniciativa?
Jo crec que qualsevol procés per la independència passa perquè hi hagi una majoria al Parlament de Catalunya disposat a proclamar-la. Fer un referèndum sense aquesta majoria no tindria sentit. El primer pas és anar preparant les coses perquè hi hagi una majoria favorable a la independència. Per això reclamem que es presenti una candidatura transversal, i veurem quin resultat té, els que siguin elegits amb la seva acció parlamentària i amb l'acció política que es pugui fer. Si hi hagués molta sort i els independentistes fóssim majoria al novembre, les coses podrien anar ràpidament, si no és així com probablement no serà es tracta d'anar actuant políticament per tal que el que no hagi estat possible al 2010 ho sigui al 2014.

« En la mesura que la independència aparegui més fàcil d'obtenir crec que el nombre de persones que la desitgen anirà creixent. »

No veu que CiU i ERC estiguin decidits a apostar per avançar cap a la independència?
El que faran els partits amb representació parlamentària actualment no ho sé. Quan demanem una candidatura transversal de sobiranistes és perquè hi hagi un moviment nou que pugui influir sobre les decisions dels partits actuals però que no en depengui. Ja veurem el què faran ERC i CiU. ERC es proclama independentista i a CDC hi ha molts independentistes. En d'altres partits menys, però això no vol dir que això no pugui evolucionar. Hi ha un independentisme latent, hi ha molta gent que en el fons ho és però ho veu difícil i prefereix intentar altres camins. En la mesura que la independència aparegui més fàcil d'obtenir crec que el nombre de persones que la desitgen anirà creixent.

En els darrers mesos hem vist com persones significatives s'han posicionat públicament a favor de la independència de Catalunya un cop han arribat a una edat avançada, a què creu que respon aquest fenomen?
Simplement el fet que hi hagi persones grans és que les persones grans ja no tenen ni ambicions ni gaires compromisos i poden manifestar més clarament el seu punt de vista, el seu pensament.

L'independentisme ha deixat d'estar mal vist?
No està mal vist, jo no crec que mai hagi estat mal vist, el que passa és que anys enrere es veia com una cosa utòpica i ara hi ha més gent que ho veu com una possibilitat real.

« La independència no es pot obtenir per pacte, la independència l'han de proclamar els catalans. »


Abans deia que per aconseguir la independència cal una majoria al Parlament disposada a proclamar-la, pensa que cal un acte de trencament que potser va en contra de la manera de fer dels catalans?
La independència no es pot obtenir per pacte, la independència l'han de proclamar els catalans. El Parlament ha de prendre la iniciativa, evidentment la decisió que pugui prendre el Parlament ha de venir ratificada per referèndum. Aquest referèndum serà un punt de topada amb l'Estat espanyol que no l'autoritzarà i llavors el Parlament haurà de tirar endavant.





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#34
21 d'agost de 2018, 02.20 h

Bon dia tots, vull utilitzar aquesta plataforma per expressar la meva sincera gratitud als investigadors d'Armani per mantenir les seves paraules. Visc a Estats Units Nova York i avui sóc una dona feliç? Li vaig dir a mi mateix que qualsevol prestador de préstec que pogués canviar la meva vida i el de la meva família, faré referència a qualsevol persona que estigui buscant préstec a ells. Si necessiteu préstec i esteu 100% segur de pagar el préstec, contacteu-vos amablement i digueu-l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
21 d'agost de 2018, 02.20 h

Bon dia tots, vull utilitzar aquesta plataforma per expressar la meva sincera gratitud als investigadors d'Armani per mantenir les seves paraules. Visc a Estats Units Nova York i avui sóc una dona feliç? Li vaig dir a mi mateix que qualsevol prestador de préstec que pogués canviar la meva vida i el de la meva família, faré referència a qualsevol persona que estigui buscant préstec a ells. Si necessiteu préstec i esteu 100% segur de pagar el préstec, contacteu-vos amablement i digueu-l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
GREG ANDERSON fletxa www.gregloanfirm.blogspot.com
2 de setembre de 2017, 23.53 h

Necessites un préstec real? Alguna vegada ha estat denegat per organitzacions financeres, bancs i altres empreses financeres? Si és així, no us preocupeu perquè GREG ANDERSON Loan Firm, som una empresa de finançament amb experiència que ofereix préstecs corporatius, entitats comercials i el públic en general amb un tipus d'interès del 2%. Tenim accés a una col·lecció de diners en efectiu per donar a les empreses i aquelles que tenen previst iniciar un negoci per més petit que sigui... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
GREG ANDERSON fletxa www.gregloanfirm.blogspot.com
2 de setembre de 2017, 23.53 h

Necessites un préstec real? Alguna vegada ha estat denegat per organitzacions financeres, bancs i altres empreses financeres? Si és així, no us preocupeu perquè GREG ANDERSON Loan Firm, som una empresa de finançament amb experiència que ofereix préstecs corporatius, entitats comercials i el públic en general amb un tipus d'interès del 2%. Tenim accés a una col·lecció de diners en efectiu per donar a les empreses i aquelles que tenen previst iniciar un negoci per més petit que sigui... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
atlasac fletxa Vila-real
24 de setembre de 2010, 10.33 h

SI SENYOR PER PODER DIR CERTES COSES.......

EM FEU GRACIA TOTS VOSALTRES.....
Que tota la vostra vida ha sigut afavorir als d´allà per anar contra nosaltres, teniu una i mil escuses que si això, que si allò, que si lo de més allà, TOT PERQUE TENIU VERGONYA DE LA VERITAT, que esteu al servei d´ells!!,i en contra nostra, apa, amics de CiU, PsoE, e r c PP, etc. mira...mira a la cara a tom pare, ta mare, germans, amics, fills.- pregunteu-vos, perquè anem en contra nostra en lloc d´anar al... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Carles fletxa Barcelona
22 de juny de 2010, 13.48 h

Mentre ela que desitgem ser independents ens barallem entre nosaltres continuarem sent un poble desgraciat. Tots hauríem de fer la nostra via cap al sobiranisme, sense atacar els que fan el mateix camí en paral·lel, encara que pensem que estan equivocats. Valen més molts amb idees diferents que molts barallant-se.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
nuria fletxa reus
9 de juny de 2010, 18.55 h

Clara, necessites ajuda professional urgent: toros, PI (???) alguna cosa no rutlla dins del teu cap.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Clara fletxa En Moviment!
9 de juny de 2010, 17.28 h

#26 CIU = ERC, Farsants Indepes que en realitat són botiflers! Força El PI i RCat!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Quim fletxa PAÏSOS CATALANS
9 de juny de 2010, 10.12 h

#25
Doncs ja ens explicaràs que va fer la teva Ciu durant els anys i panys que va governar amb majories i majories absolutes per aturar aquest trist espectacle,apart de concedir-los sucoses subvencions i anar a la feria d´abril a ballar sevillanes?. Colla d´hipòcrites regionalistes de segona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Clara fletxa En Moviment!
9 de juny de 2010, 04.50 h

José Montilla (Amic íntim d'ERC) anant als toros: www.facebook.com/group.php?gid=377473118396


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.