
El balanç de Repsol a Tarragona: nou vessaments de petroli en set anys
La companyia petrolera ha abocat més de 100.000 litres de cru en dos incidents els darrers quinze dies
El vessament de petroli d'aquests dies a Salou no és una novetat: els darrers set anys Repsol-YPF ha provocat una un mínim de nou incidents d'aquestes característiques a les costes tarragonines. En general, la companyia intenta ocultar els vessaments i combatre'ls amb els seus propis recursos, però el d'aquest cap de setmana ha obligat la companyia a notificar-lo a Salvament Marítim per tal d'aturar els més de 5.000 litres vessats. Fa només 15 dies la companyia va provocar un altre vessament de més de 100.000 litres de cru, en aquest cas davant de Sant Carles de la Ràpita, provocant una taca de 1.900 hectàrees. Des de la societat civil, organitzacions com Greenpeace o la Confraria de Pescadors de Tarragona ja han denunciat la suposada complicitat entre Repsol i la Delegació del Govern espanyol a la demarcació per minimitzar-ne les responsabilitats, així com els productes químics que s'empren per dissoldre les taques, molt perjudicials per l'ecosistema de la zona.
Tal com destaca Diagonal Web, en el cas del vessament del 22 de desembre a Sant Carles de la Ràpita, provocat per un error humà, la companyia Repsol-YPF només va notificar el vessament quan els més de 100.000 litres de cru ja eren al Mediterrani. En aquell cas, els responsables de Salvament Marítim van celebrar que 'la força del vent va ajudar a allunyar la taca de petroli de la costa', que posteriorment va ser 'evaporada' segons les autoritats.Precisament des de Greenpeace i d'altres organitzacions de la zona, com la Confraria de Pescadors de Tarragona, han denunciat diverses vegades una certa complicitat entre Repsol i Salvament Marítim, ja que aquests últims combaten la taca amb productes químics que la fan desaparèixer de la superfície però perjudiquen l'ecosistema. En aquest sentit, es queixen que cada vegada que hi ha un vessament segons la Delegació del Govern espanyol a Tarragona es donen les circumstàncies mediambientals òptimes per l'evaporació del cru.
En la fuita del desembre, Greenpeace va exigir al ministeri de Medi Ambient una declaració d'impacte ambiental sobre els nous pous d'alta profunditat de Repsol, els responsables dels darrers vessaments. Els ecologistes també pateixen que les restes del vessament, que tot i no visualitzar-se en superfície continuen en aigües profundes, arribin a malmetre el Delta de l'Ebre. Precisament dos dels darrers vessaments no notificats de Repsol van provocat que dos directius de la petrolera fossin jutjats a Tarragona per 'greus negligències en la previsió de riscos'.
Notícies relacionades
- Activada l'alerta pel vessament de fuel a Salou 09.01.2011.