directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Tribunal d'Estrasburg pot jutjar l'actuació del TC però no les relacions entre Catalunya i l'Estat

Qualsevol associació pot presentar-hi un recurs si es considera afectada per una decisió judicial

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Qualsevol ciutadà o associació pot presentar un recurs al Tribunal d'Estrasburg si considera que ha estat víctima d'un procés judicial que viola els drets humans. En el cas de la sentència de l'Estatut, es pot al·legar manca d'imparcialitat del Tribunal Constitucional o retard excessiu en emetre la sentència, base jurídica que han pres els membres de l'associació El Matí. Segons experts consultats per l'ACN, el tribunal internacional només es podria pronunciar sobre aspectes com els citats que són relatius al procés judicial, però no entraria a valorar les decisions del TC espanyol sobre l'articulat de l'Estatut ni les relacions entre Catalunya i l'Estat. L'advocat Jordi Cortada i l'editor Quim Torra, membres de l'associació El Matí (corrent crític d'UDC), presentaran aquest divendres a Estrasburg un recurs contra la sentència del TC que va retallar l'Estatut.
quim torra, antoni abat, jordi cortada, estrasburg, estatut, recurs.
Comparteix
   


Etiquetes
Els demandants al·leguen que l'alt tribunal no ha respectat el principi d'imparcialitat judicial que reconeix la Carta Europea dels Drets Humans. La demanda, feta pública aquest dijous a Barcelona, raona que el TC 'està polititzat i té magistrats parcials' i que va actuar amb un 'retard injustificat' en dictar la sentència. Els demandants han estat assessorats, entre d'altres, pel constitucionalista francès Bertrand Mathieu, qui, en declaracions a l'ACN, ha argumentat aquest dijous que la presumpta imparcialitat del TC i el retard de quatre anys en emetre la sentència són motius que es poden al·legar a l'hora de fer el recurs contra la sentència.

Segons les normes del Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb seu a Estrasburg, els recursos poden ser presentats per persones 'individuals', per 'organitzacions individuals', com ara una ONG o una organització civil, o per un 'estat'. Segons aquestes premisses, l'associació El Matí pot presentar una demanda, però no ho pot fer, per exemple, el Govern o el Parlament -institucions impulsores de l'Estatut-, ja que ni són particulars ni són 'estat', segons els experts.

El precedent d'Ibarretxe
Una de les dificultats amb què es pot trobar el recurs de l'associació El Matí és que els demandants podrien no ser considerats com a afectats. Així, es podria repetir el cas de la consulta independentista que impulsava d'aleshores lehendakari Juan José Ibarretxe a Euskadi. Llavors, el tribunal europeu no va admetre a tràmit la demanda d'un grup de ciutadans i del mateix PNB contra l'anul·lació de la consulta.

Amb tot, els demandants han explicat aquest dijous que, com a persones físiques, ells estan legitimats a presentar la demanda perquè van intervenir de manera indirecta en l'elaboració de la norma, ja que es va votar en referèndum.

Un tribunal que no es pronuncia sobre l'organització interna dels estats
És poc habitual que el tribunal d'Estrasburg es pronunciï sobre decisions judicials sobre l'organització interna dels estats. De fet, segons experts consultats per l'ACN, el tribunal internacional només es podria pronunciar sobre aspectes relatius al procés judicial -com la parcialitat o el retard-, però no sobre els articles retallats de l'Estatut o sobre la distribució de competències dins l'Estat.

Sí que és més habitual que el tribunal europeu es pronunciï sobre sentències a particulars afectats per decisions de corts del seu país i que han esgotat totes les instàncies judicials a l'estat. Un dels darrers casos és el d'una dona amb càncer a qui se li va impedir que avortés a Irlanda. Estrasburg va concloure que Irlanda no havia respectat la intimitat i els drets familiars de la dona i que el seu embaràs podria haver suposat una recaiguda del càncer.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
portell fletxa Argentona
13 de gener de 2011, 21.33 h

El tribunal d'Estrasburg no es pot posar en questions generiques de l'Estatut perque es un tema intern del estat espanyol., pro si que pot dictaminar sobre infraccions del dret universal generic a tots els individus.
Per la mateixa rao l'Independentisme català es la formula perque els organismes Europeus es poguin pronunciar en un tema que no es de rel.lacions internes d'Espanyoles.
Es capdal la denuncia als foros internacionals per externalitzar tot el patiment del poble Català., es efectiu ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.