directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 23:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 25.11.2010. 05:00 h

Artur Mas candidat de CiU a la presidència de la Generalitat

'Si governem, aplicarem la Llei del Cinema'


Si celebréssim un referèndum d'independència 'el país quedaria dividit'. Aquest és el parer d'Artur Mas, que tot i això no dubta en apostar per construir majories socials amb 'tots els que volen més llibertat' en una entrevista a directe!cat. Unes 'majories' que inicialment han de servir per reclamar el Concert econòmic i el dret a decidir sobre les infraestructures catalanes. En referència a les possibles aliances amb els partits independentistes, el candidat de CiU ha reiterat que 'en nom de l'independentisme' ERC va fer president a José Montilla, i es desmarca d'un hipotètic tripartit sobiranista que podrien formar CiU, ERC i Solidaritat Catalana, en assegurar que 'fer un tripartit, encara que fos presidit per CiU, no seria massa millor que l’actual tripartit'. Respecte a les primeres mesures que polítiques que prendrà si governa, Artur Mas ha avançat que reduirà conselleries, i ha defensat l'aplicació íntegra de la Llei de Cinema: 'Nosaltres hi vàrem votar a favor, i les nostres esmenes van aconseguir blindar el català'. 'Si governem, aplicarem la Llei', ha reblat el candidat.
Comentaris 30  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant carregant

artur mas
© Fotografia de Pere Duran

Comparteix
   


Etiquetes
Al llibre 'La màscara del Rei Artur' Pilar Rahola diu que tenen enquestes internes sobre el referèndum d'independència que si vota el 50% de l’electorat, guanya el 'Sí'. Si vota el 55%, guanya el 'No'. És cert? Quines dades tenen ara mateix?
Els estudis que manegem indiquen que hi hauria pràcticament dues meitats força iguals i, per tant, el país quedaria dividit. Hem de tenir present que aquests són estudis que es fan sobre unes condicions que no s’han donat mai. Per tant, s’han d’analitzar amb tots els interrogants possibles.

Com sabrem que el país està ‘madur’ per fer el referèndum? Algunes enquestes ja parlen d’un 42% de catalans favorables a la independència. No hi ha ja fractura social per aquest 42% que està en una situació no desitjada, amb la qual no se senten còmodes?
Ho sabrem el dia que no torni a produir-se el resultat de les eleccions del març del 2008 on, després d’una gran manifestació pel Dret a Decidir, les forces polítiques que hi vàrem donar suport vàrem treure només 14 dels 47 diputats.

Per aconseguir el concert econòmic, proposta estrella sobre la qual pivota tota la seva campanya electoral, plantegen un escenari polític molt concret pacte Madrid. Si aquest escenari no es dóna, què pensen fer per aconseguir-lo? Donaran per bo el finançament tancat l’estiu de 2009?
En primer lloc, la nostra campanya pivota sobre la idea d’aixecar Catalunya econòmicament. La situació és molt dolenta i aquesta haurà de ser la nostra principal prioritat. En segon lloc, evidentment, no el donarem per bo, com no ho vàrem fer quan es va produir l’acord. De fet, s’ha demostrat el que nosaltres vàrem preveure: que aquell acord no era bo. I en tercer lloc, fins que no ho provem no sabrem si ens en podem sortir. Per tant, no vull anticipar un fracàs sobre una cosa que ni tant sols s’ha provat mai.

El seu pacte fiscal podria reduir l'espoliació fiscal catalana en un 50%. Què passa amb els 10.000 milions d'euros restants? Se'ls quedarà Espanya? Hem de renunciar-hi?
Servirien per pagar coses d’interès per Catalunya, que si fóssim independents també s’haurien de pagar.

Parla del concert com a primer pas en l’exercici del dret a decidir, quines altres qüestions sobre les quals hi pot haver consens creu que podrien venir al darrere?
Al costat del tema del concert, també hem situat tot el tema de les infraestructures. En aquest sentit, el que és fonamental és començar a fer la primera passa en una direcció que és diferent de la que ha estat el catalanisme en els últims 130 anys.

Com redreçarà CiU la tendència a l'endeutament que arrossega la Generalitat arran del tripartit, i que ha obligat el Govern a emetre bons? Emetent més bons i continuant amb l'endeutament? Reduint el nombre de funcionaris?
El que cal fer en primer terme és una política econòmica que ajudi a l’empresa, que creï llocs de treball, que creï riquesa, que eixampli la base impositiva, i, finalment, que prioritzi bé la despesa pública. Respecte al tema dels funcionaris, tothom sap que no se’ls pot acomiadar. Per tant, no s’acomiadaran. El que sí que es pot fer és aprimar l’aparell polític que el tripartit ha creat al govern de la Generalitat.

« No acatarem la resolució del TC des d’un punt de vista polític »

Amb CiU al Govern s’acatarà la resolució del TC que retalla l’Estatut aprovat pel poble de Catalunya?
Si aquí el verb acatar el prenem des d’un punt de vista polític està clar que no.

Tot i apostar per un govern fort, sembla que hi ha una pugna entre PP i ERC per disputar-se ser el partit que condicioni i rebutjar parlar de pactes postelectorals, pot descartar amb qui és segur que no pactaria?
La pugna entre el PP i ERC és un problema d’ells. Nosaltres estem convençuts que és possible, raonable i necessari que hi hagi un govern fort. Fins i tot, he dit públicament que fer un tripartit, encara que fos presidit per CiU, no seria massa millor que l’actual tripartit.

Sánchez-Camacho ha arribat a alertar d’un tripartit independentista CiU-ERC-Solidaritat, es veu pactant amb Joan Laporta i Joan Puigcercós?
Insisteixo, Convergència i Unió el que vol és una àmplia majoria per poder governar sense hipoteques.

Si hem de donar per acabada l’etapa en què encara es podia pensar en transformar Espanya i arribar a una entesa, entén que sorgeixin formacions que reclamen la independència ja? Què els hi diria a aquests votants perquè ‘confiïn’ en CiU com una formació que pot caminar en aquesta direcció?
Els diria que CiU és la força política que aplega tots els que volen llibertat, i més llibertat. I els recordaria que, en aquests darrers temps, en nom de la independència s’ha fet president el Sr. Montilla i s’han presentat diversos partits polítics que només es distingeixen per diferències personals.

« Si governem, aplicarem la Llei de Cinema »

CiU va intentar esmenar la Llei del cinema perquè no fixés encara el % de còpies en català. Vostè que haurà d’entomar l’aplicació de la Llei, ja ha promès diàleg i ajudes als exhibidors, hem d’esperar una aplicació tova de la Llei?
No és així. Nosaltres hi vàrem votar a favor, i les nostres esmenes van aconseguir blindar l’aposta pel català i fer efectiu el camí cap a la digitalització. Si governem, aplicarem la llei i tractarem d’aconseguir que els catalans puguem veure cinema en la nostra llengua.

Quina mena de Govern té pensat si arriba a la Generalitat? Replantejarà l'estructura de conselleries?
La meva voluntat és reduir el nombre de conselleries, i fer el govern dels millors, preferentment amb gent de CiU, però si cal els anirem a buscar a fora.

Si, contra tot pronòstic, no aconsegueix ser President deixarà d’intentar-ho?
No m’ho plantejo en aquests moments. El que em plantejo és guanyar per una àmplia majoria. El país necessita un canvi i només el pot representar un govern fort liderat per Convergència i Unió. Altres hipòtesis no les contemplo.


Per problemes d'agenda, Artur Mas només ha pogut atendre directe!cat a través d'un qüestionari




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#30
pasbort fletxa Vila-real
7 de desembre de 2010, 10.55 h

Jo, per experiència se lo dificil que resulta...A PUNTA DE PISTOLA UN VOTANT EN AQUELL TEMPS EL VAN PORTAR A VOTAR (i què deia la seva papereta? SIIIII A fRANCO!!) i aquesta mentalitat perdura....A TOTS ELS QUE US VAU NEGAR A DONAR-NOS LA LLIBERTAT PERQUE VAU AJUDAR ALS NOSTRES TIRANS INVASORS? PERQUE SOU BOTIFLERS (insult?) perque volieu que ens venguessim l´AEROPORT? PERQUE T´AGRADA QUE EL PASBORT SIGUI ESCLAU I PORTE CADENES? una SI que la sé, que tenies por de no continuar xuclant de l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
6 de desembre de 2010, 20.10 h

Supongo que un defensor de las leyes como el señor Mas,como no podia se menos en gobernante,cumplirásy hará cumplir TODAS las leyes


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Il-lús fletxa PRATS DE MOLLÓ
26 de novembre de 2010, 21.32 h

Tothom tranquil, 1 millio i mig de catalans que van sortir al carrer a cridar in-de-pèn-den-ci-a votaran en conseqüencia :)


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
ARA, ERC mes que mai.... fletxa ESPANYA S'ENFONFA..!!.....SALVEM CATALUNYA..!!!
26 de novembre de 2010, 13.23 h

Aquest gran masturbador de la societat catalana ha tingut un bon mestre amb en Pujol. El que de veritat ell vol dir es que l'acord serveixi per que les "majors" aportin el 10% o més a les arques de la federació conservadora i de passada no fer enfadar als espanyols, Rajoy i Zapatero. Aquesta i cap altra ha estat es i serà sempre l'estil dels unionistes convergents den Mas. Claudicació per ta tot i per tot, a canvi d'una poltrona assegurada per a ell i els seus.

Ciutadanes i ciutadans de C... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
pasbort fletxa Vila-real
26 de novembre de 2010, 10.50 h

Perdona Pasbort, jo aquí també posaré cullerada.....Jo sóc un que solc usar dels INSULTS que dieu, però que jo sàpiga mai, mai, mai, he insultat a ningú, el dir les veritats NO ES INSULTAR, ----LA HISTORIA QUE DIRA.....segurament....."Los últimos catalanes vivian por allà el 2010....el último Jordi se escuchó el 2014, fecha favorita para e r c. REPUBLICANOS ELLOS Y MONARQUICOS muy queridos por el REY,"--- vos, i sols vos podeu decidir REMATAR o SALVAR la terra CATALANA.-----(MATAR o... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
pasbort fletxa Vila-real
26 de novembre de 2010, 10.32 h

Quan dieu "babaus" INSULTEU? OI que no? les VERITATS NO SON INSULTS ( de totes les maneres aquestes coses que dieu tant JUSTES procureu que els veïns del vostre barri les coneguen ---Jo sóc un que solc usar dels INSULTS que dieu, però que jo sàpiga mai, mai, mai, he insultat a ningú, el dir les veritats NO ES INSULTAR, ----LA HISTORIA QUE DIRA.....segurament....."Los últimos catalanes vivian por allà el 2010....el último Jordi se escuchó el 2014, fecha favorita para e r c. REPUBLICAN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Miquel d'Amsterdam fletxa Barcelona - Amsterdam
26 de novembre de 2010, 00.47 h

PROU ESPAÑA!
INDEPENDENCIA JA!
www.futurlliure.cat

PROU ESPAÑA!
INDEPENDENCIA JA!
www.futurlliure.cat


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
26 de novembre de 2010, 00.29 h

Prou de barallar-se entre independentistes! La Llibertat la tenim a tocar! Si el milió de persones que estàvem a la mani del 10J votem partits que vulguin la Llibertat de Catalunya, ja està fet!

Si aconseguim alliberar-nos d'Espanya serem el quart estat més ric d'Europa!

Votar a polítics catalans que prefereixin ser presidents de la "comunidad autónoma de Cataluña" abans que presidents del quart estat més ric d'Europa és de babaus!

Per solucionar els problemes reals cal ser estat!
... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Albert fletxa TARRAGONA
25 de novembre de 2010, 19.38 h

L'aplicaran tot i que........ oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
ESPAÑA fletxa Madrid
25 de novembre de 2010, 18.07 h

"Laia", si és que et dius així i ets realment una dona, no sóc cap troll, però tu tampoc ets massa intel.ligent si no has entès el sarcasme del meu comentari. Es evident que no em faig passar per convergent, sino per Espanya directament, res d´intermediaris (això tampoc ho has entès, no ?)
O potser l´has entès massa bé i t´has donat per al.ludit/a perque tu si que ets un troll de CiU (Bertran, Rogerdeflor, Ex-votant amb nom de dona ?)
Ah, i no cobro d´ERC ni ganes, simplement estic... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.