directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimarts, 31.3.2015. 05:00 h

Roger Heredia Impulsor del Banc d’ADN de la UB

“S’estan morint els familiars directes dels desapareguts i no tindrem ADN amb què comparar les restes”


M. Vidal.- Com milers de catalans i d’espanyols, en Roger Heredia té un familiar desaparegut durant la Guerra Civil, enterrat en alguna fosa comuna encara per obrir. Una de les més de 300 que hi ha per exhumar a Catalunya. Amb l’objectiu de poder identificar les seves restes i les de les restants víctimes oblidades, si un dia es trobessin, va impulsar la creació del Banc d’ADN de la Facultat de Medicina (UB) per recollir les mostres comparables de prop de les 5.000 famílies en la seva situació. Però el rellotge juga en contra seva, ja que cada cop queden menys descendents directes vius i la passivitat de les administracions no hi ajuda, a pesar dels reiterats compromisos adquirits.

Comentaris 36  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant carregant




Comparteix
   


Etiquetes

A qui busques tu?

Busco al meu besavi, Jaume Guinau Estivill, que va néixer el 1904.

Què en saps de la seva desaparició?

Sabem que va ser cridat a tropes republicanes i va combatre amb el Batalló del Campesino. L’última notícia que en tenim és dels companys de trinxera supervivents, que expliquen a la família que va ser abatut per un morter al final de la Batalla de l’Ebre entre la Serra de Pàndols i la de Cavalls. Tenia 35 anys, dona i una filla de 4 anys, la meva àvia. Ella recorda com es va acomiadar del seu pare quan marxava cap al front.

Com se t’acut crear un banc d’ADN?

De petit sempre preguntava pel padrí i en una xerrada sobre fosses comunes del Memorial Democràtic se’m va despertar l’interès per buscar-lo. Sóc Mosso d’Esquadra, de la divisió de policia científica, i coneixia el tema de l’ADN i les seves possibilitats en identificació de restes.

És ben bé com buscar una agulla en un paller... Ho saps, oi?

Sí, però depèn del cas. Hi ha famílies que saben exactament on va morir el seu familiar o on el van traslladar. Hi ha fosses al Pallars on se sap qui hi pot haver però si una de les famílies no vol que s’obri no es pot procedir, cosa que va contra els tractats internacionals, que expliciten que preval l’obertura.

No hi ha prou suport legislatiu?

Tenim una llei que sembla feta per no obrir fosses. En tenim 340 per obrir i ho ha de fer la Generalitat, que en té la competència. Demanem senzillament el que es fa a la resta del món. Els familiars directes s’estan morint i no tindrem res amb què comparar quan es trobin les restes.

Què cal fer per donar una mostra al banc?

Contactar amb el departament de Genètica Forense de la UB. La família fa un arbre genealògic i una extracció de sang senzilla perquè congelin el material genètic al Banc d’ADN. El més important és que hi hagi descendència directa, és a dir, fills dels desapareguts.

Això comporta un cost per als familiars?

Sí, costa 150 euros per mostra. De moment, ho estem avançant els familiars. És la Generalitat qui ho hauria de pagar! Quan tinguem l’acord tancat ho pagarà la Generalitat, també de forma retroactiva, com s’ha fet a la resta del món. El més important és no perdre el temps perquè estan morint els descendents directes i el dia que tinguem restes noves amb què comprar no estaran vius ja.

L’Estat espanyol no obre fosses?

No li interessa. La competència en memòria històrica està traspassada i com a mínim tenim la voluntat política de la Generalitat però quedem perplexos que no interessi a Espanya obrir fosses perquè l’ONU ja els ha requerit amb dos informes i per quart any han eliminat els ajuts econòmics a les entitats de memòria històrica. La llei espanyola, de fet, diu que són les famílies, prèvia sol·licitud al jutge, les que han de costejar l’exhumació. Catalunya és la primera comunitat autònoma que agafa competències per obrir les fosses però només n’ha obert dues i ha fet 27 actuacions d’urgència perquè han aparegut restes, res més.

Què hi pot fer l’ONU?

El problema és que els informes de l’ONU són recomanacions no vinculants, però la baixa democràcia que tenim a Espanya es posa en evidència davant el món.

Si més no, ajuda?

En un país normal rebre un informe de l’ONU no favorable seria greu i intentarien donar-hi compliment. El govern espanyol no ha fet el pas, cosa que sí ha fet el Parlament català, encara que només sigui a nivell polític.

Potser la inactivitat ve de la por a que pugui correspondre una indemnització als familiars?

Ho desconec. Però estic convençut que el 100% dels familiars que busquen un desaparegut ho fan per justícia, per la dignitat humana d’aquelles persones. L’Estat no vol obrir fosses per un tema purament polític. El Valle de los Caídos, per exemple, és intocable.

Quants desapareguts hi ha a Catalunya?

Tenim 340 fosses per exhumar i més de 2.000 a Espanya. En total, uns 115.000 desapareguts a tot el país. A Catalunya consten 4.600 famílies buscant un parent.

Quantes mostres heu obtingut?

De moment tenim 60 mostres agafades sense cap suport institucional. Ningú ens ha trucat. Augmentaran quan la Generalitat n’informi, quan compleixi el que va aprovar el Parlament.

I què ha fet la Generalitat fins ara?

Malauradament, no va informar a aquestes famílies que existeix el protocol de recollida de mostres del Banc d’ADN, només va enviar una carta on els demanava que enviessin el consentiment per rebre informació sobre les iniciatives que es fan en matèria de memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, de forma molt genèrica, sense explicar que existeix el Banc d’ADN i que s’hi estan recollint mostres. Evidentment, no és engrescador signar. A més, em consta que hi ha gent que ha signat i no han rebut el protocol.

El compromís era divulgar aquesta tasca?

Sí, vaig comparèixer a la Comissió d’Afers Institucionals per explicar el projecte, que es va aprovar, però no s’ha fet res per divulgar-lo. La Generalitat, que ens havia felicitat, va paralitzar-ho. Només va enviar aquesta carta.

I com ens veuen a fora?

Els impulsors de la querella argentina no entenen que Espanya no faci res per recuperar els desapareguts. De fet, allà tenen 9.000 mostres recollides en més de 70 centres públics, on s’agafa l’ADN. Al juliol del 2014 l’ONU va publicar uns informes molt durs contra el govern espanyol i els donava 90 dies per corregir-ho. Precisament, al setembre de 2014 el Parlament aprova una resolució per donar compliment als informes de l’ONU i divulgar el Banc d’ADN.

Hi ha familiars molt implicats, per això...

Sí, és el cas de l’Eduard Martí, que als 88 anys ha recuperat l’esperança. Al seu pare el van afusellar i sap més o menys on para per un testimoni però no s’ha fet res per buscar-lo. Durant molts anys l’havia perdut i quan se’n va assabentar va venir a donar una mostra. Són aquests testimonis vius els que ens ajuden a agafar forces.

Tu no saps on és... Has perdut l’esperança?

No l’he perdut mai. El que és molt greu és que els familiars directes estiguin morint i no s’hagi fet res en 40 anys de democràcia. Que tinguem encara 340 fosses per obrir a Catalunya és normal? No ho és en una societat democràtica madura.

Serà una assignatura pendent també al nou l’Estat català?

La recuperació de la memòria històrica haurà de ser una de les columnes que el sostingui. No és ètic que passats 65 anys encara tinguem familiars desapareguts. Si calen més recursos, dediquem-los! Cal que el tema vinculi tots els departaments de la Generalitat i que col·laborin amb les universitats catalanes.

Quin ha de ser el següent pas?

La Generalitat ha de crear un projecte per a l’exhumació i identificació sistemàtica, donant compliment a les recomanacions de l’ONU i considerar el Banc d’ADN com el de referència. També cal actualitzar el mapa de fosses per afegir les moltes que falten. De fet, només a l’Ebre van morir més de 30.000 persones. A la propera legislatura, que espero sigui la de la República catalana, aquest tema ha de ser un dels pilars de l’Estat.





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#36
hope fletxa hope
14 d'abril de 2015, 00.12 h

#35 imbecil


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
13 d'abril de 2015, 18.45 h

#34 Rajoy define Barcelona como "la capital española del Mediterráneo"
"El Gobierno de España vuelve a situar a Cataluña en el epicentro de la política europea" se jacta

SE PUEDE DECIR MAS ALTO PERO NO MAS CLARO

http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/rajoy-define-catalunya-capital-espanola-mediterraneo-4095237


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
13 d'abril de 2015, 16.06 h





#31 Que les persones que practiquen una ideologia franquista són forçosament curtes de gambals, és quelcom més que demostrat. Els pancastellanistes com l'Aragoneses ( #31 ) que avui són un altissim percentatge dels espanyols, en són un exemple indiscutible.


Fixeu-vos-hi, companys, en la ridícula mania dels franquistes pancastellanistes, de creure literalment aquella famosa frase de Göbbels de que una mentida repetida mil vegades esdevé una realitat.


Què fan pobres cretins, l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
PODEMOS és una estafa fletxa Ciudadanos i Podemos són els nous PP-PSOE dissenyats per la casta de l'IBEX35.Són les marques blanques del sistema per si "s'enfonsen" els originals del PP-PSOE.Promocionats per La6,Cuatro,Tele5 i A3 perquè tot segueixi atado y bien atado.
12 d'abril de 2015, 17.54 h

Carolina Bescansa de PODEMOS és filla d'una rica familia gallega fundadora de "LABORATORIOS BESCANSA", amics íntims de Manuel Fraga i dels Reis d'Espanya.
http://www.abc.es/local-galicia/20150321/abci-carolina-bescansa-dinastia-gallega-201503201936.html

L'oncle de Carolina Bescansa de PODEMOS és el fundador de "TELEVES" multinacional amb 750 treballadors i una facturació de 192 milions d'euros.
http://es.wikipedia.org/wiki/Telev%C3%A9s

Pablo Bustinduy del Consejo Ciudadano de PODEMOS és ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
qwerty fletxa qwerty
11 d'abril de 2015, 00.15 h

#31 imbecil


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
10 d'abril de 2015, 19.28 h

ENESIMO RIDICULO INTERNACIONAL DE MaSS

The reality is that an independent Catalonia would face a messy divorce from Spain. For that reason alone, not to mention political uncertainty, there would be a likely exodus of multinational and Spanish companies to other regions in Spain. An independent Catalonia would have a hard time getting NATO membership for the same reasons. Catalan leaders, including Mr. Mas, have failed to honestly present these costs to Catalan voters.

http://www.forbes.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
PODEMOS és una estafa fletxa Ciudadanos i Podemos són els nous PP-PSOE dissenyats per la casta de l'IBEX35.Són les marques blanques del sistema per si "s'enfonsen" els originals del PP-PSOE.Promocionats per La6,Cuatro,Tele5 i A3 perquè tot segueixi atado y bien atado.
10 d'abril de 2015, 19.10 h

Carolina Bescansa de PODEMOS és filla d'una rica familia gallega fundadora de "LABORATORIOS BESCANSA", amics íntims de Manuel Fraga i dels Reis d'Espanya.
http://www.abc.es/local-galicia/20150321/abci-carolina-bescansa-dinastia-gallega-201503201936.html

L'oncle de Carolina Bescansa de PODEMOS és el fundador de "TELEVES" multinacional amb 750 treballadors i una facturació de 192 milions d'euros.
http://es.wikipedia.org/wiki/Telev%C3%A9s

Pablo Bustinduy del Consejo Ciudadano de PODEMOS és ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || Ni Espanya ni França, PAÏSOS CATALANS !!*!! fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
10 d'abril de 2015, 08.14 h



#27 Si qualsevol persona excepte els nazis saben no se què (ets massa mediocre i pesat per acabar de llegir-te tota la "bassòfia" que escrius), això significa que TU NO HO SAPS, perquè a més de PALURDO IGNORANT, tots sabem que ets un FRANQUISTA és a dir, un NAZI..



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
qwerty fletxa qwerty
10 d'abril de 2015, 00.10 h

#27 imbecil


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
9 d'abril de 2015, 17.18 h

CUALQUIER PERSONA, EXCEPTO LOS NAZIS, SABEN QUE LOS MEDIOS NAZIONALISTAS DE LA REGION CATALANA TAMPOCO SON IMPARCIALES A PESAR DE QUE ALGUNOS PALETOS LO DIGAN POR AQUÍ.
EL COLEGIO DE PERIODISTAS LO HA CERTIFICADO EN UN ESTUDIO DONDE MUESTRAN QUE EL PUNT AVUI TIENEN UN 99,5% DE COMENTARIOS FAVORABLES AL “pruses” Y CERO EN CONTRA. SIN EMBARGO, LA VANGUARDIA TIENEN UN 62,6% A FAVOR (SI, A FAVOR, nazis) Y UN 17% EN CONTRA, LO CUAL CONTRADICE TODAS LAS ACUSACIONES QUE LOS NAZIS HACEIS AL GRU... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.