directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 28 d'abril de 2024 14:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Escola Valenciana i la Federació de pares d'alumnes reclamen que a qualsevol centre valencià es pugui estudiar en català

En l'actualitat es pot estudiar en la nostra llengua a menys del 45% de centres públics d'infantil i primària del País Valencià

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes (FAPA) de València i Escola Valenciana han emès un comunicat conjunt en el qual reclamen al govern valencià que tots els centres ofereixin la possibilitat d'estudiar en valencià. Segons denuncien ambdues associacions, l'oferta d'ensenyament en la llengua pròpia no arriba al 45% dels centres públics d'infantil i primària i cau fins el 8% als centres privats i concertats a la ciutat de València. 'No es tracta només del dret a estudiar en la llengua sinó de potenciar el sistema que haja donar en els darrers 25 anys els millors resultats i aquest és indubtablement l'ensenyament en valencià', considera la presidenta de FAPA, Maria José Navarro.
escola valenciana, escola, escolarització, drets lingüístics, país valencià
Comparteix
   


Etiquetes
FAPA València i la federació d'associacions per la llengua, Escola Valenciana, han acordat sumar esforços per lluitar per l'ensenyament en valencià i la promoció d'un sistema educatiu plurilingüe. En una reunió mantinguda aquest dimecres ambdues entitats han coincidit en reclamar que sigui possible estudiar en la llengua pròpia a tots els centres del País Valencià.

Situació crítica a l'escola privada i concertada, i a les ciutats
En l'actualitat, només un 44,8% dels 1.726 centres públics d'infantil i primària ofereixen la possibilitat d'estudiar en la nostra llengua. A les grans ciutats, la manca d'ensenyament arriba a quotes més baixes. Segons dades de les entitats, només 47 dels 95 centres públics de la ciutat de València ofereixen la possibilitat. A Alacant, solament n'ofereixen 10 centres públics de 57; a Castelló, 33 de 37; i a Elx, 15 de 36.

La situació en l'ensenyament concertat i privat és encara pitjor. Només un 8% dels centres privats i concerts de la ciutat de València ofereixen ensenyament en valencià mentre que a la ciutat d'Alacant la xifra és del 3%.

Potenciar un sistema que dóna resultats
'No es tracta ja només del dret a estudiar en la llengua materna, el que reivindiquem és potenciar el sistema que haja donat en els darrers 25 anys els millors resultats, i aquest és indubtablement l'ensenyament en valencià', assegura la presidenta de Fapa-València, Maria José Navarro.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha instat a la conselleria d'Educació a fer públics els múltiples informes que posseeixen que demostren 'l'abismal diferència de competència bilingüe en uns i altres alumnes, totes les proves constaten que els alumnes de les línies en valencià tenen major domini de valencià però també i de forma contundent de castellà, no podem continuar prioritzant el sistema monolingüe en castellà'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordi-80 fletxa València
12 de gener de 2011, 13.04 h

Els tribunals espanyols han afavorit 1 pare que demana el castellà vehicular a l'escola del Principat. En canvi, neguen el mateix als pares valencians, Algú pensava que això afavoriria els milers valencians que demanen el valencià vehicular? A que no?

Llavors, per què alguns independentistes pensen que allò de Kosovo ens afavoreix legalment per a alliberar-nos, quan és només una llei cojuntural a mesura de les potències occidentals per a afeblir Rússia i Sèrbia?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.