directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

LLIBRE fletxa

publicitat


Dimecres, 13 de febrer de 2008 05:00 h

Elisenda Albertí

'Dames, reines, abadesses. Divuit personalitats femenines a la Catalunya medieval'

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix






Títol: 'Dames, reines, abadesses. Divuit personalitats femenines a la Catalunya medieval'
Autora: Elisenda Albertí
Pàgines: 158
Any d'edició: 2007


RESSENYA

Al llarg de la història, generacions successives de dones han nascut i han mort sense que les seves vivències hagin transcendit l'esfera íntima i familiar. És cert que la immensa majoria d'homes tampoc no ha passat a la història, però si més no n'han tingut l'oportunitat. En canvi, l'altra meitat de la humanitat, les dones, precisament per la seva condició, han restat en l'oblit. Només unes quantes, per raó de la seva posició singular i gairebé sempre per motius circumstancials, han aconseguit emergir de l'anonimat i perpetuar el seu nom i la seva memòria.

És aleshores quan tenim l'ocasió de copsar una personalitat femenina, perduda dins d'un món masculí i reduïda encara, la majoria de les vegades, a la seva condició procreadora. Resseguir el casal comtal de Barcelona, des de Guifré el Pilós a Martí l'Humà, es redueix sovint a centrar la mirada en els vint-i-tres homes que se succeïren, al llarg de cinc-cents anys, fins a la dolorosa extinció de la línia successòria masculina. Al seu voltant, com satèl·lits misteriosos, apareixen noms de dones sorgides del no res, destinades, en el seu trànsit fugaç per la història, a perpetuar la nissaga, no pas la d'elles sinó la del marit.

D'entre aquestes, n'hem triat divuit. Dones reals, de carn i ossos, amb virtuts i defectes, amb esperances i ambicions, totes elles relacionades amb el casal de Barcelona, sovint per mitjà del vincle matrimonial. Per aquest motiu, n'hi ha poques de catalanes ja que, a l'hora de casar-se, els nostres sobirans -i en això no eren gens originals- procuraven establir contractes avantatjosos i aliances duradores amb altres nacions.

Aquesta, doncs, és la història de divuit dones -dames, reines, abadesses- a qui tocà viure en un món hostil.


Compra'l a Llibres.cat


publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.