Rigau reconeix una ofensiva política i judicial contra el català a l'escola
Tot i això, la consellera d'Ensenyament assegura que 'la immersió lingüística no perilla'
La immersió lingüística està blindada i no hem de patir per futures sentències del Tribunal Suprem o el Constitucional espanyol. Aquest és el missatge que ha volgut donar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en una entrevista a RAC1. Segons la consellera 'la Llei d'Educació de Catalunya consagra que el català és la llengua vehicular i la immersió és la metodologia a utilitzar', i tot i l'ofensiva 'política' i 'judicial' que estem patint el sistema està 'garantit' perquè 'complim la llei orgànica, complim els decrets i complim la normativa'. Respecte al calendari del curs vinent, Rigau ha avançat que les classes no començaran abans del 7 de setembre, ja que hi ha qüestions de preparació del curs que s'han de fer tornant de vacances. Pel que fa a la polèmica setmana blanca, ha reiterat que serà suprimida a partir del curs vinent i els centres podran repartir aquells dies de descans a conveniència durant el calendari.
La consellera ha volgut tranquil·litzar la ciutadania en garantir el futur de la immersió lingüística diguin el que diguin el Suprem i el Constitucional espanyols. 'Podem complir perfectament la llei perquè la Llei d'Educació de Catalunya consagra que el català és la llengua vehicular i la immersió és la metodologia a utilitzar', ha assegurat Rigau, que ha garantit que la normalització lingüística no perilla perquè 'complim la llei orgànica, complim els decrets i complim la normativa'.Tot i això, no ha volgut restar importància a l'ofensiva 'política' i 'judicial' contra el català a l'escola, que emmarca arreu de l'Estat, recordant el cas del País Basc, on el darrer canvi de Govern va comportar un canvi del model lingüístic escolar.
Respecte a les darreres sentències concretes del Tribunal Suprem espanyol, Rigau creu que 'l'Estatut deixa clar que no es poden separar per raó de llengua els infants', i assegura que els magistrats espanyols 'han volgut introduir un dret, que no està a la normativa, que és el dret a triar la llengua. Els drets reconeguts són a l'educació i al domini d'unes matèries concretes', ha recordat la consellera.
Rigau no amaga que tot i això la batalla continua 'als tribunals', i no ha volgut avançar cap pla B en cas que continuïn caient sentències contra la immersió lingüística. 'Cal mantenir la unitat i procurar donar relleu a missatges positius com el del president de la Real Acadèmia de la llengua Espanyola que avalen la inversió', ha afegit.
El Departament concertarà escoles de l'Opus
Respecte a la polèmica de les escoles concertades que segreguen els alumnes per qüestió de sexe, Rigau s'ha mostrat taxativa i ha assegurat que aquestes ajudes continuaran en aquelles escoles que garanteixin 'l'èxit escolar i siguin estatutàries i constitucionals'.
L'amenaça de l'alcohol i els porros
Entre les primeres mesures de Rigau a la Conselleria hi ha l'encàrrec d'estudis per conèixer en detall algunes de les principals problemàtiques que afecten els centres. La consellera també ha avançat que es plantegen 'estudiar l'efectivitat' de la sisena hora escolar, 'perquè cal veure si la gran despesa que ha comportat s'ha traduït en una millora real pels alumnes. 'Si de la siena hora se'n deriva que un nen de primer ha de tenir 7 mestres per complir les espectatives horàries de tothom, segurament això s'haurà de canviar', ha explicat Rigau.
Per últim, la consellera també s'ha referit a problemes complementaris que ha d'afrontar la comunitat educativa per tal de reduir el fracàs escolar, el principal objectiu del Govern en matèria d'ensenyament. En concret, s'ha referit a 'l'impacte del porro en el rendiment escolar' i al fet que els joves 'beguin litres de cervesa els caps de setmana'. Aposta per començar a debatre, conscienciar i formar els pares per afrontar el consum d'alcohol entre els joves, que també afecta l'aprenentatge.