directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 00:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

LLIBRE fletxa

publicitat


Dimecres, 23 de maig de 2007 05:00 h

Josep Termes i Ardèvol

Història de combat (Afers)

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix






Història de combat

Autor: Josep Termes i Ardèvol
Editorial: Afers
Col·lecció: Recerca i pensament, 35
Pàgines: 400
Any d'edició: 2007


RESSENYA

Història de combat recull treballs dispersos de l'historiador Josep Termes fets al llarg de més de quaranta anys: des del primer, un esbós del moviment obrer dels anys vint, escrit per a una revista clandestina, fins al darrer, el pròleg a un llibre sobre Palestra. En el conjunt de treballs predomina la història política i la de l'obrerisme, la de la vertebració d'una esquerra catalana i la de l'anarcosindicalisme, així com també la discussió sobre què va ser el catalanisme i com va articular-se durant els segles XIX i XX.

D'alguna manera, com diu l'autor a la presentació, pot ser vist com la història de dos perdedors, per bé que en realitat és la descripció de la resistència del poble enfront de les classes i el poder dominants. Tota la història que ha bastit Termes, o que ha ajudat a construir, és això, un esforç per posar en relleu el poble de Catalunya com a agent històric, la seva articulació i les seves activitats. Aquest llibre és, doncs, un aplec d'assaigs de síntesi i divulgació, de pròlegs de llibres, de participacions en col·loquis i seminaris, de transcripcions d'alguna conferència i, finalment, d'entrevistes periodístiques que encara avui són particularment significatives. Al mateix temps, Història de combat representa la culminació del compromís historiogràfic de Josep Termes amb la història de Catalunya.

Josep Termes i Ardèvol ha estat catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra. És autor, entre d'altres, dels llibres Els fets de la Fatarella del gener de 1937 (2005) i La catalanitat obrera. La República catalana, l'Estatut de 1932 i el Moviment Obrer (2007), publicats per l'Editorial Afers. L'any 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2006 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.


Compra'l a Llibres.cat


publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.