directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 13:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Diumenge, 16.10.2016. 05:00 h

Fabian Mohedano Diputat de Junts pel Sí i impulsor de la plataforma Iniciativa per a la Reforma Horària

“La idea és que tot passi de 8h a 18h, i no de 9h a 20h com ara”


Guifré Jordan @enGuifre - A contracorrent. És com encara es troba el diputat de Junts pel Sí Fabian Mohedano amb la seva croada per reformar els hàbits horaris dels catalans per uns de més saludables i eficients. Amb tot, com a membre destacat dels promotors de la Iniciativa de la Reforma Horària, ha aconseguit que el Parlament estigui a punt de presentar una llei per apropar el país més als ‘timings’ europeus. A més, aquest curs polític també s’aconseguirà un pacte nacional amb entitats en el mateix sentit i des del setembre la ciutadania també pot fer aportacions a trobades que s’estan fent a dotze ciutats del Principat. Tot, per arribar a l’imminent ‘moment zero’, el dia en què tothom hauria de canviar d’horari, amb el qual es pretén fer l’‘apagada analògica’ d’uns horaris fruit del franquisme. 

Comentaris 24  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant carregant


Comparteix
   


Etiquetes

Situeu el moment zero en el setembre de 2017 o el setembre de 2018. De què depèn que sigui una o altra data?

De dos elements: primer, de quan s’aprovi la llei [de reforma horària] i el pacte nacional i, segon, del període de transició que deixem en què expliquem a la gent els canvis que hi haurà, per què es fan, com adaptar-se i com canviar l’estil de vida, per a les persones i les empreses. També hem de veure com anirà l’estabilitat, hem de garantir que hi hagi un govern estable perquè es pugui fer això.

Referèndum i reforma horària poden coincidir, doncs?

Home, no ajudaria gaire. Per això calculem el setembre de 2017, però si al final ha de ser el setembre de 2018, que veient el curs de tot és el que sembla, no passaria res. Com que tot va més lent del que ens agradaria, si hem d’esperar un any més, si hem estat 50 anys fent aquests horaris...

La gent n’és conscient, que falta tan poc?

Ens enganyaríem si penséssim que tothom n’és conscient. El que sí que és veritat és que quan tu li expliques a algú els arguments, ningú està en contra. Hi ha una ignorància molt bèstia, tot i que és menor ara perquè la gent viatja, treballa amb empreses internacionals que tenen la seu aquí i que fan uns altres horaris... La globalització ajuda a prendre més consciència.

Una de les claus per fer el canvi és la llei de reforma horària que es farà pública en unes setmanes. Alguna primícia?

La llei estableix un marc mental i apel·la al Govern, les empreses, la comunitat educativa i també diu a les administracions públiques: ‘Les horaris haurien de ser diferents perquè ara esteu dinant a quarts de quatre de la tarda’. Amb tot, té unes limitacions, no pot regular-ho tot, però sí que s’han de buscar palanques per accelerar el canvi.

Així, s’obligarà a les escoles públiques i concertades a aplicar la reforma horària?

En el cas de les escoles, sí. Li oferirà un nou marc en què la jornada serà més compacta. Ara una escola pot decidir si comença a les 8, quarts de 9, o les 9, i pot acabar fins a les 6. Això no serà així a partir d’ara. El que direm és que s’ha d’acabar a les 4 de la tarda com a molt tard, perquè a les 4 han de començar les extraescolars.

No hi haurà queixes de pares que tenen els fills sortint a les 4 quan ells surten a les 8?

És que ells també hauran de compactar els seus horaris, però sempre hi haurà un espai entre l’horari dels pares i els dels nens. Un nen va a l’escola 900 hores, i un pare 1.600. Mai un pare podrà anar a deixar-lo i recollir-lo, però s’ha d’intentar que tots dos surtin abans per estar un temps en família, cosa que ara no existeix.

Com es pressionarà a les empreses per fer el canvi, tenint en compte que Catalunya no té competències en matèria laboral?

Primer amb molta pedagogia. Han d’entendre que fer uns horaris més compactes i flexibles per als negocis és rendible per les empreses. Tots els estudis diuen que la flexibilitat pot fer augmentar fins a un 30% la productivitat dels treballadors i pot fer reduir l’absentisme injustificat. Al final tot acaba portant a una millor competitivitat de la companyia.

Però aquestes ‘promeses’ seran suficients?

Bé, també preveiem donar un distintiu per a reconèixer-les, però també acabarà sent també una clàusula per a presentar-se a concursos públics. Però estem ja en una tendència de canvi: un 30%-40% d’empreses ja han adoptat aquests horaris. Tenim un 50% de gent treballant a les 6 de la tarda, hem d’aconseguir que el 80% ja sigui a casa a aquella hora. La idea és que tot passi de 8 a 18, i no de 9 a 20 com ara.

A les administracions de la Generalitat i també a les locals també es posarà en marxa?

És clar. Dins l’autonomia local, es regularà un element que es diu Pacte del Temps, que serà l’instrument a cada municipi per impulsar la reforma horària a l’àmbit local.

I Tv3?

Sí, si demostrem que estem fent un esforç col·lectiu per arribar a casa més d’hora i sopar més d’hora, ho aconseguirem.

Quina hora és la ideal d’inici del TN vespre?

A mi m’agradaria que fos a les 8, però això s’ha d’estudiar bé. Un avançament progressiu primer a dos quarts de nou i després a les vuit, seria fantàstic.

Un dels grans ‘enemics’ de la reforma horària són els comerços, que a més la llei catalana no tindrà competències per regular, oi?

Sí, però posem-ho en positiu. Tenim una xarxa de comerços encara no articulada a tota Catalunya que tanquen d’hora. El que demanarem al Govern és que posi en valor tota aquesta xarxa que vol fer aquests horaris. A més, hem de fer una forta campanya a través dels mitjans de comunicació per convèncer els consumidors que comprin abans de les 7 de la tarda. Si sortiu abans de la feina, compreu abans, sopeu abans... És tot un procés de canviar els hàbits de compra. Per exemple, la mateixa cadena de supermercats que tanca a quarts de deu a Barcelona, a Prats del Lluçanès tanca a les vuit.

I els adolescents també hauran de canviar d’hora per anar de festa?

Hem d’intentar aconseguir crear un procés d’acompanyament, és molt difícil obligar-los. Mira, jo ahir vaig sortir a córrer al parc i vaig veure nens a quarts de deu amb els pares. Amb aquestes edats, tindran problemes de rendiment, segur. Algú hauria de poder-li explicar als pares que això no és de gran ajuda al nen. Igual que és impensable que un pare li doni un cigarro al nen, doncs també ho ha de ser amb això. 





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#24
25 d'octubre de 2016, 15.56 h


#10
#12
#14
#18
#22 Hay que ver que pena que me das, chavalín, cuando veo que sigues alucinando NAZIS y no te es posible superar la macabra experiencia de tu niñez en el lóbrego y siniestro burdel donde tu madre se prostituía a cambio de unas perras gordas.


En tu mente infantil quedó grabada la imagen de tu mamá debajo de muchos hombres que la zarandeaban moviéndose frenéticamente. Y sobre todo, aquella olor acre de esperma y menstruo, de sábanas sucias y de vómitos de borracho.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
25 d'octubre de 2016, 15.54 h


#10
#12
#14
#18
#22 Hay que ver que pena que me das, chavalín, cuando veo que sigues alucinando NAZIS y no te es posible superar la macabra experiencia de tu niñez en el lóbrego y siniestro burdel donde tu madre se prostituía a cambio de unas perras gordas.


En tu mente infantil quedó grabada la imagen de tu mamá debajo de muchos hombres que la zarandeaban moviéndose frenéticamente. Y sobre todo, aquella olor acre de esperma y menstruo, de sábanas sucias y de vómitos de borracho.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Aragoneses Orientales(que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
25 d'octubre de 2016, 11.26 h

QUERIDOS NAZIS

NO QUIERO RECORDAROS LAS CHORRADAS QUE DECIAIS DEL MARIANO RAJOY EN DICBRE DEL AÑO PASADO CUANDO LAS PRIMERAS ELECCIONES GENERALES O MAS TARDE EN LAS SEGUNDAS.

SOLO QUIERO RECORDAROS QUE RAJOY HA SALIDO TRIUNFADOR EN TODAS ELLAS Y QUE SU ESTRATEGIA HA SIDO LA GANADORA Y HA DEJADO POR EL CAMINO A TODOS LOS DEMAS, ESPECIALMENTE AL PSOE.

QUE PENA ME DABAIS Y QUE ASCO ME DAIS
JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
25 d'octubre de 2016, 07.31 h




#18



Procura mantenir un MÍNIM de DIGNITAT i no siguis tan barroerament MENTIDER, pobre Cagarrutaneses,

No és que "no vulguis" recordar-nos no sé quines invencions teves. ÉS QUE NO POTS.


I no pots perquè si puguessis HO FARIES, però no tens LINKS que demostrin les teves absurdes fantasies que et provoca el portar durant massa hores el TRICORNI del teu pare.


Jo sí que vull i PUC recordar-te estupideses analfabetes teves, i HO FAIG ARA MATEIX.


Veiam, veiam amb quines FALTES G... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
24 d'octubre de 2016, 22.20 h




#18 CAGARRUTANESEEEEEEES , que ja t'he advertit massa sovint !


Comences posant-te el TRICORNI del teu benemerit pare, la calor et comença a secar el cervell, beus ANÍS EL MONO per a remeiar-ho, aleshores PERDS LA DECÈNCIA DE VISTA i et vas a ficar al llit amb el teu gos, després et penses que estàs prenyada i sents fàstics i penes, per tal de calmar-te beus més ANÍS EL MONO . . . i el cercle VICIÓS torna a començar-


Si ho fas així, nen tontet, NO TE'N SORTIRÀS!!


huah huA... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
dia-critic fletxa critic de dia
24 d'octubre de 2016, 20.55 h

#18 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Aragoneses Orientales(que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
24 d'octubre de 2016, 19.47 h

QUERIDOS NAZIS

NO QUIERO RECORDAROS LAS CHORRADAS QUE DECIAIS DEL MARIANO RAJOY EN DICBRE DEL AÑO PASADO CUANDO LAS PRIMERAS ELECCIONES GENERALES O MAS TARDE EN LAS SEGUNDAS.

SOLO QUIERO RECORDAROS QUE RAJOY HA SALIDO TRIUNFADOR EN TODAS ELLAS Y QUE SU ESTRATEGIA HA SIDO LA GANADORA Y HA DEJADO POR EL CAMINO A TODOS LOS DEMAS, ESPECIALMENTE AL PSOE.

QUE PENA ME DABAIS Y QUE ASCO ME DAIS
JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
AliBay fletxa Cornellà
24 d'octubre de 2016, 15.42 h

Que canviïn l'hora i la facin anar segons ens pertoca pel fus horari. Dinar a les 14.00 ara és fer-ho a les 12.00 del Sol.

Per altra banda, els pares no treballen 1.600 hores l'any, Sr. Mohedano, sinó una mica més de 1.800, segons quin conveni segueixin.

I l'escola és la que s'ha d'ajustar a l'horari dels pares, no al revés, no fotem. Sempre s'ha ajustat l'horari i les vacances a aquestes necessitats. Per això els nens anaven de 9 a 12 i de 15 a 18 (jo no havia sortit mai a les 16.30, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
23 d'octubre de 2016, 19.09 h







#14




Nene, entre otros de tus defectos, debes estar cegato. Te he preguntado seis veces si esos aragoneses orientales que con tanta constancia como pasión invocas, son los que se tiraban a tu madre cuando se prostituia en la carretera entre Chamalera y Candasnos? O los que preferian tu ojete a los bajos de tu madre?










Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
23 d'octubre de 2016, 19.00 h



#14

Hay que ver que pena que me das, chavalín, cuando veo que sigues alucinando NAZIS y no te es posible superar la macabra experiencia de tu niñez en el lóbrego y siniestro burdel donde tu madre se prostituía a cambio de unas perras gordas.


En tu mente infantil quedó grabada la imagen de tu mamá debajo de muchos hombres que la zarandeaban moviéndose frenéticamente. Y sobre todo, aquella olor acre de esperma y menstruo, de sábanas sucias y de vómitos de borracho.


Claro que aú... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.