directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Divendres, 17.4.2015. 05:00 h

Àngel Colom Director de la Fundació Nous Catalans

“Dirigents del PP que m’acusen de col.laborar amb terroristes em van agrair la fi de Terra Lliure”


Gerard Sesé @gerardsese .- ‘Ja sóc gran per rebre aquests atacs’ comenta Àngel Colom i Colom mentre sortim de la seu de la Fundació Nous Catalans. Ens dirigim a una vinacoteca propera per parlar amb calma ja que, justament ara, hi ha una classe de català a la fundació per les mares que han portat els seus fills a classe d’àrab. S’hi respira un ambient sa que prové d’una mescla de gent de tots colors, edats i orígens. Sóc conscient del seu esgotament i que l’han entrevistat a tot arreu sobre la vinculació de la Fundació amb el terrorisme islàmic... així que seiem i comencem una agradable conversa. L’Àngel acumula molta experiència política a les seves venes i es nota quan parla, tot i que no pot amagar un deix carregat d’aires de docència, ja que ell és professor tot i haver exercit poc temps per dedicar-se a política.

Comentaris 42  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant carregant


Comparteix
   

Aquests últims dies tothom parla de la Fundació Nous Catalans i segurament molta gent no sap exactament què és... què hi feu?

Treballem en l’encaix a Catalunya de totes les persones que han arribat al país en els darrers 15 anys. Això representa més o menys un milió i mig de persones. Un encaix econòmic, social, lingüístic, cultural i nacional. Acompanyem el procés de dol de les persones immigrades. Tenim contacte amb unes dues-centes entitats d’immigrants de tots els orígens. Podem establir tres grans terços: uns 400.000 d’Europa com França, Alemanya, Itàlia...

Aquests són els que ho tenen millor...

Sí, clar, però també són immigrants. També n’hi ha de l’Europa central i de l’est, de països que no estan a la Unió com Ucraïna, Armènia, Rússia, Bielorússia... En tenim 400.000 més de Llatinoamèrica, xifra que aquests s’ha reduït per la crisi i molts n’han retornat.  També 4000.000 són del món africà: 250.000 marroquins, i dos blocs de 100.000, del nord d’Àfrica i de l’Àfrica subsahariana. Per acabar uns 400.000 més asiàtics.

Has dit que ajudeu els immigrants econòmicament?

Si però no com ho deus haver entès. Et poso un exemple: els catalans del Pakistan arribats en els darrers 15 anys en una gran onada d’immigració. Al cap de 10 anys, el 30% ja són empresaris: han muntat botigues, supermercats, espais de noves tecnologies... El seu encaix a Catalunya no ha estat cultural, sinó econòmic. La conseqüència de l’assentament econòmic farà que iniciïn un procés d’adaptació social i cultural. També els asiàtics, o les carnisseries dels marroquins... Nosaltres acompanyem aquest procés i també els guiem. Moltes vegades han volgut crear un gremi i nosaltres els hem derivat a la PIMEC. Recordo uns anys que volien format un sindicat i els vam convidar a anar als principals sindicats de Catalunya per evitar crear guetos. La nostra tasca és afavorir l’adaptació i per tant evitar guetos, també els econòmics.

La Fundació NC per poder fer tot això ha de penetrar en les entitats d’immigrants i tenir-hi una forta vinculació...

Efectivament: la nostra força és la gent. No pas econòmica. No donem subvencions ni ajudes. La nostra relació amb les associacions, federacions i col·lectius, tot i ser estreta, sempre és des del respecte a la seva independència. Aprofito, per tant, per aclarir un altra cosa sobre la nostra Fundació: està vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya i això no ho hem amagat mai. Però mai no hem demanat ni un carnet a ningú ni que prediquin cap corrent polític concret.  Col·laborem amb gent que està en opcions polítiques molt diferents.

No hi ha deix ideològic?

Hem agafat el projecte de 20 o 30 anys enrere sobre ‘fer país’. Com que fa 30 anys enrere tota aquesta gent no hi era a Catalunya hem de tornar a fer país amb els nous. No fem partidisme, fem país.

Tu has intervingut en molts oratoris dels Imams, en les trobades religioses islàmiques a les mesquites i t’han deixat participar-hi fent un discurs de país...

Sí, en molts. Però no només de la religió islàmica, també he anat a celebracions religioses ortodoxes, protestants, evangèliques, catòliques... fins i tot als sikhs! Quan acaben em diuen ‘escolti, expliqui’ns el país!’. I els ho expliquem.

Funciona?

Sí.

La gent escolta?

I tant!

És a dir, després que parli l’Imam la gent es queda escoltar-te?

Sí però no et quedis només amb els Imams! He visitat les prop de 60 mesquites o oratoris que hi ha a Catalunya...

Has visitat 60 mesquites?

Sí, i a més ho he fet perquè ens hi han convidat. Però també a la totalitat dels temples Sikhs, que n’hi ha 12. Vull que consti que he estat a molts centres evangèlics i quan acaben els diumenges la pregària, fem una xerrada cívica sobre el país.

La gent s’hi queda?

La majoria dels assistents sí. Depèn del lloc i l’hora. Però en general sí. Recordo a Badalona, a un dels temples Sikhs, on s’hi van quedar tots, al voltant d’unes 300 persones. Al acabar la cerimònia vam fer una xerrada amb torn de preguntes sobre la nostra cultura i la nostra història.

Això és adoctrinar a l’immigrant?

No. Això és fer país. Les persones agraeixen molt aquesta informació sobre el seu entorn i lloc d’acollida. Saps què?

Digues...

La feina que tenim és intentar aconseguir que deixin de preguntar. Tenen una pila de preguntes. Estan encuriosits amb temes que a vegades per un català poden ser anecdòtics però que per a ells no ho són perquè desconeixen moltes coses del país.

I has copsat si tenen la sensació que per als immigrants Catalunya és una terra racista?

En absolut. Sempre hi ha anècdotes. Però els diem que aquest és un procés que és complicat per a tots: per als immigrants que, amb valentia, han fet el pas difícil de marxar de casa seva, i per la valentia dels catalans d’acollir una xifra tan gran de gent de fora. És un xoc de valenties. El coratge de la gent que es troba un país amb presència nova de gent amb llegües diferents, religions diferents, colors i vestimentes diferents... Als nous catalans jo els dic que no criminalitzin els catalans sinó que, ben a l’inrevés, s’obrin i s’informin.

En la línia del que dius... si els catalans som valents perquè acceptem la immigració... són més porucs a Espanya? Són més racistes?

Em sap greu però això és una cosa que no ho dic jo sinó molts dels immigrants que abans de venir a Catalunya han viscut per les espanyes. Es podria resumir amb aquesta frase: ‘Qué diferencia señor Colom, qué diferencia!’. Se senten molt més ben acollits aquí a Catalunya. Fins i tot diuen ‘jo no tornaria per a res a viure a Madrid’ per exemple. Alerta però que altres també ho diuen de França, eh!

Clar... aquí portem molts anys rebent gent de fora...

Aquí a Catalunya tenim un ADN de país d’acollida. Catalunya s’ha fet amb les immigracions successives, com els Estats Units, Austràlia... salvant les distàncies.

I si és així, rebent tanta immigració... realment Catalunya és un caldo de cultiu per al terrorisme islàmic?

Sincerament no ho crec. Se n’està fent un gra massa de tot això. Catalunya és Europa i és un problema que passa per tot el continent: la deriva cap a l’islamisme radical d’algunes minories que poden acabar en acció.

Tu hi has estat en contacte amb alguna d’aquestes minories?

No.

Potser sense saber-ho?

No. Vetllem molt per això. Sabem, coneixem, ens diuen... però aquesta gent nos ens convida mai. El jihadisme és un problema que també té Espanya, com un estat més d’Europa. Sobretot des de la unió entre Síria i l’Iraq de l’Estat islàmic s’han tornat molt actius en la propaganda i la influència a través de les xarxes socials.

Heu arribat a col·laborar amb els Mossos quan heu vist alguna cosa sospitosa?

És clar. Tenim un canal de comunicació.

Directe?

Sí, directe. A vegades ens demanen informació o hi contactem a petició pròpia. Hem tingut xerrades sobre aquests temes... Els Mossos són un gran cos i molt ben preparat. Ho van demostrar fa uns dies amb la gran operació contra el jihadisme. Sembla, però, que al Ministre de l’interior no li va fer massa gràcia i va contraprogramar l’acció en comptes de felicitar els Mossos. Va voler desprestigiar al conjunt dels catalans vinculant sobiranisme amb terrorisme i, al mateix temps, estigmatitzant el conjunt dels nous catalans islàmics de Catalunya.

Algun cop has estat en algun acte i has tingut por?

No perquè aquesta gent no ens convida. Sap quin és el nostre objectiu i la nostra manera de fer.

Si no us conviden... vol dir que sabeu qui són i que els teniu controlats... Potser sou vosaltres qui els convideu a venir al Parlament de Catalunya?

(riu) És clar que no. Crec que amb això fas referència a la portada de fa uns dies de l’ABC. Estaria bé aclarir qui són. L’ABC deia Imams, radicals i terroristes. Tot a la portada. Res de tot això! Abans del ramadà del 2012 (i es va repetir fins al 2014), el ministeri d’afers exteriors del Marroc va enviar un grup de professors de l’islam a reforçar les pregàries del ramadà. A partir del 2012, em van venir a veure algunes associacions musulmanes, i ens van demanar si alguna institució els podria veure per explicar-los una mica la situació del país ja que aquests professors es reparteixen per tota Catalunya. Des de la Fundació NC vam fer la petició al Parlament, que la va acceptar, com també a altres associacions i fundacions que també visiten.

Així que només és una foto.

Sí. Anaven mudats perquè era el primer dia del ramadà. I en Josep Rull, en aquella ocasió (la de la foto) els fa ver la xerrada.

En quin idioma?

En català traduïda a l’àrab. La part que feia jo la feia directament en francès. Després d’allò, amb un tour per parlament i quatre nocions bàsiques de Catalunya se n’anaven pel país. Hi anaven sabent que Catalunya és una Nació.

Si ho sabés l’ABC...!

Aquesta és bona: justament el dia de la famosa foto, els vam regalar als assistents un pin de les 4 barres. Poc després vaig anar a un acte, al Maresme, i els dos professors portaven les 4 barres al pit amb orgull. Per nosaltres era un detall però per a ells era com una condecoració atorgada pel Parlament de Catalunya. Això és el que fem i recomanem que a Madrid podrien fer-ho també perquè aquests professors també els envien a Espanya.

Abans m’has citat al ministre Jorge Fernández Díaz. Tu el coneixies d’abans, oi?

Sí, tot i que fa molts anys que no hi he tingut relació.

Però era una relació estreta o de trobades al passadís...?

De passadís, però teníem bona sintonia. Jo era diputat al Parlament i ell tenia algun càrrec d’Estat. Sí, recordo que cap a l’any 1992 un cop va finalitzar l’activitat de Terra lliure...

En la qual tu hi vas tenir un paper important com a secretari general d’ERC...

Sí, però bé... queda malament que ho digui jo...

Ja t’ho dic jo, doncs, tranquil!

(riem) Doncs l’actual ministre havia lloat, com a ciutadà, la meva implicació en el final de Terra lliure. ‘Això que s’ha fet està molt bé’. D’allà a l’actualitat el ministre deu haver canviat una mica.

Qui ara t’acusa de col·laborar amb terroristes et va agrair que ajudessis a dissoldre un grup armat!

En aquella època jo vaig anar a veure tots els partits per demanar-los suport en aquell procés. Un d’ells era el PP d’en Vidal-Quadras que em va donar tot el suport. En la lògica del moment tothom ho veia bé.

Parlem una mica de tu? La teva trajectòria t’avala com a independentista nat, però... CDC és un partit independentista?

Sí, CDC és un partit independentista. Què més hem fer per demostrar que som el partit que més treballa per a l’Estat propi?

Desempallegar-se d’en Duran?

Bé... això és una altra història! Deixa’m acabar: CDC és un partit que ha fet una evolució cap a la independència.

Però quan tu hi entres no ho era!

Jo em vaig fer soci al 2000, després vaig estar molt de temps a l’estranger i vaig tornar al 2008 per al congrés que es va fer a Barcelona. Jo de tota la vida he conegut molta gent de CDC, des de que era Secretari General de d’ERC. Suposo que tinc una manera de fer més transversal....

Per a tu l’eix nacional sempre ha passat per sobre de l’eix social?

No. Jo sóc d’esquerres... de tota la vida.

Però CDC és un partit liberal!

A CDC hi ha gent democristiana, liberal, socialdemòcrata i gent llibertària com jo.

És la CUP qui es defineix com a llibertària!

Per això em cauen tan bé els de la CUP! M’hi veig molt implicat amb ells.

Em costa entendre que estiguis a CDC...

No t’ha de costar. Jo m’he dedicat a la política tota la vida amb un únic objectiu: aconseguir la independència del meu país, sabent que en algun moment s’havia de produir un gran acord de país, tranversal, el que està començant a passar en els darrers tres o quatre anys. Gràcies a això tenim una majoria social molt important que pot possibilitar arribar al final del procés. Això ho somiava jo des de que tinc 15 anys. En els meus inicis jo no militava a cap partit polític. Fins que va arribar un moment que havia d’existir algun partit polític recollís tot el que estàvem posant en marxa. El que s’hi acostava més era Esquerra, que en aquell moment no era independentista.

Ah no?

No. No estava en els estatus. Vam creure que ERC era la millor opció. Vam parlar amb l’Heribert Barrera. Érem un grup que veníem de La Crida i també hi havia gent, com en Carod, que venia de Nacionalistes d’Esquerra. Vam fer una crida nacional i a partir d’aquí entro en un partit. En el congrés de Lleida del 1989 em trobo al davant del partit i incorporem la independència als estatus. Jo em presento el 1992 a president de la Generalitat amb l’eslògan ‘cap a la independència’. De 3 passem a 11 diputats, i després a 13.

I llavors?

Doncs detecto que una part d’ERC està preparant un pacte amb un partit espanyol (PSOE) per fer alternativa a CiU i jo no podia acceptar pactar amb un partit que justament posa traves a la independència del país, com s’ha demostrat en l’actualitat.

I vas fer el PI amb la Pilar Rahola.

Això va ser un moment de transició. Uns avançats a l’època. És el discurs que es fa ara. Després d’un temps sabàtic fora de Catalunya torno i vaig veure que CiU era la millor opció.

Hi ha gent que ho veu com pur tactisme personal...

No perquè jo hi entro el 2000 i no hi milito fins el 2008, quan veig que CDC fa el gir cap a la independència, quan aquelles bases que jo coneixia ja eren majoritàries. És quan jo m’activo. Veig que el partit central del país fa una estratègia cap a la independència. Tot comença al 2006 amb la ‘Casa Gran del Catalanisme’. Hi ha un fet que em fa tornar a Catalunya: parlo amb en Mas i m’ofereixo per si puc ser útil. Amb la meva experiència fora del país em presento pel secretariat d’immigració de CDC i guanyo.

No hi havia ressentiment amb Esquerra i per això te’n vas a CDC?

No perquè jo em sento molt bé a CDC. A més, en aquell moment també vaig parlar amb en Carod i en Puigcercós. CDC és el partit central de Catalunya i sense CDC apostant-hi, la independència no seria possible.

Doncs tornem a en Duran. No és una pedra a la sabata per al procés?

La gran majoria de militants d’Unió són independentistes i tinc la convicció que al seu procés intern acabarà guanyant aquesta opció. El que no podem fer es prescindir els uns dels altres. Hem de fer un gran acord de país per la majoria àmplia cap a la independència.

Abans d’acabar... com veus el procés?

Molt bé. Estic convençut que viuré la Catalunya Estat, quan fa anys creia que serien altres generacions que ho aconseguirien. Ara ho veig a tocar. Faig tota confiança al President Mas, a en Junqueras i a la CUP.

Acostumo acabar preguntant... Què li diries al català desencisat que tira la tovallola i no creu en els polítics...

Li diria “pit i amunt!” Deixem-nos de punyetes i som-hi!. La clau és el 27S i guanyar. Al cap de 18 mesos la proclamació de l’Estat i un referèndum per una Constitució Catalana. L’Estat ens posarà tots els canons, dispararà i ens escanyarà, ho sabem. Però hem de resistir, aguantar uns mesos mes i no barallar-nos entre nosaltres. Pit i amunt!

 





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#42
EL RINCÓN DEL POETA fletxa POEMAS POLÍTICAMENTE INCORRECTOS
20 de maig de 2015, 12.35 h



XXX


¿ PIENSAS , O ERES NORMAL ?


Estamos en un mundo trastornado
por la estulticia de la gente,
de los políticos,
de los que apoyan todo lo que está dejando
este sucio país,
como un estercolero
o como una cloaca,
donde las ratas anidan
a su gusto,
sin que nadie haga nada
por cambiar todo este desaguisado.
La gente está viciada,
sólo quieren dinero,vicio,viajes,drogas,
esto está cada vez peor,
esto se está poniendo
verdaderamente feo,
asqueroso,sucio,enlodado,
emputecida como está ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
12 de maig de 2015, 23.00 h

Dinamarca, a favor de cercar una solució sobre la independència de Catalunya http://www.vilaweb.cat/noticia/4299714/20150512/dinamarca-favor-cercar-solucio-independencia-catalunya.html

Aquest 24-M votant partits sobiranistes omplim les urnes de vots que ens acostin a la independència. Sí i Sí

Que tot el món ho sàpiga, no pararem fins a l'alliberament... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
sandokan fletxa takanika
12 de maig de 2015, 21.29 h

#39 IMBECIL


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
12 de maig de 2015, 18.50 h

#38 MAS DINERO PARA BUTIFARRENDUMS Y EMBAJADAS Y MENOS PARA EDUCACION Y SALUD.

INVESTIGACIÓN DE LA FUNDACIÓN BBVA

Catalunya va a la cola de España en gasto público en educación y sanidad
Un informe revela diferencias del 60% entre las comunidades que más y menos dinero destinan

El estudio atribuye las desigualdades al sistema de financiación y reclama una «revisión a fondo»
http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/catalunya-cola-espana-gasto-publico-educacion-sanidad-4156654... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
8 de maig de 2015, 08.56 h

#35 ZOY MARICONG


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
8 de maig de 2015, 08.43 h

#35
#28
#31
#33 Aragoneses, te damos más o menos pena y asco de lo que te daban los clientes de tu madre cuando se dedicaba a la prostitución?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
7 de maig de 2015, 19.28 h

Carolina Bescansa de PODEMOS és filla d'una rica familia gallega fundadora de "LABORATORIOS BESCANSA", amics íntims de Manuel Fraga i dels Reis d'Espanya.
http://www.abc.es/local-galicia/20150321/abci-carolina-bescansa-dinastia-gallega-201503201936.html

L'oncle de Carolina Bescansa de PODEMOS és el fundador de "TELEVES" multinacional amb 750 treballadors i una facturació de 192 milions d'euros.
http://es.wikipedia.org/wiki/Telev%C3%A9s

Pablo Bustinduy del Consejo Ciudadano de PODEMOS és ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
7 de maig de 2015, 15.16 h

#34 El CIS otorga a Colau una clara victoria frente a Trias
La candidata de Barcelona en Comú lograría 11 concejales frente a los ocho del actual alcalde

Ciudadanos se colocaría en tercer lugar con seis representantes, frente a cinco del PSC y cuatro de ERC
http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/cis-otorga-colau-una-clara-victoria-frente-trias-4164897

EL YAYO TARTAJA DEL TRIAS AL ASILO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Papitu fletxa Pepet
6 de maig de 2015, 21.36 h

#33 imbecil


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
6 de maig de 2015, 19.00 h

GRACIAS AL "pruses" Y AL MASS. EL PARO BAJA, LA FINANCIACION SALE GRATIS, LA PRIMA DE RIESGO ESTA POR EL SUELO, ETC ETC.

España cobra por primera vez por emitir deuda a corto plazo,
Después de quedarse varias veces a las puertas, el Tesoro ha colocado hoy sus letras por primera vez con tasas negativas de interés. La rentabilidad media a 6 meses ha sido del -0,002%.

Las últimas emisiones de letras habían rozado el hito histórico de registrar las primeras tasas negativas de interés en ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.