directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 11:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Els independentistes flamencs rebutgen la tercera proposta per formar govern a Bèlgica

El text plantejava un nou model de finançament que incloïa cedir part de l'IPRF a Flandes i Valònia

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'enèsima proposta que intentava crear govern a Bèlgica, més de 200 dies després de les eleccions generals del 13 de juny, no ha aconseguit convèncer els independentistes flamencs, vencedors dels comicis. Dimarts el conciliador Vande Lanotte va presentar un text que havia de servir com a base per a reprendre les negociacions i que proposava transferir a les regions més competències i dotar-les de més autonomia fiscal, així com escindir la perifèria de Brussel·les, una de les demandes històriques de Flandes. El partit sobiranista de Flandes, l'N-VA, però, no en té prou i ha presentat ara 'objeccions fonamentals' a la proposta, enfonsant l'estat en una crisi encara més profunda.

Comparteix
   


Etiquetes
Després de batre el seu propi rècord de dies sense govern, Bèlgica s'ha enfonsat encara més a la crisi, després que els independentistes flamencs hagin rebutjat la proposta de Lanotte. El text proposava buidar de contingut l'estat i cedir-li més poder a les regions. La proposta incloïa transferir competències en matèria d'Ocupació i mercat de treball, Sanitat i Justícia, entre d'altres. A més, proposava un nou model de finançament que preveia cedir part de l'impost sobre la renda a les regions. El text preveia retallades pressupostàries que passaven, entre d'altres, per rebaixar les dotacions a la monarquia.

Més autonomia fiscal i escissió de la perifèria de Brussel·les
Un dels conflictes irresolts entre flamencs i valons és el de les poblacions de la perifèria de Brussel·les, la circumscripció electoral i judicial coneguda com BHV (Brussel·les- Halle- Vilvoorde), que, tot i que només afecta unes 100.000 persones, va ser la gota que va fer vessar el got i va provocar que l'últim govern saltés pels aires. I és que, a algunes de les poblacions properes a Brussel·les, tot i formar part territorialment de Flandes on l'única llengua oficial és el flamenc, els seus ciutadans compten amb el privilegi de poder-se dirigir a l'administració en francès i de votar llistes francòfones -una excepció només reservada a Brussel·les, l'única oficialment bilingüe, ja que a Valònia només hi ha llistes electorals francòfones i a Flandes, llistes neerlandòfones.

La proposta presentada per Vande Lanotte incorporava, a més, l'escissió de la circumscripció electoral, deixant Brussel·les capital d'una banda, i els municipis de la perifèria de l'altra. El text proposa, però, que la minoria francòfona que viu en les sis poblacions amb privilegis especials pogués continuar votant per Brussel·les si ho volien i seguir tenint la documentació oficial en francès durant tres anys. Els alcaldes d'aquestes poblacions, però, dependrien de Flandes.

Juntament amb la proposta, Lanotte va fer arribar als set partits que han de seure a la taula de negociacions una nota que puntualitzava que el text no s'havia d'agafar o deixar, sinó que era només la base perquè es poguessin reprendre les negociacions. El text va convèncer socialistes i verds flamencs i socialistes, ecologistes i demòcrata- cristians valons, que es van mostrar disponibles a reprendre les negociacions tot i mostrar, aquests últims, reticències a algunes de les propostes de Lanotte en qüestió de finançament i de la perifèria de la capital belga.

Les 'objeccions formals' de l'N-VA, però, van tombar el text i el país torna a estar ara en punt mort.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4 Josep M. Loste Romero
6 de gener de 2011, 20.44 h

A Flandes pot començar la descolonització interna de la UE. Els catalans hem d'estar molt amatents de tot el que es cou actualment a Brussel·les. Hem de preparar-nos de debò .


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ricard fletxa Terrassa
6 de gener de 2011, 19.31 h

Vinga Flandes, sou la primera fitxa del dòmino!!!!!! Amb la vostra independència cauran mites, i molts més catalans veuran la llum, es desprendran de la por que els tenalla! Tinc un pressentiment, crec que ho tenim molt més a prop del que molta gent creu! Podem ser un dels estats capdavanters de la UE, només cal creure'ns-ho i emprendre el vol.. Prou d'asfixia fiscal i de menysteniment d'un país que només ens vol pels calers! Prou de pidolar a Madrid sempre acotant el cap. 68 diputats, c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Josep fletxa Sant Celoni
6 de gener de 2011, 19.13 h

Quan Bèlgica caigui, caurà Espanya i Regne Unit... L`Europa del Congrès de Viena se´n va a norris... I massa que ha trigat a mantenir-se tanta artificialitat....


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Josep fletxa Badalona
6 de gener de 2011, 18.54 h

Vinga, som-hi, que comenci la primera estaca a caure, que la primera fitxa de domino trontolli i comenci l'efecte. Ja queda poc. Nomes un, nomes cal que un sol territori de la UE esdevingui independent perque el segueixin la resta. Nomes un i no hi haura arguments per als qui diuen que la independencia es una utopia o que dins Europa no es pot independitzar cap territori. No caldran nous estatuts ni parlamentets de segona, i ni tan sols, consultes sobiranistes, nomes que neixi un nou estat dins... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.