directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 10:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 23.12.2015. 05:00 h

Víctor Álvaro Actor i director de teatre

"A l'acabar UBÚadella, Arcadi Espada no ha aplaudit i ha marxat sense dir res"


UBÚadella viu exiliat a Ibèria. Ostenta un dels càrrecs més alts als que culturalment pot aspirar, i l'obsessiona l'opinió que deuen tenir d'ell els polonesos, els seus anteriors súbdits. Amb aquesta premissa es presenta UBÚadella, un espectacle de sàtira i d'humor absurd que es basa amb el clàssic de finals del XIX 'Ubú Rei' d'Alfred Jarry i que Albert Boadella va usar l'any 1995 contra Jordi Pujol. Ara, Víctor Álvaro i la companyia Gataro, reformulen l'obra on el protagonista és el mateix Boadella. De fet, aquesta proposta no ha agradat gens al bufó Boadella ni al seu seguici. Ell mateix s'ha encarregat de difamar sobre l'obra a diferents mitjans espanyols tillant-ho com 'un nou atac del nacionalisme' i fins i tot ha dit que l'espectacle no quedarà sense resposta. L'obra es podrà veure a l'Almeria Teatre del 21 de desembre fins al 31 de gener. Nosaltres, davant la polèmica, hem volgut parlar amb el director d'UBÚadella, Victor Álvaro.
Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant carregant

Una imatge de UBÚadella, del 21 de desembre fins al 31 de gener a l'Almeria Teatre
Una imatge de UBÚadella, del 21 de desembre fins al 31 de gener a l'Almeria Teatre

Comparteix
   

D’on surt aquesta idea, per què heu fet aquesta obra?
 
Doncs ja fa 10 anys que em rondava aquesta idea, la d’ajuntar en Boadella amb en Ubu Rei. A vegades, aquestes idees no saps ben bé d’on et surten. Se t’ajunten i... Mira...! En el seu moment va ser una proposta que va quedar en un calaix. Quan vaig intentar moure'l una mica, la resposta dels teatres d’aquell moment no va ser de gran interès. Ara, que la nostra companyia porta l’Almeria Teatre, com que sóc jo el programador sí que els ha interessat!

Aquí sí que us programaran, clar!

(riu) Exactament, aquest cop sí.

A veure si ho explico bé: aquesta obra està escrita a finals del segle XIX pel francès Alfred Jarry.

És així mateix, a mi m’agrada molt Ubu Rei i Alfred jarry. Ha estat, d’alguna manera, tornar-li el favor a l’Albert Boadella i mantenir viu l’esperit ubuesc, ja que ell havia fet un Ubú sobre en Jordi Pujol i pensava que era una bona idea fer-lo, ara, sobre ell.

Seguim situant-nos... És una obra que es basa en la sàtira política a través de deformar Macbeth…

Sí, és una versió grotesca del Macbeth de Shakespeare.

Així que en Boadella va canviar el Rei per Jordi Pujol per fer-ne burla

Sí, però  va anar modificant l'original, hi ha diferents versions del text, que en va fer vàries, passant per ‘L’operació Ubú’ al Teatre Lliure fins a ‘Ubú President. Aquest últim text era força distant de l’Ubú Rei original, recordo que li feien fer en unes escenes una teràpia psicològica a Pujol i a Ferrusola, per exemple…

Aquesta obra és un homenatge allò que va fer Boadella o és tornar-li la pilota a la seva esbojarrada anticatalanitat?

No és cap resposta a res. Això ho vull deixar clar: és una sàtira i l’Albert Boadella n’és el protagonista. No és cap venjança de res.

Diferents mitjans espanyols, dels més reaccionaris, han afirmat que l’objectiu de la vostra obra és un intent de tapar la possible condecoració per part de l’Estat a Albert Boadella amb la Medalla al orden de la Constitución.

Però escolta’m! Que m’ho vinguin a preguntar a mi! Si ell vol tenir la medalla d’orden de la Constitución a mi em sembla molt bé i, fins i tot, firmaré on calgui perquè la tingui. Si se li ha de retirar a Jordi Pujol doncs molt bé, però això no té res a veure amb l’obra... és que he arribat a llegir coses com si fos un atac...

Sí, algun diari titula que l’obra és ‘la venjança catalana’ cap a Boadella.

En tant que sóc català sí... però és que no m’estic venjant de res. Faig molta insistència en això perquè rebaixar a una qüestió nacionalista l’obra és rebaixar el personatge i aquest és molt més ric i interessant que qualsevol deliri nacionalista.

També diuen que és una obra subvencionada per la Generalitat...


Home! Que més voldria jo! Com a gestor d’un teatre privat ens acollim a una sèrie d’ajudes com tots els altres teatres però la producció de l’obra no té fons públics provinents de la Generalitat. Ni tampoc s’ha fet a corre-cuita intentant contra programar o contrarestar res. Aquesta idea ve de fa anys. Jo crec que l’Albert Boadella dramaturg i director té un valor important dins de la història del teatre català. Les seves declaracions polítiques ell sabrà per què les fa. Jo no vull entrar en aquest joc perquè estaríem empetitint el personatge.
 

Que sou uns sectaris i no hi surt res del cas Pujol.
 
És fals, el 3% hi surt, però no puc desvetllar massa coses de l'obra. Et diré més, el Teatre Almeria va representar ara fa un parell d'anys el musical 'Millet' sobre tot l'afer del cas Palau. La informació esbiaixada de forma intencionada pot fer molt de mal...

A l’obra es parla que ell té un càrrec al país veí que es diu Ibèria i té por al que opinin els seus veïns que són els polonesos. Aquí hi ha pararel·lismes...

És que tenim la gran sort que Ubú Rei va sobre la conquista de Polònia. No necessito inventar-me res simplement jugar i riure. És una sàtira i no passa res. I què més deien en aquests diaris?

Parlen de tu com a gran promesa quan estaves al Club Super3...!

Ah clar... obvien la meva trajectòria dels 36 muntatges teatrals que porto dirigits i més de 30 com a actor, entre d'altres projectes. Ah! I no diuen per enlloc que el teatre es diu ‘Almeria Teatre’ sinó que parlen de ‘un teatre de Barcelona’.

No deu interessar dir que és un teatre amb un nom espanyol...

Suposo que sí. Mira jo sóc un noi molt internacional i tot això em fa riure bastant. Vols una anècdota? Saps qui ha comprat les 3 primeres entrades de l’espectacle?

Periodistes de ElMundo? LaRazón?

Doncs no... un tal Arcadi...

L’Arcadi Espada, de Ciudadanos?

Exactament! Arcadi Espada és la persona que va comprar les 3 primeres entrades de UBÚadella i va estar assegut a primera fila al primer passe amb públic que vam fer dissabte.

I què li va semblar?

Va marxar...

No va dir res?

No va dir res.

Vaja...

A mi em va saber greu. Jo el vaig rebre molt cordialment al teatre quan el vaig reconèixer, el vaig saludar i li vaig dir que hi ha un vídeo de TVE1 rodat a l’Almeria Teatre dels anys 60 en un concert de Paco de Lucia on ell està entre el públic i al final del reportatge l’entrevisten. I em va fer gràcia saber que ja havia vingut i li ho vaig explicar. Vam estar parlant sobre foteses però després de l’obra va marxar. M’hauria agradat parlar una estona més...

No sabem que voldrà dir el seu silenci...

Doncs va ser reticent a aplaudir. Només quan el vaig saludar des de l’escenari.

No va aplaudir?

No. Estava com amb un posat estirat.

Amb indiferència?

Ben bé no ho sé, simplement sé que no va aplaudir fins que el vaig reverenciar des de l’escenari i llavors per cortesia va aplaudir.
 
El mateix Boadella en una entrevista a ElMundo diu que el fet que a l'obra surti la seva dona (ell va fer sortir a la de Pujol) és una 'mesquinesa que no quedarà sense resposta'.
 
Cal puntualitzar que la seva dona, Dolors Caminal, no hi surt explícitament. Evidentment, a l'obra hi ha l'Ubú pare i la Ubú mare. Quan li van fer aquesta entrevista l'obra no s'havia estrenat i suposo que parla sense coneixement de causa.

Ahir va ser l'estrena, com va anar?

Un èxit. Estem molt contents. A més van venir antics membres dels Joglars que s'ho van passar molt bé i van riure. Va ser molt gratificant.

Per acabar, animar a la gent que vingui a veure l’espectacle, què s’hi trobarà?

És una història que no té res a veure amb la realitat perquè aquesta sempre supera la ficció. Qui vulgui conèixer una mica més el què és Ubú Rei i en Boadella i qui estigui disposat a riure's d’un mateix segur que li agradarà. No vull desvetllar res però és evident que tenim sentit de l’humor i ens hem d’incloure dins de la sàtira per poder-la, justament, fer sense ser massa partidistes. No volem ser pamfletaris.

D’una sàtira no se n’ha d’escapar ningú!

Exacte. No és un espectacle frívol. Portem mesos de recerca, entrevistant a gent que va formar part de Els Joglars, gent que pensa diferent a Boadella però no són pas enemics... I s’ha de dir que cap als anys 70 i tot el que envolta La Torna van ser moments de la història del teatre molt interessants. A l’obra també en fem algunes pinzellades i parlem de sobre la reconquesta de Polònia... hi ha molt material! Us animo a venir.




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
Deu n'hi do fletxa Variable per la crisi
2 de gener de 2016, 08.36 h

#14

He oblidat dir que si vaig a veure-la, i no aplaudeix perquè no m'agrada, espero que no em facin una foto i publiquen als quatre vents:

"Aquest noi no ha aplaudit en l'obra teatral UBÚadella, com a fet el director Víctor Álvaro amb el personatge polític de l'encapçalament.

Que tingueu tot bon any.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Deu n'hi do fletxa Variable per la crisi
2 de gener de 2016, 08.22 h

Si tinc oportunitat aniré a veure-la, això si per poder opinir amb coneixement de causa, mentre tant:

VISCA BOADELLA !!!!!!

Aquells que el critiquen si que puc dir sense por a equivocar-me que no són bona gent, me reservo per mi el que penso sobre ells.




Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
ets una merda fletxa gong gong
29 de desembre de 2015, 00.30 h

#12 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
28 de desembre de 2015, 12.56 h

"ANTES QUE FRACTURAR ESPAÑA, SE FRACTURARA CATALUÑA"

"SE COMERAN LOS UNOS A LOS OTROS"


QUE GRANDES GURU DE LA POLITICA

Y LA VERDAD OS HARA LIBRES


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
ets una merda fletxa ets una caca
28 de desembre de 2015, 06.17 h

#10 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
27 de desembre de 2015, 20.54 h

NI EL ASALTAPISCINAS TENIA UN TITULAR PARA EL PUCHERAZO DEL EMPATE A 1515.

COMO OS TOMAN EL PELO !!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
AliBay fletxa Cornellà
24 de desembre de 2015, 12.50 h

>>> Diferents mitjans espanyols, dels més reaccionaris

Tots els mitjans escanyols són reaccionaris, per definició. Des del País fins a la Razón.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
24 de desembre de 2015, 10.23 h


#4 Encara segueixes amb els teus nazis, Aragoneses? suposo que això significa que segueixes fotent-li mà a l'ampolla d'anís el Mono.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Lluis C fletxa Banyoles
23 de desembre de 2015, 16.09 h

#5 O a anar a Madrid a mamar polles espanyoles...i llepar-li la figa a la "Espe"


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
onuk fletxa Barcelona
23 de desembre de 2015, 10.05 h

#4 calla ciutadang motivat


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.