directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 18:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimarts, 29.12.2015. 05:00 h

Àlvar Peris Professor de Comunicació Audiovisual en la Universitat de València

Les televisions estatals construeixen 'nació espanyola' i 'unitarisme'


Gerard Sesé @gerardsese .- Àlvar Peris, professor de Comunicació Audiovisual en la Universitat de València i col•laborador habitual de revistes com Caràcters i Lletres Valencianes publicarà la seva tesi doctoral al febrer. Pretén explicar com els mitjans estatals cosntrueixen 'nació espanyola' a través dels seus continguts. La seva trajectòria investigadora inclou estades a Duke University, als Estats Units, i a la University of Nottingham, al Regne Unit. El seu treball se centra en la construcció de les identitats mediàtiques, amb especial atenció al discurs televisiu i a Internet. Parlem amb ell sobre la seva tesi ila importància dels mitjans de comunicació en la influència de la societat.

Comentaris 46  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant carregant

alvar peris, universitat de valencia
Àlvar Peris, professor de la UV
© Facebook

Comparteix
   


Etiquetes
Al novembre va sortir un article la Revista de Recerca i d'Anàlisi de la Societat que parla del nacionalisme espanyol a programes com Masterchef...
 
Si, és un article al darrer número de la revista. Com a tota revista científica, fa un parell de números l’any i tenen una periodicitat llarga. En aquest sentit, és un article que parla sobre la tesis que presentaré al febrer. 
 
I en aquesta tesi només t’has basat en Mastercheff o en altres programes?
 
Aquest programa forma part d’un tot dins la meva tesi doctoral. Aquest és un exemple pràctic on es desenvolupa la teoria que s’explica en la tesi: intento explicar com la TV construeix la identitat nacional, sobretot la identitat nacional d’estat, i Mastercheff és un molt bon exemple.
 
Però n’hi ha d’altres, altres programes… me’n pots avançar algun?

I tant! A veure, he treballat, sobretot, l'entreteniment televisiu. Hi ha diferents àmbits: la telerealitat (no ficció) com pot ser Mastercheff però hi ha els talkshows com Sálvame que sí que hi ha un cert imaginari espanyol que participa d’uns certs elements que jo qüestione i que fan referència a una concepció de la nació espanyola de caràcter més tradicional i que xoca, d’alguna manera, amb altres formes més contemporànies. De fet, és una manera de ferque els polítics ja han volgut dur a terme des de la constitució espanyola fins a l’actualitat.
 
I la ficció?

Està més treballada. De fet, ja s’han fet alguns estudis a TV3 on també s’hi ha construït la nació catalana a través de la TV. D’aquesta manera hem volgut visualitzar que la televisió espanyola també, tant la pública com la privada, construeix ‘nació espanyola’.
 
Bon apunt! Moltes vegades s’ha criticat TV3 per ser 'molt nacionalista'. Però també passa a televisions espanyoles…

Efectivament. Però fixa’t: la nació també es construeix amb sèries que passen en l’actualitat. Programes on es fan reflexions sobre la llengua, com es configura la societat, com són els catalans, quina manera de pensar tenen sobre qualsevol conflicte social que ens afecta. I en aquest sentit Espanya fa exactament el mateix.
 
És possible que aquest fos un dels motius que es va voler tancar el Tv3 al País Valencià…

Clar. Nosaltres podem tenir una afinitat amb els catalans i que ens sembli bé que al mapa del temps hi apareguin els Països Catalans. Però pot haver-hi gent que no ho comparteixi i això són visions sobre el nacionalisme que poden entrar en conflicte, usats a la petita pantalla.
 
I això qui ho decideix? Com es fa?
 
Jo no crec que Mastercheff sigui un producte nacionalista de manera conscient. Sí que construeix nació espanyola i té elements que formen part de la nació més tradicional o constitucionalista com l’aparició de l’exèrcit o l’ús dels espais geogràfics (no es visita Catalunya) i els convidats que tenen… és una visió parcial i particular de la nació espanyola que es contradiu amb una visió més plurinacional…

No hi ha intencionalitat… però?

No ho crec. És una cosa naturalitzada. Alguns autors anomenen aquest fet com a nacionalisme banal, donar per fet les coses, allò que és ‘normal’.
 
Parles d’un ús d’un nacionalisme modern… què és això?
 
Sí perquè per construir aquesta idea s'usa un format televisió global. No és un format ranci ni caspós. És atractiu, amb elements de televisió global, un concurs, un talentshow on tothom entén la dinàmica del concurs i que es tracta entreteniment…
 
Però potser no és del tot dolent que una TV ofereixi cohesió nacional… el problema és que Espanya té moltes nacions i clar… se’n pot fer un ús totalment unitarista com dius…
 
No ho fan conscientment, vaja, crec que no, però no hi són representades les diferents nacions de l’estat, efectivament.
 
Per tant, seria bo que tornés Canal9, no?
 
És bàsic! No tenim mitjans en la nostra llengua. A la TDT hi ha més de 60 canals i cap en català/valencià: és una pèrdua cultural, lingüística i, fins i tot, industrial: tenim un 90% del sector audiovisual a l’atur… el país necessita tenir mitjans públics. Ah, i també més ordenats. El tancament també és fruit dels errors de la política comunicativa dels governs del partit popular… és un desastre!

Una manera moderna de construir la nació...
 
És clau en el concepte d’un nacionalisme modern aquell que mescla el jo global i el jo nacional. L’ús de la gastronomia està molt ben vista. La gastronomia espanyola té reconeixements arreu i utilitzar aquest element com a 'Marca Espanya' és un ús modern que fa la nació apropiant-se d’un element que pot ser més plural. Tant cuiners catalans com bascos no se n'amaguen i s’han acollit a la gastronomia espanyola com un fenomen global. Hi ha un talent innegable però se’n pot fer un ús polític i aquest és un bon exemple del que vull explicar a la meva tesi.




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#46
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa ENS FA FÀSTIC UN ESTAT ON LA NOSTRA ANTIQUÍSSIMA LLENGUA NO ÉS L'OFICIAL DE TOT L'ESTAT.
20 de gener de 2016, 23.57 h




#43 Ves a saber què et penses que vol dir "pruses" i "coros" : d'un xicotet semianalfabet com tu, CAGARRITONESES, en podem esperar qualsevol cosa !



"pruses" , "coros" , diu l'ignorantàs ! !



"coros" et refereixes a "COROS Y DANZAS" del teu idolatrat dictador Franco, el generalet de la veu aflautada ?



Aquests nanos saben molt de "darle de betún al tricornio paterno", però d'escriure . . .



HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH ! ! ! !





Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
20 de gener de 2016, 21.09 h

https://www.youtube.com/watch?v=gQNQPlhdphg&feature=youtu.be

Quins són els passos per culminar en 18 mesos el procés d'independència? Expliquem en aquesta infografia animada les tres fases del full de ruta pactades entre Junts pel Sí i la CUP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Patateros Orientals (que parleu en MONGOL o NEPALI), seguiu 500 anys mes fent l´imbecil fletxa ADEU RAJOY ADEU gracies pels serveis prestats a tots els espanyols, ha ha ha obviament en TOTS els espanyols NO estem inclosos ELS catalans
19 de gener de 2016, 15.45 h

#43 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
19 de gener de 2016, 14.54 h

FRANCIA A PUNTO DE DAR APOYO AL PRUSES Y DAR LA INDE A LA CATALUÑA DEL NORTE

El gobierno de Córcega define a Francia como “un país amigo”
En su primera recepción en París, el presidente de la región y el de la Asamblea irritan al gobierno central con reivindicaciones como la cooficialidad del corso

En un comunicado, el jefe del Gobierno, Manuel Valls, aseguró que la cooficialidad del coros como lengua que reclaman nacionalistas e independentistas “privaría de sus derechos a todo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
19 de gener de 2016, 14.40 h

#41 PRIMER EFECTO "DEMOLIDOR" DEL NOMBRAMIENTO DEL PRESI POKEMON Y SU "EMPUJE" AL PRUSES.

El FMI mantiene la buena perspectiva de la economía española
El nuevo pronóstico revisa a la baja las previsiones del crecimiento mundial pero eleva el de España para el 2016 respecto a su pronóstico anterior

http://www.lavanguardia.com/economia/20160119/301507842676/fmi-espana-mundo-previsiones-economia.html


Estamos aun en la fase 2, la de reirnos y por MUCHO tiempo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Súmate fletxa da igual de donde vengas ..........................
18 de gener de 2016, 18.50 h

http://www.sumate.cat/1-000-para-llegar-a-otro-millon/ SÚMATE vamos a construir un nuevo país. Un país mejor.

Entre tots fem LA REPÚBLICA CATALANA


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Mongolesos Orientals (que parleu en MONGOL o NEPALI), seguiu 500 anys mes fent l´imbecil fletxa ADEU RAJOY ADEU gracies pels serveis prestats a tots els espanyols, ha ha ha obviament en TOTS els espanyols NO estem inclosos ELS catalans
17 de gener de 2016, 18.01 h

#39 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
17 de gener de 2016, 17.02 h

QUERIDOS NAZIS,

VIENDO EL NIVEL DEL ACTUAL GOBIERNO DE LA GENE CATALANA VEO CON LASTIMA QUE ES DE UNA MEDIOCRIDAD SUPINA. NI EL POKEMON NI SUS SUBORDINADOS CON LA EXCEPCION DEL JUNQUERAS TIENEN EL MAS MINIMO NIVEL, SI EL DE MASS ERA EL GOBIERNO DE LOS MEJORES,. ESTE QUE SERA. "LA CONJURA DE LOS NECIOS" O "LA CENA DE LOS IDIOTAS".


ADEMAS, EN MUY BREVE TTIEMPO, JUNQUERAS EMPEZARA A HACERLE LA CAMA DESDE EL MISMO GOBIERNO A POKEMON Y CDC.

SE COMERAN LOS UNOS A LOS OTROS


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
Sols el poble salva al poble fletxa FREEDOM FOR CATALONIA
17 de gener de 2016, 14.59 h

http://dbalears.cat/politica/2016/01/16/288285/asm-demana-govern-mes-valentia-menys-triomfalisme.html

Aquí i a Mallorca el que fa avançar la lluita per l'emancipació nacional, el progrés social i la construcció de la República és l'activisme de milers de persones amb milers d'actes quotidians. Agrupem-nos en entitats civils i mobilitzem-nos! Màxima mobilit... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
toque´m un ou fletxa o tots dos
14 de gener de 2016, 15.55 h

#36 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.