directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 03:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 12.5.2016. 05:00 h

Krystyna Schreiber Experta en l'anàlisi de la imatge que els mitjans europeus tenen del procés

“La ‘marca Espanya’ està sota mínims en la premsa internacional”


Guifré Jordan @enGuifre - La traductora, autora i periodista Krystyna Schreiber (Dresden, 1976) porta més de deu anys vivint a Catalunya i va ser el 2012, amb l’explosió de l’independentisme, quan va començar a estudiar la visió que els mitjans de comunicació germanòfons tenien del moviment sobiranista aprofitant que havia de fer el treball final de la carrera de traducció que estava cursant a la UPF. La sorpresa que es va endur pel biaix i la manca de fidelitat amb la realitat que ella estava vivint la van convèncer per treballar més a fons en el tema i en la internacionalització del procés. En el seu llibre Què en penses, Europa? (Angle Editorial, 2015), adreçat al públic català, entrevista a Artur Mas, Carme Forcadell i Amadeu Altafaj, a banda de 12 experts més de tot Europa que reflexionen sobre la visió del seu país i del món sobre el Procés. També n’ha escrit un amb converses a diverses personalitats catalanes dirigit als alemanys: Die Übersetzung der Unabhängigkeit (Hille, 2015). 

Comentaris 107  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant carregant

Des que vas començar a analitzar la visió del procés en la premsa internacional el 2012, has vist alguna evolució?

Sens dubte. Quan vaig fer el treball em vaig adonar que en els mitjans germanòfons no s’entenia gens per què una part dels catalans volien marxar d’un país de la UE, amb un sistema democràtic, un estat del benestar... La informació que s’utilitzava sortia de fonts unionistes, era una visió esbiaixada, la veu dels independentistes no arribava. A més, s’utilitzaven tòpics que no tenien res a veure amb la realitat: que si la crisi econòmica era el detonant, que si era un regionalisme antieuropeu, que si era egoista perquè es demanava el pacte fiscal...

I quina és la diferència amb la seva visió ara?

Ara mica en mica s’està començant a entendre que hi ha un problema de fons, democràtic, que no és només secessionisme, sinó que l’independentisme és la resposta a una política d’integració fallida de l’Estat. Encara costa, però per això és important per exemple recordar la sentència del TC contra l’Estatut de 2010, perquè al principi els corresponsals no van considerar que això podria haver estat el detonant.

És clar, per defecte donen validesa a l’Estat i al TC, que té molt bona premsa per exemple a Alemanya, oi?

Exacte. De fet, si no saps res del Procés català, el secessionisme té males cartes, ho té difícil per explicar-se, ja que els estats es defensen entre ells.

Així, quines estratègies ha de fer servir Catalunya per a apropar-se als corresponsals i als mitjans estrangers?

Per atraure més als corresponsals seria interessant parlar d’altres coses. Amb la targeta de presentació independentista et trobes amb molts prejudicis i tòpics que has de trencar. En canvi, si et presentes amb europeisme, solidaritat, col·laboració econòmica, medi ambient, innovació o migracions, trobaràs que l’altra persona és més oberta i s’interessa més perquè hi ha punts comuns. A partir d’aquí, quan ja et coneix més, pots explicar millor per què necessites les eines d’Estat. En aquest sentit, la proposta d’acollir refugiats catalana és molt positiva, perquè demostra europeisme amb fets.

Però és complicat que un diari alemany parli massa de Catalunya si no és per quelcom gros...

Evident, per això també és important continuar fent grans esdeveniments, perquè sinó els mitjans no paguen el bitllet cap a Barcelona al periodista. Per exemple: la consulta del 9N o el Mobile World Congress va portar desenes de periodistes estrangers que no viuen a l’Estat. És important atraure no només corresponsals que viuen a Madrid, sinó periodistes estrangers en general, que potser vénen menys condicionats.

Fins a quin punt l’Estat pot influenciar els corresponsals?

Pels periodistes a la capital, la megafonia que té l’Estat té molt poder, i té molt més poder que Catalunya, està claríssim. I els mitjans veuen els periodistes a Madrid com els oficials, els vàlids per cobrir qüestions de política espanyola, mentre que als de Barcelona els solen dir que cobreixen temes culturals o d’altres, ho tenen més difícil per fer política. I per parlar del procés català, hauria de ser al revés! Fins i tot he vist friccions entre corresponsals a Catalunya i col·legues seus a Madrid a les xarxes socials.

I què més es pot fer des d’aquí?

El que seria molt interessant seria una plataforma de notícies potent, catalana, que publiqui en diversos idiomes –castellà, anglès, alemany...- que sigui percebuda a fora com una font fiable i neutre pels diaris que informa sobre Catalunya. No només la part independentista, política, sinó de tot. Des d’una forma professional i diària, que pugui servir també de suport a agències de notícies d’altres països.

La ‘megafonia de l’Estat’ pot perdre crèdit ara amb l’actual buit de govern?

No ha ajudat que no hagin pogut arribar a fer un govern de coalició, perquè demostra una certa manca de capacitat de compromís pel bé comú. Això ha fet que a fora, quan llegim premsa internacional, la ‘marca Espanya’ està sota mínims. Sobretot països com Alemanya, que sempre ha vist Espanya com un soci important, està preocupat. Per això, com diuen diversos experts al llibre, s’ha de reiterar que Espanya no es quedarà tirada quan marxi Catalunya, sinó que Catalunya és conscient que hi ha molts lligams amb l’Estat i que això serà també beneficiós per la pròpia Espanya. La política europea no vol inestabilitat, així que va encaminada a forçar un referèndum i una sortida negociada.

El referèndum es veu a la premsa internacional tan clarament com una manca de democràcia espanyola com s’interpreta en molts sectors aquí?

En aquest sentit, ha ajudat el ‘timing’ amb el referèndum escocès, perquè s’ha vist molt la diferència perquè mentre al Regne Unit ha estat possible, a Espanya no ho ha estat, i estem a la mateixa Europa del segle XXI. Hi ha molts experts que es pregunten per què no s’ha arribat a una solució, i el que no entén ningú, ni experts ni polítics, és per què no hi ha diàleg des de Madrid. Això sí que es veu com una manca de democràcia. Abans de parlar del referèndum, el mínim és que hi hagi diàleg. Hi ha una manca de la política espanyola de solucionar els problemes polítics i intentar-los solucionar per la via judicial. I això no ho entén ningú.

Quina paraula espanta més a l’estranger: ‘nacionalisme’, ‘desobediència’ o ‘unilateral’?

És evident que qualsevol cosa lligada a ‘nacionalisme’ tanca portes. Sobretot a països com Alemanya, on ja és un tòpic existent i això fa posar més llenya al foc. Per tant, és recomanable no partir d’un discurs nacionalista. Sobre l’unilateralitat, aquí juga el rol que encara no s’ha arribat a una majoria social visible. Per exemple, del 27S s’ha interpretat que ha guanyat el mandat independentista, però també s’ha puntualitzat que no es va arribar al 50% dels vots. Els alemanys són molt legalistes, i per tant és molt important que vegin un marc legal sempre, i que es faci aquest procés fins al final amb una majoria social clara.

I... ‘desobediència’ li sona bé a algú a Europa?

A mi em sembla interessant quan des de Catalunya es diu que és una obediència a un mandat democràtic, no és una desobediència contra ningú. S’ha d’explicar que aquest procés no és en contra de ningú, sinó a favor del futur d’aquest país, que pot reportar beneficis a Europa. Però bé, depèn de la persona amb qui parles. De vegades hi ha gent d’esquerres que em diuen: “Quan trencareu la legalitat?”. Per sobre de tot s’ha de ser democràtic. En aquest sentit, em sembla molt interessant el concepte que en el llibre Gérard Onesta [vicepresident del Parlament Europeu durant deu anys] proposa: la interdependència.

De què es tracta?

No es tracta d’una independència per convertir-se en un país del segle XIX, sinó d’independitzar-se de l’estat mare, Espanya, però per integrar-se en una Europa, en teoria, més federal. En aquest sentit, Catalunya pot aportar molt, perquè ja està acostumada a compartir sobirania, a tenir obertes les fronteres, migració... Catalunya podria ajudar a aquesta visió més federal que tenen molts ciutadans europeus.

Per arribar-hi, caldrà convèncer la Unió Europea, però fins a quin punt s’haurà de tensar la corda perquè els ciutadans i institucions europees prenguin consciència?

La Unió Europea vol per sobre de tot, estabilitat. Si veu perillar els interessos, reaccionarà. És molt pragmàtica, cosa que corroboren molts experts entrevistats. I per tant, arribarà un moment que per qüestions d’estabilitat econòmica i general, interessarà que hi hagi algun tipus d’acord, sigui amb Espanya, l’opció desitjada per tothom, sigui amb Catalunya pas a pas.

És convenient que s’allargui el procés com ho està fent?

Algunes vegades he parlat amb alguns experts amb qui he coincidit a l’hora de pensar que com és un procés, no és una independència revolucionària d’un dia per l’altre, de vegades sembla que no hi ha tanta consciència. Si això la gent ho té present, no importarà si ens ajudaran o no, perquè la independència l’han de fer els ciutadans de Catalunya. Més que si et fan cas fora, és més important que aconsegueixis majoria social. 





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
Naboligón Buenaspartes fletxa Paris, reine du mondee, Paris c'est une blonde
22 de juny de 2016, 21.42 h



#103 Sé que somos muchos los lectores que te agradeceríamos en gran manera , Aragoneses, que nos explicaras si esa tu mania repetitiva tan latosa y pelmaza de usar a todas horas la palabra "nazi", se debe a la notoria POBREZA de tu léxico, o a una FIJACIÓN INFANTIL, quizá al ver que cantidad de nazis franquistas se follaban a tu puta madre mientras tu padre, que no tenia acceso a ella, abusaba de ti convirtiéndote en un adicto a la homosexualidad pasiva.

Te agradeceriamos nos aclarara... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Fu Man Xu fletxa mandalín oliental
22 de juny de 2016, 21.35 h



En la China los mandalines conosemos todos al Alagoneses, siemple desil el padle del mandalín:

Alagoneses sel el mas desglasiado de los capullos gilipollas del estado espanol .



Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Fu Man Xu fletxa mandalín oliental
22 de juny de 2016, 21.33 h



#104 Tu, Malc Antoni, no hasel caso de Alagoneses, Alagoneses sel homble (bueno no sé si sel homble de veldad o maliquita) que desil cosas muy GUAL.LAS siemple.

Alagoneses GUAL.LO , Alagoneses SUSIO, Alagoneses FLANQUISTA NAZI.



Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Marc Antoni fletxa Vilassar
22 de juny de 2016, 16.31 h

#101 #103. Desprestigiat Haraganés, tardes molt en aplaudir el molt morro del teu amic Ferdinándes. Serà que estas decebut ? L´han enxampat mentint i amb els pixats al ventre. La marededeu el condemnarà a l´infern.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
22 de juny de 2016, 11.31 h

QUERIDOS NAZIS


NO COMPRENDO COMO NO ESTAIS HACIENDO CAMPAÑA POR LA VUELTA DEL SUPERHEROE SUPERCAT QUE TANTOS BUENOS MOMENTOS NOS DIO EN LAS ULTIMAS ELECCIONES

¿O TAL VEZ ESTA ESPERANDO QUE SE PRESENTE A LAS ELECCIONES DiL?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
21 de juny de 2016, 19.53 h



#101

QUERIDO I ADMIRADO CAGARRONESES:



Eso de "nazis" y de "querdio nazi" (?) de #98 #99 , acaso lo dices refiriéndote a los 150 ulanos del regimiento de coraceros cosacos que se follaron uno tras otro a tu señora madre, por un precio especial colectivo de 800€?


Te agradeceria me respondieras sin demora, porque esta misma noche, a les 3h parto hacia Tegucigalpa en misión secreta especial contra los especuladores-acaparadores de boniatos y coliflores. Tal vez no regrese nunca: la mi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
21 de juny de 2016, 19.38 h

QUERIDOS NAZIS


NO COMPRENDO COMO NO ESTAIS HACIENDO CAMPAÑA POR LA VUELTA DEL SUPERHEROE SUPERCAT QUE TANTOS BUENOS MOMENTOS NOS DIO EN LAS ULTIMAS ELECCIONES

¿O TAL VEZ ESTA ESPERANDO QUE SE PRESENTE A LAS ELECCIONES DiL?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
20 de juny de 2016, 23.45 h

Federalistes, independentistes i demòcrates junts l'estat centralista d'espanya i els partits espanyols mai consentiran fer un referèndum si no els pressionem des de Catalunya, per això cal votar partits d'aquí.

Ningú ens reconeixerà des de fora si nosaltres mateixos no votem a cada elecció per la independència. CADA ELECCIÓ és una oportunitat per acostar Catalunya a la llibertat i fer un país millor per això cal votar partits clarament independentistes, inclús si vols un estat fe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#99
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
20 de juny de 2016, 17.34 h

#97

juaj juaj juaj huah huah huah ji ji ji ja ja ja ja je je je

querdio nazi,

es que hablo idiomas


HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#98
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
20 de juny de 2016, 17.34 h

#97

juaj juaj juaj huah huah huah ji ji ji ja ja ja ja je je je

querdio nazi,

es que hablo idiomas


HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.