directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El Sudan del Sud ja vota la independència

El president sudanès 'respectarà' el resultat de les urnes però alerta que el control de la regió d'Abyei, rica en petroli, seria 'casus belli'

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

A partir de les vuit del matí d'aquest diumenge gairebé quatre milions de sudanesos del sud han estat cridats votar a favor o en contra d'independitzar-se respecte el nord del país. El referèndum forma part de l'acord de pau signat el 2005 després de més de vint anys de guerra i es preveu una victòria aclaparadora del 'Sí' que s'espera que porti millors condicions de vida a una regió rica en petroli. L'expectació és màxima i l'ambient és totalment festiu a Juba, la capital del Sudan del Sud. Centenars de persones han sortit al carrer en manifestacions a favor de la independència, que, d'acceptar-se en el referèndum, es faria efectiva a partir de l'estiu i crearia el 54è país de l'Àfrica. Per donar per bo el referèndum caldrà un 60% de participació, la implicació de la població és màxima i, segons l'ACNUR, més de 120.000 persones que ara residien al nord del país han retornat al sud per tal de viure el moment històric. Les Nacions Unides, que estan tutelant el referèndum, veuen la situació al país 'estable i tranquil·la'. Si el Sudan del Sud guanya el referèndum i s'independitza establirà un precedent sobre la separació de territoris que ja no volen ser part d'un país, de manera pacífica i pactada.

El petroli, al punt de mira
En principi, la pressió internacional ha fet que el president sudanès, Omar al-Bashir, hagi hagut de comprometre's a acatar el resultat de les urnes. Tot i això, aquest mateix dissabte alertava de la incapacitat del sud per 'mantenir els seus ciutadans, crear un estat o una autoritat' i amenaçava que si el Sud intenta controlar la regió d'Abyei, on es troba la major part del petroli, es podria declarar una nova guerra. Els ciutadans d'Abyei votaran més endavant en un referèndum específic per decidir si es volen integrar al Nord o al Sud.

El president del Sudan, Omar al-Bashir, considera que el Sudan del Sud 'no està preparat' per la independència. Un dia abans de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació al sud del país, al-Bashir -acusat de delictes de genocidi i crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional- ha defensat que la regió patirà una forta 'inestabilitat' si decideix independitzar-se. 'El sud no té l'habilitat de mantenir els seus ciutadans, crear un estat o una autoritat', ha assegurat al-Bashir en una entrevista a la televisió Al Jazeera.

El Sudan, tot i que a contracor, accepta el referèndum d'aquest diumenge. En un canvi de posició del president, Omar al-Bashir, que poc temps enrere intentava per tots els mitjans mantenir l'estat unificat i no perdre els camps petroliers situats al sud del país, ara avança que si els ciutadans del Sudan del Sud es pronuncien en favor de la independència el Sudan el reconeixerà com un estat sobirà. Al-Bashir va declarar que respectaria la voluntat del poble i donaria la suport al desenvolupament econòmic del nou estat. 'Seria trist de veure el Sudan dividit en dos països, però seré feliç si la decisió porta la pau als dos territoris', va confirmar al-Bashir.

L'Estat espanyol, a diferència de Kosovo, reconeixerà la independència del Sudan del Sud
Si els ciutadans del Sudan del Sud es pronuncien a favor de la independència, Madrid el reconeixerà com un estat sobirà. Així ho va confirmar la ministra espanyola d'Exteriors, Trinidad Jiménez, que amb tot ha volgut deixar clar que 'amb Kosovo hi ha una diferència notable, i és que la de Kosovo va ser una declaració unilateral d'independència, i per això Espanya manté la reserva de reconèixer-la', argumenten. En aquesta ocasió l'Estat espanyol dóna suport a la celebració del referèndum perquè 'forma part de l'acord global de pau' i segons la ministra espanyola 'és una qüestió de legalitat internacional'.

Un conflicte que ve de lluny
El Nord i el Sud del Sudan han patit dècades de guerra i conflictes, sobretot motivats per raons ètniques i religioses. La majoria dels ciutadans del Nord són musulmans, mentre que al sud abunden els cristians o els seguidors de religions tradicionals africanes. A la zona del Sud, a més, els sudanesos han patit el greu conflicte del Darfur, un conflicte ètnic que ha provocat la mort de milers de persones i n'ha forçat a milers més a convertir-se en refugiats.

El Sudan, igual que la majoria dels països africans, es va crear després del procés de colonització liderat per les forces europees. Ja abans de la independència, el 1946, els britànics van unir la gestió de les dues regions, el Nord i el Sud, i a partir del 1956, amb la retirada del poder del Regne Unit, els conflictes van continuar. Des dels primers dies de la independència dels britànics, l'estat ha patit conflictes i tensions entre els diversos ciutadans, de procedències i tradicions diverses.

El Sud considera que ha estat sotmès al poder i influència del Nord, i totes dues regions s'han enfrontat en conflictes que s'han cobrat milions de vides des de mitjans del segle XX. El president de Sudan ha estat acusat de crims contra la humanitat precisament per la seva actuació violenta al Darfur, al Sud, tot i que encara no ha pogut ser jutjat pel Tribunal Penal Internacional.

Si els sudanesos del Sud voten 'sí' a la independència, la creació del nou estat es faria efectiva el 9 de juliol del 2011, exactament sis anys després dels acords de pau que permetran la celebració del referèndum. Els resultat de la consulta, però, no se sabrà fins el 6 de febrer, ja que les votacions duren diversos dies. A més, si hi ha alguna apel·lació, els resultats s'allargaran fins el 14 de febrer.

Amb tot, el conflicte del Sudan encara estarà lluny de solucionar-se amb la independència. Tant els ciutadans del Sud com els del Nord viuen en condicions de pobresa molt precàries, i amb conflictes violents constants. A més, els acords de pau entre totes dues regions encara no han resolt com finalitzar la situació del Darfur -al Sud-, un dels problemes humanitaris més greus del món.

El Sudan del Sud serà tan gran com França i Alemanya juntes. El més que probable nou país de l'Àfrica té una greu manca d'infraestructures, escoles i serveis sanitaris -una situació que tampoc milloraria si Juba continués sota el control de Jartoum. Amb una població d'uns vuit milions d'habitants, els actuals mandataris de la zona, del Moviment per l'Alliberament del Poble del Sudan, tindran grans reptes al davant.

La zona és rica pels recursos de petroli, però cal que el poder centri els diners en l'atenció a la població necessitada, i fins ara alguns observadors internacionals indiquen que s'han destinat massa recursos a Defensa i militarització. Les autoritats de la regió del Sud ja han elaborat un pla per destinar 10 milions de dòlars en el desenvolupament de les ciutats. La prioritat, però, haurà de ser la lluita contra la pobresa. Les Nacions Unides asseguren que els ciutadans del Sudan del Sud viuen amb menys d'1 dòlar al dia.

Més informació sobre el Sudan del Sud.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
OTGER fletxa Reikjavik
10 de gener de 2011, 16.21 h

#5 A Badalona,a Gavà i a molts llocs hi ha gent que pensa,que pensa diferent i que no pensa,com tú,Sudan més demòcrata que la teva espanya?i que tú també.No fa falta anar dient a tothom feixista,amb dir-te idiota a tú n'hi ha prou.A interescoriamia necessiten un palanganero,ves-hi que encara faràs carrera...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
roger fletxa gavà-mar
10 de gener de 2011, 13.31 h

així que Sudan és mes democràtic que l'estat espanyol?...ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja .ja ja ja ja ja ja ja ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
roger fletxa gavà-mar
10 de gener de 2011, 13.28 h

Jaume i Otger, què penseu que insultant teniu més raó?, i Jaume? acostumes a dir-li feixista a tohom que no pensa com tu? que cansat que ha de ser, no? per què jo diria que a Badalona molta gent pensa diferent, no? que fas llavors pel carrer? li vas dient a tothom feixista? que cansat que és ser patriota..
apa, ànims?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jaume fletxa Badalona
10 de gener de 2011, 13.19 h

Roger t' equivoques Sudan és més democràtic que la teva estimada Espanya, com molt serieu germans de Sierra Leone o l' antic Zaire, aquests son els paisos que comparteixen el sistema amb vosaltres feixistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
OTGER fletxa Reikjavik
10 de gener de 2011, 13.18 h

#2 "Catalunya es una región mas de españa"

Roger Gava-Mar,idiota vocacional.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
roger fletxa gavà-mar
10 de gener de 2011, 08.19 h

"Catalunya i Kosovo són pobles germans"
Carod Rovira, hijo del Cuerpo.
"Sudan i Catalunya són pobles germans"
Sudan és Cornellà con más negritos, Cornellà es Sudan con más salero...
Roger Pibernat, hijo de Gavà-Mar


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Francesc fletxa Lloret de Mar
9 de gener de 2011, 15.54 h

Al Sudan son mes democratics que a aspaña, hahhhahhah

VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.