directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 07:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dilluns, 11.4.2016. 05:00 h

Francesc Sánchez Vera Responsable de Règim Intern de CDC

"No descarto que algun càrrec electe acabi a la presó degut al procés"


Gerard Sesé - @gerardsese .- Francesc Sànchez és una d'aquelles figures a l'ombra d'un partit polític. No sol estar a la primera línia de foc mediàtica però sí a la del dia a dia de la formació. De fet, és l'actual responsable de Règim Intern de CDC. Parla clar i sense embuts, fet que sempre s'agraeix a un polític. És fill de l'àrea metropolitana i en fa bandera. Va néixer a Sant Boi de Llobregat l’any 1971. La seva trajectòria a CDC ve de lluny perquè va militar a la JNC, on va ser president executiu de la federació de Regió 1 i va ser president comarcal de CDC. Parlem amb ell per esbrinar com va el procés de refundació de CDC, ja que n'és un dels principals coordinadors. Aprofitem, també, per parlar d'actualitat política.

Comentaris 104  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant carregant

francesc sanchez, cdc, convergencia
Francesc Sánchez, CDC
© Joan Puig

Comparteix
   


Etiquetes
CDC s’està refundant i té el “torn obert” perquè els militants decideixin. Com valora aquest procés?
 
Estem molt contents i orgullosos de la feina que s’ha fet fins ara. Han passat més de 10.000 persones per aquest procés. Crec que és la mobilització més gran que ha tingut CDC mai. Ara estem a la primera fase i passem a la segona, més de síntesi, on es podran valorar diferents propostes tot preparant per a principis de mes de maig una consulta per acabar de decidir des de la militància. Serà un congrés extraordinari en forma de consulta. Decidirem si fem un projecte polític nou de centre ampli o bé fer una reforma.

La primera fase ha estat l’enviament de l’enquesta?

Es responia a trobades locals arreu del principat. N’hem fet més de 250. A la primera part es responia l’enquesta i després es feia un debat obert. I ara a la segona fase els resultats de les enquestes es retornen al territori i ja s’analitzen propostes en concret: estratègia i posicionament polític...

I que et diu el nas... cap on va la nova CDC?

Hi ha coses que es copsen. La gent vol més transparència, un partit on es puguin prendre més decisions des de la militància. Es vol un partit de confluència d’un centre ampli de perfil ideològic no estrictament marcat on una àmplia majoria s’hi pugui sentir còmode i un partit on els càrrecs es puguin escollir en un procés obert de primàries...

I tu, com a militant, cap on voldries que anés CDC... cap a la socialdemocràcia...? Centredreta? Quin és el teu parer?

Jo sóc una persona d’esquerres. Per tant puc sentir-me còmode amb la socialdemocràcia. Però el que necessita el país és un centre ampli que no sigui extremista. Gent com jo, gent liberal, gent social cristiana... s’hi pugui sentir còmode. Sense complexos que arrosega ’esquerra dogmàtica. Aquesta esquerra dogmàtica intenta imposar un relat de la societat que nosaltres no compartim. Necessitem un partit hegemònic al centre.

CDC ha estat situada a la dreta... Vol deixar de ser-hi?

Ep! Ens han situat a la dreta però CDC és de centre. Els nostres adversaris ens col·locaven a la dreta. Però no és així, CDC hi ha gent de centreesquerra, gent de centre, gent de centredreta, liberal...

El fet de poder fer el pas cap al centre és possible gràcies al trencament amb Unió?

Nosaltres sempre hem estat al centre. El problema és que CDC s’ha fet un partit més petit. Tenim menys suports electorals i hem d’analitzar per què. Volem recuperar gent que ens ha votat i que es pugui sentir còmode al nostre partit.

Creus que els suports a CDC s’han perdut per l’eix esquerra-dreta o per l’eix Catalunya-Espanya?

Hi ha una mica de tot. Hem perdut suports per la corrupció, per l’acció de govern (hem hagut de salvar l’Estat del benestar en una situació molt complexa fent ajustos o retallades) i també, certament, per la tensió nacional. Hi ha gent que ens hagi pogut abandonar pel pas de CDC a la independència. Però la responsabilitat és nostra perquè no hem sabut explicar-los bé per què hem fet aquest pas: perquè volem un país millor per a ells i per als seus fills. De fet, no només nosaltres ho hem sabut fer sinó tot el món independentista.

Aquesta és una la por dels independentistes que són convergents que no acaben de confiar amb l’independentisme de CDC. Diuen: "ostres ara que han perdut vots i accepten que pot ser per culpa d'haver apostat per la independència a veure si es faran enrere!" A la refundació de CDC es perd la por a la paraula independència?

Tenim tres persones imputades per haver posat les urnes. Algun altre partit els té? En aquest context posen en dubte els passos que ha donat aquest partit...? Doncs les bufetades rebudes pel procés les hem rebut pràcticament totes nosaltres. I no hem girat la cara, hem seguit endavant. Que algú ho vulgui posar en dubte ho entendria si fos de mala fe, de bona fe no.

La Cup estira i pressiona a CDC, com ha estat l’exemple de la moció al Parlament. Que ha de fer CDC per demostrar a la CUP que va en serio?

A la Cup no li hem de demostrar res, ho hem de fer a la ciutadania. Ens hem de posar d’acord amb el que vam pactar amb la investidura del president Puigdemont. I ja està.

A la Cup es posaven nerviosos quan Artur Mas a Catalunya ràdio tirava una mica d’aigua al vi dient que s’havia de parlar de sobiranisme i no d’independència...

Recordes la roda de premsa del 27S de la Cup?

Potser no al peu de la lletra...

Què va dir el senyor Baños? Que no havíem arribat a la majoria.

Exacte...!

Quan ho diu la Cup no hi ha problema. Si ho diem nosaltres que hem de convèncer més gent és que hem deixat de voler la independència? No. El nostre objectiu és la independència. El que no deixarem de fer és tenir el dret a convèncer més gent. És el que hem de fer!

Això vol dir que aquesta gent que falta per convèncer els fa por la paraula independència?

No és un tema de mots sinó d'explicar per què la volem. En aquest país hi ha molta gent que no té una passió nacional desfermada. Gent que té arrels aquí i d’altres parts de la península Ibèrica. És gent que el plantejament nacional no el tenen al frontispici diari. I si no som capaços d’arribar-hi i explicar-los per què volem la independència serà difícil ampliar la majoria. L'argument principal és perquè els ciutadans visquin millor. Hem de ser molt pedagògics.

I com es convenç a tota aquesta gent? Cada partit diu tenir la seva fórmula...

Des de Madrid s’intoxica explicant els grans drames d’una Catalunya independent. Però ningú valora els greuges que li suposa a Catalunya quedar-se a Espanya. Des del punt de vista econòmic, de les exportacions, del seu aparell productiu, de la seva capacitat de recaptar els impostos, de generar millors serveis socials i públics. Això no es diu, no interessa. Només es diu que serem uns desgraciats amb la independència. Però és més important saber què perd Catalunya estant a Espanya: perd l’oportunitat de construir una societat i un país millor.

Exemples concrets?

Un d’actual: nosaltres podríem fer una política de refugiats pròpia. Però no ens deixen. Tindríem un model de país petit com molts altres d’Europa i que funcionen bé i que no tindrien els handicaps del que suposa pertànyer a un estat gran. En definitiva: disposar d’unes eines d’Estat que ara no tenim.

Un discurs que em recorda molt al Junqueras...

Sí. en algunes coses sí en d’altres no, però per això som socis de govern i ell és el meu conseller d’economia.

La majoria social ara està en mans d’aquest nou populisme d’esquerres de CSQEP i Colau... com es fa perquè no vegin la independència que no pugui perjudicar a ells o a les famílies que viuen a la resta de l’estat?

Jo sóc fill de l’àrea metropolitana, sóc de Sant Boi, ma mare és extremenya i sé el pa que s’hi dóna. Nosaltres quan plantegem un procés independentista ho fem amb el màxim respecte a les arrels de tothom. Som una terra de pas, hi ha vingut molta gent de fora a treballar. Més de la meitat de la població de Catalunya no és d’aquí. No sentiràs mai algun líder de CDC i crec que tampoc a cap d’Esquerra fer un atac allò que representa Espanya. Al revés, és una nació amiga i veïna. CDC no és un partit independentista de ‘pata negra’ hem arribat a la conclusió de la independència com a únic camí.

Com s’arriba aquí?

Perquè l’Estat espanyol no vol ser també el dels catalans. Hi ha algunes comunitats, com la catalana, que no se senten reconegudes culturalment, lingüísticament, socialment, econòmicament... i per tant quan et trobes en una situació de desempara, el que cal és independitzar-se i això vol dir fer un estat perquè els ciutadans visquin bé.

Costa arribar a aquesta gent?

No és fàcil: un exemple és els mitjans de comunicació que es consumeixen. També hi ha un altre element important: bona part del catalanisme polític ha comès un error: tractar-nos a la gent de l’àrea metropolitana com a indígenes. ‘Aquests que han vingut de fora’ i no és no conèixer la realitat del nostre país. Hi ha molta gent que viu a Cornellà, Sant Boi, Hospitalet que els seus pares van aconseguir que el seu fill tingui una carrera, hi ha advocats, empresaris, economistes, gent de tot tipus. S’ha fet un estereotip que s’ha de trencar radicalment. Jo sóc d’aquests, és el meu entorn vital, i aquesta gent se’ls convenç com a tothom: amb intel·ligència i pedagogia.

És gent que pot patir pel bon funcionament d’Espanya amb la independència de Catalunya?

No hem dit mai que, si som independents, hem de deixar tirats els nostres veïns i amics. De fet és creure poc en el seu país.

És la mentalitat subsidiada...

Però Espanya és un país molt important i molt potent. No el menystenim al revés. Ells podrien viure perfectament igual o millor sense nosaltres. I nosaltres també. Això és un tema de bon veïnatge. Com quan tu decideixes que una relació s’acaba i que cadascú va pel seu camí.

Tornant a la refundació, hem parlat de la ideologia però no de cares. Hi haurà refundació també pel que fa a càrrecs? De la primera línia? En aquest sentit és bo que Artur Mas hagi dit que vol conduir aquesta refundació?

I tant que és bo, el President ens ha ajudat molt. Té un prestigi i un valor moral dins la nostra formació política molt elevada i també a una bona part del país. Ens va molt bé que el president ens ajudi a tot aquest procés. I sí, clarament, el partit s’ha de renovar i les cares també. És bo que hi hagi gent que tingui ganes de posar-hi. Tenim bona gent pel territori, alcaldes, regidors... és bo que una generació política emergeixi i acompanyi a altra gent que té més trajectòria per elaborar aquest nou espai.

Artur Mas, però, serà president del partit, no?

No ens ho ha dit. Tampoc s’ha plantejat quin tipus de càrrecs hi haurà. Si ell es vol presentar, ho farà i si no, no. Si ho fa, haurà de passar per una votació. Això segur.

Des de dins de CDC, com valores el trencament amb UDC. S’ha tret un pes de sobre?

CiU ha estat un model d’èxit durant molts anys. Una eina electoral que ha funcionat. Hem guanyat totes les eleccions. També hem tingut dificultats amb ells i sempre havíem dit el mateix: nosaltres amb UDC no trencaríem per una cadira o per una alcaldia sinó per un fet de contingut important. I és evident que nosaltres consideràvem que Catalunya necessita un Estat propi i ells no.

La valoració és positiva?

No és ni positiva ni negativa. Hem estat companys i amics de viatge durant 40 anys, ens apreciem i els hi desitgem el millor, però des del punt de vista electoral no.

Si de cop abracessin el sobiranisme, podria tornar la coalició?

No.

Rotundament?

Nosaltres estem per construir un model de centre ampli i un partit sense coalicions. No estem per reformular federacions d’aquest tipus.

I amb Democràcia i Llibertat tampoc?

Seurem a taula i parlarem de què volen fer ells i en funció del que decideixi què vol fer la nostra gent i en funció d’això els convidarem a sumar-s'hi. Segur que ens podríem sentir còmodes en un mateix espai. Però no volem quotes...

En confirmes que esteu més tranquils en aquest sentit anant sols...

Sí.

Tot apunta que no hi ha pacte possible a les espanyes i que hi haurà eleccions espanyoles un altre cop. Seria bo ara sí fer un front comú a Madrid?

Nosaltres ja ho crèiem el mes de novembre. Homs ho va dir: la millor aposta era un Junts pel Sí a Madrid. Però no depèn de nosaltres. La millor manera de demostrar musculatura independentista seria un front comú.

Si el candidat que proposa CDC és un impediment a aquest front comú es podria canviar?

Encara no estem en aquest escenari. Si hi ha eleccions, hem de seure amb ERC per parlar. A partir d’aquí ja veuríem.

Una mica de morbo... podria ser Artur Mas anant a Madrid?

No ho veig.

Parlem dels 18 mesos. N’han passat més de 3. Anem sobre el temps?

No és fàcil però el Govern ha començat a agafar velocitat de creuer, les lleis de desconnexió les hem de començar a tramitar al parlament, el govern treballa en l’àmbit econòmic sobre la hisenda pròpia i ens han posat traves però la conselleria d’exteriors segueix treballant. Crec que anem preparant-ho tot perquè això acabi sent un èxit.

La idea és tenir una constitució catalana per fer el referèndum definitiu...

Ara el més important són les tres lleis de desconnexió que són bàsiques per tenir clar com passem del'actual règim a un de nou i preparar-ho tot per poder fer el salt d'aquí a 18 mesos o 15 o 20. I que la gent de Catalunya pugui decidir si vol ser lliure des del punt de vista nacional.

Com valores la tasca de Puigdemont, el president sorpresa.

Ha sorprès molt positivament. Ja el primer dia al debat d’investidura. És una persona molt serena, ha generat un nou clima. És una persona que està fent les coses molt bé. Hi posa molta mà esquerra perquè les coses del govern funcionin bé. El govern de JxSí és molt més sòlid que el tripartit, per exemple.

I com valores el vicepresident Junqueras?

Molt bé i no m’ha sorprès. És un actiu polític molt importat d’aquest país i és una persona d’un gran nivell intel·lectual i està fent les coses molt bé des del punt de vista econòmic i porta molt bé les regnes de la conselleria i com a vicepresident té un paper important.

Quan serem independents?

Ho estem enfocant tot perquè aquesta sigui l'última legislatura de l’autonomia.

Que pot durar 4 anys?

Ha de ser necessàriament curta. La tensió és molt insuportable per la gent. Hem d’aconseguir, si és que la gent ho vol perquè abans que independentistes som demòcrates, votar sí a la constitució i a partir d'aquí actuarem com un país independent.

Convergència ha abraçat l'independentisme fins a les últimes conseqüències? Veus algun càrrec polític a presó?

No descarto res. El funcionament de la justícia, sobretot de la fiscalia espanyola, no descarto que tinguem algun càrrec electe per haver posat les urnes, a la presó. Jo crec que això seria l’extrem més bèstia des del punt de vista democràtic. Si es fa, Espanya haurà de donar moltes explicacions.

I un ofec econòmic per pressionar?

Però no poden pressionar perquè la gent té molt clar que els seus impostos els paga al govern espanyol. Mentre paguem els nostres impostos a l’Estat doncs tenim dret a rebre els serveis públics. Mentre això sigui així el govern espanyol està obligat a garantir els drets dels ciutadans i si no ho fa, se li pot recordar judicialment.




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
titikaka lake fletxa bol-i-via
11 de maig de 2016, 20.49 h

#103 imbecil drogat


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE TODOS LOS ESPAÑOLES, en todos los españoles estamos incluidos (obviamente) TODOS los catalanes. ADIOS MASS ADIOS
11 de maig de 2016, 19.58 h

SOMOS EL HAZMERREIR MUNDIAL, DESPUES DE LAS ESPONJAS PARA LA MENSTRUACCION, VUELVE LA COMUNA

Anna Gabriel (CUP), a favor de «tener hijos en común» para que los eduque «la tribu»
La diputada de la CUP considera que el modelo de familia occidental «tiende a convertir a las personas, a los niños y niñas, en muy conservadores»
http://www.abc.es/espana/catalunya/politica/abci-anna-gabriel-favor-tener-hijos-comun-para-eduque-tribu-201605111333_noticia.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
la caca de la kika fletxa la kika 4 ever
11 de maig de 2016, 18.35 h

#101 idiota


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE TODOS LOS ESPAÑOLES, en todos los españoles estamos incluidos (obviamente) TODOS los catalanes. ADIOS MASS ADIOS
11 de maig de 2016, 15.28 h

La Generalitat pagará 300.000 euros a una pareja de Altafulla por acusarla de maltrato y retirarle a sus hijos
Afers Socials, que ya ha devuelto los niños a la familia, no tuvo en cuenta el informe médico que descartaba las agresiones

Uno de los pequeños estuvo 25 meses separado de sus padres y el otro 17

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sucesos-y-tribunales/generalitat-debera-pagar-300000-euros-pareja-devolverles-custodia-dos-hijos-5121008


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
11 de maig de 2016, 09.16 h


#98 Una altra cosa, Cagarritoneses: no parlis dels Mossos d'Esquadra com assassins, perquè se'ls va morir un ciutadà que es resistia a la detenció, mentres que oblides que la guàrdia civil va MATAR a un pobre pagès que va anar a protestar a la caserna de Roquetas de Mar.

Jo no n'hauria parlat, perquè considero que aprofitar aquestes coses només ho pot fer un autèntic DESGRACIAT com tu. Però com que tu has COMENÇAT buscant baralla, et juro que la trobaràs.



Té, una colla d'enll... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#99
papa nates fletxa guayoming
10 de maig de 2016, 21.07 h

#98 idiota


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#98
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE TODOS LOS ESPAÑOLES, en todos los españoles estamos incluidos (obviamente) TODOS los catalanes. ADIOS MASS ADIOS
10 de maig de 2016, 21.00 h

MARCA REGION CATALANA AUTONOMICA

Trias reconoce que cargó al ayuntamiento su viaje a la boda de la hija de Mas
http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/trias-reconoce-ayuntamiento-barcelona-pago-viaje-boda-mas--5121479

El director general de los Mossos descarta expulsar a los agentes condenados por la muerte de Benítez
Albert Batlle no es partidario de una "doble sanción" y tampoco se plantea abrirles un expediente disciplinario
http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/direc... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#97
8 de maig de 2016, 19.50 h




#96 Me tienes intrigado, chavalín : esas continuas alusiones a NAZIS, acaso van dirigidas a los 10 o 12 guarros que cada dia se tiraban a tu madre cuando precticaba la prostitución junto a la carretera?




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#96
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE TODOS LOS ESPAÑOLES, en todos los españoles estamos incluidos (obviamente) TODOS los catalanes. ADIOS MASS ADIOS
8 de maig de 2016, 15.02 h

#95 RESPUESTA OFICIAL DE LA ADMINISTRACION AMERICANA A LOS SEPARATISTAS TEJANOS.

EXTRACTOS PARA NAZIS QUE SOLO LEAN EL CATALANESC O EL LAPAO.

But they did not provide a right to walk away from it.
PERO ELLOS NO CONSIDERARON EL DERECHO DE AUTODETERMINACION
As President Abraham Lincoln explained “ The Union of these States is perpetual.
COMO EL PRES. LINCON EXPLICO “ LA UNION DE ESOS ESTDOS ES PERPETUA”.


the Supreme Court confirmed that "[t]he Constitution, in all its provisions, looks... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#95
tecnotronic fletxa I like to move it move it
7 de maig de 2016, 15.44 h

#94 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.